10. 9. 2021

Televizní tvůrci: Sera Gamble

Televizní tvůrci: Sera Gamble

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek o jedné z amerických tvůrkyň, jejíž jméno není známé davům, ale pracovala na zajímavých seriálech, což zjistíte při bližším pročtení článku. Podíváme se podrobněji na kariéru Sera Gamble.

Sera Gamble je americká scénáristka, producentka a showrunnerka. Její rodné jméno zní Sarah Frieda Liwnicz a jméno si změnila během studií. Narodila se 20. září 1983 v New Yorku a vyrůstala v Cincinnati a později se s rodinou přestěhovala do Redlands v Kalifornii.

Navštěvovala Redlands High School a následně vystudovala UCLA School of Theater, Film and Television v Los Angeles. Než začala pracovat jako scenáristka, tak napsala několik krátkých povídek, které byly publikovány v Washington Square či na serveru nerve.com.

Její kariéra u televize začala v roce 2003, kdy se stala jednou z finalistek druhé série pořadu Project Greenlight. Díky tomu byla najata jako jedna ze scenáristek u seriálu Eyes (Agentura bez rizika).

Supernatural (Lovci duchů)

Stanice The CW
Vysíláno 2005–2012
Hodnocení na SerialZone.cz

Po zrušení Eyes získala práci jako scénáristka a editorka příběhu pro nově vznikající seriál Supernatural. Během svého působení napsala zhruba třicet epizod a postupně stoupala v žebříčku důležitosti u tvůrčího týmu. Od páté řady se stala výkonnou producentkou a během šesté a sedmé řady působila jako hlavní showrunnerka. Poté pozici opustila, aby se mohla věnovat dalším projektům.

Dean a Sam jsou bratři, kteří v mládí přišli za nejasných okolností o svou matku. Od té doby jejich otec nahání po zemi všechny možné i nemožné démony a přízraky, do čehož se snaží zapojit i své dva syny. Jenže mladší Sam, který si již smrt matky příliš nepamatuje, nechce tuto činnost dělat, a tak odchází z domu studovat. Po letech se u něj doma objeví jeho bratr s tím, že jejich otec pravděpodobně na jednom ze svých „lovů“ zmizel. Dean a Sam se tedy vydávají po jeho stopách, v čemž jim pomáhá otcův deník, který objevili na jedné policejní stanici v městečku, kde též řádil démon… Bratry Winchesterovi si zahráli Jensen Ackles a Jared Padalecki

Aquarius

Stanice NBC
Vysíláno 2015–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Prvním projektem, na kterém pracovala po odchodu od Supernatural, se stala retro krimininálka Aquarius s Davidem Duchovnym v hlavní roli. Seriál vytvořil John McNamara a Sera zda plnila pozici scenáristky, ale také výkonné producentky. Seriál se vysílal dvě série a dočkal se 26 epizod.

Píše se rok 1967 a policejní seržant u policie Los Angeles jménem Sam Hodiak je přidělen k případu pohřešované osoby. Má spolupracovat se strážníkem Brianem Shafem, který pracuje v utajení jako hipík. Ani jeden z nich ovšem zatím netuší, že je jejich vyšetřování dovede k Charlesi Mansonovi, dnes již notoricky známému zločinci.

The Magicians (V zajetí kouzel)

Stanice Syfy
Vysíláno 2015–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Zatímco spolupracovala s Johnem McNamarou na seriálu Aquarius, tak společně začali připravovat i adaptaci seriálu The Magicians. Ta je založená na stejnojmenné bestsellerové knižní sérii od autora Leva Grossmana. Sera u seriálu sloužila jako hlavní showrunnerka a pod její taktovkou se odvysílalo pět sérií, které čítaly 65 epizod. V hlavních rolích se představili Stella Maeve, Hale Appleman, Summer Bishil, Arjun Gupta, Olivia Taylor Dudley a Jason Ralph.

Quentin Coldwater je brilantní doktorand, který je přijat na vysokou školu Brakebills College for Magical Pedagogy. Jde o tajnou newyorskou univerzitu, která se specializuje na magii. Spolu se svými dvacetiletými přáteli Quentin brzy objeví, že magický svět fantasy, o kterém četl jako malý v knížkách, je velmi skutečný… a pro lidstvo představuje obrovské nebezpečí.

You (TY)

Stanice Lifetime/Netflix
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 se spojila s Gregem Berlantim a společně adaptovali román Caroline Kepnesové s názvem You. Původně byl seriál představen na stanici Lifetime, kde se dočkal i prodloužení na druhou řadu. Nicméně, po pozitivních ohlasech, vstoupil do hry Netflix a ze seriálu se následně stal „Netflix Original“ a druhá řada už se exkluzivně vysílala přímo na Netflixu. Hlavní roli hraje Penn Badgley a mezi jeho osudové ženy patří Elizabeth Lail, Ambyr Childers a Victoria Pedretti. Premiéra třetí řady je stanovena na 15. října 2021.

Jedná se o zamilovaný příběh 21. století, kde nejdůležitější otázkou je: „Co byste udělali pro lásku?“ Když jednoho dne manažer knihkupectví Joe potkává ambiciózní mladou spisovatelku Guinevere, jeho odpověď na danou je vcelku jasná. Za pomocí internetu a sociálních médií si zjišťuje všechny dostupné informace o Guinevere, aby se k ní mohl nějakým způsobem přiblížit. Ale z obyčejné zamilovanosti se velmi rychle stává obsese a Joe začíná pečlivě odstraňovat jednotlivé překážky (a osoby) z cesty.

Physical

Stanice Apple TV+
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2021 se jako výkonná producentka podílela na vzniku seriálu Physical, který měl 18. června premiéru na stanici Apple TV+. První série se setkala s pozitivním ohlasem a tak přišlo prodloužení na druhou řadu. Jako showrunnerka u seriálu působí Annie Weisman.

Příběh se odehrává v 80. letech v jihokalifornské plážové komunitě. Hlavní hrdinka je nešťastná jako ženuška v domácnosti a najde si nekonvenční cestičku ke zvednutí sebevědomí: vstoupí do světa aerobiku. Hlavní role se ujala Rose Byrne.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Než začala pracovat jako scenáristka, tak působila také u produkce Will Strip for Food v Los Angeles a Dublinu.
  • Je židovského původu a dříve vedla společně se Simonem Glickmanem blog „Very Hot Jews“.
  • Produkovala a hrála v představení Eve of Paradise, které režírovala Raelle Tucker (později showrunnerka True Blood či Jessicy Jones).
  • Zahrála si také v krátkém filmu The Clay Man, který režírovala taktéž Raelle Tucker.
  • Dvě z povídek, které napsala, byly také publikovány v sérii Best American Erotica.
  • Jeden z impulzů k tomu, aby se stala scenáristkou byl i seriál Six Feet Under.
  • Během práce na seriálu Aquarius se vrátila i pozici herečky, když si zahrála cameo v sedmé epizodě první řady.
  • V jedné z epizod The Magicians pak namluvila draka.
  • Společně s Johnem McNamarou a Alexandrou Cunningham založila produkční společnost Fabrication.
  • V září 2019 se provdala za Erica Weissa a společně žijí v Los Angeles.
  • V lednu 2021 bylo oznámeno, že znovu spojí síly s Gregem Berlantim a pro stanici Peacock přichystají adaptaci románu Providence od Caroline Kepnes.

Znáte Seru Gamble? Nebo je to pro vás úplně neznámé jméno? Sledovali jste či sledujete některý z jejích seriálů? A který vás zaujal nejvíce?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
IrmaVep

IrmaVep

No páni, klobouk dolů před Serou! (to je ale blbý jméno) S takovou ženskou se asi doma nenudí :D A jako...
před 2 roky
Pajky

Pajky

mám to úplně stejně a Physical mě nijak nezaujal :) Díky a ano, Supernatural je třeba dorazit :D
před 2 roky
luciakanky

luciakanky

You sa jej podaril, ale 6. a 7. seria a hlavne siesta Supernaturalu boli najhorsie z celeho serialu....
před 2 roky
Další články k tématu