11. 11. 2012

SerialZone slaví narozeniny!

Ani se nechce věřit, jak rychle to uteklo. Je to přesně dvanáct měsíců, co jsme vyměnili kabát a přišli s novou, vylepšenou verzí SerialZone. Dnes je 11. listopadu, již popáté tedy jdeme sfouknout svíčky na narozeninovém dortu.

SerialZone slaví narozeniny!

Náš milý šéfredaktor Fruiko začínal loňský výroční článek slovy: „Doufejme, že budete novou SerialZone.cz milovat stejně jako my.“ Nyní je tomu přesně rok, co se kocháme novým kabátkem a každodenně využíváme spoustu nepostradatelných funkcí, které nová SerialZone přinesla. Myslím, že můžu mluvit za většinu z nás, když řeknu, že nyní si již bez těchto vylepšení nedovedeme náš život představit.

Kalendář či watchlist už známe všichni. Základní vylepšovátka, která nám umožňují mít naše seriálové závislosti vždy po ruce. Kromě toho ale za uplynulý rok SerialZone obohatily desítky jiných funkcí, soutěží či her, které nám bezpochyby dokáží ukrást několik hodin týdně, mnohým i denně, že? Vezměme to ale postupně a ukážeme si, co všechno tu můžete také najít.

Seriálové zajímavosti a narážky

Letos jsme naši seriálovou databázi zdokonalili zajímavostmi a narážkami. Zajímavosti jsou krátké informace o příslušném seriálu, které možná fanoušci nemusí znát, přes to však dělají daný seriál tím pravým a jedinečným. V zajímavostech najdete téměř cokoliv co vás napadne. Celá jména postav, jak se k seriálu nachomýtly hlavní hvězdy, kde se natáčí nebo co je předlohou a inspirací daného díla.

Pokud máte štěstí, můžete u vašeho oblíbeného seriálu najít speciální kategorie zajímavostí. Všimli jste si třeba, že ve Scrubs Dr. Cox oslovuje JDho téměř v každé epizodě ženským jménem? Kdo by si nevšiml, že. Mnoho jich máte vyjmenováno právě v zajímavostech seriálu v kategorii Jména pro JDho. Speciální kategorie najdete u více seriálů, například u Psych (Ananas), Numb3rs (Čísla na začátku), Bones (Vincentova fakta), Eureka (Zničení Carterova jeepu) a mnoha dalších.

Narážky jsou pak krásným příkladem toho, jak seriály samy sebe často vtipně využívají. V příslušné sekci najdete seznam seriálových epizod, ve kterých nějaké postavy v hlášce zmiňují právě vámi zvolený seriál. I když se narážky jako horká novinka spustily teprve před pár týdny, ke dnešku je jich v databázi téměř osm set a neustále přibývají. Většinu z nich mají na svědomí Fruiko, Naninka358 a anjoa, kterým samozřejmě patří velký dík.

Giftshop a kredity

Pravděpodobně největší novinkou letošního roku byl na Apríla spuštěný Giftshop. Kromě pár zasvěcených nikdo netušil, zda jde o vtípek či nikoliv. Další den už ale bylo jasno a my jsme se mohli začít radovat a těšit na to, až si „vyděláme“ na naši vytouženou cenu. Tím se nenápadně dostávám k další novince – ke kreditům.

Ruku v ruce s giftshopem byl zaveden kreditový systém aneb odměny pro redaktory a registrované uživatele, kteří mají zájem a snahu doplňovat chybějící údaje a tím pádem SerialZone vylepšovat. Jednalo se o zcela nové pojetí toho, jak si SerialZone cení snahy všech, kteří chtějí přispět svou pílí k jeho růstu. Kredity se ukázaly jako účinný prostředek k podnícení aktivity, denně se v redakčním systému objevují desítky či dokonce i stovky upozornění na nově doplněné informace a naše databáze se neustále rozrůstá.

Pravidelné soutěže

Fanoušci komiksů a seriálových doplňků (např. trička) během tohoto roku mohli plesat i z dalšího důvodu. Vedení SerialZone pro své uživatele za uplynulý rok vyjednalo více jak desítku soutěží o věcné ceny. Svou speciální soutěž o odměny zároveň dostali i naši vzácní překladatelé.

Šťastní výherci se již doma radují z knížek, komiksů, triček, hrníčků, plakátů a dalších cen, které do našich soutěží věnovali naši partneři Comicspoint, Geekshop, ComicsCentrum a hračky Heli. Právě včera byla ukončena soutěž se zmiňovaným ComicsCentrem a věřte nám, že nebyla poslední. Losování výherce proběhne dnes. Do konce roku se můžete zapojit do dlouhodobé soutěže pro překladatele, podzimní kolo bude ukončeno na Silvestra, šance stále žije. Našim partnerům samozřejmě děkujeme za veškerou podporu.

Články

Víme, jak jste všichni zvědaví, a proto i kategorie článků prošla za poslední rok poměrně velkým vývojem. Novinky a zajímavosti pro vás začala shánět hrstka nových redaktorů a rozepsalo se i pár veteránů.

Snažíme se vydávat bleskovky alespoň každý druhý den, aby vám neuniklo nic ze seriálového světa, který je plný neustálých drbů, novinek a zpráv. Kromě toho jsme za uplynulý rok připravili čtyři větší článkové seriály. První z nich byla rozsáhlá reportáž z Comic-Conu 2012, kde jste se mohli dočíst rekapitulace z panelů a novinky, které na novou sezónu vaši favorité chystají. Bleskovek z této akce jsme přinesli téměř 40 a na česko-slovenské scéně jsme v tomto ohledu neměli žádnou konkurenci.

Druhým seriálem pak byly letní „Topky“, které u vás sklidily velký úspěch. Jsme rádi, že jsme vás mohli přes léto Topkami bavit a oceňujeme každičký komentář, který jste u nich zanechali. Je jasné, že podobné výběry provokují mnoho fanoušků ke chvále i kritice a my z toho máme radost.

Jako tradičně pak začátkem podzimu nemohly chybět Piloty v sezóně 2012/2013 a později Trailery na novinky, které vám pomohly utřídit si to množství informací a v klidu se rozhodnout, které novince dáte na podzim šanci. Letošek byl celkem bohatý, viďte? Rozhodně máme všichni z čeho vybírat a to je jen dobře. Posledních několik týdnů jsme vás také začali zásobovat informacemi o projektech, které se chystají. Jestlipak si udržujete přehled? Měli byste, protože je tam několik horkých kandidátů na budoucí hity.

Samozřejmě nechyběly ani naše článkové stálice, se kterými se u nás rok co rok setkáváte. O světě seriálů udržujeme přehled sobě i vám a obří akce typu nominací a vyhlášení vítězů cen Emmy a Zlatých glóbů tu samozřejmě mají své jasné místo. Další velké články (Co sledovat v létě, Jaro a Podzim na českých obrazovkách či Rok 2011 pohledem statistikofila) se též těšily velké oblibě, za což jsme samozřejmě také nesmírně rádi.

Zábava a hry

Sami víte nejlépe, že na vás myslíme prakticky neustále, reagujeme pružně na vaše připomínky a záleží nám na tom, abyste tu s námi byli rádi, byli spokojeni a nejlépe pořád :) Proto přicházíme s další velkou novinkou, jejíž první část si můžete už pár týdnů sami zkoušet. Samozřejmě jde o hry. SerialZone vás chce bavit všemi možnými způsoby a pokud jste třeba unaveni čtením, watchlist máte vyplněný, v soutěži jste odpověděli a chcete trochu relaxu, můžete si začít hrát.

První vlaštovkou v tomto ohledu na SerialZone je klasická hra Kámen, nůžky, papír, ještěr, Spock. Hráči mohou změřit své síly proti ostatním uživatelům či jen proti SerialZone. Pro ty nejlepší z vás jsou každý den připraveny kreditové odměny i krásné nové trofeje, které jste ale už jistě zaregistrovali. Pokud jste si naší hry dosud nevšimli, koukejte to napravit a pojďte se s námi utkat v této herní klasice! Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale podrobné statistiky i přirozená lidská soutěživá povaha vás ke „KNP“ bude denně táhnout [ ďábelský smích ].

S kredity, které jsme zmínili dříve, souvisí i několik dalších věcí, bez kterých by SerialZone nebyla to pravé ořechové. Jak nejsnadněji přijít ke kreditům? Stačí hrstka štěstí a tombola je vaše! Je to jak v tom starém vtipu, pokud chcete vyhrát, musíte si také vsadit :)

Vyhlašuje se pátrání

Ztracená trofej je další věcí, která přivádí mnohé z vás k šílenství. Můžete si být jisti, že se rozhodně nikdo z nás poťouchle nechechtá, když prochází záznamy vaší snahy o jejich ulovení. Kdepak. Je to prostě mrštná potvůrka, která se toulá po naší databázi a zabydluje se u různých seriálů, dokud ji někdo neobjeví a nevyžene jinam. A že se na ni pořádaly hony! Pamatujete si na Den dětí? Díky tomu, že se trofej schovávala pouze v dětských žánrech, ji aktivní uživatelé nedovolili si odpočinout. Tento den jste ji chytili neuvěřitelných 204×!

Trofeje

Když se ohlédneme zpět na loňský listopad, jednou z nejkomentova­nějších nových hraček byly trofeje. Jak rok postupoval, nadšení z trofejí neupadalo, ba právě naopak. Vy všichni jste se všemožně snažili trofeje získávat a nenápadně loudit, kolik že jich vlastně je a jak se jich dá zmocnit. Dnes už mnozí z vás vlastní desítky trofejí, přesto ale nikdo nikdy neví, kterou ještě nemá. V tom je to kouzlo překvapení, že? Koho nepotěší při přihlášení žlutý proužek s oznámením o nové trofeji či hvězdičce nebo uvítání zpět mezi nás?

Kamarádi

Jelikož seriálových fanoušků není nikdy dost a chceme, aby nás znal každý, rozhodli jsme se přijít s projektem Pozvi sem kamarády. Pokud se vám podaří přilákat nějakého seriálového milovníka, kterému se u nás zalíbí a bude aktivně SerialZone využívat, kápnou z toho pro vás slušné kreditové odměny, které mohou dosáhnout řádu tisíců! Sami se můžete přesvědčit, že se dá zbohatnout velmi výrazně.

Cool level

Pro některé z vás byl zásadní změnou přechod od starých úrovní ve fóru na tzv. Cool level. Cool level úzce souvisí s kredity, ovšem na rozdíl od nich zde nemůžete jít dolů. Úrovně se zvyšují s aktivitou. Pokud tedy uživatel získá potřebné množství kreditů a rozhodne se je uplatnit v giftshopu za nákup dárku, sníží se sice konto, ale Cool level zůstane tam, kde je. Strach tedy mít nemusíte, u nás se dočkáte pouze povýšení. Podle vašeho levelu se pak doopravdy pozná, jak moc pomáháte SerialZone vylepšovat.

Jak moc dobří v tipování jste?

Během posledních dvanácti měsíců jste si již také jistě zvykli na to, že se občas objeví nějaká ta tipovačka. Kromě klasických tipů na vítěze Emmy nebo Zlatých glóbů jsme na konci jara nasadili dlouhodobou tipovačku Kdo přežije a čekali, kolik z vás se s námi pustí do hry. Můžeme prozradit, že vás byly stovky. Pozorně jste si projeli trailery a zadali své tipy a teď společně s námi čekáte na každou zmínku o osudu toho kterého seriálu, přiznejte se :) První výsledky už jsou každopádně známy, i když na kompletní tabulku si samozřejmě všichni budeme muset počkat až do konce května, kdy stanice u akce „Upfronts“ odkrývají své plány na novou sezónu.

A jéje, tak takhle vypadáš, hmm… aneb první sraz

Představte si, že několik let s někým debatujete a nakonec seberete odvahu a řeknete si, že je čas se potkat a pohádat o seriálech a všem kolem osobně. Jasně, my vás v tomhle moc rádi podpoříme a za stolem budeme vysmátí sledovat, jak se do sebe pouštíte. Proč ne? Přece víte, že umíme být stejně poťouchlí, jako jsme hodní. Nebo ne? :) Na konci června léta páně 2012 tedy proběhla pro SerialZone zcela zásadní a historická událost. Po měsících plánování, organizování a několika ostřejších výměnách informací (prostě trénink před skutečnou bitvou) se přes třicet odvážlivců dostavilo do jedné pražské hospůdky, kde si někteří poprvé popovídali jinak než skrze anonymitu internetového fóra. Ano, konal se první ročník SerialZoneConu aneb srazu fanoušků seriálů a SerialZone.

Během našeho posezení jsme si potvrdili, že hry se hrají lépe s pomocí googlu a že vlastně o seriálech nevíme vůbec nic (samozřejmě s čestnými výjimkami). Většina dostala trička a placky a po pár skleničkách se báječně a neskutečně ztrapnila, což vybraným jedincům budou navždy připomínat stovky fotografií, které v průběhu večera vznikly. Co bychom si bez vás počali, dalo by se dodat. Je to tak. Věřte nám, že další setkání bude ještě bombastičtější, známé firmy chystají ještě větší ostudu a vedení se zase bude jen a jen smát. Nezapomeňte se tedy dostavit také, už jen ten pohled je prostě k nezaplacení.

Pokud jste první SerialZoneCon nějakým záhadným způsobem prospali, jeho rekapitulaci můžete najít zde.

Numb3rs aneb zajímavá čísla

Víme a nyní už to víte i vy, že toto není náš milovaný statistický článek, přesto se ale musíme pochlubit několika pěknými čísly. Neříkejte, že nejste zvědaví. Však my dobře víme, že mezi vámi je mnoho zapřísáhlých statistikofilů a s hezkými čísly chodíte usínat s úsměvem ve tváři.

Tak tedy do toho. S novým kabátem a šikovnými funkcemi SerialZone zažilo za poslední rok neskutečný boom. Naše stránky si z hlediska registrací našlo téměř jedenáct tisíc nových fanoušků. Pro představu jste tak prakticky zdvojnásobili počet aktivních uživatelů tohoto portálu. O seriály, epizody, články a titulky se stará bezmála šedesátka redaktorů, kterým patří z naší strany velký dík. Nemáme nejmenších pochyb o tom, že všichni znáte jasné hvězdy našeho redakčního nebe a jejich nicky vás budou doprovázet na SerialZone i nadále. Detailní čísla si necháme na zmiňovaný statistický článek. Dočkáte se.

Veškerý úspěch, kterého se nám společně daří dosahovat, ale stojí především na aktivitě vás, fanoušků. Chcete slyšet pořádné číslo? Za vaši pomoc a každodenní činnost jsme vás celkem odměnili již milionem a čtvrt kreditů! To je poměrně slušné vzhledem k tomu, že kredity můžete sbírat zhruba polovinu roku. Za trofeje jste také bojovali tvrdě. I když se mi nepodařilo nalomit Fruika, aby prozradil, kolik jich je celkem v oběhu, dokázala jsem z něj vydolovat informaci, že mezi všechny uživatele jich je rozděleno přes šestatřicet tisíc. Sami si spočítejte, zda jich máte nadprůměrné množství.

O úspěšném rozjetí článků už jsme psali výše. Zde se tedy pouze zmíníme, že jste si za poslední rok rozklikli našich 500 článků zhruba 1,2 milionkrát. Nejvíce vás zaujala tabulka Kdy co vypukne a žebříčky Top 15 seriálových upírů a Top 15 makeovers aneb změny k nepoznání.

Články a bleskovky vás navíc zaujaly tak, že jste nám k nim napsali bezmála osm tisíc komentářů (bezkonkurenčně zde vede pozvánka na SerialZoneCon, kde se nakupilo 411 příspěvků).

Konečná? Ani náhodou!

Pokud patříte mezi ty, kteří čekají, kdy nám dojde dech, tak čekejte dál. Věřte nám, že teprve začínáme a chystáme pro vás celou hromadu překvapení a novinek, se kterými se budete na SerialZone pravidelně setkávat. Když už slavíme a jsou to ty kulatiny, pustíme si trošku pusu na špacír a prozradíme vám něco málo z toho, co pro vás chystáme dál.

Více her

Pro velký úspěch Ztracené trofeje a KNP přidáme další hry, které prověří vaše seriálové znalosti.

Již zítra odstartujeme novinku nazvanou Postergame a z názvu je jistě patrné, o co by mohlo jít. Tady se teprve ukáže, jak dobře znáte seriály a jejich plakáty. Každý týden vezmeme jeden plakát, který „rozkostičkujeme“ (abyste ho nemohli najít pomocí nejrůznějších internetových vychytávek) a rozkouskujeme na devět dílků. Od pondělí do pátku budeme postupně odkrývat denně jeden dílek, o víkendu pak dva. Registrovaní uživatelé budou moct hádat a hrát tak o další kredity, kterými by vylepšili své konto. Výše kreditové odměny se bude odvíjet od počtu uživatelů, kteří stránku se hrou navštíví a do hry se zapojí. Ovšem čím dřív uhodnete správnou odpověď, tím lépe pro vás. Kredity budete dostávat po každém dni. Pokud tedy uhodnete plakát hned po první nápovědě, celý týden se vám na účet budou sypat kredity. Budete tedy vydělávat se založenýma rukama. Kdo by to nebral? Navíc se vám budou celý rok počítat body do velké plakátové soutěže. Více informací najdete v pravidlech.

Kolem Vánoc se pak chystáme nasadit ještě jedno překvapení. Víc vám ale prozatím neprozradíme, ať nevyspoilerujeme všechno naráz.

Giftshop se nám v následujícím roce také zvětší. Naši šéfové doslova dnem i nocí pracují a vyjednávají stále nové dárečky a soutěže. Věřte, je na co se těšit.

V neposlední řadě se už nyní těšíme na druhý SerialZoneCon. Zatím k naší druhé sešlosti nemáme příliš informací, ale věřte, že se nám první setkání líbilo hodně a rozhodně bychom z něj rádi vytvořili pravidelnou událost. Doufáme, že příště se k nám připojí ještě více seriálových nadšenců, kteří si s námi rádi přijdou posedět a poklábosit o svých seriálových oblíbencích.

O kom to je? O vás!

Co říci na závěr? Za celou redakci SerialZone.cz děkujeme všem uživatelům, kteří na naše stránky zavítají. Hlavně díky vám SerialZone zažila pohádkový rok. Vaši ohromnou podporu bereme jako velký závazek a opravdu si jí ceníme. Doufáme, že i další rok se vám v naší společnosti bude líbit a 11. listopadu 2013 se budeme moci poohlédnout za ještě úspěšnějšími dvanácti měsíci!

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře86zobraz všech 86 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

mně nejde o něco vážného, ale detaily dělají z průměru nadprůměr, tak je maličko škoda, že tam...
před 11 roky
zde

zde

Ahoj, jen technická to proč semchodím je kalendář a to jak si odškrtávám to co sem viděl. Bylo by ale...
před 11 roky
Silvie_ART

Silvie_ART

Až teď jsem se dostala k přečtení celého článku a říkám jen... Díky! A strašně mě mrzí, že jsem se...
před 11 roky
Další články k tématu