10. 11. 2020

Televizní tvůrci: Darren Star

Televizní tvůrci: Darren Star

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě Darren Star. V seriálovém světě se proslavil během 90. let díky teenage dramatům, na které navázal jedním z nejpopulárnějších seriálů z přelomu století, který si oblíbily zejména ženy, ale zůstává relevantní i v současné době, čehož je důkazem nedávný hit na Netflixu. A právě dnes nastal čas představit si jeho tvorbu.

Darren Star je americký scenárista, producent i režisér a jeho práci můžete znát jak z televizních obrazovek, tak i z filmových pláten. Narodil se 25. července 1961 ve městě Potomac, v Marylandu, ve Spojených Státech do židovské rodiny. Jeho matka byla spisovatelka na volné noze a otec pracoval jako ortodontista. Navštěvoval místní Winston Churchill High School a později Univerzitu v Los Angeles, kde studoval angličtinu a kreativní psaní. Otevřeně se hlásí k homosexuální orientaci. Střídavě žije v New Yorku a Los Angeles, ale jeho hlavní sídlo je v Bel Air, Los Angeles. Jeho cesta na vrchol začala v roce 1988, kdy poprvé pracoval na psaní scénářů a v roce 1990 se objevil v pozadí prvního seriálového hitu.

Beverly Hills 90210

Stanice FOX
Vysíláno 1990–2000
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1990 se dal dohromady s Aaronem Spellingem a pro stanici FOX připravili hit pro mladé publikum. Beverly Hills 90210 se ve vysílání udržel 10 let a odvysílalo se 292 epizod. Obsazení se během té doby řádně prostřídalo, ale mezi hlavní hvězdy bez pochyby patří Jennie Garth, Tori Spelling, Ian Ziering, Brian Austin Green, Luke Perry, Jason Priestley nebo Shannen Doherty.

Steve, Brandon, Andrea, Valerie, Dylan, Kelly, Brenda, David a Donna. To jsou hlavní postavy seriálu o mladých a pro mladé, kde je každý bohatý, chytrý, úspěšný a jak jinak než i krásný. Prostě narozeni v Americe. Ale i přes perfektní předpoklady k vedení života bez útrap si jimi tito neposkvrnění lidé procházejí. Potýkají se s prvními láskami, se zklamáním z nich, s jejich návraty. Někoho zláká svět drog, jiného do své moci polapí “démon alkohol“, někdo neplánovaně otěhotní… Jen Steve je pořád v pohodě. Ale i přes veškeré spory, které mezi sebou kdy měli, jsou to přátelé a nic na světě nemají radši víc, než jeden druhého (a svoje rodiče).

Melrose Place

Stanice FOX
Vysíláno 1992–1999
Hodnocení na SerialZone.cz

Po úspěchu druhé řady Beverly Hills začal produkovat nový seriál, který měl mít o něco dospělejší postavy, a tak vznikl spin-off s názvem Melrose Place. Seriál se dočkal podobného úspěchu a na obrazovkách vydržel 7 let, během kterých se odvysílalo 219 epizod. Dokonce následoval i další spin-off Models Inc., se kterým však Star neměl nic společného.

Melrose Place se podobá Beverly Hills 90210. S tím rozdílem, že parta lidí žije v jednom domě s bazénem. Pořád se však řeší běžné problémy, ať už se jedná o vztahy, drogy či pracovní potíže. V hlavních rolích se představili Grant Show, Courtney Thorne-Smith, Doug Savant, Josie Bissett, Andrew Shue, Thomas Calabro a Heather Locklear.

Central Park West

Stanice CBS
Vysíláno 1995–1996
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1995 opustil pozici výkonného producenta u seriálů Beverly Hills a Melrose Place, aby se mohl věnovat novému projektu. Seriál se vysílal dva roky a odvysílalo se 21 epizod. Mezi nejznámější jména v obsazení patří dvojice Mädchen Amick a John Barrowman.

Communique je magazín o stylu a módě. Jeho zaměstnanci se, stejně jako on sám, snaží být co nejvíce trendy a styloví. Magazín vlastní Allen Rush, kterému se přezdívá „Darth Vader médií“ pro své postoje. Do magazínu nově nastupuje šéfredaktorka Stephanie Wells. Jenže situace v Communique není tak ideální jak by si všichni mysleli – na denním pořádku je soutěžení a rivalita mezi redaktory, ambiciózními Newyorčany, stejně tak jako neférové kroky nové módní redaktorky Rachel Dennis.

Sex and the City (Sex ve městě)

Stanice HBO
Vysíláno 1998–2004
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1998 se vrátil s novým projektem a tentokrát zamířil na kabelovou stanici HBO, která nejspíš ani netušila, jak velký hit se z toho vyklube. Seriál, který si oblíbí především ženy a vydrží ve vysílání šest sérií. Kromě 94 epizod si připíše také dva filmy, 8 Zlatý Glóbů a nespočet dalších cen a nominací. V hlavních rolích zářila čtveřice Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis a Cyntia Nixon.

Mohou ženy prožívat sex jako muži? Odpověď na tuto otázku se rozhodla objevit novinářka Carrie Bradshaw v sérii nejskandálnějších televizních komedií té doby. Sebe a svoje tři nejlepší kamarádky použila jako pokusné králíky při zkoumání možností třicetileté ženy, která chce zažít nějakou legraci ve městě plném seriózních svobodných mužů, kteří si myslí, že závazky a povinnosti jsou pro ty druhé…

The $treet

Stanice FOX
Vysíláno 2000
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2000 opustil seriál Sex ve městě a nechal ho na starosti Michaelu Patricku Kingovi, který sloužil u seriálu jako showrunner. Sám začal připravovat nový seriál pro stanici FOX s názvem The $treet. Kromě toho se podílel i na komedii pro stanici The WB Grosse Pointe, která se zaměřuje na šaškárny pěti herců účinkujících ve středoškolském dramatu.

Ale zpátky k seriálu The $treet. Jak už samotný název napovídá, tak byl zasazen do světa korporátní společnosti, která obchoduje s akciemi na Wall Street. Seriál se však dočkal pouze jedné série, během které se odvysílalo 12 epizod. Přesto se v něm objevilo několik zajímavých herců. Tom Everett Scott se ujal hlavní role a doplnili ho například Giancarlo Esposito, Rick Hoffman či Jennifer Connelly. Za zmínku určitě stojí i vedlejší role Bradleyho Coopera nebo Jennie Garth.

Miss Match

Stanice NBC
Vysíláno 2003
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2003 se vrátil na televizní obrazovky se seriálem Miss Match, který se vysílal na stanici NBC. Stejně jako u seriálu The $treet, na něm spolupracoval s Jeffem Rakem. A i tentokrát je potkal stejný osud, neboli zrušení po první řadě. Nepomohlo ani to, že v hlavní roli hrála Alicia Silverstone.

Kate je rozvedená právnička, která se ze dne na den rozhodne, že se stane profesionální dohazovačkou. Její vlastní milostný život je ale komplikovaný – nejdřív se zaplete s jedním mužem a později s jeho nejlepším přítelem. Jejím největším problémem ale je, že se vždycky ponoří do vztahu, který domlouvá, víc než by chtěla. Zároveň pracuje v právnické firmě vlastního otce. Ale ani tento vztah není idylický.

Kitchen Confidental (Šéfkuchař nadivoko)

Stanice FOX
Vysíláno 2005
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2005 produkoval seriál Kitchen Confidental od Davida Hemingsona pro stanici FOX. Ten založil svůj příběh na stejnojmenné knize známého šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina. Bradley Cooper se ujal hlavní role a po boku se mu objevili například Jamie King, Bonnie Somerville nebo John Cho. Ani to nezabránilo FOXu, aby po třinácti epizodách ukončil produkci a oznámil zrušení seriálu.

Podaří se Jackovi Bourdainovi, který byl kdysi skvělým šéfkuchařem, znovu vrátit na výsluní? Na přípravu velkolepé hostiny v top restauraci Nolita má se svém týmem pouze 48 hodin… Jack Bourdain chtěl být už od dětství kuchařem. Když se mu to podařilo a stal se z něj vynikající a obdivovaný šéfkuchař, sláva mu stoupla do hlavy, začal brát drogy a dokonce si i při vaření užíval s prostitutkami. A tak přišel o místo a padl na společenské dno. Pomocnou ruku mu podá bohatý Pino Lugeria a nabídne mu místo šéfkuchaře v jeho slavné restauraci Nolita. Musí však za 48 hodin sehnat zaměstnance a připravit pohoštění pro tři sta lidí. A tak se Jack spojí se starými kamarády, cukrářem Sethem Richmanem, odborníkem na mořské pochoutky Teddym Wongem a mistrem na omáčky Stevem Daedelusem, který je současně i pořádný zloděj…

Younger (Znovu 20)

Stanice TV Land
Vysíláno 2015-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2015 se stanice TV Land ujala jeho nového projektu a vznikl tak seriál Younger. Příběh je založen na stejnojmenné knize Pamely Redmond Satran. Hlavní role se ujala Sutton Foster a po jejím boku se objevují Miriam Shor, Hilary Duff, Debi Mazar či Nico Tortorella. Seriál se rozloučí nadcházející sedmou sérií, ale Darren Star už údajně pracuje na spin-offu, který by se zaměřoval na postavu Hilary Duff.

Liza je čtyřicetiletá, čerstvě rozvedená svobodná matka. Nyní hledá práci, což – jak brzy zjistí – je pro ženu jejího věku velmi obtížný úkol. Poté, co se jí dostane komplimentu od o poznání mladšího muže, se rozhodne, že podstoupí vizuální proměnu. Tu si vezme na starosti její přítelkyně Maggie. Úkolem je, aby Liza vypadala, že je jí méně než třicet. Liza brzy poté získá práci jako asistentka Diany, která ji přidělí jako parťačku ke spolupracovnici Kelsey.

Emily in Paris

Stanice Netflix
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeho nejnovějším seriálem je nedávný hit Netflixu, Emily in Paris. Hlavní role se ujala Lily Collins. Seriál má za sebou první desetidílnou řadu a vzhledem k ohlasu diváků se očekává, že přijde prodloužení na další řadu, ale zatím se tak nestalo. Někteří kritici oslavují, že se mu podařilo znovu vytvořit seriál o mladé ženě ve velkém městě, na druhou stranu řada, zejména francouzských kritiků, tento názor nesdílí.

Emily se přestěhuje z Ameriky do Francie. Tam po ní v práci chtějí, aby na problémy pohlížela s americkým nadhledem. Poznává nové město, lidi i novou lásku.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Údajně založil seriál Beverly Hills na svém životě ve městě Potomac.
  • Když byla Shannen Doherty odejita ze seriálu, byla nová role nabídnuta Drew Barrymore. Ta ji však odmítla, protože se chtěla věnovat filmové kariéře. Další v pořadí byla Alyssa Milano a po ní Alicia Silverstone. Až teprve po nich přišla na řadu Tiffani Thiessen, která se ujala role Valerie.
  • Postava Donny (Tori Spelling) je pannou několik sérií. Důvodem nebylo to, aby vypadala jako pozitivní vzor abstinence, ale protože její otec byl jedním z producentů a nechtěl svou dceru vidět při sexu, byť jen předstíraném. Když po letech vysílání povolil a Donna se chystala na své poprvé, tak z toho byla jedna z hlavních televizních událostí roku.
  • Když byl seriál Melrose Place prvně obsazován v roce 1992, tak se na konkurz hlásilo i několik herců, kteří se proslavili později v jiných výrazných rolích. Mezi nimi například Courteney Cox (Přátelé), Dean Cain (Superman), Calista Flockhart (Ally McBeal), Julianna Margulies (Pohotovost), Paul Rudd, Robert Sean Leonard (Dr. House), Sherry Stringfield (Pohotovost), Pamela Anderson (Pobřežní hlídka) nebo Noah Wyle (Pohotovost).
  • Když došlo ke zrušení Melrose Place, tak se jako hlavní důvod uváděl fakt, že produkce byla velmi nákladná. Bylo řečeno, že jen Heather Locklear měla plat tak vysoký, že by se za to natočila celá pilotní epizoda.
  • Sex ve městě se zapsal do historie jako první seriál z kabelové televize, který získal Emmy v komediálním žán­ru.
  • Kim Cattrall dvakrát odmítla roli Samathy Jones v seriálu Sex ve městě. Přesvědčil ji až Darrenův přítel, aby to zkusila a natočila alespoň pilot.
  • Role Samanthy byla původně nabídnuta Kristin Davis, která ji odmítla, aby mohla hrát Charlotte. Než ji získala Sarah Jessica Parker, tak byly zvažovány také herečky Brenda Strong (Zoufalé manželky), Melora Hardin (Kancl), Lisa Edelstein (Dr. House) a Carrie-Anne Moss (Matrix).
  • Seriál Sex ve městě se dočkal dvou filmových pokračování, ale Darren Star se na nich nepodílel. Nechal je na starosti Michaelu Patricku Kingovi, který sloužil u seriálu jako showrunner. Sám se podílel pouze jako producent.
  • Díky Sexu ve městě má na kontě i cenu Emmy.
  • Seriál Grosse Pointe, který produkoval v roce 2000, založil na zkušenostech z natáčení Beverly Hills.
  • V roce 2008 produkoval seriál Cashmere Mafia, který však stanice ABC ukončila po pouhých sedmi epizodách.
  • V roce 2008 a 2009 se stanice CW rozhodla předělat jeho hity Beverly Hills a Melroce Place. Zatímco seriál 90210: Nová generace slavil úspěch a vysílal se 5 let, tak nová verze Melrose Place byla ukončena po jedné řadě. Oba seriály navazují na původní seriály a několik postav se objeví jako hvězdní hosté. Seriály si však jdou vlastní cestou a Darren Star na nich nepracoval.
  • V roce 2009 vznikla pro stanici Telemnudo telenovela Niños ricos, pobres padres, kde je uváděn jako tvůrce. Pravdou však je, že seriál vytvořil Luis Felipe Salamanca, který se volně inspiroval příběhem z Beverly Hills a tak je Darrenovi připisován kredit.
  • V roce 2012 stál jako producent za dalším seriálem, který nepřežil první sérii. Tentokrát se jmenoval GCB a v hlavní roli hrála Leslie Bibb.
  • Hilary Duff původně odmítla roli Kelsey Peters v seriálu Younger, protože se natáčel v New Yorku a ona žila v Los Angeles. Darren však nebral ne jako odpověď a přesvědčil ji, aby roli přijala.
  • V roce 2019 vznikl seriál BH90210, kde se setkává herecký ansámbl původního seriálu 19 let po jeho konci, aby společně vytvořil jeho reboot. Ani na tom se však nepodílel.

Znáte Darrena Stara? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Google ochotně poradí :-)
před 3 roky
SparkySpeirs

SparkySpeirs

Younger a Emily in Paris mě moc bavily, takže časem asi zkusím i zbytek jeho seriálů... Moc díky za...
před 3 roky
Pajky

Pajky

Děkuji za reakci
před 3 roky
Další články k tématu