6. 1. 2013

Postřehy z TCA: NBC

Postřehy z TCA: NBC

Rok utekl jako voda a opět přišel ten čas, kdy se v USA konají TCA nebo také zjednodušeně zimní Upfronts. Po počátečních obecných věcech se konečně začalo něco dít a proto vám už i my můžeme přinést nové informace z toho, co si na jaro připravily televizní stanice.

Předtím, než se zakousneme do první z nich – NBC – si ale ve zkratce připomeňme, co to TCA vlastně je.

TCA (Television Critics Association) je skupinka přibližně dvou set amerických a kanadských novinářů a článkařů, kteří se živí psaním o televizních programech. Dvakrát do roka se schází v Los Angeles a jsou z toho velké konference známé jako Winter a Summer Press Tours (Zimní a Letní „tiskovky“).

TCA umožňuje televizním stanicím, aby prostřednictvím tiskovek a rozhovorů představily své jarní vysílací plány. Výhodou je to, že se na TCA sejdou zástupci všech médií, proto se všichni dozví informace ve stejnou dobu a vše plyne jako po másle. Každá televizní stanice má přiděleny dny, během kterých se projeví.

V tomto článkovém seriálu si tak postupně představíme NBC, FOX, ABC, CBS, CW a nakonec shrneme kabelovky.


A nyní už pojďme na to, co slibuje nadpis, tedy postřehy z NBC:

Akci zahájil ředitel stanice Robert Greenblatt, který se nezdráhal vytáhnout podzimní čísla sledovanosti, díky kterým NBC po dlouhé době stanulo na vrcholu. Velkou zásluhu na tom má nedělní fotbal, ale hodně přispělo také podzimní nasazení The Voice a úspěch novinek Revolution a Go On, které jsou nejsledovanějšími novinkami (drama a komedie).

„Strategie s podzimním cyklem The Voice fungovalo, a to dokonce líp, než jsme si mysleli,“ řekl Greenblatt. A jak jsou na tom tedy čísla? NBC si oproti loňské sezóně polepšilo o 24% v demu 18–49 a o 19% v počtu diváků. Je zároveň jedinou stanicí, která zaznamenala procentuální nárůst. NBC vyhrálo nebo se o prvenství dělilo celkem 12× během čtrnácti týdnů. Stanici se také jako jediné podařilo snížit průměrný věk diváků (48,4 let).

The Voice zlepšil pondělky o 176% a úterky o 44%, Revolution každý týden poráží ve svém časovém slotu jak Castla, tak Hawaii Five-0. Go On a The New Normal porážejí sitcomovou konkurenci (ve stejný vysílací čas). Parenthood (Famílie) porazil konkurenční Vegas pětkrát ze šesti. Chicago Fire je jediné nové drama, které si vylepšilo sledovanost od premiéry (která je většinou nejsledovanější). V neposlední řadě potom Grimm je v pátečních večerech nejlepší show.

Na čem naopak musí stanice zapracovat, jsou čtvrtky. Čtvrteční sitcomy mají úspěch u mladých lidí, ale celkově přinášejí podprůměrné výsledky.

A co se řešilo konkrétněji?

Revolution na střídačce

Proč nejlepší show stanice sedí a čeká? „Je to pro nás lepší. Osobně si myslím, že je výhodnější udělat delší pauzu a potom pustit zbylé epizody naráz, než pustit jednu, potom tři opakování, další novou, další opakování… Pokud nové epizody dokážeme zasadit do vhodného období a budeme mít dost odvahy, můžeme je pustit naráz… je to dlouhodobě lepší,“ řekl Greenblatt.

Dvojnásobná porce The Voice

Pěvecká show The Voice se v letošní sezóně dočkala podzimní premiéry, následovat ale bude i klasický jarní cyklus. Je možnost, že se diváci přesytí? „Zatím jsme tento vzorec [vysílat dvakrát ročně] nezavedli nastálo. Pokud se nám bude zdát, že dvěma cykly ročně soutěži škodíme, přizpůsobíme se.“ Kromě toho ředitel dodal, že obměna dvou porotců dodá „zcela novou energii“.

Pořádné rozloučení s The Office

Dobrá zpráva pro fanoušky: The Office (Kancl) se v květnu s fanoušky rozloučí plnohodnotným hodinovým finále. Bohužel se v něm téměř jistě neobjeví Steve Carell v roli původního bosse, Michaela Scotta. „Pořád doufám, ale nemyslím si, že se Steve vrátí. Odešel tak, jak si přál, aby jeho postava odešla, a nechce to už měnit,“ řekl Greenblatt.

Up All Night a nové možnosti

Prezidentka sekce zábavy u NBC, Jennifer Salke, připustila, že dát Up All Night dlouhou přestávku na změnu natáčecího formátu (ze single na multicamera) je experiment, který ale rozhodně rádi zkusí. Podle ní je hlavní herecké trio nadšené z nových možností, především z natáčení před živým publikem.

Community jednou nohou z hrobu?

Rok 2012 přinesl Community (Zpátky do školy) mnoho změn. Znamená to ale, že seriál finišuje? Je šance, že ne. Greenblatt prohlásil, že „pátá série se rozhodně může stát skutečností“. „Vždycky rád vidím, když se seriál obnoví. A tento zrovna spoluvlastníme. Nic bych nemiloval víc, než vidět Community i v další sezóně.“

Kdy konečně přijde Hannibal?

HannibalSave Me se možná na obrazovkách objeví na konci sezóny. Možná. Pokud ne, Hannibal by podle Greenblatta seděl i do letního programového schématu. Zároveň přitom vyvracel návrhy, že nyní není vhodná doba pro seriál o sériovém vrahovi („Criminal Minds je horší než Dexter kdy byl.“). Pro ty, kdo se bojí, že Hannibal může být až příliš násilný… nebojte, nebude. „Spousta násilí tuto show provází, ale na obrazovce se ho moc nedočkáme. Není to ten typ seriálu, kde se všichni hned střílejí.“

Konkurence od Kimmela

I na talkshows přišla řeč. Podle Greenblatta vytvoří půlhodinové posunutí Jimmy Kimmel Live (ABC) pro The Tonight Show konkurenci, ale zároveň dodal, že noční talkshows se vždy víceméně překrývaly. Na otázku, zda Jimmy Fallon převezme brzy po Lenovi štafetu, Greenblatt odpověděl, že Lenova smlouva byla nedávno prodloužená, takže toto v současnosti nepřipadá v úvahu.

Adamsova rodina, Munsters, Mockingbird Lane… pořád dokola

Jen deset dní od oficiálního zrušení Mockingbird Lane se opět začíná mluvit o nové verzi předělávky Munsters. „Neříkám, že nevytvoříme další verzi The Munsters. Jen nyní jsme se rozhodli od Mockingbird Lane upustit, protože nám přišlo, že i když seriál vypadal nádherně a originálně a kreativně, prostě to k sobě v konečném důsledku nesedlo. Nefungovalo to kreativně.“

Budoucnost: Dracula, Piráti a Alex P. Keaton

DraculaJonathanem Rhysem Meyersem bude připraven pro podzimní start. Nové pirátské drama Crossbones míří do předprodukce. Nová komedie s Michaelem J. Foxem se brzy dočká prvního zkušebního čtení. Kromě těchto novinek na příští sezónu si NBC na léto objednalo třináct epizod seriálu Camp, dramatické komedie o ginem nasáklých rodičích a o letních láskách jejich dospívajících dětí.

(Zdroje: TV Line, EW, Deadline, TV Line 2 a Deadline 2)

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Lucius

Lucius

Že je na tom NBC nejlíp mě docela překvapilo :) Ve čtvrtek má holt velkou konkurenci od CBS, kterou asi jen...
před 11 roky
amelia.cz

amelia.cz

Tak Go On je věc která se jim povedla a úspěch jí přeju. A doufám že Community prodlouží.
před 11 roky
Maarti

Maarti

Přesně, taky se na něj moc těšim :) myslím Jonathanovi ta role rozhodně sedne!
před 11 roky
Další články k tématu