19. 6. 2016

Návrat do minulosti: Hodně a ještě více televize

Je tu opět léto. Posledním způsobem, jak se poohlédneme za uplynulou sezónou, je náš výroční článek. Pohodlně se usaďte a zavzpomínejte s námi na posledních dvanáct měsíců.

Návrat do minulosti: Hodně a ještě více televize

Jako by to bylo včera, co jsme vám během léta přinášeli seriál Návrat do minulosti Ani se nechce věřit tomu, že to jsou letos již tři roky! Naše pravidelná sezónní rekapitulace vás však ani letos nemine.

Letošní sezóna byla… zvláštní. Nová, dá se říct. Ne každému změny sedly, ale nedá se nic dělat, než si zvyknout. První výraznou věcí, kterou jsme vypozorovali, bylo, že se nerušilo. Vždycky se startem nové sezóny jsme byli natěšeni na to, že se nám začne postupně zabarvovat tipovačka a celý rok tak bude utíkat jako po másle. No, utíkal, ale většinu zabarvování jsme si museli nechat až na květen. Rozvinul se totiž trend neoficiálních zrušení. Stanice u novinek, které si nevedly příliš dobře, prostě nedoobjednala další díly k základní třináctce, nebo 13 objednaných epizod smrskla na 10. Seriály si tak povětšinou odbyly svůj běh a v tichosti se rozloučili, aniž by bylo oficiálně potvrzeno, že končí. Čestnými výjimkami byly novinky Wicked City, Of Kings and Prophets a Angel from Hell, u kterých bylo zrušení na férovku oznámeno spolu s okamžitým stažením seriálu z programu.

Zda-li bude tento trend pokračovat i v nové sezóně, to prozatím nedokážeme s jistotou tvrdit. Myslíme si ale, že letos to byl začátek nové éry, éry, ve které bude co do seriálových osudů týden před Upfronts a samotné Upfronts hrát roli víc než kdykoliv dřív.

Druhým velkým milníkem byla revoluce u Foxu. Stanice v listopadu 2015 vydala oficiální tiskovou zprávu o tom, že již nadále nebude přikládat pozornost sledovanostním výsledkům, kterých její seriály dosahují v číslech Live+SD, tedy během svého večera. V průběhu sezóny se ukázalo, že to myslí vážně. Prodloužení se totiž dočkaly i přes nízkou sledovanost například novinky Scream Queens nebo Lucifer, ale také upadající veterán Bones nebo fantasy Sleepy Hollow.

Obecně lze shrnout, že sledovanost opět klesala. Lidé stále více upřednostňují jiné způsoby, jak se na seriály dívat, od DVR až po online videotéky. Heslem sezóny 2015/16 se proto stává: „Stabilní je nová výhra“. Důkazem toho je Grey's Anatomy, který i ve své dvanácté sérii a po odchodu jedné z hlavních postav zažil svou revoluci. Seriál si udržel svou sledovanost z minulého roku a kvůli tomu, že vše ostatní včetně jeho kolegy Scandalu kleslo, tak se Grey's vyšvihl a stal se nejúspěšnějším dramatem sezóny na ABC!

Ještě než přejdeme k hlavní sezóně, ohlédneme se za létem 2015, které jsme dosud neprobírali v žádném shrnujícím článku.

Vím, co jsi dělal minulé léto

… přece koukal na seriály! To je jasné. S tím, jak moc se nám v posledních letech rozjíždí letní sezóna co do původních skriptových seriálů, se ani není čemu divit. Léto 2015 bylo nabité novinkami i návraty stálic. Kabelovky stále převládaly, nicméně i Velká pětka se zapojila do letního kolotoče a nabídla nám rekordní množství původních seriálů, které nám zaplnily horké letní prázdninové dny a urychlily dobu, která zbývala do startu nové sezóny.

Již v květnu stanice NBC nasadila retro novinku Aquarius. Zkusila s ním přitom jít ve stopách Netflixu a nasadila celou sérii naráz online. Ačkoliv sledovanost v televizi byla kriticky nízká, NBC byla spokojená s výsledky, jaké seriál získává ve službách On Demand, a objednala druhou řadu. Méně šťastné už pak bylo drama The Whispers od ABC. Ani herečka Lily Rabe, ani napínavý příběh nedokázaly seriálu zaručit dostatečně velkou sledovanost. Po odvysílání první řady stanice seriál zrušila.

Sečteno a podtrženo, v létě se představilo 24 nových seriálů. Z toho 15 bylo prodlouženo, devět skončilo po první řadě. Z této čtyřiadvacítky bylo sedm seriálů Velké pětky, zbytek jel na kabelovkách nebo streamovacích službách.

Mezi velká překvapení se zařadilo hned několik kousků. HBO nabídla svěží sportovní komedii Ballers, kde se usídlil samotný „The Rock“. Očekávanou událostí bylo také letní nasazení druhé řady True Detective, antologie s novým příběhem i herci. Názory na druhou stranu jsou doslova protipólní. Jeden tábor tvrdí, že druhá řada byla příjemné překvapení. Šlo sice o něco jiného, než co jsme viděli u první série, ale rozhodně to nebylo lepší ani horší. Druhá skupinka naopak tvrdí, že druhá řada byla propadák, který se s první sérií nemůže vůbec srovnávat. Stanice HBO je zatím nerozhodná, seriál prozatím nebyl prodloužen ani zrušen. Šéfové prý čekají na tvůrce, až za nimi přijdou s novým nápadem, a podle toho se rozhodnou, jestli seriál bude pokračovat, nebo bude zrušen. Pravděpodobně nejvíce ale překvapil Mr. Robot na USA Network. Seriál se dočkal prodloužení před samotnou televizní premiérou, jelikož předčasná premiéra online trhala stanici rekordy. Seriál poté v cenové sezóně ukázal, že jde skutečně o silného hráče. Důkazem je nespočet nominací na Glóby, mnohé z kterých se mu dokonce podařilo proměnit ve vítězství. V našich končinách jste si také oblíbili například Narcos od Netflixu, Zoo od CBS nebo Killjoys od Syfy. Potěšila také americko-britská spolupráce v podobě Humans. Očekávaný úspěch čekal na netflixáckou novinku Sense8, za kterou stojí slavné tvůrčí duo sourozenců Wachowských.

Kromě The Whispers neblahý osud zrušení potkal také novinky Proof, Clipped, Mr. Robinson, Kevin from Work a Public Morals. Diváky i zde na SerialZone velmi zaujalo historické drama The Astronaut Wives Club, které však bylo od počátku koncipováno jako minisérie. Ačkoliv zrušení stanice ABC nikdy nepotvrdila, seriál se již s novými epizodami nevrátí. Stejný osud, tedy nepotvrzení zrušení, ale zároveň neobjednání dalších dílů, potkal CW komedii Significant Mother. Mnohem akčnější to bylo s HBO komedií The Brink. Seriál byl původně prodloužen pro druhou řadu. Pak si ale rozhodnutí stanice rozmyslela a uvedla, že pro komedii již v programu není místo, The Brink se tedy již nových epizod nedočká.

Samozřejmě nejen novinek bylo léto plné. Především se vrátili oblíbení veteráni, kteří si povětšinou udrželi svou popularitu a snadno si vysloužili prodloužení. Osudné se léto 2015 stalo pro seriály Chasing Life (ABC Family, 2 série), Melissa & Joey (ABC Family, 4 série), Extant (CBS, 2 série), Rookie Blue (Kanada/ABC, 5 sérií), Hot in Cleveland (TV Land, 6 sérií), Nurse Jackie (Showtime, 7 sérií), Hannibal (NBC, 3 série), Falling Skies (TNT, 5 sérií), Under the Dome (CBS 3 série), Dominion (Syfy, 2 série) a Defiance (Syfy, 3 série).

Stream na vzestupu

Streamovací služby zažívají svůj velký boom v posledních letech. V uplynulé sezóně jsme byli svědky dalšího obrovského posunu, kdy seriály vysílané výhradně online ovládly Emmy a Zlaté glóby. Vše nastartoval Netflix, ale letos se i Amazon ukázal jako silný hráč, když slavil velké úspěchy jak s Transparent, tak i s překvapením roku, seriálem Mozart in the Jungle.

Streamovací služby se pro nás pomalu stávají synonymem pro kvalitní tvorbu, která je navíc dostupná po celých sériích, takže nemusíme čekat nekonečné dny a týdny, než dokoukáme celou sérii. Jistě, když zhlédnete 13 epizod za dva dny, tak čekat další rok, mnohdy i déle, je pak šílené. Ale v tu chvíli, kdy jste uprostřed maratonu, srdce závisláka plesá :-)

Netflix přišel v této sezóně s dramaty Sense8, Narcos, Jessica Jones a Marseille a s komediemi Wet Hot American Summer: First Day of Camp, Master of None, Love, Fuller House, Flaked, The Ranch a Lady Dynamite. To je pořádná dávka seriálů! A co je ještě lepší, všechny z nich se dočkaly prodloužení pro druhou sérii, takže zábava bude i dále pokračovat a seriály se připojí k již zaběhnutým hitům, mezi kterými nechybí Orange Is the New Black nebo House of Cards a mnoho dalších.

Amazon pokračoval se seriály Bosch, Transparent a Mozart in the Jungle a představil Hand of God, The Man in the High Castle, Mad Dogs a Red Oaks . Z tohoto seznamu pouze drama Mad Dogs nebude pokračovat druhou sezónou, a to ještě navíc na přání tvůrců, kteří se rozhodli, že pokračování není potřeba.

Benjamínkem je Hulu. I zde jsme se dočkali spousty kvalitních kousků. Difficult People a Casual v komediích dokázaly, že s Hulu si není radno zahrávat. Především však dramata dokázala oslovit publikum a dostat streamovací službu do širšího povědomí. Minisérie 11.22.63 na motivy románu Stephena Kinga se setkala s velmi pozitivními ohlasy nejen v zahraničí, ale také zde na SerialZone. The Path u nás naopak tolik lidí neoslovil, ale za hranicemi si kultové drama vede velmi dobře. Není tedy divu, že i tato novinka se mohla před nedávnem radovat z prodloužení pro druhou řadu.

Předpovídáme ale, že skutečný boom nastane až v této sezóně, kdy se Netflix plánuje skutečně odvázat a nasazovat minimálně dva seriály každý měsíc. Příští rok bude rekapitulace sezóny skutečně zajímavá, jsme zvědaví, jestli si služba udrží svou stoprocentní úspěšnost a objedná u všech novinek druhé série.

Jména symbolizují stanici

Dalším charakteristickým bodem, který začíná být v televizi velmi viditelný, je jakýsi pozvolna vznikající tvůrčí monopol. Samozřejmě toto pojmenování užíváme s nadsázkou, nicméně skutečně lze vypozorovat, že každá stanice z velké pětky má svého ikonického tvůrce, který stanici charakterizuje a plní její program svými seriály.

U ABC není žádným tajemstvím, že už roky je velmi zadobře se Shondou Rhimes. Grey's Anatomy vstoupil již do své 12. série a pořád mu nedochází dech. Scandal je také stále silným hráčem, stejně jako How to Get Away with Murder. Nasazen byl letos i The Catch a v minulých letech jsme na stanici vídávali spin-off Grey's s názvem Private Practice nebo méně úspěšné lékařské drama Off the Map. Příští sezónu se pozice Shondy ještě více upevní novinkou Still Star-Crossed, i když mnoho lidí nechápe, jak se podobná věc mohla vůbec prodrat pilotovou fází a získat seriálovou objednávku. Ovšem i to je důkaz toho, že Shonda prostě stanici vládne.

CBS symbolizuje jméno Chuck Lorre. Na rozdíl od Shondy Lorre vládne komediím. Začínal sice u ABC, kde úspěšně udal své komedie Grace Under Fire a Dharma & Greg, nicméně zbytek jeho slavných děl už patří jen a pouze stanici CBS. V 90. letech se zde poprvé představil se seriálem Cybill. Našim čtenářům a fanouškům současné televize však jistě mnohem více utkvěly v paměti již ukončené hity Two and a Half Men, který na CBS vydržel neuvěřitelných dvanáct let, nebo po šesti letech čerstvě ukončený Mike and Molly. No a zapomenout se nesmí na největší komediální hit současnosti, The Big Bang Theory, pod kterým je Lorre taktéž podepsán jako tvůrce. Nejnovější počin Mom si rok od roku vede stále lépe a stává se stabilní součástí CBS programu.

U The CW není co řešit, zde železnou rukou vládne Greg Berlanti. Ten ještě letos nebyl úplně exkluzivně cwčkovský, ale příští sezónu si definitivně ustálí svou pozici. Právě Berlanti zařídil stanici zviditelnění a zlepšení sledovanosti, když nastala superhrdinská horečka. Arrow, The Flash a letošní novinka Legends of Tomorrow se všechny dočkaly prodloužení. Na stanici se stěhuje i další jeho seriál Supergirl, a v midseason se představí jeho novinka Riverdale. Po zrušení The Mysteries of Laura na NBC tak Berlanti bude mít mimo CW pouze Blindspot.

Na Foxu máme Ryana Murphyho. Tvůrce stojí na půl nohy na Foxu, na půl nohy pak na sesterské stanici FX, kde měl Nip/Tuck a v současnosti zde tvoří American Horror Story, American Crime Story a nadcházející novinku Feud. Na Foxu uspěl s hudebním dramatem Glee, které se rozloučilo v minulé sezóně, a letos představil hororovo-parodující antologii Scream Queens, která se dočkala prodloužení pro druhou řadu.

V nadcházející sezóně se upevní na Foxu také pozice Lee Daniels, který k nejúspěšnějšímu komerčnímu dramatu současnosti, Empire, přidá očekávané hudební drama Star.

Zmínit lze také reality monopol, který pomyslně patří Gordonovi Ramsaymu. Ten účinkuje na Foxu v realitkách Hell's Kitchen, MasterChef, Masterchef Junior a Hotel Hell. V minulosti byl také hvězdnou Kitchen Nightmares, ovšem sám Ramsay se rozhodl, že v této show již dále pokračovat nechce, ačkoliv stanice Fox by byla pro další díly.

No a nakonec nemůžeme opomenout Dicka Wolfa na NBC. Celá Chicago série (Chicago Fire, Chicago P.D., Chicago Med a nadcházející Chicago Justice), stejně jako značka Law & Order, vzniká pod jeho taktovkou. A říct, že máte na jedno stanici pět svých dramat, tedy téměř polovinu hodinové tvorby? Tak jestli tohle není protekce, tak opravdu nevíme co :-) Na druhou stranu je pravda, že diváci si Wolfovy seriály skutečně užívají, dramata totiž mají jedny z nejlepších sledovaností stanice. Není tedy divu, že se k rozvázání spolupráce s tímto tvůrcem stanice zrovna nehrne.

ABC

2015/16 na Velké pětce:

• 42 novinek
• z nich 25 zrušeno po první sérii
• 1 přesunut na jinou stanici
• celkem zrušeno 37 seriálů

Stanice ABC nabídla v sezóně 2015/16 deset novinek. Z nich si čtyři vysloužily prodloužení pro druhou řadu, zbylých šest bylo zrušeno. Zrušení se dočkal také veterán Castle a Nashville, který však byl před nedávnem vzkříšen stanicí CMT a bude pokračovat pátou sérií.

Stanice se dočkala také změn ve své struktuře. Neustále padající sledovanost vedla k vyhazovu ředitele Paula Leeho v únoru letošního roku. Na postu ho nahradila Channing Dungey, která předtím vedla sekci vývoje nových dramat. Není tajemství, že Channing je dobrou kamarádkou Shondy Rimes, společně dostaly do éteru Scandal, takže pravděpodobně proto se The Catch dočkal prodloužení a Still Star-Crossed seriálové objednávky.

Ale nyní již přejděme k programové rekapitulaci.

V neděli zůstal klasicky Once Upon a Time, který otvíral večer. Bohužel i naše oblíbená pohádka zaznamenala velký pokles ve sledovanosti. Zatímco v roce 2014 začínal seriál na čísle 3.7, na začátku této sezóny se musel spokojit s číslem 1.8. Čísla se v průběhu sezóny ustálila v rozmezí 1.1–1.2, což je beze sporu nejnižší výsledek v celé historii seriálu. Přesto se fanoušci mohli radovat z prodloužení, se seriálem se setkáme i v příští sezóně. Po OUaT následovala novinka Blood & Oil, která již neměla zdaleka tolik štěstí. Neoficiální rušení, o kterém jsme se zminili již v úvodu článku, přišlo s tím, že další epizody již natočeny nebudou a seriál se tiše rozloučil. V deset večer jela další novinka, Quantico, která patřila k favoritům již od počátku. Seriál nezklamal a je jednou z mála novinek, se kterou se setkáme i v příští sezóně. V zimní pauze OUaT se vrátil s druhou řadou Galavant. Jeho návrat byl však ve sledovanosti méně než oslnivý a již od počátku bylo jasné, že druhá série bude poslední.

Pondělky zůstaly beze změny. Úvod večera tvořila reality show Dancing with the Stars, kterou v zimě vystřídal The Bachelor. Od deseti hodin večer se vysílala osmá řada Castla. Toho na jaře provázela velká aféra, kdy představitelka Kate, herečka Stana Katic, byla ze seriálu propuštěna z finančních důvodů. Fanoušci si tak raději začali přát úctyhodné ukončení seriálu, než aby vznikla devátá série bez dua Caskett. Jejich přání byla vyslyšena. Seriál byl zrušen a byl odvysílán alternativní konec, ve kterém se fanoušci dočkali touženého happy endu.

V úterý se stanice pokusila uspět s jednou komediální a jednou dramatickou novinkou. Podzimní večery otevírala očekávaná komedie The Muppets. Slavné loutky jsou v USA velmi populární. Seriál byl od začátku brán za jednoho ze žhavých kandidátů na hit sezóny. Bohužel, očekávání rychle zchladla. Rychle upadající sledovanost vedla již na podzim k vyhazovu showrunnerů. Ani reboot s novým vedením však situaci nezlepšil a novinka se dočkala zrušení. Druhá řada Fresh Off the Boat naopak nezklamala. Seriál se stal pilířem úterních večerů a byl prodloužen. Radovat se mohli i fanoušci Agents of S.H.I.E.L.D. I přes úpadek ve sledovanosti se Agenti vrátí v nové sezóně. Přesun na desátou večerní však značí, že stanice není s výsledky seriálu příliš spokojená. Je dost možné, že za rok se již s Agenty budeme loučit. V zimní pauze se do programu dostala druhá řada Agent Carter. Agentka však diváky zaujmout nedokázala a třetí série se již nedočká. Pro naše návštěvníky je zrušení seriálu nejbolestivější ztrátou této sezóny! A pak je tu problematický timeslot od deseti večer. Na podzim zde byla nasazena novinka Wicked City, která se stala prvním zrušeným seriálem sezóny. V midseason to pak nebylo o nic lepší. Novinka Of Kings and Prophets byla stažena z programu po pouhých dvou epizodách a také zrušena. Zato komedie The Real O'Neals, která v midseason vystřídala Muppety, si vedla úctyhodně a dočkala se prodloužení.

Prodloužené a zrušené novinky:

• The Catch
• Dr. Ken
• Quantico
• The Real O'Neals
x
• Blood and Oil
• The Family
• Madoff
• The Muppets
• Of Kings and Prophets
• Wicked City

Ve středu nedošlo k žádným změnám oproti minulé sezóně. Osvědčený komediální blok ve složení The Middle, The Goldbergs, Modern Family a Black-ish opět nezklamal. Není tedy s podivem, že se všechny tyto seriály dočkaly prodloužení. Tolik štěstí už neměl Nashville, který běžel od deseti večer a v pauze byl vystřídán druhou řadou antologie American Crime. Nashville se svými bídnými výsledky neprošel sítem a byl po čtvrté řadě zrušen. Ale jak už jsme psali, všem dnům u tohoto seriálu není konec. Pátá série bude, jen na jiné stanici. American Crime si nevedl o moc lépe, nicméně od zrušení ho zachránil úspěch u kritiků, když se seriál výrazně prosadil během Emmy a Zlatých glóbů. Na třetí sérii se proto můžeme v příští sezóně těšit.

Ani čtvrteční večer se nesetkal se změnami. Grey's Anatomy i ve svém dvanáctém roce dokázal, že stále nepatří do starého železa. Stalo se z něj nejúspěšnější drama stanice, opět předhonil svého kolegu Scandal, a třetí nejúspěšnější drama na Velké pětce (po Empire a The X-Files). Scandal sice klesl ale pořád má jedny z nejlepších výsledků. Situaci pro příští sezónu mu komplikuje pouze těhotenství herečky Kerry Washington, kvůli kterému bude následující série zkrácena. How to Get Away with Murder musel ve druhé série také čelit ztrátě diváků, ale i tak získal dost pro prodloužení. Mnohem zajímavější to bylo s jeho midseason náhradou, novinkou od Shondalandu s názvem The Catch. Seriál si ve sledovanosti nevedl příliš dobře, přesto ale druhou řadu získal. O tom však již řeč byla.

V pátek čelila stanice výzvě. K veteránovi Last Man Standing se jí dlouhou dobu nedařilo najít úspěšného společníka. To se změnilo letos, když byla na půl devátou nasazena novinka Dr. Ken. Seriál získával po celou sezónu stabilní sledovanost a byl jeden z mála šťastlivců, kteří si vysloužili prodloužení. O to cennější je, že seriál běžel celou dobu v pátek a málokdo v něj před začátkem sezóny věřil.

CBS

Stanice CBS nás v této sezóně obdařila sedmi novinkami, z nichž tři byly prodlouženy a Supergirl přesunuta na The CW. Loučilo se ale pár veteránů. Už na začátku sezóny jsme viděli závěrečný film CSI, ve kterém se vrátily téměř všechny původní postavy. Po sedmi letech odešlo právnické drama The Good Wife, tedy, jen částečně. Bylo oznámeno, že seriál se dočká spin-offu na CBS All Access. Person of Interest se za pár týdnů rozloučí po pěti sezónách a z komedií jsme viděli finále Mike & Molly, jednoho ze seriálu Chucka Lorreho.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Code Black
• Criminal Minds: Beyond Borders
• Life in Pieces
x
• Angel from Hell
• Limitless
• Rush Hour
• Supergirl (přesun na CW)

Týden na CBS začínalo v neděli večer politické drama Madam Secretary. Seriál běžel mnohdy po fotbalu, tedy sice v USA se zpožděním (což nás stahující trápit nemusí), ale zároveň mu to zajistilo vylepšený průměr, když po fotbalu měl lepší ratingy. Prodloužení pro novou řadu překvapivé určitě nebylo. The Good Wife si vedl stabilně jako v minule. Přesto bylo předem oznámeno, že současná série bude poslední. Finále přineslo rozpolcené pocity. Některým k seriálu přesně sedlo, jiní naopak byli zaskočeni neuzavřeností, kterou závěr přinesl. Na desátou hodinu byl přesunut CSI: Cyber. Ani změna dne mu však nepomohla. I přes známou značku nízká sledovanost zapříčinila zrušení po druhé řadě. Na jaře se do tohoto časového slotu přesunul Elementary, kterému se zde také ne zrovna dvakrát daří, ovšem na druhou stranu to oproti bývalému slotu není žádná změna. Elementary však stanici hodně vydělává streamovací smlouvou s Hulu/WGN Americou, takže prodloužení nebylo až tak velké překvapení.

Podzimní pondělí jako již tradičně patřilo jinak čtvrtečním komediím v čele s Big Bangem, když až do konce října byl čtvrteční večer okupován fotbalem. Poté se v osm večer představila Supergirl, která vzlétla a pak zase přistála. Ratingy nebyly špatné, ale nebyly ani dobré. Zlatou střední cestou se tak stal přesun na The CW, kde se bude vysílat druhá série. V devět a v deset se nic nezměnilo. Jak Scorpion, tak i NCIS: LA si vybojovaly objednávky pro nové série. Na jaře v pondělí dojel Mike s Molly a představila se druhá řada The Odd Couple, která překvapivě překvapila :-) Prodloužení pro třetí řadu bylo rázem na světě. V deset večer zde jela závěrečná pátá série Person of Interest.

Úterý patřilo kriminálkám. Dvojice NCIS a NCIS: New Orleans je již osvědčené duo, které si udrželo solidní výsledky. V deset večer přišla novinka Limitless, kterou si uživatelé SerialZone zamilovali. Ačkoliv si seriál ve sledovanosti vedl stejně jako další novinky, dostal od stanice stopku a byl zrušen po první sérii. Mnozí fanoušci nad tímto rozhodnutím jistě stále ještě smutní.

Středeční podzim patřil Survivorovi, po kterém následoval veterán Criminal Minds. V deset večer jela novinka Code Black, která si přese všechny skeptické předpovědi vysloužila druhou sérii, i když s hereckými změnami. Místo Survivora jela v zimě dvojka 2 Broke Girls a Mike and Molly, Code Black byl v midseason vystřídán očekávaným spin-offem Criminal Minds s přízviskem Beyond Borders. I tato novinka se sice za pět dvanáct, ale i tak mohla radovat z prodloužení.

Po fotbale, který skončil v říjnu, se ve čtvrtek večer naplno rozjel komediální blok. The Big Bang Theory čelil poklesu ve sledovanosti, stále však dokázal zůstat nejsledovanější komedií sezóny. To zajisté pomohlo k úspěchu novince Life in Pieces, která následovala za Big Bangem a její výsledky jí zaručily prodloužení. Mom a 2 Broke Girls jsou jasné volby, které se stabilně drží a prodlužují se jako po másle. V zimě stanice zkusila nasadit komediální novinku Angel from Hell, která však propadla a po čtyřech dílech byla stažena z programu a zrušena. Zbylé epizody budou odvysílány v létě. V midseason byl Elementary vystřídán novinkou Rush Hour, která však propadla. Nikoho nepřekvapilo, že seriál byl před Upfronts zrušen. Jeden americký titulek pobavil: „Stanice CBS si konečně vzpomněla, že vlastní Rush Hour, a seriál zrušila.“ To svědčí o nulové propagaci a celkovém zájmu, který CBS vůči Rush Hour měla.

Pátek se nesl v osvědčeném duchu. Večer otevíral The Amazing Race, následovaly kriminálky Hawaii Five-0 a Blue Bloods. Ačkoliv jsme předpovídali, že jeden z těchto seriálů se letos rozloučí, opět jsme se mýlili. Oba (i TAR) pokračují dál a i v nové sezóně zůstanou ve svém aktuálním pátečním časovém slotu.

The CW

I přes nabývající množství obsahu prozatím stanice The CW nerozšířila svůj vysílací program. Stále se tedy musíme spojit s dvěma hodinami denně od pondělí do pátku. Přesto se dá říct, že stanice zažila dobrý rok. Sledovanost jí celkově zůstala nastejno, což je ale plus, jelikož všechny ostatní stanice zaznamenaly pokles.

Důkazem toho, že je CWčko hodně sebevědomé ohledně svých seriálů, je zimní prodloužení kompletního programu. Jediným seriálem (pokud nepočítáme realitku America's Next Top Model nebo letní Beauty and the Beast, který ale bude součástí až příštího článku), který byl v letošní sezóně zrušen, je novinka Containment. Stanice však od počátku propagovala tento thriller jako limitovanou sérii, takže po oznámení zrušení se žádný velký šok nekonal. Na druhou stranu pokud bychom brali vyloženě pouze sledovanost, rozhodně tu byli jiní adepti, kteří by měli stopku dostat přednostně před Containmentem.

Po loňském úspěchu Jane the Virgin, kdy Gina Rodriguez získala pro stanici historicky první Zlatý glóbus, letos sláva pondělních večerů pokračovala s novinkou, ke které jsme se u nás na SerialZone stavěli velmi negativně. Hudební komedie Crazy Ex-Girlfriend se nejen dočkala zlatoglóbí nominace po boku Jane, ale herečka Rachel Bloom si skutečně vítěznou sošku za hlavní ženský výkon domů odnesla! Opět se nám dokazuje, jak rozdílná kultura a vkus mezi námi a Amerikou skutečně je. I přes nízkou sledovanost (rating se mnohdy pohyboval i na čísle 0.2) tak samozřejmě seriál dostal prodloužení.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Crazy Ex-Girlfriend
• Legends of Tomorrow
x
• Containment

Úterky si pro sebe vyhrál The Flash, aktuálně nejsledovanější seriál stanice. Jaké překvapení to týden co týden bývalo, když se CW s flashem v SARSu umisťovala mnohdy i na druhém místě v tomto časovém slotu! iZombie si vedl dostatečně dobře, aby si vysloužil třetí sérii. V midseason nasazený Containment měl čísla dokonce ještě lepší, nicméně opravdu se nemohlo prodloužit všechno, takže los logicky padl na jedinou oběť, která v době obnovování ještě nebyla ve vysílání.

Středa zůstala nezměněna po celou sezónu. Výborná kombinace Arrow a Supernatural opět nezklamala. Především kluci ze Supernatural jsou na tom i po jedenácti sériích stále solidně, jde zhruba o 3.-4. nejsledovanější seriál stanice! Arrow sice zaznamenal opět pokles, pořád jde ale o staniční dvojku, takže se fanoušci nemusí bát, že by se měl seriál v dohledné době loučit. To napřed odejde téměř všechno ostatní, než Arrow vypustí svůj poslední šíp.

Čtvrteční upírské duo The Vampire Diaries a The Originals naopak příliš nepotěšilo. Seriály byly poprvé v této sezóně dány do stejného dne, bohužel se ale navzájem nedokázaly vyburcovat k lepším výkonům. Deníky představily první sérii bez Eleny a spousta lidí tvrdí, že seriál chytl druhý dech. Na sledovanosti se to přesto neprojevilo a obě dramata byla v midseason přesunuta na pátek. The Originals byl navíc za své výsledky „potrestán“ v květnu, když jsme se dozvěděli, že nová série je pozdržena až do midseason, dočkáme se jí tedy až v roce 2017. Po přesunu místo ve čtvrtečním večeru zaujala novinka Legends of Tomorrow. Po tak silné propagaci (šlo o jeden z nejočekávanějších seriálů sezóny) ale přišlo lehké zklamání. Úspěch po vzoru Flashe se nekonal. Aktuálně jde o třetí nejsledovanější seriál stanice, ale ke konci první série jsme viděli úpadek sledovanosti, takže si nejsme jisti, jak dlouho tento jistě nákladný seriál plný hvězd ve vysílání vydrží. Fanoušci se dočkali také nové série The 100. Ta si vedla stejně solidně jako v minulých letech, takže i tento seriál uvidíme v příští sezóně, ovšem opět si na něj musíme počkat do midseason.

Páteční večer patřil kralování Reign. Seriál dle očekávání nezískával příliš vysoká čísla, která ostatně neměl ani v loňské sezóně, kdy běžel v pondělí. Na jaře si tedy dal dlouhou pauzu a zbytek série se vysílá až nyní na přelomu léta. Na podzim se na stanici rozloučila dlouholetá reality show America's Next Top Model. Tyra korunovala poslední Topmodelku, tedy Topmodela, a to byl konec. Nebo ne? S Tyrou ano, se seriálem ne, převzala ho kabelovka VH1, která si pravděpodobně vytvoří nový porotcovský panel.

Fox

Nedělní Fox už je roky stejný. Nekonečné animáky Bob's Burgers, The Simpsons a Family Guy doplnila druhá série The Last Man on Earth a veterán Brooklyn Nine-Nine. Celý nedělní program byl jako na houpačce. Pokud před seriály běžel fotbal, ratingy byly na vysoké úrovni. Když měl fotbal pauzu a po jeho konci pak docházelo k propadům sledovanosti o více než polovinu. I tak ale všechny dle očekávání budou pokračovat i v nové sezóně. Hůř už na tom jsou midseason novinky, které byly nasazeny. Ani komedie Cooper Barrett's Guide to Surviving Life, ani animák Bordertown se nedokázaly prosadit a loučí se po první sérii.

Pondělní podzim otevíral Gotham. Druhá série fanoušky velmi příjemně potěšila, většinový názor je ten, že tato řada je ještě o třídu lepší než předchozí, takže prodloužení se setkalo s všeobecným nadšením. Tolik štěstí neměla novinka Minority Report, seriál podle slavného filmuTomem Cruisem. Fox si s adaptaci filmových děl opět jednou spálil prsty. Tragická sledovanost vedla rychle k neoficiálnímu zrušení. V zimní pauze Gothamu byl do vysílání nasazen očekávaný revival sci-fi The X-Files. Mulder se Scullyovou nezklamali. Seriál se stal druhým nejsledovanějším komerčním dramatem, hned po Empire. Tvůrce již pracuje na pokračování, které by mohlo být součástí sezóny 2017/18. V midseason se představil i Lucifer, kterého si po pilotu zamiloval celý svět. Jeho drzost, humor a celkový šarm si vykouzlily druhou sérii, a to i přes snižující se sledovanost. Stanice v tomto případě opět dokázala, že jí skutečně nejde o sledovanost Live+SD, ale sleduje spíše celkový obrázek.

Podzimní úterý riskantně tvořily pouze novinky. Komedie Grandfathered a The Grinder a hororová antologie Scream Queens. Všechny seriály vypadaly po traileru hodně dobře. Komedie měly ve svém čele velké hvězdy, Johna Stamose a Roba Lowa. O Grinderovi tvrdila ředitelka stanice, že pilot je nejzábavnější, jaký kdy viděla. Propagace byla obrovská. Přesto oba seriály zaznamenaly obrovskou ztrátu diváků. Na konci sezóny čísla končila okolo 0.6 a bohužel ani jeden z nich se prodloužení nedočkal. Scream Queens od Ryana Murphyho byl báječná šílenost, o kterou se ovšem fanoušci také báli. Fox celkově má velké problémy s udržením diváků, pokud nepočítáme Empire a The X-Files. Nicméně jejich nová politika u Scream Queens zafungovala. Druhá série zamíří do nemocnice a vrátí se spousta známých tváří. V zimě došlo k lehkým změnám, Brooklyn se přesunul z neděle na úterý, kde doplnil Grandfathered, Grindera a novou sérii New Girl, která byla kvůli těhotenství Zooey Deschanel posunuta. I tady ale diváci příliš nepřibyli, ale na prodloužení to stačilo.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Lucifer
• Rosewood
• Scream Queens
x
• Bordertown
• Cooper Barrett's Guide to Surviving Life
• Grandfathered
• The Grinder
• Minority Report
• Second Chance

Ve středu začal Rosewood, jedno z příjemných překvapení sezóny. Před začátkem seriálu jsme byli skeptičtí, že by mohl další charizmatický génius, leč drzoun zaujmout. Ale mohl! Stabilní sledovanost mu vysloužila druhou řadu. Empire nedokázal dosáhnout na úspěch své první série, ale i letos zůstal nejsledovanějším dramatem sezóny a prodloužení pro třetí sérii bylo jasnou volbou. V midseason proběhla velkolepá událost. Po patnácti letech se rozloučila reality show, která zařídila celosvětový vzestup pěveckých soutěží. American Idol korunoval svého posledního vítěze a zakončil svých patnáct let dokonalým finále, ve kterém se vrátili téměř všichni bývalí účastníci i porotci. Kdo čte poctivě, ať napíše do diskuze rok svého narození. I přes solidní sledovanost Idolu nedokázala následující novinka Second Chance z tohoto předskokana těžit. Seriál byl rychle odsunut na pátek, kde v tichosti dojel a byl zrušen. Gordon Ramsay se na jaře vrátil s Hell's Kitchen, kulinářskou show, ve které bude urážet soutěžící ještě hodně dlouho.

Čtvrteční Bones zaznamenal opět další pokles. Kriminálka dávno není, co bývala, a fanoušci se báli, že seriál čeká ukončení bez předchozího varování. Stanice se však nad fanoušky slitovala a nadělila jim poslední zkrácenou sérii, ve které tvůrci můžou uzavřít všechny dějové linky a vymyslet finále, který si seriál po tolika letech ve vysílání jistě zaslouží. Sleepy Hollow, který po Bones následoval, na tom nebyl o nic lépe. Čtvrtá série byla ve hvězdách, kor s tolika smrtmi hlavních postav. Nakonec seriál prodloužen byl, ale poběží v pátek.

Pátek na Foxu patřil vesměs kulinářským reality shows, případně seriálům, které si nevedly dobře ve svůj původní den a v pátek jen dojely, aby nepřekážely. Vystřídaly se zde seriály Masterchef Junior, Hell's Kitchen, Sleepy Hollow a Second Chance.

NBC

Týden na NBC začínal téměř celou sezónu fotbalem. Až na jaře se začala vysílat show Little Big Shots, která pozitivně zaujala a rychle získala druhou sérii. Druhá řada komedie The Carmichael Show sklidila téměř perfektní hodnocení od kritiků, dokonce ještě lepší než první série, která už tak byla hodně úspěšná. Sledovanost sice s tímto výsledkem příliš nekorespondovala, ale kvůli kritickému ocenění si seriál prodloužení vysloužil. Crowded už byl do programu nasazen jen do počtu, aby vůbec někdy odvysílán byl. Zrušení nebylo žádným překvapením.

Pondělí se nese ve znamení pěvecké reality show The Voice. Kterýtkoliv seriál, který po Voice jede, má velké šance na úspěch a je jasné, že stanice volí program podle toho, u kterých seriálů chce vidět ty nejlepší výsledky. Letos padl los na novinku Blindspot s hvězdnou Jaimie Alexander v hlavní roli. Na první pohled kopie Blacklistu si dokázala získat přízeň diváků a seriál se stal jedním z prvních prodloužených novinek sezóny. V zimní pauze obou pořadů se představily komedie Superstore a Telenovela, které doplnila hubnoucí realitka The Biggest Loser. Zatímco Superstore se postaral o jedno z nejmilejších překvapení, když jeho pohodová atmosféra a vtipné vtípky zajistily stabilní vysokou sledovanost a prodloužení, Telenovela ani s hvězdnou Evou Longoriou nezaujala a po první sérii skončila.

Také v úterý tvořil velkou část programu The Voice. Variety show Best Time Ever with Neil Patrick Harris navrátila oblíbenou tvář zpět na obrazovky, nicméně diváci by spíše Neila uvítali v dalším seriálu (který mimochodem chystá). Varietka byla zrušena. Osvědčenou klasiku Chicago Med doplnila novinka ze série Chicago, lékařský Chicago Med. Dle očekávání seriál diváky zaujal a Dick Wolf tak slavil další úspěch.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Blindspot
• Chicago Med
• Shades of Blue
• Superstore
x
• Best Time Ever with NPH
• Crowded
• Game of Silence
• Heartbeat
• Heroes Reborn
• The Player
• Telenovela
• Truth Be Told
• You, Me and the Apocalypse

Ve středu se vrátilo s druhou sérií drama The Mysteries of Laura. Laura byla v předchozí sezóně jedinou novinkou od NBC, která se dočkala prodloužení, a to jen proto, aby vůbec něco prodlouženo bylo. Letošní sezóna byla pro NBC lepší. Mnoho se prodloužilo a tak nebylo divu, že pro Lauru, která měla stejné výsledky jako loni, již místo nezbylo. Veterán Law & Order: Special Victims Unit i policejní Chicago P.D. si vedli stabilně dobře a nikoho jejich obnovení nepřekvapilo. Po odvysílání finále Laury stanice představila lékařskou novinku Heartbeat. Ta měla být nasazena již na podzim, kvůli těhotenství hlavní představitelky Melissy George však došlo k posunu, který seriálu bohužel nevyšel. Těžko říct, zda by ho potkal jiný osud, kdyby od podzimu jel, ale to už se nedozvíme. Zrušení na sebe totiž nenechalo dlouho čekat.

Čtvrtek nabídl spoustu seriálů. Na podzim začínal večer revival Heroes s názvem Heroes Reborn. Průměrná sledovanost zapříčinila, že seriál byl zrušen, a to i přesto, že se v hlavní roli objevil sám oblíbený Chuck, Zachary Levi. Od Voicu se letos odpoutal The Blacklist. Fanoušci měli obavy, že dojde ke snížení sledovanosti, což se samozřejmě stalo. Ale pokles nebyl tak razantní, aby byl charakterizován doslova jako propad. Blacklist se stal 22. nejsledova­nějším seriálem sezóny a prodloužení ho neminulo. Navíc se o něm hodně mluvilo v souvislosti s domnělou smrtí jedné z hlavních postav, takže hned bylo živo a seriál chytl nový náboj. Od deseti večer začínal The Player s hvězdnou Wesleym Snipesem. Ani ten však nepomohl a seriál byl rychle stažen z programu. V zimě se představil výsledek britsko-americké spolupráce, nevšední komedie You, Me and the Apocalypse. Jako většina dalších seriálů představených v midseason, ani tato novinka nedokázala absolutně zaujmout a seriál byl zrušen jak v Británii, tak i v USA. Zato Jennifer Lopez se svou policejní novinkou Shades of Blue překvapila. Sledovanost začala velmi slušně a i když postupně klesala, seriál si vysloužil druhou řadu. Co bylo však ještě více zvláštní, že i kritici se o seriálu vyjadřovali vesměs pozitivně. Mnoho cen asi nezíská, ale úplný propadák to taky není. Na jaře následovalo drama Game of Silence. Nulová propagace v kombinaci s mdlým dějem znamenalo jasné zrušení.

Pátek. Undateable. Kdo by to byl tušil, že když objednáte seriálu sérii složenou zcela z živých epizod a pak ten seriál hodíte na pátek, tak nebude asi úplně nejúspěšnější. Třetí řada skončila v rámci všech seriálů sledovanostně na 133. místě, tedy téměř na konci. A s těmi několika americkými diváky, kteří u seriálu zůstali, pláče nad zrušením i mnoho členů redakce SerialZone. Truth Be Told, tento sitcom si snad již nikdo ani nepamatuje. Když seriál změní název, je to první náznak toho, že to s ním nedopadne dobře. Tady by to ani původní název ale nezachránil. Příšerný popis, ještě horší trailer a naprosto tragické epizody. Není divu, že šlo o jedno z prvních zrušení sezóny. Největší nervy však měli pravděpodobně fanoušci seriálu Grimm. Ten zůstal v pátečních večerech, jeho sledovanost ale v této sezóně značně klesla, seriál se několikrát nedostal ani nad rating 1.0. Nakonec všem spadl kámen ze srdce. Grimm byl prodloužen, nicméně se proslýchá, že následující série bude zkrácená. A poslední.

Kabelovky

Kabelovka FX měla úspěšnou sezónu. Nasadila dvě nová dramata a jednu komedii. Vrátil se tvůrce Sons of Anarchy, Kurt Sutter, tentokrát s historickou novinkou The Bastard Executioner. Na rozdíl od jeho předchozího projektu však Bastard nedokázal zaujmout a byl zrušen po první sérii. Pak už to ale bylo jen a pouze lepší. Komedie Baskets sice neuspěla u nás na SerialZone, nicméně v Americe si držela dobrou sledovanost a druhá série objednána byla. Osud antologie American Crime Story se dosud neví, nicméně se očekává, že seriál druhou řadu dostane. FX, tedy její sesterská stanice FXX, přinesla loučení s dlouholetou sportovní komedií The League, která skončila po sedmi letech. Z veteránů stanice je aktuálně žhavým tématem Archer, který dosud nemá potvrzenu novou sérii.

Tři novinky nás čekaly na kabelovce Starz. Komedie Ash vs Evil Dead podle slavné filmové série byl jasný hit už od počátku, proto nebylo překvapení, že stanice objednala druhou řadu ještě před samotnou premiérou seriálu. Minisérie Flesh and Bone z drsného světa baletu naopak podle mnohých nevyužila svůj plný potenciál. Svůdné drama The Girlfriend Experience prozatím nemá o svém osudu rozhodnuto. Názory na seriál se různí, pro některé jde o nudný příběh s nezajímavou novinkou, jiní v tom vidí příjemnější verzi 50 odstínů šedi. Na Starz se v této sezóně rozloučil milovaný seriál Da Vinci's Demons, který se dočkal celkem tří sérií.

Pokud nepočítáme letní období, o kterém jsme se již zmiňovali, stanice TNT nám přes hlavní sezónu nabídla pouze jenu novinku, Agent X. Bohužel ani hvězdné obsazení v čele se svůdnou Sharon Stone nepomohlo seriálu ke druhé řadě. Nízká sledovanost zapříčinila zrušení. Zrušení se dočkal také Sean Bean se svým seriálem Legends, který skončil po druhé sérii ze stejného důvodu – nikdo ho nesledoval. Bolestivější loučení však budeme zmiňovat až v příštím článku, když se ohlédneme za létem a zavzpomínáme na nadcházející fináleRizzoli & Isles.

Kabelovka AMC je stále v čele zájmu. Své populární seriály jako The Walking Dead nebo Better Call Saul letos doplnila o dvě novinky, Into the Badlands a čerstvého Preacher. O Preacherovi se toho zatím mnoho říct nedá, k pilotu se lidé stavěli z obou stran, jak pozitivně, tak i negativně. Into the Badlands se setkal u nás i v zahraničí s převážně pozitivními ohlasy. Přesto jsme si na oficiální zprávu o jeho prodloužení museli počkat dlouhé měsíce po odvysílání finálové epizody. Ale to nevadí, důležité je, že zpráva přišla a seriál se vrátí i v další sezóně.

O Syfy bude pravděpodobně nejdelší kabelovkový odstaveček. Stanice nám v uplynulé sezóně nabídla hned pět novinek. Kromě toho jsme se dočkali také jednoho velkého finále. Po pěti letech se v prosinci loňského roku rozloučilo sci-fi Haven, které bylo v našich končinách velmi oblíbené. Scéna z finále seriálu se dokonce dostala i mezi nejlepší scény měsíce prosince! Celkově se o Syfy dá ale říct, že to s ní jde od deseti k pěti. Dávno pryč jsou doby, kdy stanice produkovala jednu pecku za druhou. Loňská zrušení Defiance a Dominion kvůli nízké sledovanosti jsou nyní naprosto k smíchu, když vidíme, co předvádí letošní novinky. Naprosto nejhorší výsledky má novinka Hunters, Wynonna Earp však na tom není o nic lépe. Prodloužení si již vybojovaly seriály The Expanse a The Magicians, ovšem ani u nich o žádnou hitparádu nejde. Posledním seriálem, který se nám v této sezóně představil, byla minisérie Childhood's End.

Stanice MTV nám nabídla dobrodružné fantasy The Shannara Chronicles, které se setkalo s všeobecným zájmem, prodloužení proto nebylo překvapivé, ale vítané rozhodně ano. Aby se to vyvážilo, bylo po dvou sériích zrušeno rodinné drama Finding Carter. Na poli komedií nový hit nevznikl. Po pěti sezónách se rozloučil Awkward., ale fanoušci museli truchlit také nad Faking It, který byl neočkávaně zrušen po třetí sérii.

Kabelovka ABC Family si prošla velkou změnou, když se v lednu přejmenovala na Freeform a změnila také svou cílovou skupinu, která jí lehce zestárla. Fantasy Shadowhunters podle slavné předlohy nedosáhlo takového úspěchu, jak se čekalo, fanoušci k němu přistupovali lehce skepticky. Nicméně i přes to si seriál druhou řadu vysloužil, v nové sezóně se s ním setkáme. Po první sérii naopak skončilo drama Recovery Road o mladé dívce léčící se se závislostí. Seriál od počátku nezaujal a jeho sledovanost byla téměř nulová, takže zrušení překvapivé nebylo.

Stanice TV Land se naplno vrhla do komediálních single-kamerových vod s novinkami Teachers a Lopez. Seriály od TV Land jsou u nás obecně spíše přehlížené, pokud nepočítáme Younger a Impastora. Za zmínku ale jistě stojí, že obě novinky se dočkaly prodloužení. Po čtyřech sériích se rozloučil sitcom The Exes, který byl spolu s The Soul Man posledním multi-kamerovým formátem na stanici. The Soul Man bude končit již příští týden, na stanici tak zbydou pouze single-kamera komedie.

Ani stanice USA Network už není, co bývala. Z dob White Collar, Burn Notice a podobných svěžích seriálů zbyl už jen Suits, který se pozvolna také zatemňuje. Letos se nám představila hvězdně obsazená novinka Colony, která se dočkala prodloužení. Po druhé sérii bylo zrušeno drama Satisfaction, o kterém, přiznejme si, stejně nikdo nikdy neslyšel.

Zato komedie na TBS zažívají boom. Angie Tribeca byla rovnou s dvěma sériemi objednána, zatímco The Detour se dočkal prodloužení v den své premiéry. Letní novinka Wrecked, která sem do výčtu sice nepatří, ale také si vede velmi solidně, takže se dá shrnout, že o TBS toho ještě spoustu uslyšíme, a jen zarytí fanoušci si vzpomenou na Ground Floor nebo Men at Work (konec rýpání :-) ).

Kabelovka Showtime nám nabídla herecký koncert vměstnaný do chytrých dialogů a zajímavého příběhu s novinkou Billions. Hvězdné obsazení je jen třešničkou na dortu, zatímco prodloužení pro druhou sezónu nutnou samozřejmostí. Z komedií se představil Dice, o kterém se dále již zmiňovat nebudeme podle hesla „Když nemáš, co pěkného říct, tak neříkej nic.“

Malá nenápadná kabelovka WGN pomalu začíná ukazovat, co v ní vlastně je. Salem už známe, jeho sledovanost však není nijak ohromující. Manhattan byl speciální dílko, které by měl vidět každý fanda seriálů i historie, nicméně jeho téměř neexistující sledovanost mu byla po druhé sérii osudnou. Pak ale stanice nabídla novinky Outsiders a Underground. Nejprve jedna, poté druhá nastolily nové rekordy ve sledovanosti s tím, že si svá čísla seriály dokázaly udržet. Oba dva se tak vrátí s druhými sériemi a pokud bychom měli předpovídat, tipujeme zářivou budoucnost a možná i nějaké nominace na seriálová ocenění!

A jsme u HBO. Stanice na nás letos vytasila s jedním animákem, mluvícími sprostými zvířátky Animals. To raději přejdeme a rovnou se zaměříme na hudební retro drama Vinyl. Mělo jít o další velký projekt. Původní hudba, světoznámá jména u soundtracku i režie. Sledovanost? Podprůměr. Ovšem už jen proto, jak silně byl seriál propagován, mu HBO prostě druhou sérii dát musela. A tak se opět dokázalo, že u prémiových kabeovek nezíská druhou sérii opravdu pouze minimum seriálů. AKTUALIZACE: Stanice HBO si rozhodnutí nakonec rozmyslela a drama po první sérii zrušila. Druhá řada, to už je ale jiná písnička. Své o tom ví i komedie Togetherness, která byla po dvojce zrušena. Rozloučila se i komedie Getting On, a to po třetí řadě.

Pomalu se blížíme do finále! No sláva, úplně vás slyším :-) A&E přidala do repertoáru hororovou novinku Damien. V kombinaci s Bates Motel šlo o skvělou dvojku, která se výborně doplňuje. Prakticky však Damien nedokázal získat potřebné diváky a po první sérii se rozloučil. Stejný osud potkal také kriminálku Unforgettable, kterou po třech letech odhodila stanice CBS. Zde na A&E si seriál vysloužil pouze jednu další série a nadobro se odporoučel.

To nejlepší na závěr? Posuďte sami. Zatímco osud The Knick zůstává stále ve hvězdách, na Cinemaxu jsme se v této sezóně dočkali jednoho velkého loučení. Náš žhavý kandidát na SerialZone Awards v kategorii nejlepšího dramatu se rozloučil po čtyřech sériích. Jistě, řeč je o Banshee, který si užil našlapanou jízdu od začátku až do konce. Mnozí fanoušci by si dokázali představit pokračování, ale jiní zase zastávají názor, že je lepší končit na vrcholu a na přání tvůrce, než dlouhá léta přetahovat a být násilím utnut. Takže Banshee, díky za všechny skvělé epizody, a užívej si to v tom nadupaném seriálovém nebi!

A s tímto se s vámi, dámy a pánové, loučíme. Pokud jste dočetli až sem, gratulujeme, máte pořádnou výdrž! Na další shrnutí sezóny se můžete těšit opět za rok! Teď nám ale řekněte, jak vnímáte uplynulé měsíce vy? Které seriály vám budou chybět? Které novinky jste si zamilovali? Sledujete více kabelovky, nebo dáváte přednost Velké pětce? Anebo si pro zdroj kvalitní seriálové zábavy snad chodíte úplně mimo USA, třeba do Británie?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
Ještěrka

Ještěrka

Vinyl nakonec HBO zrušila.
před 7 roky
ragelly

ragelly

Víme. Ale v době vydání článku to bylo tak, jak to bylo. Kdyby se mělo vše zpětně opravovat, tak...
před 7 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Ha to bylo počteníčko...obrovská poklona ragelly jako ostatně za vše co pro SZ dělá..někdy jsou dny kdy...
před 7 roky
Další články k tématu