25. 2. 2023

Televizní tvůrci: Taylor Sheridan

Televizní tvůrci: Taylor Sheridan

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

V dnešním článku se na řadu dostal talentovaný tvůrce, který se dostal do paměti diváků díky svým úspěšným seriálům na Paramount Network. Začínal jako herec a nyní působí jako scenárista a producent. Jmenuje se Taylor Sheridan a dnes se na jeho kariéru podíváme podrobně.

Taylor Sheridan se narodil 21. května 1969 v Chapel Hill, v Severní Karolíně. Jeho otec pracoval jako kardiolog a kovbojskou náturu podělil od své matky. Ta pocházela z Waca a často navštěvovali ranč jejích rodičů. Vystudoval R. L. Paschal High School a ve studiích pokračoval na Texas State University, ale brzy z ní odešel. Poté se přestěhoval do Austinu a živil se sekáním trávníků a malováním domů. Když hledal další práci, tak narazil na telentového skauta, který mu nabídl šanci na herecké kariéru v Chicagu.

Svou hereckou kariéru začal menšími rolemi v televizních seriálech jako Walker, Texas Ranger, Veronica Mars, a tou nejznámejší je role Davida Halea v Sons of Anarchy. Přechod za druhou stranu kamery přišel až po čtyřícítce a jeho prvním scénářem k filmu byl Sicario, který režíroval Denis Villeneuve. Nejprve si tedy udělal jméno u filmu, získal dokonce nominaci na Oscara a pak se vrátil coby tvůrce televizních seriálů.

Yellowstone

Stanice Paramount Network
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Yellowstone je western odehrávající se v americkém státě Montana. V centru dění se ocitá rodina Duttonových, která vlastní jeden z největších rančů v Americe, díky čemuž se dostává do neustálých problémů s vlivnými skupinami, jež si dělají na ranč nárok.

Svůj první seriál vytvořil společně s Johnem Linsonem v roce 2018 pro stanici Paramount Network a do hlavní role získal Kevina Costnera. Během pěti sérií se zapsal mezi oblíbence fanoušků a získává velmi dobrá hodnocení ze všech stran. V současné době se spekuluje o ukončení právě kvůli dostupnosti hlavní hvězdy. Vedle Kevina Costnera obsadili hlavní role Luke Grimes, Wes Bentley, Kelly Reilly, Kelsey Asbille, Cole Hauser nebo také Gil Birmingham.

Mayor of Kingstown (Starosta Kingstownu)

Stanice Paramount +
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Rodina McLuskyů ovládá trh makléřů v Kingstownu v Michiganu, kde je uvěznění zločinců jediným vzkvétajícím oborem průmyslu. Seriál se zaměřuje na otázku rasismu, korupce a integrity a nabízí pohled na snahu dosáhnout pořádku a spravedlnosti ve městě, kde neexistuje ani jedno z toho.

V roce 2021 vytvořil společně s Hugh Dillonem nový seriál Mayor of Kingstown. Hugh Dillon si zahrál jednu z hlavních rolí, ale hlavní hvězdou je bezesporu Jeremy Renner se kterým spolupracoval na filmu Wind River. V dalších rolích se objeví například Dianne West, Taylor Handley, Aidan Gillen nebo Derek Webster. Seriál právě dokončuje druhou řadu a o jeho dalším osudu ještě nebylo rozhodnuto.

1883

Stanice Paramount +
Vysíláno 2021–2022
Hodnocení na SerialZone.cz

Rodina Duttonů se vydává na cestu na západ skrze plantáže směrem k poslednímu místu nezkrotné Ameriky. Jsme na počátku západní expanze a sledujeme rodinu, která se snaží utéct před chudobou a najít lepší budoucnost v zemi zaslíbené – v Montaně. Seriál je prequelem k seriálu Yellowstone.

Úspěch Yellowstone na sebe nenechal dlouho čekat a v závěru roku 2021 se představil se prequel 1883. A opět se mu podařilo zlákat známá jména do obsazení. V této minisérii si hlavní role zahrál Sam Elliott a Billy Bob Thornton a doplnili je LaMonica Garrett, Faith Hill, Tim McGraw nebo Isabel May.

Tulsa King (Král Tulsy)

Stanice Paramount +
Vysíláno 2022-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Tulsa King sleduje italského mafiána z New Yorku, který je nucen přestěhovat se na to nejnepravděpo­dobnější místo – do Tulsy ve státě Oklahoma. Děj se odehrává v současnosti a legendární mafián Dwight „The General“ Manfredi je postaven před překvapivý úkol znovu usadit svou italskou mafiánskou rodinu do modernizovaného, přímočarého města Tulsa. Tam se Dwight setkává s překvapivými a nic netušícími postavami, které ho sledují na jeho netradiční cestě k moci.

Paramount si očividně velmi oblíbil spolupráci s Taylorem a tak i jeho další seriál vznikl pro tuto stanici a znovu se v hlavní roli objevilo velké jméno. Tentokrát to je Sylvester Stallone, který si zahrál krále Tulsy a je to jeho první televizní role. Zatím bylo odvysíláno 9 epizod, ale další by se měly připravovat, protože byl seriál prodloužen pro druhou řadu.

1923

Stanice Paramount +
Vysíláno 2022-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Sequel k minisérii 1883 a prequel k seriálu Yellowstone sleduje novou generaci Duttonů v době expanze Západu, prohibice a Velké hospodářské krize.

Když už mluvíme o známých hercích, tak nový seriál 1923 je jimi přímo napěchovaný. V tomto prequelu Yellowstone se totiž objeví například Harrison Ford, Helen Mirren, Robert Patrick, Timothy Dalton nebo Jerome Flynn. Opět se nejednalo o žádné překvapení, když byl seriál prodloužen pro druhou řadu.

Lioness

Stanice Paramount +
Vysíláno 2023-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Mladá mariňačka je naverbována CIA, aby se spřátelila s dcerou vůdce teroristické skupiny s cílem rozvrátit organizaci zevnitř.

Nový seriál Lioness je plánován na rok 2023. Zoe Saldana si zahraje ředitelku programu Lioness a Laysla De Oliveira hlavní hrdinku, která je součástí výcvikového programu. K seriálu se připojili i James Jordan, LaMonica Garrett a Dave Annable. Všichni tři již dříve se Sheridanem spolupracovali – Jordan a Annable v populárním seriálu Yellowstone a Garrett v prequelovém seriálu Yellowstonu 1883. A to není vše, jednu z rolí získala Nicole Kidman a měl by se tam objevit i Morgan Freeman.

Bass Reeves

Stanice Paramount +
Vysíláno 2023-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál o legendárním muži zákona Bassovi Reevesovi, jednom z největších hraničářských hrdinů a prvním černošském zástupci amerického maršála na západ od řeky Mississippi v americké historii. V době, kdy pracoval jako federální strážce pořádku v indiánském teritoriu, dopadl více než 3 000 nejnebez­pečnějších zločinců, aniž by byl zraněn.

Na rok 2023 by měl být naplánovaný i další projekt s názvem Bass Reeves a měl by být součástí Yellowstone světa. A hlavní role by si zahrají David Oyelowo a Dennis Quaid.

Land Man

Stanice Paramount +
Vysíláno 2024-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Moderní příběh o hledání bohatství ve světě ropy se odehrává v západním Texasu. Seriál nabízí příběhy úspěchů i neúspěchů drsňáků i mocných miliardářů, kteří ropu těží tak moc, že to mění naše klima, ekonomiku i geopolitiku.

Na rok 2024 je naplánovaný projekt s názvem Land Man, ve kterém by si měl zopakovat spolupráci s Billy Bob Thorntonem.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Někdy je jako místo jeho narození uváděno Cranfills Gap v Texasu, ale to není pravda. Spojitost s tímto místem však má, když mu bylo 8 let, tak jeho matka trvala na tom, aby si v Cranfills Gap koupili ranč a její děti se tak mohli naučit „radosti ze života v přírodě“.
  • Právě na ranči v Cranfills Gap se naučil kovbojském stylu života.
  • Jeho prvním filmovým scénářem byl Sicario a získal za něj skvělý ohlas kritiky. Byl například nominován na nejlepší scénář u Writers Guild of America Award.
  • Scénář, který zrealizoval jako druhý, měl název Comancheria a na dlouhou dobu byla jeho výroba zaseknuta. Až v roce 2016 byl přejmenován na Hell or High Water a opět se jednalo o velký úspěch. Tentokrát přišly nominace na BAFTA, Zlatý Glóbus a Oscar.
  • Inspiraci ke scénáři čerpal u minisérie Lonesome Dove z roku 1989 a také z novely Larryho McMurtryho z roku 1985 na které je minisérie založena.
  • Ve filmu si i sám zahrál jednoho z kovbojů.
  • Jeho třetí film byl zároveň i jeho režijním debutem. Jednolo se o film Wind River s Jeremy Rennerem a Elizabeth Olsen v hlavních rolích.
  • Během natáčení Wind River ho navštívili vůdci kmene Shoshone a šokovali ho, když mu řekli, že v jejich komunitě mají v danou chvíli 12 nevyřešených vražd mladých dívek. Důvodem je složitý proces jurisdikce, kterou musí dodržet při zatýkání a tak mnoho zločinců nikdy není potrestáno ani za ty nejzávažnější zločiny.
  • Wind River uzavírá takzvanou tématickou trilogii American Frontier (Předchozí filmy jsou Sicario and Hell or High Water).
  • V původním pilotu seriálu Yellowstone se postava Lukea Grimese jmenovala Cory, tedy stejně jako postava Jeremy Rennera ve Wind River.
  • Emily Blunt se mola vrátit do druhého pokračování filmu Sicario jako agentka FBI Kate Macer. Nicméně Taylor napsal scénář a řekl, že nedokáže přijít na důvod, proč by se její postava vracela a tak ji vynechal.
  • Pro natáčení seriálu Yellowstone přivezl vlastní koně z Wyomingu, aby je herci mohli používat při natáčení.
  • Pracoval také na vzniku reality show s názvem The Last Cowboy.
  • Podílel se také na scénáři k filmu Without Remorse s Michael B. Jordanem.
  • V roce 2021 byl uveden do Texaské kovbojské síně slávy.
  • Kromě několik plánovaných projektů, které jsou ve již ve vývojové fázi, se spekuluje také o dalším spin-offu Yellowstonu, který je momentálně nazýván 6666. Měl by se odehrávat na historickém ranči, který Taylor společně se skupinou investorů koupil.
  • Píše scénář k projektu s názvem Fast. Když byl prvně oznámen, tak se spekulovalo o obsazení Chrise Pratta, ale projekt byl odložen a bude přepracován. V té době dostal přednost film Those Who Wish Me Dead s Angelinou Jolie.
  • Za největší vliv na svou tvorbu považuje bratry Coenovi, Cormaca McCarthyho a Larryho McMurtryho.
  • Sám se raději soustředí na jednoduché zápletky
  • Od roku 2013 je ženatý Nicole Muirbrook, mají syna a žijí v Texasu.

Znáte Taylora Sheridana nebo je to pro vás úplně neznámé jméno? Baví vás jeho seriály? Který patří mezi vaše oblíbené?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
richardK

richardK

Je to borec, tak ať mu to ještě nějakou dobu vydrží. Prozatím si laťku drží vysoko a určitě budu chtít vidět...
před 63 týdny
Pajky

Pajky

Odkaz jsem upravil, díky za opravu. Seriál jsem sám neviděl a tak jsem vycházel z popisků na...
před 63 týdny
Jessica Angell

Jessica Angell

Wind River miluju, Yellowstone taky a teď nakoukávám 1883..za mě je jméno Sheridan docela značka kvality.
před 63 týdny
Další články k tématu