10. 5. 2021

Televizní tvůrci: Marti Noxon

Televizní tvůrci: Marti Noxon

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnešním vydáním slavíme rok od návratu rubriky a představíme si v něm tvůrkyni, která pracovala na několika zajímavých projektech. Přesto tím nejznámějším bude nejspíš hned ten první, kterého se účastnila, protože tím byla legendární Buffy. Ale na svědomí má několik dalších povedených seriálů, které si dnes představíme. Pojďme si tedy přiblížit kariéru Marti Noxon.

Martha Mills Noxon se narodila 25. srpna 1964 v kalifornském Los Angeles a vyrůstala v Santa Monice. Jejím otcem byl Nicolas Noxon, který působil jako dokumentarista pro National Geographic. Marti často svého otce doprovázela během natáčení, takže se zamilovala do filmů. V roce 1987 získala titul v oboru divadelního umění na University of California v Santa Cruz.

Původně se chtěla stát herečkou, ale později si uvědomila, že to není něco, co by chtěla dělat. Místo toho se zaměřila na psaní, protože jí bylo často řečeno, že je to její silná stránka. Ještě jako číšnice potkala producenta Ricka Rosenthala a po nějaké době se stala jeho asistentkou. O něco později se stala asistentkou Barbary Hall, která jí byla mentorkou a pomohla jí stát se tvůrkyní televizních seriálů. Marti se zprvu podařilo prodat scénář, ale nikdy z něj nic nevzniklo; nakonec trvalo 7 let než si našla cestu k úspěšnému televiznímu programu.

Buffy the Vampire Slayer (Buffy, přemožitelka upírů)

Stanice UPN
Vysíláno 1998–2003
Hodnocení na SerialZone.cz

Původně byla ohledně svého připojení k seriálu skeptická, ale poté co viděla první řadu, si ho oblíbila a od řady druhé se zapojila do tvůrčího týmu. Během svého působení u seriálu se podílela na scénáři k 22 epizodám. V roce 1999 se začal připravovat spin-off Angel, kam směřoval svou pozornost původní tvůrce seriálu Joss Whedon a z Marti udělal hlavní producentku seriálu od čtvrté série. Ta pak u seriálu působila jako výkonná producentka až do závěrečné epizody v roce 2003.

Buffy je na první pohled obyčejná holka, která se od svých spolužáků liší tím, že je vyvolená pro boj s upíry. K tomu, aby přeprala a zlikvidovala všechny démony, potřebuje pomoc školního knihovníka Gilese, napraveného upíra Angela, nejlepší kamarádku Willow a kamaráda Alexe. V hlavních rolích se proslavili například Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, David Boreanaz, Charisma Carpenter nebo James Marsters.

Point Pleasant

Stanice FOX
Vysíláno 2005
Hodnocení na SerialZone.cz

V lednu 2005 vytvořila společně s Johnem McLaughlinem nový seriál pro stanici FOX. Ten se původně těšil slušné sledovanosti, ale ta se následně propadla a stanice vyřadila seriál z programu ještě před odvysíláním všech 13ti natočených epizod.

Seriál Point Pleasant je mystery fantasy hororové drama. Odehrává se v současnosti a hlavním dějištěm je přímořské městečko Point Pleasant. To žije svým klidným, možná trochu nudným, životem. Tedy až do doby, kdy je z moře vytažena dívka, Christina Nickson. Ona je totiž ve městě proto, aby ho zničila. Je vlastně novodobý antikrist. Ale nebyl by to seriál, kdyby tu nebyl někdo, koho Chris miluje. A tím někým je Jesse Parker, jehož otec je policista a matka silně věřící žena v domácnosti. On je jediný, kdo může zachránit obyvatele města i celý svět před zkázou…

Girlfriends' Guide to Divorce

Stanice Bravo
Vysíláno 2014–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

Po dlouhých letech práce v pozici showrunnerky či producentky na seriálech ostatních tvůrců, se vrátila k vlastní tvorbě a představila na stanici Bravo seriál Girlfriends' Guide to Divorce. Ten je založený na sérii románů od Vicki Iovine a hlavní role se ujala Lisa Edelstein. Seriál má celkem 45 epizod rozdělených do pěti sérií.

Seriál sleduje osobní život svobodné ženy Abby na prahu čtyřicítky žijící v Los Angeles. Řada jejich přátel je již vdaných, řada ale už má manželství za sebou a žijí opět svobodným životem. Rady jednotlivých přátel ohledně životních kroků se diametrálně liší. Abby si tak musí vybrat, který názor na svět je pro ni důležitější.

UnREAL

Stanice NBC
Vysíláno 2015–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2014 začala také spolupracovat se Sarah Gertrude Shapiro a společně představily na stanici Lifetime seriál UnREAL. Hlavních rolí se ujala dvojice Shiri Appleby a Constance Zimmer. Seriál se dočkal čtyř sérií a rozloučil se v roce 2018.

Seriál nás zavede do světa zákulisí randící reality show. Rachel je členkou týmu, který má na starosti realizaci celé show zprostředkující vztahy ostatním lidem. Aby byl pořad pro diváky zajímavý, je Rachel nucena manipulovat s účinkujícími, aby kamera zachytila co možná nejpeprnější záběry, které by se pak mohly vysílat. To vše na popud Julie, ambiciózní produkční pořadu.

Code Black

Stanice CBS
Vysíláno 2015–2017
Hodnocení na SerialZone.cz

Mezi lety 2015 až 2017 působila jako výkonná producentka seriálu Code Black, který měl v roce 2015 premiéru na stanici CBS. Seriál vytvořil Michael Seitzman a do hlavních rolí byli obsazeni Marcia Gay Harden, Raza Jaffrey, Bonnie Somerville nebo Luis Guzmán.

Lékařské drama, které je zasazeno do jedné z nejznámějších nemocnicí v zemi. Zde se tým nadaných profesionálů pokouší čelit nefungujícímu byrokratickému systému a chránit své ideály a především pacienty, kteří je potřebují nejvíc.

Dietland

Stanice AMC
Vysíláno 2018
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 se rozhodla zpracovat stejnojmennou knihu Sarai Walker a stanice AMC si objednala deset epizod. Jak se později ukázalo, tak díky nízkým ratingům to bylo vše a seriál byl ukončen. Hlavní roli si zahrála Joy Nash, ale největším lákadlem v obsazení byla Julianna Margulies.

Pohled do světa módy přiblíží posedlost dnešní společnosti, která prahne po hubnutí a dokonalých liniích. Uprostřed tohoto chaosu se nachází spisovatelka Plum Kettle pracující pro slavnou editorku v největším dámském magazínu v New Yorku.

Sharp Objects (Ostré předměty)

Stanice HBO
Vysíláno 2018
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 měla premiéru i minisérie, kterou připravila pro stanici HBO. Ta je adaptací stejnojmenné knihy Gillian Flynn. Původně byl projekt zamýšlen jako film, ale Marti přesvědčila stanici, že minisérie je pro vykreslení komplikovaného příběhu lepší volbou. V hlavních rolích se představili Amy Adams, Patricia Clarkson, Eliza Scanlen a Chris Messina.

Reportérka Camille Preaker právě opouští psychiatrickou léčebnu, kde strávila krátký čas. Nyní čelí výzvě – musí se vrátit do svého malého rodného města a pracovat na případu vražd dvou nezletilých dívek. Ve městě ji ale čeká ještě další výzva – už roky nemluvila se svou neurotickou hypochondrickou matkou a třináctiletou sestrou, s kterou se téměř nezná. Poté, co se ocitne ve svém dětském pokoji a začíná pracovat na případu, zjišťuje, že se až nebezpečně blízko ztotožňuje s mladými oběťmi. Pronásledována vlastními démony se snaží rozkrýt psychologickou skládanku vlastní minulosti, pokud se chce dostat k jádru příběhu a přežít rodinné znovushledání.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Její bratr Christopher Noxon je spisovatel na volné noze a za ženu měl televizní tvůrkyni Jenji Kohan.
  • Její babičkou je americká malířka Betty Lane.
  • Původně se nechtěla připojit k tvůrčímu týmu Buffy, protože nebyla přesvědčená o tom, že to bude dobrá show. Svůj názor zakládala na neúspěchu originálního filmu.
  • Poté, co byla postavena do čela seriálu Buffy, tak jedno z prvních rozhodnutí bylo obsadit herečku Amber Benson coby Taru Maclay.
  • Vzhledem k tomu, že seriál Angel vznikal současně s Buffy, tak působila jako konzultující producentka také u seriálu Angel, aby byla zachována kontinuita.
  • Přišla s nápadem na postavu Faith, kterou popsala „temné zrcadlo“ Buffy a měla ukázat, co by se mohlo stát, kdyby měla Buffy jinou životní cestu. Inspirovala se u Elektry Natchios z Marvel komiksů.
  • Společně s Davidem Furym měla zpívající cameo v epizodě Once More With Feeling.
  • Říká, že nikdy nechtěla, aby Buffy byla až moc perfektní. Vždy tlačila na to, aby se u ní objevilo něco temného, což se spoustě lidí nelíbilo. Dokonce i představitelka Buffy, Sarah Michelle Gellar, šla za Jossem Whedom a stěžovala si, že už zacházejí daleko a necítí se jako kladná hrdinka.
  • V roce 2004 napsala a produkovala pilot pro seriál Still Life na stanici FOX. Ten se měl soustředit na rodinu, která se vyrovnává se smrtí syna, policisty. Pilot byl skutečně vybrán pro seriál, jenže se v USA nikdy neodvysílal a FOX ho po 7 epizodách zrušil.
  • V roce 2005 se připojila jako konzultantka k seriálu Prison Break, ale už v průběhu první série odešla, protože se jí nelíbila vize týmu.
  • V dubnu 2006 se stala showrunnerkou seriálu Brothers & Sisters, ale už o čtyři měsíce později odešla, údajně kvůli tvůrčím neshodám s Jonem Robinem Baitzem, tvůrcem seriálu.
  • Na podzim 2006 se jako konzultantka připojila k seriálu Grey's Anatomy (Chirurgové) a dokonce je společně se Shondou Rhimes podepsaná pod scénářem k epizodě Some Kind of Miracle. Spolupráce jim nejspíše fungovala, protože ji Shonda pověřila pozicí showrunnerky pro v té době nově vznikající spin-off Private Practice.
  • Pozici showrunnerky Private Practice však opustila po první řadě, když dostala příležitost pracovat s Matthewem Weinerem na seriálu Mad Men (Šílenci z Manhattanu). Za epizodu The Inheritance z druhé řady získala nominaci na Writers Guild of America Award.
  • V roce 2011 se na třetí sérii připojila k tvůrčímu týmu seriálu Glee, ale opět zde vydržela pouze rok a pro čtvrtou řadu už se nevrátila.
  • Ten samý rok měly premiéru také dva filmy, ke kterým napsala scénář. Tím prvním je sci-fi I Am Number Four (Jsem číslo čtyři) a tím druhým remake hororu Fright Night (Noc hrůzy).
  • Podobně úspěšný měla i rok 2017, když měl premiéru film The Glass Castle (Skleněný zámek), kde se podílela na scénáři a také film To the Bone, který napsala a zároveň i režírovala.
  • Film To the Bone se zaměřuje na poruchy přijmu potravy. Tou v minulosti trpěla nejen Marti, ale i představitelka hlavní role Lily Collins.
  • Se svým ex-manželem Jeffem Bynumem se seznámila během společné práce na Buffy.
  • Říká, že seriál Girlfriends' Guide to Divorce, je sice o rozvodu, ale ne o tom jejím.
  • Jedním z jejích koníčků je pečení. I díky tomu otevřela v Pasadeně mlýn s názvem Grist & Toll, který dodává místním restauracím mouku na pečení.
  • Má na kontě dvě nominace na EMMY. První je z roku 2016 za seriál UnREAL a druhá z roku 2019 za minisérii Sharp Objects.

Znáte Marti Noxon? Sledovali jste či sledujete její seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
andromache

andromache

To jsem ani nevěděla, že má prsty už v tolika seriálech :-O. O její práci na Buffy vím a o tom...
před 2 roky
Litocha

Litocha

Díky za článek. Buffy mě minula (a už to tak zůstane), Code Black se mi celkem líbil a UnREAL mám ve chci...
před 2 roky
Pajky

Pajky

To mě těší, že jsem se výběrem tvůrkyně trefil do noty. Sám z jejích seriálů pořádně neznám žádný a...
před 2 roky
Další články k tématu