20. 3. 2022

Televizní tvůrci: Tina Fey

Televizní tvůrci: Tina Fey

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

V dnešním updatovaném článku představíme kariéru jedné z nejoceňovanějších žen v seriálovém přostředí. Na svém kontě má Emmy, Zlaté glóby a další ceny. Nejznámější je díky své komediální kariéře, kterou umně kombinuje s psaním scénářů. Kromě toho však působí také jako producentka a nebojí se od seriálů odskočit i k filmům. Jde o Tinu Fey a dnes se na její televizní tvorbu podíváme podrobně.

Elizabeth Stamatina Fey se narodila 18. května 1970 v americkém městečku Upper Darby, které se nachází ve státě Pensylvánie. Má velmi zajímavý a nevšední původ, její matka Zenobia pochází z Řecka a je dcerou řeckých imigrantů. Její otec Donald Henry Fey jí do rodokmenu přihodil předky z Anglie, Skotska, Severního Irska a Německa. Tina navštěvovala Cardington-Stonehurst Elementary School a Beverly Hills Middle School a již v raném věku projevovala zájem o komedii. Poté, co odmaturovala, tak se přihlásila na University of Virginia, kde studovala herectví a v roce 1992 získala bakalářský titul.

Poté se přidala ke skupině zvané Second City, což je divadelní společnost v Chicagu, která se zaměřuje na improvizační komedii. Tam začala svou cestu vzhůru. V roce 1997 si ji vyhlédl Adam McKay, bývalý člen skupiny Second City a tehdejší hlavní scenárista populární show Saturday Night Live.

Saturday Night Light

Stanice NBC
Vysíláno 1997–2006, 2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Saturday Night Live je jedna z nejoblíbenějších a nejdéle vysílaných variety ve světě. Každý týden uvádí Saturday Night Live jiná celebrita, která se také podílí na natáčení vtipných scének či parodií, které celým pořadem provázejí. V roce 1997 začala Tina Fey na pozici jedné ze scenáristek a svou práci odváděla zřejmě velmi dobře, protože když McKay opustil pozici hlavního scenáristy, tak se právě ona usadila do čela. V roce 1999 se tak stala první hlavní ženskou scenáristkou pořadu.

V roce 2000 začala v show i sama pravidelně vystupovat, když se společně s Jimmym Fallonem ujala moderování segmentu nazvaného Weekend Update. Takto vydržel až do roku 2004, kdy Fallon pořad opustil a nahradila ho Amy Poehler. Sama Fey odešla na konci sezóny 2005/06, aby se mohla věnovat novému projektu, 30 Rock. Příležitostně se ještě vrátila, například v roce 2015, kdy SNL připravovala speciál ke 40. výročí.

30 Rock (Studio 30 Rock)

Stanice NBC
Vysíláno 2006–2013
Hodnocení na SerialZone.cz

Tento komediální seriál z produkce americké televizní stanice NBC sleduje každodenní počínání Liz Lemon, která je hlavní scenáristkou fiktivního zábavného pořadu „The Girlie Show“. Se svými spolupracovníky vymýšlí scénky pro tento pořad a všechno jde, jak má, když v tom do jejich životů přichází Jack Donaghy. Jejich nový šéf je dost svérázný a člověk nikdy neví, co od něj čekat.

Seriál se ani moc nesoustředí na samotnou práci scenáristů a spíš ji jen využívá jako katalyzátor vtipných situací. Sledujeme hlavně osudy charismatické Liz, která z nového šéfa a každodenních pracovních problémů šílí. A to ještě neví, že zanedlouho bude muset kočírovat ulítlého černošského komika a ještě se neustále potýkat s problémy svého osobního života.

V hlavních rolích se představili kromě Tiny také Tracy Morgan, Jack McBrayer, Scott Adsit, Judah Friedlander, Alec Baldwin, Jane Krakowski, Keith Powell či Katrina Bowden. Seriál se dočkal 138 epizod rozdělených do sedmi sérií. Ceny se jen hrnuly, celkově má seriál na kontě 80 získaných cen a 310 dalších nominací. Celkem šestkrát dokázal získat prestižní Zlatý glóbus (Alec Baldwin 2007, 2009 a 2010, Tina Fey 2008 a 2009 a samotný seriál 2009). Ještě lepší vzpomínky bude mít však pří zmínce o Emmy. Po závěrečné sezóně obdržel 13 nominací (dvě proměnil ve vítězství) a celkově tak získal neuvěřitelných 112 nominací a zařadil se tak právem mezi nejlepší televizní seriály všech dob.

Unbreakable Kimmy Schmidt (Nezdolná Kimmy Schimdt)

Stanice Netflix
Vysíláno 2015–2019
Hodnocení na SerialZone.cz

Píše se 6. březen 2015 a na Neftflixu právě debutuje seriál, který si zamilují kritici, kterému se budou hrnout na konto nominace na ceny a za kterým stojí Tina Fey. Všechno mohla však být úplně jinak. Tina totiž chtěl zůstat věrná stanici NBC a projekt původně představila tam. Ten se dokonce dočkal i objednávky na seriál a začal se natáčet. Jenže pak přišlo rozhodnutí o zrušení ještě před začátkem vysílání. Do hry však ihned vstoupil Netflix, odkoupil seriál a rovnou ho prodloužil pro druhou sérii.

A jak se později ukázalo, tento tah se vyplatil. Tedy Netflixu, ne NBC. Unbreakable Kimmy Schmidt jen za první sérii získal 7 nominací na Emmy a za dobu svho vysílání získal hned 18 nominací na Emmy. V hlavních rolích se představují Ellie Kemper, Tituss Burgess, Carol Kane či Jane Krakowski. Tina Fey se v první sérii objevila v epizodní roli právničky, v řadě druhé si potom zahrála psycholožku Kimmy, která má problémy s alkoholem.

A o čem vlastně seriál je? O mladé dívce Kimmy, která se po 15 letech dostává ze zajetí v podzemním bunkru, kde ji společně s několika dalším dívkami držel úchylný kněz. Kimmy chce dohnat vše, o co přišla, a tak se vydává do New Yorku. Zde potká výstředního homosexuála Tituse, se kterým začne bydlet, a bohatou paničku Jacqueline, pro kterou začne pracovat.

Great News (Skvělé zprávy)

Stanice NBC
Vysíláno 2017–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

Návrat na NBC se konal s dalším pprojektem. U komedie Great News působila Tina Fey jako producentka. V hlavní rolích se představili Briga Heelan, John Michael Higgins, Andrea Martin či Nicole Richie. Sama Tina se objevila ve vedlejší roli jako Diana St. Tropez. Tentokrát se však nekonal úspěch u kritiků a seriál se dočkal jen dvou sérií a po 23 epizodách se s diváky rozloučil.

Naučit se vycházet s některými kolegy může být obtížné. Co ale dělat, když musíte pracovat se svou vlastní matkou? To je úplně jiná situace. Když zpravodajská producentka Katie zjistí, že její přehnaně starostlivá máma získala stáž na téže televizní stanici, jsou to pro ni ty nejhorší novinky. Na druhou stranu, když má člověk neustále po boku svou největší fanynku, je možné konečně získat uznání, které si zaslouží.

Mr. Mayor

Stanice NBC
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 2021 se pro Tinu nesl ve znamení premiér nových seriálů. První z nich, s názvem Mr. Mayor, měl premiéru hned v lednu. Opět na něm spolupracovala s Robertem Carlockem a do hlavní role si vybrali Teda Dansona. Tina se kromě produkce podílí i na scénářích. První série měla 9 epizod a i když se nejednalo o velký hit, tak se stanice rozhodla pro prodloužení. Druhá série má premiéru v březnu 2022 a jak to bude s další budoucností seriálu se teprve rozhodne.

Hlavním hrdinou je bohatý obchodník, který kandiduje na starostu Los Angeles ze samých špatných důvodů. Nakonec vyhraje, ale musí si ujasnit, za čím stojí, získat respekt svého personálu, navázat vztah se svou dospívající dcerou a navíc ještě kontrolovat rozvířenou populaci svého města.

Girls5Eva

Stanice Peacock
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Druhý seriál, který měl premiéru v roce 2021, byl seriál Girls5Eva. Premiéru měl na streamovací službě Peacock během května a také se dočkal prodloužení na druhou řadu. Tina Fey u seriálu působí jako producentka a hlavní tvůrkyní je Meredith Scardino, která s Tinou spolupracovala již u seriálu o Kimmy Schmidt.

Slavná dívčí skupina z 90. let se plánuje dát znovu dohromady poté, co jejich hudbu zadaptuje mladý raper. V hlavních rolích hrají Sara Bareilles, Busy Philipps, Paula Pell a Renée Elise Goldsberry. Tina si v jedné z epizod zahrála Dolly Parton.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Má bratra Petera, který je o 8 let starší.
  • V roce 1999 se stala první hlavní ženskou scenáristkou pořadu Saturday Night Live.
  • V roce 2001 získala scenáristický tým v čele s Tinou cenu Writers Guild of America za speciální výroční epizodu SNL. Následující rok získali také Emmy za nejlepší scénář pro variety pořad.
  • V roce 2015 časopis Rolling Stone ohodnotil všech 141 členů Saturday Night Live a Tina získala třetí místo, před ni se dostala pouze dvojice John Belushi a Eddie Murphy.
  • Její nejznámější vystoupení ze SNL je série parodií na Sarah Palin.
  • Pracovala na 30 Rock už v roce 2002, kdy ho představila NBC, ale dočkala se pouze zamítnutí. To ji neodradilo a o rok později po řádném přepracování získala smlouvu, která jí seriál zaručovala.
  • Závěr 30 Rock je považován za jedno z nejlepších finále všech dob.
  • V roce 2004 si poprvé odskočila k filmu a hned se jednalo o úspěch. Napsala k němu scénář a sama si zahrála jednu z rolí. Protivný sprostý holky posbíraly chválu od kritiků a vydělali 129 miliónů dolarů.
  • Na kontě má i další filmy, například Sisters, Whiskey Tango Foxtrot (jako herečka a producentka) nebo Megamysl (jako dabérka).
  • Kromě vlastních seriálů se objevila poslední dobou například v seriálech Modern Love či Only Murders in the Building .
  • Namluvila také jednu postavu v Simpsonových.
  • V roce 2011 vydala knižní autobiografii s názvem Bossypants a jistě nepřekvapí, že se dočkala pozitivní kritických reakcí.
  • Tina Fey se často umisťuje v žebříčcích popularity. Například v roce 2002 se dostala do žebříčku „Hot 100“ časopisu Maxim a byla označena za „sexsymbol přemýšlejících mužů“. Několikrát se umístila i žebříčku „100 Most Beautiful People“ časopisu People. Dokázala také ovládnout žebříček nejpřitažlivějších žen při hlasování LGBTQ komunity.
  • V roce 2010 bylo oznámeno, že se dočká své hvězdy na hollywoodském chodníku slávy, a ta byla o rok později zveřejněna.
  • Když o ní mluvíme jako o jedné z nejoceňovanějších tvůrkyních součastnosti. Pochlubit se může devíti cenami Emmy, třemi Zlatými Glóby nebo pěti oceněními Screen Actors Guild.
  • Angažuje se také v práci pro charitu, konkrétně podporuje výzkum pro autismus. Podporuje také Mercy Corps, což je společnost, jejíž snaha je ukončit hlad ve světě, nebo organizaci Love Our Children USA, která bojuje proti násilí na dětech.
  • V roce 1994 se připojila ke společnosti Second City a začala randit s Jeffem Richmondem, kterého si později v roce 2001 vzala za muže. Mají dvě dcery, Alici Zenobii Richmond (2005) a Penelope Athenu Richmond (2011).
  • Tina má na levé tváři několik centimetrů dlouhou jizvu a její vznik byl dlouho záhadou pro veřejnost. Až v roce 2008 v rozhovoru pro Vanity Fair prozradila, že k ní přišla „po ráně do obličeje od cizince v uličce za svým domem“.
  • Třikrát moderovala předávání Zlatých Glóbů (2013–15) společně s Amy Poehler. V roce 2021 se společně k uvádění vrátily.
  • Pokud jste někdy narazili na pinbalovou hru Medieval Madness, tak Tina zda namluvila postavy britské a německé princezny.
  • Je nejmladší držitelkou Mark Twain Prize, která je americkou cenou za humor. Získala ji ve čtyřiceti letech.
  • V roce 2019 ji The Guardian vyhlásil nejlepší komičkou 21. století.
  • Jako producentka by se měla podílet i na seriálu Mulligan, který bude mít premiéru na Netflixu a na kterém spolupracuje s Samem Meansem a Robertem Carlockem. Seriál by měl být o tom, jak se zbytek lidstva snaží znovu vystavět společnost po zničujícím mimozemském útoku.
  • A jak spolehlivě poznáte postavu Tiny Fey? Často má brýle s plastovými obroučkami, nechybí ji jizva na levé tváři, obvykle má zahanbující závislost na rychlém občerstvení a za sebou několik nepovedených až trapných vztahů. Pravděpodobně bude toužit po tom být matkou a bude citovat ze Star Wars.

Znáte Tinu Fey? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat její seriály? A který je váš nejoblíbenější? Nebo máte raději její filmy?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Koldik

Koldik

Perfektny clanok. Tinu poznam a je super. Uspesna zena, len tak dalej.
před 7 roky
lenochod6

lenochod6

A to jsem si myslela, že ji znám dobře a to jsem přitom neviděla ani její jediný seriál, když nepočítám SNL....
před 2 roky
phoboska

phoboska

Tinu mám veľmi rada a to aj ako herečku.
před 2 roky
Další články k tématu