11. 7. 2021

Televizní tvůrci: Marta Kauffman

Televizní tvůrci: Marta Kauffman

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek o jedné z legendárních amerických tvůrkyň, která stála u vzniku jednoho z nejpopulárnějších seriálů všech dob. Řeč je o Martě Kauffman a seriálu Friends.

Marta Kauffman je americká scénáristka, producentka a showrunnerka. Její celé jméno zní Marta Fran Kauffman a narodila se 21. září 1956 ve Philadelphii v Pensylvánii. Vyrůstala v židovské rodině na okraji Philadelphie a navštěvovala Marple Newtown High School, kde měla svou první zkušenost s divadlem. V roce 1974 režírovala školní hru Our Town. Ve studiích poté pokračovala na Brandeis University v Massachusetts, kde v roce 1978 získala bakalářský titul v oboru divadelnictví.

V roce 1987 přišla její první práce pro televizi, která zároveň předznamenala vznik skvělé spolupráce s Davidem Cranem. Společně napsali epizodu It Had to Be You and You k seriálu Everything's Re­lative. A o několik let později společně vytvořili první seriál pro stanici HBO.

Dream On

Stanice HBO
Vysíláno 1990–1996
Hodnocení na SerialZone.cz

Hrdinou americké komedie je snílek Martin Tupper. Ten má život plný pestrých zážitků. Je rozvedený, žije se svým dospívajícím synem, stále se přátelí se svou bývalou manželkou a neustále se snaží o perfektní rande, přestože nemá páru o tom, jak jednat se ženami…

Seriálu se na stanici HBO poměrně dařilo, protože zůstal ve vysílání šest let a celkově odvysílal 119 epizod. Hlavní roli si zahrál Brian Benben a společnost mu dělali například Wendie Malick, Denny Dillon nebo Chris Demetral. Seriál dokonce získal i dvě ceny Emmy v roce 1993. Poté se Marta rozloučila a u seriálu působila už pouze jako producentka.

The Powers That Be

Stanice NBC
Vysíláno 1992–1993
Hodnocení na SerialZone.cz

Zatímco Dream On na HBO pokračoval ve vysílání, tak se rozhodla opět s Davidem Cranem vytvořit nový seriál pro stanici NBC. Ten nesl název The Powers That Be a v hlavních rolích se představili například John Forsythe, Holland Taylor nebo Joseph Gordon-Levitt.

Parodický sitcom o rodině Powersových. William Powers je senátor, ale je vlastně jen figurkou v rukou manželky Margaret, vedoucí kanceláře Jordan, která je zároveň jeho milenkou, a politického poradce Bradleyho. Jeho dcera Caitlyn má poruchu příjmu potravy. Theodore, manžel Caitlyn, se pokusil o sebevraždu a je zamilovaný do služky Powersových, Charlotte. Caitlynin a Theodorův syn Pierce je natolik vyspělý, že se vlastně stará on o ně… A v neposlední řadě je tu i Williamova nemanželská dcera Sophie, která začne pracovat v otcově kanceláři.

Friends (Přátelé)

Stanice NBC
Vysíláno 1994–2004
Hodnocení na SerialZone.cz

A v roce 1994 se do vysílání dostal seriál, který se stal takovým hitem, že ho není třeba zdlouhavě představovat. Šestice blízkých přátel žijících v New Yorku prožívá radosti i starosti života. Zažívají velké lásky, románky a milostná zklamání. Pracovní úspěchy i kariérní nezdary…

Z hlavních herců se stali hvězdy první kategorie a jména jejich postav zná nejspíš každý člověk, který se o seriály zajímá. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer společně natáčeli dlouhých deset let a vytvořili 238 epizod, které v přehrávačích mnohých jedou neustále dokola.

Veronica's Closet (Veroničiny svůdnosti)

Stanice NBC
Vysíláno 1997–2000
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1997 se společně s Davidem Cranem rozhodla vytvořit další seriál pro stanici NBC. A vypadalo to, že přišel další hit. Jenže po první úspěšné sérii ratingy sledovanosti klesly a seriál se po třech řadách rozloučil. Hlavní roli si v něm zahrála Kristie Alley.

Prezidentka firmy na výrobu dámského prádla Veronika „Ronnie“ Chaseová má neustálé problémy se svým záletným chotěm Brycem. Podvádí ji tak dlouho, až Veronice jednoho dne dojde trpělivost a rozhodne se pro rozvod. Morální podporu jí při tom poskytují přátelé a spolupracovníci: Nejlepší kamarádka Olive, paranoidní návrhář Leo, bezelstný šéf propagace Perry a sarkastický asistent Josh. A to je dobře, protože Bryce si nenechá nic líbit a hodlá Ronnie oškubat o poslední cent.

Related

Stanice The WB
Vysíláno 2005–2006
Hodnocení na SerialZone.cz

Od ukončení Přátel se její jméno u seriálů už příliš často nevyskytuje. Jedna z mála výjimek je seriál Related z roku 2005, kde působila jako výkonná producentka. Nicméně seriál neměl dlouhého trvání a po první sérii byl zrušen a na obrazovky se nevrátil.

Hlavními postavami jsou čtyři italské sestry, které se protloukají svými životy v New Yorku. Jsou nuceny balancovat mezi vztahem ke své rodině a zároveň zvládat osobní život v kombinaci s jejich kariérami… Role sester si zahrály Jennifer Esposito, Kiele Sanchez, Lizzy Caplan a Laura Breckenridge.

Grace and Frankie (Grace a Frankie)

Stanice Netflix
Vysíláno 2015–2021
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2015 se pak překvapivě vrátila na scénu, když společně s Howardem J. Morrisem vytvořila nový seriál pro Netflix. Grace and Frankie si získal velmi dobrou reputaci a pravidelně se objevoval mezi nominovanými na televizní ceny. Na rok 2021 je naplánována závěrečná sedmá řada a po jejím odvysílání se ze seriálu stane nejdéle vysílaný originální počin Netflixu s 94 epizodami.

Grace a Frankie se nenávidí. Jejich životy se obrátí vzhůru nohama, když jejich manželé oznámí, že se milují a chtějí se vzít. Zapřísáhlé nepřítelkyně zjistí, že jsou jejich životy proti jejich vůli provždy spojeny, a uvědomí si, že v téhle situaci mají jen jedna druhou. V hlavních rolích hrají Jane Fonda a Lily Tomlin.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Ze závěru intra seriálu Dream On se stanice HBO inspirovala ke svému, dnes již legendárnímu intru se zrnivým obrazem.
  • V roce 1993 vytvořila společně s Davidem Cranem a Kevinem Brightem také seriál Family Album, který byl však ukončen po jedné sérii.
  • Když přišli s nápadem na Friends, tak jim bylo řečeno, že nikoho nebude zajímat seriál o šesti dvacátníkách v New Yorku. Naštěstí se nenechali odradit.
  • Romantická zápletka mezi Rachel a Joeym byla špatně přijata od okamžiku, kdy ji společně s Davidem Cranem nadhodili. Nelíbila se ostatním scénáristům a ani samotným představitelům. Nicméně Marta a David ji bránili s tím, že přesně kvůli tomu ji dělají a ne vždy se do sebe zamilují jen ti „správní“.
  • Postava Rosse byla tvůrci psána přímo pro Davida Schwimmera, který ji však původně odmítl a chtěl se vrátit k divadlu. Podařilo se jim ho však přesvědčit.
  • V době největší slávy seriálu se jí každý ptal, kdy už dá Rosse a Rachel dohromady. Dokonce i její rabín.
  • Původně plánovali dát dohromady Joeyho a Monicu, ale herci spolu údajně neměli žádnou chemii. Takže jim nakonec slušně vyšel záložní plán s Monicou a Chandlerem.
  • Lisa Kudrow a Matt LeBlanc se snažili prosadit linku, během které se odhalí, že Joey a Phoebe před ostatními dlouhou dobu tajili svůj vztah. Slyšeli na to však pouze rezolutní ne.
  • Odhalila také, že standardy pro vysílání na NBC se neustále měnily. Věci, které jednu dobu směli použít byly následně zakázány.
  • V roce 2002 získala cenu Emmy za práci na seriálu Friends, na kterou byla nominována celkem sedmkrát.
  • Seriál Friends je znám i díky cameo rolím pro velké hvězdy. Jednou z hvězd, která projevila zájem o roli, je i Justin Timberlake. Jenže tvůrci pro něj nedokázali vymyslet smysluplné zapojení a tak se tam neobjevil. Marta Kauffman poté prozradila, že na ní kvůli tomu byly její děti naštvané.
  • Po ukončení seriálu Friends vznikl spin-off Joey, se kterým však nemá tvůrčím způsobem nic společného s výjimkou toho, že používají postavu Joeyho. Jediným z původního tvůrčího týmu, kdo se na spin-offu podílel, je Kevin Bright.
  • Opakovaně se vyjadřuje k tomu, že si nepřeje aby se Friends vrátili s pokračováním či byli rebootováni.
  • Tvůrčí tým Bright/Kauffman/Cra­ne Productions stál také za seriálem Jesse, který se na stanici NBC vysílal v letech 1998–2000.
  • Po konci Friends se věnovala hlavně produkci a to převážně u dokumentů. Stojí však také za filmem Five z roku 2011.
  • Nápad na úvodní zápletku seriálu Grace and Frankie pochází od její dcery.
  • Byla provdaná za Michaela Skloffa, který složil úvodní znělku pro seriál Friends. Po třiceti jedna letech manželství se v roce 2015 rozvedli a mají společně tři děti – dcery Hannah a Rose a syna Sama.
  • Podporuje demokratickou stranu.

Znáte Martu Kauffman? Patříte mezi fanoušky Přátel a která postava je vaším favoritem? A věděli jste, že vytvořila i jiné seriály?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Petyer

Petyer

Vdaka za clanok, tiez poznam len Priatelov a asi to tak aj zostane 😁
před 2 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Vždycky ráda objevuji nové počiny kde se objevuje Peter MacNicol(stejně jako Greg German). Tady vypadá hodně...
před 2 roky
Pajky

Pajky

Děkuju, jsem rád, že se článek líbil a snad přinesl i nějaké zajímavé informace :)
před 2 roky
Další články k tématu