30. 6. 2013

Návrat do minulosti: Začínáme za rohem

Nový originální letní seriál SerialZone začíná! Pojďte si s námi zavzpomínat na časy minulé...

Návrat do minulosti: Začínáme za rohem

Tak a je to tady. Škola je konečně pryč a s prázdninami a létem přichází druhý originální článkový seriál, který vám opět budeme servírovat a Seraphine313.

Dlouho jsme přemýšleli o tom, jak navázat na loňský úspěch. Letní topky sklidily nebývalý ohlas, za který jsme velmi vděční. Tím spíše pro nás byl oříšek vymyslet něco, co se k takto vysoko nastavené laťce přiblíží. Nakonec jsme se shodli na tématu Návrat do minulosti. V následujících devíti týdnech pro vás budeme publikovat články, jejichž základem bude vždy jedna konkrétní sezóna. Samozřejmě není v našich silách obsáhnout kompletní rekapitulaci celého roku (a taky komu by se to chtělo číst, že…). Proto jsme se rozhodli zabývat se tím, co beztak každého zajímá nejvíce – prostě to nej.

Každý týden se tak u jednotlivých sezón dočkáte seriálové rekapitulace. Vyzdvihneme novinky, které vykročily správným směrem, a zmíníme největší a nejrychleji zrušené propadáky. V neposlední řadě pak vzdáme hold těm seriálovým veteránům, kteří v daném roce řekli své závěrečné farewell.

Úvod po úvodu

Sezóna 2012/2013 u Velké pětky:

• objednáno 40 novinek

• z nich 24 zrušeno po první sérii

• celkem zrušeno 41 seriálů

Dnes máme před sebou první díl, ve kterém, pravda, příliš daleko do minulosti chodit nemusíme. Sezóna 2012/2013 je čerstvě ukončená a všichni ji ještě máme v živé paměti. Pravdou zůstává, že letošní rok se stanicím příliš nevyvedl, tedy co se velké pětky týče. Celá sezóna je charakteristická poměrně značným úpadkem sledovanosti i ratingů, na co doplatily především novinky, které se rušily jako na běžícím páse. Přesto se zde však našlo pár světlých výjimek, které se při troše štěstí můžou v následujících letech rozvinout v nové kultovní seriály.

Kabelové stanice naopak zažily nebývalý úspěch. Především HBO, AMC a překvapivě také History Channel týden co týden lámaly se svými stálými i novými seriály jeden rekord za druhým. Nedávno ukončená třetí série Game of Thrones (Hra o trůny) poprvé ve své historii předčila i oblíbené True Blood (Pravá krev). Seriál The Walking Dead (Živí mrtví) byl i v letošní sezóně pro AMC jasná výhra, v oblibě ho má rok od roku více lidí. Největším překvapením však byla minisérie The Bible, která na Velikonoce sklidila solidní vlnu nadšené kritiky i dostatečně kontroverze k tomu, aby se stala pro History Channel průlomovým projektem a podnítila tak úspěch prvního originálního seriálu, Vikings.

Úspěšné začátky / velká očekávání

Top 5 nových hitů:

1. Arrow
2. The Following
3. Revolution
4. Elementary
5. House of Cards

Nelze zobecnit, že tato sezóna byla jen špatná. Pár jehel v kupce sena jsme přece jenom najít dokázali. Překvapivý je fakt, že jich bylo více u stanic velké pětky, tedy mezi ABC, CBS, CW, FOX a NBC, než u kabelovek, kde by se jejich výskyt spíše očekával.

Jedním z největších úspěchů této sezóny je bezesporu seriál Arrow, který začala v říjnu 2012 vysílat stanice CW. Arrow, kde v hlavní roli Oliver Queen bojuje proti korupci a zločinu ve svém městě, se hned od začátku stal fanoušky vyhledávaným seriálem a bleskově se vyšvihnul na špičku programové skladby CW, čímž sesadil dosavadního krále – The Vampire Diares (Upíří deníky).

Jak se dalo očekávat, stejně dobře si vedla také novinka The Following, která se na obrazovkách FOXu objevila v midseason. Není proto překvapením, že se seriál jako jediný z midseason dočkal obnovení pro druhou sérii. Drama o sériovém vrahovi Joe Carrolovi a jeho věčnému nepříteli, FBI agentovi Ryanovi Hardym, skončilo svůj první rok velkým cliffhangerem, který nechal fanoušky v nejistotě ohledně toho, které postavy se vůbec ve druhé řadě vrátí.

Přesně před rokem však větší otazníky vzbuzovaly jiné seriály. Jak Revolution, tak Elementary (Jak prosté) rozdělily diváky na dva protilehlé tábory. Půlka předpovídala seriálům úspěch a slávu, druhá se k nim stavěla velmi skepticky, ať už kvůli šanci opakujícího se výbuchu Terra Novy, nebo kvůli ikonické postavě, kterou Američani nemají šanci ztvárnit stejně dobře jako Britové (A to už vůbec nemluvíme o ženské Watson!). Oba seriály však překvapily a staly se pro své stanice (NBC a CBS) novými hvězdami. Elementary dokonce získalo prestižní časový slot po fotbalovém finále SuperBowl. Větší uznání už snad ani být nemůže.

Ovšem ani kabelovky nezůstaly pozadu. Stanice Showtime na jaro nasadila americkou rodinku ruských špionů. I když se očekávalo, že The Americans budou mít ještě zářivější výsledky, pořád jde o nadstandard, který si vysloužil druhou sérii. Nicméně pomyslnou zlatou medaili u kabelových stanic získává novinka House of Cards, prvotina rozpínající se stanice Netflix. Ihned po uvedení sklidil seriál nebývalé ohlasy ze strany kritiků, kteří si jej prostě a jednoduše nemohli vynachválit. Seriál si rychle vysloužil druhou sérii, která je nyní v USA napjatě očekávaná. V České republice není zatím ohledně tohoto dílka takový rozruch, zatím zůstává mimo radar. Ovšem předpovídáme, že je pouze otázkou času, než se o něm dozví české televize a porvou se o vysílací práva.

Perfektně rozjetý vlak

Top 3 stálic na vzestupu:

1. The Big Bang Theory
2. Scandal
3. Parenthood

Tento odstaveček bude velmi stručný, protože se tu nemá cenu rozepisovat o seriálech, které budou předmětem hlavní diskuze v následujících dílech seriálu. Nicméně za zmínku stojí dvě dramata, která v sezóně 2012/2013 chytla druhý dech. Prvním z nich je Scandal, které loni téměř nepřežilo, letos se však zařadilo mezi přední hráče. Stejný osud má o pár let starší Parenthood (Famílie), který letos zažil ratingový boom a své obnovení pro pátou sérii si rozhodně zasloužil.

O úspěchu stálých seriálů kabelovek jsme se zmínili již v úvodu článku. Zbývá tedy doplnit jen vzestup sitcomu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku). Seriál letos v USA vešel do syndikace a začal se vysílat po celé zemi na lokálních stanicích. Tento malý fakt měl za následek rapidní zvýšení už tak obrovských ratingů, které jej vymrštily před šampiona Modern Family (Taková moderní rodinka). TBBT tak v současnosti kraluje seriálovému světu, alespoň co se ratingu týče. Ve sledovanosti je na prvním místě stále kriminálka NCIS (Námořní vyšetřovací služba), která s dvaceti miliony diváky těžko hledá konkurenci.

Zmrtvýchvstání

Sezóna 2012/2013 zaznamenala nebývalý rozruch kolem zrušených seriálů. Poměrně velký počet z nich se dočká či dočkalo vzkříšení. Když pomineme úspěch Veronicy Mars na Kickstarteru, kde ve výsledku vznikne film, stále tu máme čtveřici seriálů, které převrátily svůj osud.

The Killing, které bylo po druhé sérii zrušeno, se jen o pár měsíců po oficiálním oznámení dočkalo překvapivého obnovení pro třetí sérii, která se právě vysílá. Nový případ a mírně obměněné herecké obsazení, to jsou jen nepatrné odklony od původního konceptu seriálu. A fanoušci jsou spokojení. Stejný případ můžeme sledovat také u právnické dramatické komedie Drop Dead Diva (V těle boubelky). Stanice Lifetime seriál po čtyřech letech a upadajících ratinzích zrušila, nicméně o pár týdnů později oznámila, že si to rozmyslela a že seriál přece jen pátou řadu dostane. Na obrazovkách by se měla Drop Dead Diva objevit v létě.

Ještě vzácnější jsou následující dva příklady. Seriály 24 hodin a Arrested Development už byly pár let mimo dění, ale v této sezóně se o nich zase začalo mluvit. Technicky sem oba zmiňované patří jen okrajově, jelikož Arrested Development začíná v létě, tedy po konci sezóny, a 24 hodin se na obrazovkách objeví až za rok, nicméně důležitý je okamžik oznámení a diskuze o náhlém obnovení, proto se to v našem článku hodí zmínit. Arrested Development převzala stanice Netflix, která mu objednala plnou novou sérii s originálním obsazením. Fanoušci seriálu nikdy neodpustili FOXu, že seriál zrušila, na IMDB má seriál dokonce nejlepší procentuální hodnocení vůbec. Seriál 24 hodin byl ukončen po osmi řadách a filmu. Vypadalo to, že je opravdu konec. Nicméně letošní boom minisérií zapříčinil rozhodnutí FOXu obnovit jednoho ze svých nejlepších hráčů. Seriál se tak dočká pokračování ve formě uzavřené minisérie.

Šlápnutí vedle

Top 4 největší propadáky:

1. Do No Harm
2. Last Resort
3. 666 Park Avenue
4. Made in Jersey

O zrušených novinkách už se toho letos napsalo víc než dost. Sezóna 2012/2013 nebyla pro novinky přívětivá. Z midseason přežil jen The Following. A novinky nasazené na podzim na tom byly jen o chlup lépe.

První zrušenou novinkou sezóny bylo právnické drama Made in Jersey. Kombinace Pravé blondýnky a Fairly Legal (Kauzy podle Kate) byla zatracována veřejností již během léta a podzim potvrdil, že seriál nedosahuje kvalit stanice CBS. Ta jej po dvou odvysílaných epizodách ukončila.

Ne zrovna chlubivý rekord však čekal až do midseason. Odnesl si ho seriál Do No Harm. Seriálový Jackyll a Hyde sklidil nejhorší sledovanost a rating premiérové epizody v celé televizní historii! I zde přišlo stažení z programu již po dvou dílech.

Ani jeden z dvojice výše zmíněných seriálů však nebyl žádným překvapením. Šokovala jiná dvojice. Během léta se o Last Resort (Poslední základna) a 666 Park Avenue mluvilo jako o horkých favoritech. Mělo jít o nové hity, které budou skvělým obohacením kvalitní televizní zábavy. Oba seriály však pohořely a ironicky byly oba dva zrušeny v jeden den. Stanice ABC se alespoň slitovala a rozhodla se odvysílat všechny natočené epizody (i když u 666 Park Avenue od tohoto záměru těsně před koncem ustoupila). Ponaučení: Od novinek nic nečekejte a hlavně se netěšte. Nemusí to dopadnout dobře.

V této sezóně byl navíc seriál ukončen ještě předtím, než se vůbec nějaká z epizod objevila ve vysílání. Tímto chudákem byla komedie Next Caller, Please. Vypadá to, že stejný osud nakonec stihne i komedii Friend Me, o které nebylo celý rok nic slyšet.

Říkáme farewell

Top 5 posledních sbohem:

1. Fringe
2. Private Practice
3. Gossip Girl
4. CSI: NY
5. Star Wars: The Clone Wars

Kromě novinek však seriáloví fanoušci přišli o několik klenotů, se kterými se setkávali v předchozích letech. Veteránů v této sezóně skončilo opravdu hodně. Můžeme spekulovat o tom, zda zaslouženě, jestli opravdu přišel jejich čas, nebo bylo jejich zrušení či spíše ukončení nespravedlivé, nicméně na výsledku to nic nezmění.

O konci CSI: NY (Kriminálka New York) se mluvilo již pár let. Loni to místo něj schytalo Miami, letos ale byla CBS nekompromisní a po deseti letech ukončila i New York. Z kdysi slavné trojice tak přežívá jen originální Las Vegas. Téměř stejně dlouho, jako New York, CBS vysílala také komedii Rules of Engagement (Pravidla zasnoubení). Seriál byl v posledních letech tzv. vyplňovačem prostoru; kdykoliv stanice zrušila novinku, nasadila místo ní v záloze čekající Rules. Nicméně neustálé přesouvání časového slotu si vyžádalo svou oběť, lidé přestali koukat. Sledovanost se dostala do kritické oblasti, kterou nejúspěšnější stanice současnosti již dále nedokázala překousnout.

Když loni stanice CW oznámila, že následující série Gossip Girl (Super drbna) bude poslední, spoustu lidí si oddychlo. Přes to když opravdu konec přišel, mnohým z nich při vzpomínce na staré dobré první série ukápla slza. Zrušení ikonického remakeu 90210 bylo více náhlé, i když se rozhodně nedá říct, že někoho zaskočilo. I když jsou pro mnohé oba seriály pouze zabitím času teenagerů, nedá se jim upřít, že pomohly formovat stanici CW do podoby, která je pro ni charakteristická. Cílí na mladé lidi a tyto seriály, ať už se zhoršily jakkoliv, to splňovaly po celou dobu vysílání.

Stanice ABC a FOX si odepsaly po jedné stálici. ABC s předstihem ukončila spin-off Grey’s s názvem Private Practice. Stanice FOX pak po pěti letech ukončila sci-fi Fringe (Hranice nemožného). Výhodou obou seriálů byla včasná vědomost konce; fanoušci odcházeli od obou dílek spokojení, nebo alespoň s pocitem, že konec nebyl náhlý a seriálům se tak po mnoha letech dostalo úctyhodného ukončení.

Na závěr bychom neměli zapomenout na nenápadného kabelového hráče. Animák Star Wars: The Clone Wars (Star Wars: Klonové války) dostal šokovou ránu. Při čachrách se značkou Star Wars, která padla do rukou Disney, s oznámením nových filmů, režisérů atd. bude ve společnosti přestarwarsováno. Clone Wars, které pět let vysílala stanice Cartoon Network, se staly obětním beránkem. I když naděje fanoušků umírá poslední – stále je šance, že bonusový materiál, který animátoři stihli vytvořit před oznámením zrušení, bude někde někdy odvysílán. Možná.


První díl seriálu je za námi. Jak se vám zamlouvá téma? Uvítáte týdenní rekapitulace minulých sezón? Jak vaše seriály letos dopadly? Vsadili jste karty na letošní úspěchy? Nebo jste museli sledovat, jak jsou vaši noví oblíbenci postupně posíláni do seriálového nebe?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře27zobraz všech 27 příspěvků
hiro666

hiro666

Top 5 nových hitů: Arrow Top 3 stálic na vzestupu:The Big Bang Theory Top 4 největší propadáky: Last...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

zajímavé počtení. jen by pro vás možná mohlo být výhodnější jít v opačném směru. dal by se sledovat...
před 10 roky
Maarti

Maarti

Hezky jsem si početla a teď hurá na další dílky :)
před 10 roky
Další články k tématu