21. 6. 2021

Televizní tvůrci: Ryan Murphy

Televizní tvůrci: Ryan Murphy

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek k tvůrci, který je momentálně považován za jednoho z nejvlivnějších mužů v oboru.

Ryan Murphy je americký scénárista, producent, režisér, a vyzkoušel si i roli porotce. Tentokrát se tak zaměřujeme na jméno, které je v seriálové komunitě velmi známým pojmem. Na kontě má několik úspěšných seriálů a doma si mohl vystavit mnoho televizních cen a v dnešním článku se podíváme na jeho tvorbu, za kterou je obdržel.

Ryan Murphy se narodil 30. listopadu 1965 v Indiana­polis, v Indianě. Chodil na základní katolickou školu a poté navštěvoval Warren Central High School v Indianapolis. Svou matku popisuje jako školní královnu krásy, která všeho nechala, aby se mohla starat o své dva syny. Během toho si našla čas, aby napsala a vydala pět knih. Jeho otec pracoval 30 let v novinářském průmyslu. K práci pro televizi se dostal na konci milénia, když jeden z jeho scénářů koupil Steven Spielberg.

Popular

Stanice The WB
Vysíláno 1999–2001
Hodnocení na SerialZone.cz

První televizní úspěch se dostavil v roce 1999, kdy mu důvěru se seriálem svěřila stanice WB a Ryan pro ně přichystal seriál s názvem Popular. Ten se zaměřuje na dvě teenagerky. Brooke je populární roztleskávačka. Samantha píše do novin a nesnáší „žebříček popularity“. Není tedy překvapující, že se dívky nemají zrovna v lásce. Budou se ale muset naučit spolu vycházet, protože Samanthina matka a otec Brooke se budou brát…

Seriál se dočkal pouze svou sérií, ale rozhodně se nedá považovat za neúspěch. Posbíral totiž několik nominací na ceny a dokonce i několik cen získal. Největší úspěchy seriál slavil na cenách Teen Choice Awards. V hlavních rolích se objevili Leslie Bibb, Carly Pope, Tamara Mello, Christopher Gorkham, Sara Rue, Bryce Johnson, Tammy Lynn Michaels nebo Ron Lester.

Nip/Tuck (Plastická chirurgie s.r.o.)

Stanice FX
Vysíláno 2003–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

Opravdový úspěch se dostavil a dva roky později, kdy se Murphy pro stanici FX ujal seriálu Nip/Tuck. Seriál nás zavádí do zbohatlického prostředí Miami, kde prostřednictvím ordinace dvou plastických chirurgů nahlédneme pod pokličku zdánlivě spokojeného života místní smetánky. Poodhalíme nalomenou psychiku a nevyřknutá přání pacientů, kteří se své problémy snaží zakrýt pouze kosmetickými úpravami tělesné schránky. Doktoři Sean McNamara a Christian Troy jsou nejlepší přátelé a kolegové ve vlastní ordinaci plastické chirurgie. Christian nemá žádné výhrady k tomu, co jejich praxe nabízí a užívá si všech plodů, které mu prosperující podnik přináší. Sean však pomalu začíná propadat deziluzi a nečekané aspekty jeho práce se pomalu začínají promítat i do jeho soukromého života. Krásný dům a finanční úspěch najednou nedokáží skrýt jeho hroutící se rodinný život.

Seriál se dočkal šesti sérií a byl zakončen 100. epizodou. V hlavních rolích se představili Dylan Walsh, Julian McMahon, John Hensley, Joely Richardson, Roma Maffia nebo Kelly Carlson. Seriál posbíral mnoho ocenění a nominací. Na Zlatých Glóbech posbíral celkem 5 nominací (2× seriál, 2× Joely Richardson a 1× Julian McMahon) a v roce 2005 zvítězil v kategorii drama. Na cenách Emmy si připsal celkem 18 nominací (převážně ve vedlejších kategoriích) a samotný Murphy získal první nominaci na cenu Emmy.

Glee

Stanice FOX
Vysíláno 2009–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Po úspěchu se čeká další úspěch. To se nepodaří vždy, ale Murphy si mohl pogratulovat. V roce 2009 totiž společně s Bradem Falchuckem pro stanici Fox připravil velký hudební hit známý pod jménem Glee. Věčný optimista a středoškolský učitel Will Schuester se pokouší změnit školní klub Glee a připravit skupinku studentů na největší národní soutěž pěveckých sborů. Chce ze ztroskotanců vytvořit národní šampiony.

Seriál si připsal 6 sérií a celkem 121 epizod. Získal 4 Zlaté Glóby (2× seriál, 1× Chris Colfer, 1× Jane Lynch) a dalších 68 cen a také 176 nominací, řadu z nich za hudební vystoupení. Ve výčtu hlavních rolí je například Chris Colfer, Jane Lynch, Kevin McHale, Lea Michele, Matthew Morrison, Naya Rivera, Jenna Ushkowitz, Amber Riley, Mark Salling, Heather Morris, Cory Monteith, Darren Criss, Dianna Agron a mnoho dalších. K seriálu se pak samozřejmě musí také započítat The Glee Project, což je soutěž v jejíž porotě byl samotný Murphy a několik účastníků získalo následně roli i v seriálu.

American Horror Story

Stanice FX
Vysíláno 2011-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Železo se musí kout dokud je žhavé a tak si Murphy vzal svého parťáka z Glee, Brada Falchucka, a pustili se do nového projektu s názvem American Horror Story a opět se překonali. Seriál každou sérii vypráví jiný příběh.

1. série: Murder House. Ben, Vivien a jejich dcera Violet Harmonovi se přestěhují z Bostonu do losangeleské zrenovované rezidence poté, co Vivien potratila a Ben měl aféru. Jenže netuší, že dům má děsivou historii, a sice ho obývají jeho bývalí vlastníci. A těm se přítomnost Harmonových vůbec nelíbí. V hlavních rolích Connie Britton, Dylan McDermott, Taissa Farmiga, Jessica Lange, Denis O'Hare či Evan Peters.

2. série: Asylum. Píše se rok 1964 a nacházíme se v blázinci Briarcliff, kterému vládne pevnou rukou sestra Jude. Jenže její krutovláda se začne rozpadat s příchodem nového pacienta, jenž je přezdíván Krvavá tvář. Sestra Jude musí v blázinci uvěznit novinářku Lane Winstersovou, aby nevynesla ven informace o hrozných podmínkách, které v Briarcliffu panují. V hlavních rolích Sarah Paulson, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré a znovu také Jessica Lange a Evan Peters.

3. série: Coven. Více než tři sta let uplynulo od bouřlivých dnů čarodějnických procesů v Salemu. Ti, kterým se podařilo uprchnout, nyní čelí vyhynutí. Záhadné útoky proti jejich druhu se stupňují a mladé dívky jsou posílány do speciální školy v New Orleans, kde se učí, jak samy sebe uchránit. Mezi nimi je také Zoe, která skrývá vlastní děsivé tajemství. Fiona, která se dlouho ukrývala mimo dění, je znepokojena vlnou násilí a rozhodne se vrátit se do města. Je odhodlaná ochraňovat Coven a tvrdohlavě si stojí za tím, že odstraní každého, kdo se jí postaví do cesty. V hlavních rolích se znovu objevili Taissa Farmiga, Jessica Lange, Denis O'Hare, Evan Peters, Sarah Paulson nebo Lily Rabe a nově se představily například Kathy Bates či Emma Roberts.

4. série: Freak Show. Píše se rok 1952 a nacházíme se ve městě Jupiter, na Floridě. Moc panoptik se nezachovalo a ty, která ano, tak ta teď musí hodně dřít, aby podnik udrželi v chodu. V jednom z nich se stvůry musejí potýkat se zlými silami, které jim nedokáží porozumět. Do hlavních rolích se vrátili Jessica Lange, Evan Peters, Sarah Paulson, Kathy Bates či Frances Conroy a nováčkem v obsazení je Finn Wittrock.

5. série: Hotel. Tentokrát zavítáme do prostředí tajemného hotelu Cortez. Detektiv John Lowe vyšetřuje řetězec hrůzných vražd v Los Angeles. Tajemný tip ho odkáže právě na hotel Cortez, jehož obyvatelé jsou z velmi (h)různých prostředí. Opět se vracejí hvězdy jako Sarah Paulson a Kathy Bates, které doplňují jména jako Lady Gaga, Cheyenne Jackson, Chloe Sevigny, Matt Bomer nebo Wes Bentley.

6. série: Roanoke. Příběh následuje pár, jejichž prožitky hrají herci v paranormálním dokumentárním seriálu. Shelby Millerová a Matt Miller se po brutálním útoku přestěhují z Los Angeles v Kalifornii do domu na Roanoke Island v Severní Karolíně. Jakmile se však tento pár usadí ve svém novém domově, začne je pronásledovat podivné nadpřirozeno. V hlavních rolích Sarah Paulson, Kathy Bates, Wes Bentley, Denis O'Hare, Lily Rabe, Angela Bassett, Andre Holland nebo Cuba Gooding Jr..

7. série: Cult. Ve Spojených státech amerických ohlásili výsledek prezidentských voleb, a zatímco někteří prožívají nečekanou euforii, ostatní jsou v šoku. Je rok 2016. Na první pohled obyčejnou sousedskou komunitu žijící na typicky americkém předměstí rve na kusy nebezpečný kult. Jeho tajuplný modrovlasý vůdce Kai využívá strach jako ničivou zbraň. Hrůzné řádění děsivých sadistických klaunů těžce dopadá na vyděšenou Ally. Jako by nestačilo, že po zvolení Donalda Trumpa prezidentem trpí tato liberálně založená matka malého Oze nezvladatelnými úzkostmi a léčí se s několika různými fobiemi. Najednou se musí bát nejen o svůj život, ale také o život svého synka a manželky Ivy. V hlavních rolích Sarah Paulson, Evan Peters, Alison Pill, Billy Eichner, Colton Haynes, Leslie Grossman nebo Billie Lourd.

8. série: Apocalypse. Los Angeles se ocitá v naprostém chaosu, když město zasáhne atomový výbuch. Vybraná skupina lidí má to štěstí, že mají možnost se schovat v záchranném krytu. Přežití výbuchu však neznamená, že mají vyhráno, jejich boj o život totiž teprve začíná. V hlavních rolích nechybí Sarah Paulson, Evan Peters, Kathy Bates, Leslie Grossman, Billie Lourd, Adina Porter nebo Cody Fern.

9. série: 1984. Jak název napovídá, tak děj se odehrává v roce 1984. Na lekci aerobiku se setkává několik hrdinů, kteří se rozhodnou společně vyzkoušet něco nového a stanou se vychovateli v kempu Redwood. Jenže tenhle kemp je známý tím, že se tam před lety odehrál brutální masakr a vypadá to, že historie se bude opakovat. V hlavních rolích se objeví Leslie Grossman, Billie Lourd, Cody Fern, Emma Roberts, Gus Kenworthy, DeRon Horton a John Carroll Lynch.

Ještě letos se má vysílat 10. série s podnázvem Double Feature. Původně mělo vysílání proběhnout již loni, ale Covid plány překazil. Bylo potvrzeno, že se vrátí hvězdy jako Sarah Paulson, Leslie Grossman, Billie Lourd, Evan Peters, Adina Porter, Lily Rabe, Finn Wittrock nebo Angelica Ross a nováčkem v obsazení bude Macaulay Culkin.

The New Normal (Úplně normální)

Stanice NBC
Vysíláno 2012–2013
Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě v průběhu Glee se rozhodl věnovat i sitcomu The New Normal pro stanici NBC. Ten sleduje Goldie, která sebrala svou malou dceru a „vzala roha“ od svého nevěrného manžela. Jenže co dál? Naštěstí ji zachrání gay pár, který by chtěl miminko. Výměnou za to, že jim ho odnosí, jí a její dceři nabízejí domov a navíc finanční podporu, díky které by si mohla splnit svůj sen a stát se advokátkou. Jenže ještě tu je Goldiina homofobní babička…

Jenže tentokrát se úspěch nekonal a seriál byl po první sérii zrušen a už navždy bude mít na svém kontě pouze 22 epizod. V hlavních rolích se představili Justin Bartha, Andrew Rannells, Georgia King, Bebe Wood, NeNe Leakes, Jayson Blair nebo Ellen Barkin.

Scream Queens

Stanice FOX
Vysíláno 2015–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Antalogie očividně zafungovaly a tak se Murphy opět společně s Bradem Falchuckem a Ianem Brennanem (Glee) pustili do nového projektu, který představili v roce 2015 na stanici Fox. A tentokrát se rozhodli namixovat žánr hororu a komedie. V hlavních rolích se představily Lea Michele, Abigail Breslin, Keke Palmer, Billie Lourd, Emma Roberts a Jamie Lee Curtis. Jamie Lee Curtis navíc za svou roli získala nominaci na Zlatý glóbus.

1. série: Sesterstvo Kappa na Wallace University, v jehož čele je zábavná a zároveň nemilosrdná Chanel Oberlin, je ohroženo životem zničenou děkankou Cathy Munsch, jejíž cílem je změnit školní systém. A aby toho nebylo málo, po kampusu řádí maniak v obleku školního maskota Red Devil (Červený ďábel), který pokračuje ve vraždách, jež začaly před 20 lety…

2. série: Poté, co Cathy Munschová opustila univerzitní kampus, se rozhodla otevřít si vlastní nemocnici, jejímž cílem je léčit těžko léčitelné nemoci. Z nejasných důvodů se rozhodne oslovit Chanel a její soukmenovkyně s tím, aby v ústavě začaly pracovat, a ony nakonec souhlasí. Zatím ovšem netuší, že se blíží nová, tentokrát zelená hrozba.

American Crime Story

Stanice NBC
Vysíláno 2016-????
Hodnocení na SerialZone.cz

A aby těch antologií nebylo dost, tak v únoru 2016 odstartovala další. Tentokrát šlo o adaptaci bestselleru The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson od Jeffreyho Toobina. Seriál zkoumá soudní proces ve věci O.J. Simspona. Zaměřuje se na něj z perspektivy právních stran, kterým během sporu nechybí nečestné smlouvání a manévrování. Kromě toho všeho však ukazuje to nejdůležitější; zobrazuje jak kombinace sebevědomí, obrany a historie policie v Los Angeles s městskou afroamerickou komunitou daly porotě přesně to, co potřebovala – pochybnosti. V hlavních rolích se představili Cuba Gooding Jr., Sarah Paulson, John Travolta, David Schwimmer, Courtney B. Vance, Selma Blair, Connie Britton či Nathan Lane.

Druhá řada nesoucí podtitul The Assassination of Gianni Versace čerpá z knihy Maureen Orthové jménem Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U. S. History. Pojednává o vraždě módního návrháře Gianniho Versaceho, kterou spáchal sériový vrah Andrew Cunanan, a především pak o tom, co k tomuto činu vedlo a co po něm následovalo. V hlavních rolích se představili Darren Criss, Edgar Ramirez, Ricky Martin a Penelope Cruz.

Na podzim 2021 se představí třetí série s podtitulem Impeachment, která bude sledovat příběh o impeachmentu prezidenta Billa Clintona. Ve středu dění ale není pouze Clinton, ale také především Paula Jonesová, Monica Lewinská a Linda Trippová, které ve všem sehrály důležitou roli. V hlavních rolích se objeví Sarah Paulson, Beanie Feldstein, Annaligh Ashford, Clive Owen nebo Edie Falco.

Feud (Zlá krev)

Stanice FX
Vysíláno 2017
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2017 měla na stanici FX premiéru minisérie Feud, kterou vytvořil s Jaffe Cohenem a Michaelem Zanem. Ta byla původně zamýšlena jako antalogie a dokonce získala prodloužení pro druhou řadu, ale zamýšlený příběh nakonec světlo světa nespatřil. V té době byl však Ryan natolik vytížen, že ho to asi zas až tolik trápit nemusí. V hlavních rolích se zazářili Jessica Lange a Susan Sarandon. A po jejich boku se objevili Judy Davis, Jackie Hoffman, Alfred Molina, Stanley Tucci nebo Alison Wright. A šlo o další úspěch, seriál získal 18 nominací na ceny Emmy a dvě z nich vyhrál.

První série vypráví příběh o legendární rivalitě mezi dvěma největšími hereckými hvězdami, Joan Crawfordové a Bette Davisové. Obě herečky v roce 1962 spojily síly, aby spolupracovaly na filmu, který měl oživit jejich upadající kariéry. Výsledek byl kritiky opěvovaný hororový trhák What Ever Happened to Baby Jane? (Co se vlastně stalo s Baby Jane?), který získal pět nominací na Oscara a stal se kultovní klasikou. Pro obě herečky byla ale skutečným hororem nutnost vzájemné spolupráce.

9–1–1 (Záchranáři L.A.)

Stanice FOX
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 se vrátil na stanici FOX, když společně s Bradem Falchuckem a Timem Minearem představil seriál 9–1–1 a šlo o další hit. Seriál má za sebou čtyři série a s jistotou se vrátí i se sérií pátou. V hlavních rolích se představili Peter Krause, Angela Bassett, Aisha Hinds, Oliver Stark, Kenneth Choi, Rockmond Dunbar nebo Jennifer Love Hewitt.

9–1–1 sleduje napínavé případy policejních, záchranářských a hasičských složek v americkém Los Angeles. Kromě toho, že tito moderní hrdinové každý den zachraňují životy naprosto cizích lidí, si musí najít čas také na své osobní potíže, od kterých mnohdy unikají právě skrze pomáhání druhým.

Pose

Stanice FX
Vysíláno 2018–2021
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 měl premiéru ještě jeden seriál, u kterého lze najít jeho jméno. Opět společně s Bradem Falchuckem a tentokrát také se Stevenem Canalsem představil seriál Pose na stanici FX. Seriál se rozloučil po třech úspěšných sériích a byl uzavřen tak, jak si tvůrci přáli. Hlavní role ztvárnili Mj Rodriguez, Indya Moore, Billy Porter, Dominique Jackson, Angel Bismark Curiel nebo Hailie Sahar.

Příběh je zasazen do roku 1986 a sleduje různé segmenty života a společnosti v New York City. Vidíme vzestup luxusního stylu života a la značka Trump, městskou společenskou a literární scénu i kulturu celého světa.

The Politician (Politik)

Stanice Netflix
Vysíláno 2019-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2019 představil první seriál pro Netflix. Spojil se s osvědčenou dvojicí Brad Falchuck a Ian Brennan a společně vytvořili seriál The Politician. V hlavních rolích se představili Ben Platt, Zoey Deutch a Lucy Boynton, role se našla i pro jeho oblíbenkyni Jessicu Lange či Gwyneth Paltrow. Seriál má za sebou dvě série a v plánu má Murphy i řadu třetí, ale nechal se slyšet, že si na ni budeme muset několik let počkat.

Payton Hobart je bohatý student ze Santa Barbary. Od svých sedmi let má cíl stát se prezidentem Spojených států amerických. Prvně ale musí být úspěšný v Saint Sebastian High School, kde chce být zvolen prezidentem školní rady, a poté si zajistit místo na Harvardu. Pro dosažení svých cílů je odhodlaný udělat cokoliv.

9–1–1: Lone Star

Stanice FOX
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Úspěch seriálu 9–1–1 na sebe nenechal dlouho čekal a stanice FOX se rozhodla, že svět tohoto seriálu rozšíří o spin-off s podnázvem Lone Star. Stejná trojice, tedy Ryan Murphy, Brad Falchuck a Tim Minear, připravila seriál, který měl premiéru na začátku roku 2020. V hlavních rolích se představili Rob Lowe a Liv Tyler, kterou v druhé řadě nahradila Gina Torres. Zatím má za sebou seriál dvě řady a pracuje se na přípravách třetí.

Owen Strand se před dvaceti lety stal jediným přeživším své hasičské jednotky při zásahu 11. září. Po útoku dokázal stanici znovu postavit na nohy. Nyní se podobná tragédie stane v Austinu v Texasu a Owen je požádán, aby se sem se svým synem přestěhoval a pokusil se stanici dát znovu dohromady. Hrdina je na první pohled odvážný a neohrožený hasič, ovšem v nitru skrývá tajemství, které ohrožuje jeho život…

Hollywood

Stanice Netflix
Vysíláno 2020
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2020 měla na Netflixu minisérie s názvem Hollywood, který vytvořil společně s Ianem Brennanem. Ohlasy nebyly tak nadšené, jak se čekalo a seriálu bylo vyčítáno vyznění, i to však ve finále vedlo k 12 nominacím na Emmy.

Příběh sleduje skupinu mladých herců a filmařů, kteří se snaží prosadit během Zlaté éry Hollywoodu v poválečné době a splnit si své sny. V hlavních rolích se představili Darren Criss, David Corenswet, Laura Harrier, Jeremy Pope, Samara Weaving, Dylan Mcdermott nebo Jim Parsons.

Ratched (Ratchedová)

Stanice Netflix
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Dalším seriálem, který se představil v roce 2020, a to znovu na Netflixu, je Ratched. Jedná se o prequel filmu Miloše Formana, Přelet nad kukaččím hnízdem, který dostal rovnou objednávku na dvě série, takže s jistotou víme, že se do vysílání ještě vrátí.

Hlavní hrdinkou příběhu zasazeném do roku 1947 je mladá sestra Mildred Ratchedová, která pracuje v psychiatrické léčebně. Drama popisuje drsnou evoluci, jak se z obyčejné sestry stane vraždící monstrum vlastních pacientů. Hlavní roli ztvárnila Murphyho dvorní herečka Sarah Paulson, ale i vedlejší role byly hvězdně obsazeny, mezi další herce patří například Sharon Stone, Judy Davis, Cynthia Nixon, Finn Wittrock, Charlie Carver nebo Jon Jon Briones.

Halston

Stanice Netflix
Vysíláno 2021
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2021 pokračuje obří spolupráce s Netflixem a v květnu měla premiéru minisérie s názvem Halston. Příběh je založený na knize Simply Halston od Stevena Gainese a Ryan Muprhy zde působil jako výkonný producent.

Minisérie vypráví o rychlém vzestupu a pádu módního návrháře Roye Halstona Frowicka, který prosadil své jméno v módním průmyslu plném luxusu, sexu, statusů a slávy. V hlavních rolích se představili Ewan McGregor a Krysta Rodriguez. Další výrazné role si zahráli Rebecca Dayan, David Pittu, Bill Pullman nebo Gian Franco Rodriguez.

Chystané projekty

Stanice Netflix a další
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Ryan Murphy patří momentálně mezi nejvytíženější postavy v televizním odvětví. Víme s jistotou, že stanice FX se dočká nových sérií u svých antalogií American Horror Story a American Crime Story. Navíc se chystá spin-off s názvem American Horror Stories, který by měl mít premiéru začátkem léta 2021.

Na stanici FOX se jistě těší na pokračování 9–1–1 a spin-offu 9–1–1: Lone Star. A další série očekávají i The Polician a Ratched na Netflixu. S Netlixem navíc uzavřel velkou smlouvu, díky které vznikne ještě několik dalších projektů. Vzniknout by měla například minisérie Monster: The Jeffrey Dahmer Story o sériovém vrahovi či A Chorus Line o tanečnících z Broadwaye. Bylo také oznámeno, že natočí pro Netflix sedmidílný seriál The Watcher, který je o manželském páru, jež začne dostávat dopisy od záhadného stalkera, odrazujícího je od nastěhování do jejich vysněného domu.

Kromě toho plánuje minisérii napsanou přímo pro Billie Lourd, která ho inspirovala během spolupráce na American Horror Story. Rád by také vytvořil antalogii s názvem Consent, která se má zaměřovat na hnutí #MeToo a hollywoodské predátory jako Harvey Weinstein nebo Kevin Spacey.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Na střední škole byl prezidentem fanklubu Meryl Streep.
  • Než se prosadil jako scénárista, tak pracoval jako novinář například v The Miami Herald, Los Angeles Times, New York Daily News, Knoxville News Sentinel nebo Entertainment Weekly.
  • Napsal scénář Why Can't I Be Audrey Hepburn?, který koupil Steven Spielberg a odstartoval tím jeho kariéru v průmyslu, i přesto, že se nikdy nedočkal filmové verze.
  • Murphy je proslulý tím, že pokud chce někoho obsadit do svého seriálu, tak mu píše roli přímo na tělo.
  • Postava Kimber (Kelly Carlson) v seriálu Nip/Tuck původně měla být pouze v pilotu, ale Murphymu se její výkon líbil natolik, že si jí v seriálu nechal natrvalo.
  • Některé z operačních scén v Nip/Tuck musely být upravené, protože skuteční plastičtí chirurgové se ozvali s námitkou, že „tolik krve není třeba“.
  • Role Seana v Nip/Tuck byla napsána speciálně pro Dylana Walsche. Murphy také přiznal, že speciálně vytvořil roli Marlowa Sawyera, protože chtěl spolupracovat s Peterem Dinklagem.
  • Autenticitu všech operací měl na starosti speciální tým a tak mnoho z nich vypadalo opravdu skutečně. I proto byl seriál často ceněn v kategoriích make-upu.
  • Pro seriál Glee tvůrci záměrně nevybrali žádné známé tváře a vsadili na neokoukané nováčky.
  • V Glee často chodí postavy do podniku nazvaného „Breadstix“, tím Murphy odkazuje na svůj první seriál Popular, kde postavy navštěvovaly podnik jménem „Croutons“.
  • Kvůli Glee se Murphy dostal do sporů s několika hudebními skupinami a jejich frontmany. Na jméno mu nemůže přijít například Slash z Guns N' Roses, Dave Grohl z Foo Fighters, nebo Caleb Followill z Kings of Leon. Všichni mu odmítli použití jejich hudby v seriálu.
  • První tři série seriálu Glee byly napsány pouze trojicí Ryan Murphy, Brad Falchuk a Ian Brennan. Když poté odstartoval seriál American Horror Story, tak se Murphy s Falchukem přesunuli coby showrunneři k novému projektu a na Glee začali pracovat i jiní tvůrci.
  • Poté, co Cory Monteith zemřel, tak musel Ryan Murphy přepsat závěr seriálu Glee. Původně bylo naplánováno, že se Rachel (coby velká hvězda) a Finn (coby učitel na McKinley) po letech znovu shledají.
  • Jessica Lange původně roli v American Horror Story odmítla, ale Murphy jí tu roli nabízel tak dlouho dokud ji nepřijala.
  • Ve čtvrté sérii AHS (Freak Show) postavy zpívají písně, které byly vydány až po roce 1952, i když děj se právě v tomto roce odehrává. Fanoušci ho za to kritizovali, ale Murphy má jednoduchý argument. Používal písně pouze od interpretů, kteří si vysloužili nálepku Freak. (Davie Bowie, Lana Del Rey, Nirvana a další).
  • Příběh The New Normal je založen na příběhu Murphyho a toho, jak s manželem chtěli začít rodinu díky náhradní matce.
  • Postavy ve Scream Queens až do konce nevěděly, kdo je vrahem. Bylo to prozrazeno až v poslední epizodě a Murphy musel během celého natáčení čelit nátlaku ze strany herců, kteří se ho snažili uplatit, aby jim to prozradil.
  • Jamie Lee Curtis může říct, že Scream Queens je její seriál. Murphy ji chtěl obsadit do hlavní role a nechal se slyšet, že bez ní by seriál vůbec nechtěl dělat.
  • Třetí řada seriálu American Crime Story měla být původně o hurikánu Katrina, ale po nějaké době příprav dostal přednost příběh o impeachmentu Billa Clintona.
  • Seriál Feud byl původně vytvořen jako antalogie a po první řadě měl přijít příběh Charles and Diana, ale nakonec bylo pokračování zrušeno.
  • Příběh Feud byl ve vývoji po dobu 7 let, celou dobu byly pro hlavní role zvažovány pouze Jessica Lange a Susan Sarandon.
  • Jedna ze ztvárněných hereček, Olivia de Havilland, zažalovala FX a Ryana Murphy za neautorizované a nepřesné zobrazení vlastní osobnosti. U soudu však neuspěla.
  • V roce 2018 podepsal obří tvůrčí smlouvu s Netflixem na pět let, během kterých si na konto připíše 300 miliónů dolarů.
  • Gwyneth Paltrow se nechala slyšet, že už nemá zájem o hraní, ale Ryan spojil síly s jejím manželem Bradem Falchuckem a přesvědčili ji, aby si zahrála jednu z vedlejších rolí v seriálu The Politician.
  • Odhalil, že má připravený příběh sestry Ratchedové na čtyři série, přičemž hlavní hrdinka bude mít každou sérii jiného mužského protivníka a čtvrtá série vytvoří předehru k originálnímu fil­mu.
  • Za své oblíbené filmy označuje Network (1976), I Married a Witch (1942), Female Trouble (1974), a Pink Flamingos (1972).
  • Oženil se s Davidem Millerem 4. července 2012 a v prosinci 2012 získali svého prvního potomka, syna Logana Phinease, díky náhradní matce. Od té doby se jejich rodiny rozrostla o další dva přírůstky.
  • V roce 2015 získal Award of Inspiration od nadace na výzkum AIDS.
  • 4. prosince 2018 obdržel hvězdu na známý hollywoodský chodník slávy.
  • Během své kariéry zatím získal 32 nominací na cenu Emmy a šestkrát si ji odnesl domů.
  • Na kontě má také několik filmů. V roce 2006 napsal a zrežíroval film Running with Scissors, v roce 2014 The Normal Heart. V roce 2020 pak produkoval dva filmy pro Netflix, The Prom a The Boys in the Band.
  • Ne vždy se jeho pilot prosadil. Například pro stanici WB napsal pilot St. Sass, ale ten nebyl vybrán pro seriál. V roce 2008 napsal pro FX pilot Pretty/Handsome, který potkal stejný osud. Naposledy zažil zklamání u HBO, když dostal stopku u projektu Open.

Znáte Ryana Murphyho? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
Hitchhiker

Hitchhiker

Díky za aktualizaci parádního článku. Horory mě trochu míjejí, ale na Glee už se dlouho chystám, tak snad ho...
před 2 roky
Pajky

Pajky

Zatím zpracovaný nebyl a nebudu lhát, na seznamu jsem ho doteď ani neměl, protože se rozhodně neřadím...
před 2 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Je mi to jasný, každopádně jeden může doufat :D
před 2 roky
Další články k tématu