21. 6. 2015

Návrat do minulosti: Král je poražen, ať žije král

Rok se s rokem sešel a je načase se ohlédnout za sezónou, která se sebou přinesla jedno velké překvapení - konec nadvlády ratingového krále The Big Bang Theory.

Návrat do minulosti: Král je poražen, ať žije král

Pokud počítáme pouze skriptové seriály (tedy ne realitky, sportovní přenosy a další záležitosti bez scénáře), byl dlouhá léta na ratingovém trůnu seriál Modern Family, kterému na záda dýchal sitcom The Big Bang Theory. Ten se dočkal předloni, kdy poprvé Modern Family překonal, a následující rok své vítězství i obhájil. Letos se ale všemi ratingovými statistikami prohnal seriál, který měl jen dvanáct dílů a od kterého, přiznejme si to, to zas mnoho lidí nečekalo.

Naopak dosavadní král The Big Bang Theory zažil určitý ústup, kdy po sérii relativně špatných výsledků přišlo nepříliš oslnivé finále a je jasné, že zlatá léta jsou dávno pryč. Seriál je na ústupu a jeho konec se pomalu začíná rýsovat. Zda přijde po desáté řadě nebo až třeba za dalších osm let, je ale ve hvězdách.

Článek jsme rozdělili na několik částí – v první se ohlédneme ještě za létem 2014, které sice technicky vzato počítáme do minulé sezóny, rekapitulujeme ho ale až teď. Stejně tak si na rekapitulaci letošního léta počkáte do příštího roku. V další části se postupně věnujeme jednotlivým stanicím Velké pětky – ABC, CBS, The CW, Foxu a NBC. V poslední části pak projedeme novinky a zrušené seriály na kabelovkách – kdybychom měli zaznamenat i běžně se vysílající seriály, byl by článek mnohem delší, než je teď :) Tak si to užijte, začínáme.

Ohlédnutí za létem

Léto bylo v dominanci kabelovek. Nejvíce novinek si připravila stanice FX – plných pět. Jak Tyrant, tak The Strain zaujaly, hlavně tedy druhý jmenovaný. The Strain se svezl na vlně pozitivních kritik, které mu zaručily poměrně štědrou sledovanost. MarriedYou're The Worst také nezklamaly a byly obnoveny. Na rozhodnutí u Partners se ještě čeká, seriál jede v modelu 10–90 (podobně jako Anger Management) a prozatím nebylo oznámeno, zda se k deseti základním epizodám doobjedná i zbylých 90. Na sesterské stanici FXX pak v srpnu po čtyřech letech skončil seriál Wilfred.

Druhá nejaktivnější byla v novinkách stanice TNT – ta po dlouhé době nadělila Seanu Beanovi dílo, ve kterém (prozatím) nezemřel – Legends. Kladného přijetí se dočkal i The Last Ship a Murder in the First – oba byly obnoveny na další sezónu. Stejný počet novinek nabídla svým divákům i ABC Family, ale do další sezóny obnovila jen dva – Chasing Life a Young & Hungry. Mystery Girls kvůli menšímu zájmu diváků skončil.

Událostí léta se stala premiéra seriálu The Leftovers z dílny HBO. Seriál s hvězdným obsazením byl kritikou přijat kladně, divácky si až tak dobře nevedl. Stanice mu ale věří a nadělila mu druhou sezónu. Další událostí sezóny pak byl seriál The Knick na stanici Cinemax, hlavně kvůli režii Stevena Soderbergha a obsazení filmového herce Clivea Owena. Cinemax není divácky příliš silná stanice, přesto seriál pozornosti neunikl a dočkal se předčasného prodloužení na druhou řadu, které přišlo ještě před startem série první.

Třetím výraznou premiérou léta byl seriál Outlander. Stanice Starz podle předlohy autorky Diany Gabaldon nabídla něco, co ocenili nejen diváci, ale i kritika. Seriál se rychle stal populárním a jednou ze značek stanice. Druhá letní novinka stanice, seriál Power, sice zaujala divácky naprosto stejně, tolik se ale o ní nemluvilo – snad jen ve spojení s předčasným obnovením na druhou řadu.

Dvě novinky nabídla i USA Network – Satisfaction a lékařské drama Rush. Oba seriály jely ve stejný den, Rush dělal předskokana Satisfaction, ale dopadl úplně jinak – byl zrušen. Jeho produkce byla nákladnější než u jeho souputníka a navíc nedosahoval tak dobrých výsledků v týdenním součtu sledovanosti.

Prohrou pro Lifetime bylo nasazení seriálu The Lottery. Původně zajímavý námět ale vyšuměl a stanice seriálu nenadělila další epizody. To naopak Dominion na Syfy zazářil, i když se nedočkal zrovna přívětivých kritik. Kabelovka El Rey svůj druhý seriál Matador nejprve obnovila na druhou řadu už před premiérou série první – po odvysílání si to ale rozmyslela a seriál zrušila. AMC začala vysílat Halt And Catch Fire, seriál, od kterého si stanice hodně slibovala. I přes slabé výsledky však seriál obnovila na další sezónu. TV Land chtěla doplnit své seriály o novou komedii, ale Jennifer Falls se jim nevyvedla, hlavně co se sledovanosti týče. Finding Carter stanice MTV se setkal s velice kladným přijetím, což mu zaručilo druhou sezónu. Podobné štěstí nepotkalo The Intruders na BBC America, který měl tak malou sledovanost, že ho stanice musela zrušit. Stejně tak se nepovedlo ani právnické drama The Divide stanice WE tv, které se nedostalo přes první sezónu.

Léto 2014 bylo zároveň i létem loučení pro několik stálic. Nejvýraznějším příkladem je asi konec True Blood od HBO, který byl ohlášen rok předem. Fanoušci se tedy mohli připravit na finále, které přišlo na konci prázdnin. O Wilfredovi už řeč byla, svůj konec ale zažil i veterán Californication. I zde byla poslední řada oznámena dopředu. Posledním známějším seriálem, jenž byl ukončen v loňském létě, byl The Killing, seriál, který původně jel na AMC, kde byl také zrušen. Druhou šanci mu dal ale portál Netflix, který mu nadělil čtvrtou, poslední sezónu. Posledním známějším seriálem, který se s diváky v létě rozloučil, byl Drop Dead Diva stanice Lifetime. Seriál byl původně odepsán už rok předtím kvůli vysokým nákladům po čtvrté sezóně, ale stanice mu dala druhou šanci poté, co producent Sony Pictures Television osekal náklady. Společná dohoda se protáhla ještě na šestou sezónu, po které Lifetime zrušil Boubelku definitivně.

Velká pětka využila léto jako úložiště pro odvysílání seriálů, které stihla přes rok zrušit a zatím na ně nenašla místo – svého posledního vysílání se tak dočkaly seriály Friends with Better Lives (CBS), Growing Up Fisher a Crossbones (oba NBC). Dovysílaly se i epizody seriálů Rake (Fox), Enlisted (Fox), Crisis a Believe (oba NBC). Svou premiéru si odbyl seriál Gang Related, ale stanice Fox ho po třinácti epizodách zrušila. Stejně tak premiéroval Black Box na ABC, ale potkal ho stejný neblahý osud.

ABC

2014/15 na Velké pětce:

• 43 novinek
• z nich 22 zrušeno po první sérii
• 2 dosud nerozhodnuty
• celkem zrušeno 32 seriálů

Stanice ABC si oproti minulé sezóně ve sledovanosti polepšila o 5 procent, a i když se to zdá málo, v době, kdy se televize za každou cenu snaží udržet své diváky, je to výhra. V konkurenci ostatních stanic to pro ni bylo největší číslo a i když není vnímána jako jednička Velké pětky (tou je CBS), je hodně silným hráčem.

Stanice si do nové sezóny přichystala 13 novinek, což byl ze stanic Velké pětky druhé nejvyšší číslo (o jednu novinku více měla NBC). Do podzimního programu ale vybrala jen šest a hned schytala jedno nelichotivé prvenství – Manhattan Love Story byl i přes sympatické obsazení pasován na první zrušenou novinku sezóny. Jeho předskokan Selfie to vydržel jen o několik týdnů déle, než i jeho potkal stejný osud. Selfie na sobě nedokázal udržet zodpovědnost, která mu plynula z jeho pozice startovače večera. Naopak právnické drama How To Get Away with Murder bylo od začátku pasováno do role favorita a tato vysoká očekávání také naplnilo. Drama Shondy Rhimes do poslední kapky využilo diváky svého předskokana Scandalu a završilo večer, který sestával ze seriálů jedné producentky. Podle stejného receptu se dařilo i komedii Black-ish, které předskakoval Modern Family. V této komedii našla stanice svou stálici a pro příští sezónu dvojici Modern Family/Black-ish nerozpustí. Kdo vedení ABC určitě nepoděkoval, to byli producenti komedie Cristela, která skončila v pátečních večerech. Seriál sice předváděl stabilní výsledky, pro stanici to ale bylo málo a na konci sezóny oznámila jeho zrušení. Poslední novinkou, která jela na podzim, je lehce nadpřirozené drama Forever, které se snažilo, seč mohlo, ale od zrušení ho nic nezachránilo. Seriál nespasila ani početná komunita mezinárodních fanoušků, které si za svou první řadu stihl získat.

Další novinky se dostaly do vysílání až v midseason. ABC si pro letošek přichystala speciální plán – v jarní tříměsíční přestávce seriálů Once Upon a Time a Agents of S.H.I.E.L.D. bude vysílat stejně zaměřené osmiepizodní seriály Galavant a Agent Carter. A oba si získaly srdce televizních fanoušků. Jen s ratingy to bylo trochu slabší, zvlášť v případě Galavanta. Na konci sezóny ale ABC všechny překvapila svým rozhodnutím oba seriály obnovit. Naopak Fresh Off the Boat byl (lehce překvapivě) hitem od samého začátku. Seriál, který je kombinací Wonder Years a Everybody Hates Chris, byl už od počátku chválen kritiky za to, že ukazuje asijskoamerickou rodinu bez zbytečných stereotypů. Na jaře pak přišla novinka Secrets & Lies – remake stejnojmenného australského seriálu s Ryanem Phillippem v hlavní roli. Seriál sice nebyl přijat úplně kladně kritikou, předvedl ale stabilní a silný výkon, který v závěru sezóny dokázal ještě vylepšit – a druhá sezóna ho nemine. Na jaře také začal American Crime, seriálový projekt Johna Ridleyho, Oscarem ověnčeného scenáristy. Přes sborové chválení ze strany kritik se ale seriál nedočkal velké sledovanosti. Přesto ho ale stanice prodloužila s dovětkem, že v nové sezóně půjde o zcela jiný příběh s jinými postavami – takže jako by starý seriál zrušili, objednali nový a jen si nechali značku. Poslední novinkou, která je aktuálně na ABC nejmladší, je seriál The Whispers, který své oficiální prodloužení nebo zrušení ještě neobdržel.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Agent Carter
• American Crime
• Black-ish
• Fresh Off the Boat
• Galavant
• How to Get Away with Murder
• Secrets and Lies
x
• Cristela
• Forever
• Manhattan Love Story
• Selfie

Pokud bychom vzali stálé seriály na ABC popořadě, první nám přijdou na ránu Agents of S.H.I.E.L.D.. Seriál na začátku utrpěl ránu v podobě neserializovaného a značně roztříštěného děje, který ale v druhé polovině první sezóny dala dohromady návaznost na film Captain America: Winter Soldier. Druhá řada v tomto duchu pokračovala, ale už nedokázala získat nazpět diváky, které ztratil seriál na začátku. Seriál se pak propadl na minimum ve finále; od zrušení jej zachránilo pouze to, že ho v podstatě ovládá Disney a ne samotná ABC (Disney je majitelem ABC a zároveň i Marvelu). Scandal pokračoval ve své pouti oceňovaného a sledovaného seriálu. V USA se řadí mezi nejsledovanější a nejoblíbenější seriály, u nás zůstává mimo pole zájmu fanoušků. Grey's Anatomy letos začal už svou jedenáctou sezónu a po tolika letech přišel první ústup. Lehce poklesla jak sledovanost, tak rating, což seriál zařadilo do čtvrté (ve sledovanosti), resp. do druhé desítky (v ratingu) mezi všemi seriály na Velké pětce. Seriál ale má pořád výsledky, které mu zaručují ještě dlouhý život. Ten, kdo pravděpodobně bude příští rok pod drobnohledem stanice, je Castle. Seriál samotný byl kdysi megahit, dnes už ale skomírá a jeho rating je na hranici zrušení. Letos mu už nepomáhalo ani předskokanství Dancing with the Stars, jehož hlavně poslední cyklus byl sledovanostně nejhorší v historii celé realitky. Once Upon a Time po příchodu nových postav z pohádky Frozen ožil a až do půlky sezóny se stabilně držel. Vánoční pauza mu ale tolik neprospěla a seriál se propadl na historické minimum. Přesto to stanici nebránilo ho obnovit. Naopak další seriály večera Resurrection a Revenge tolik štěstí neměly. Revenge skomíral už dlouhou dobu a čtvrtá řada pro něj byla utrpením, Resurrection se po slibné první řadě propadl do čísel, která mu rozhodně nikdo nezáviděl. Návrat Omara Eppse na televizní obrazovky tak byl na jednu stranu delší, než kdokoli čekal (seriál byl původně plánován jako minisérie), na druhou stranu určitě kratší, než by si přál on sám. Komedie Last Man Standing je v programu tak trochu zastrčená v pátečním večeru mimo veškerou pozornost, i tak ale v minulých letech dokázal udivovat svou vytrvalostí, s jakou přitahoval diváky k televizím. Letos ho ale dostihlo prokletí pátečního timeslotu a mírně klesl. Stanice v něm ale vidí silného hráče na páteční večery a to mu zajišťuje pokračování.

Teď už nám z ABC zbývá jen středeční večer. O Black-ish už jsme mluvili, je potřeba se podívat ještě na jeho souputníky. Celý večer začínal The Middle, který se na televizní obrazovce drží už šest let. Přestože nikdy neoslňoval zázračnými výsledky, je jedním z nejstabilnějších seriálů, které byste ve vysílání Velké pětky mohli najít. Postupem času sice ztrácí svůj rating, diváky si ale drží do jednoho – a občas jich i pár přibere, letošní sezóna byla dokonce, co se průměrné sledovanosti týče, nejúspěšnější v historii celého seriálu. Následovník seriálu The Goldbergs si užil svou premiéru loni a i když jsme mu moc nevěřili, v Americe si získal oblibu a i nějakou tu pochvalu od kritiků. Letos právě zařazením za The Middle svou pozici posílil, vylepšil jak sledovanost, tak rating a obnovení pro třetí řadu nic nebránilo. Po něm ale následoval bývalý ratingový král Modern Family, který letos zažil další dobrý rok. V rámci ABC opět obhájil pozici jak komediální jedničky, tak i seriálové jedničky, když společně se Scandalem obsadili 4.-5. místo mezi všemi seriály na Velké pětce. Posledním seriálem, který se tento večer objevil, byl Nashville. Přes každoroční pochvalné kritiky se seriál divácky tak tak drží nad vodou a nebýt ochranné ruky ze strany stanice (a blížící se syndikaci), byl by zrušen. Ani letos však jeho cesta nekončí.

CBS

Prodloužené a zrušené novinky:

• CSI: Cyber
• Madam Secretary
• NCIS: New Orleans
• The Odd Couple
• Scorpion
x
• Battle Creek
• The McCarthys
• Stalker

CBS se už roky potýká s komediální krizí. Nejinak tomu bylo i letos, i když se pro ni možná objevil paprsek světla na obzoru. Z loňské sezóny totiž víme, že The Millers, jinak průměrná rodinná komedie, nasazením po The Big Bang Theory získala pohádkový timeslot, který jí zároveň zaručil obnovení. Letos sice díky tomuto faktu bez TBBT jako předskokana po pár epizodách vyhořela a byla zrušena hned na začátku sezóny, timeslot po TBBT má ale i nadále velký potenciál a CBS se do něj rozhodla nasadit další komediální novinku – The Odd Couple s navrátivším se Matthewem Perrym. Říkejme tomu TBBT paradox, ale je faktem, že cokoliv se nasadí po The Big Bang Theory, se setká s úspěchem a pravděpodobným obnovením – The Odd Couple je dalším svědkem. Druhá komediální novinka The McCarthys už tak úspěšná nebyla (nejela po TBBT, ale po Two And a Half Men). V jejím případě hrálo roli i to, že stanice už jednou tento seriál chtěla do programu procpat – loni ale projekt stopla už po pilotu. Z nových komedií to pro letošní sezónu na CBS bylo vše, stanice se letos soustředila víc na dramata. Očekávanými seriály byly hlavně spin-offy známých značek – NCIS: New Orleans a CSI: Cyber. První jmenovaný skutečně zaujal, i když v jeho případě šlo o klon původního NCIS, druhý se s tak vlídným přijetím nedočkal – ani od diváků, ani od kritiků. Stanice si ale značku pohlídala a seriál obnovila. Smůlu mělo jiné drama – StalkerMaggie Q v hlavní roli. Seriál dosahoval stejných čísel jako CSI: Cyber, ale pravděpodobně kvůli tomu, že tato čísla pocházela z hlavní sezóny, se nedočkal obnovení. Novým hitem se naopak stalo kyberkomediální drama Scorpion, které překvapivě ovládlo podzim na CBS. Stanice ho předčasně obnovila společně s novinkami NCIS: New Orleans a Madam Secretary. Madam Secretary sice dosahoval jen průměrných až podprůměrných výsledků v ratingu, sledovanost si ale na nedělní večer držel vysokou. Poslední novinkou, kterou CBS vypustila do světa, je kriminálka Battle Creek. Sledovaností ale zrovna neoplýval (i když konkurenci příliš neměl) a po devíti odvysílaných dílech stanice oznámila, že poslední epizoda seriálu bude třináctá. Na léto si pak CBS schovala seriál Zoo.

Na CBS je proslavený čtvrteční komediální večer. O The Big Bang Theory jsme už mluvili, seriál je obnovený až do desáté sezóny a pořád jde o jeden z nejsilnějších seriálů jak stanice, tak Velké pětky. Jeho dominanci ukazuje právě to, že už od své třetí sezóny patří mezi deset nejsledovanějších pořadů na Velké pětce – a mezi top 5 skriptových. Dokonce i opakování seriálu mají lepší rating než spousta ostatních, které se aktuálně vysílají. Z jeho pomoci těží třeba sitcom Mom – ten si oproti loňsku polepšil a dostal se na pozici komediální trojky stanice. Po odchodu dlouholetého veterána Two And a Half Men se může dostat ještě výš. Konec třináctiletého veterána se nesl v poklidném duchu – šestnáctiepizodní řada se dočkala jen o něco lepšího přijetí jako ta loňská. Vybočilo až finále sezóny, které se stalo divácky nejlepší epizodou za poslední tři roky seriálu. V úterý střídal The Big Bang Theory seriál 2 Broke Girls, který ale ani zdaleka nedosáhl výsledků svého předchůdce, i když si dokázal udržet čísla, která získal loni. Jelikož na něm závisel celý večer, znamenalo to konec pro The Millers. Mike & Molly si také dokázal svá čísla z minulé sezóny udržet a stanice ho za to odměnila další řadou, stejně jako 2 Broke Girls.

Letošní sezóna znamenala na CBS konec hned pro tři veterány a oblíbené seriály. Two And a Half Men jsme už zmiňovali, k nim se ještě přidal The Mentalist a CSI. Mentalista sloužil na obrazovkách sedm let, během kterých se dokázal držet mezi nejlepšími seriály současnosti. Poslední řada byla oznámená předem a byla stejně úspěšná jako ta před ní. Stejný příklad je CSI, který je opravdovým veteránem – patnáct sezón a sedmý nejdelší americký skriptový seriál, to je zaznamenáníhodný fakt. Na rozdíl od Mentalisty ale CSI skončil dole – jeho výsledky už delší dobu naznačovaly, že by mohl skončit. Stanice však u CSI vyšla fanouškům vstříc – spolu se zrušením seriálu oznámila závěrečný dvouhodinový film, který bude odvysílán v polovině září, a kde se vrátí původní postavy včetně Gila Grissoma.

Nedělní večer obsahoval ještě jeden seriál, který se každý rok zapisuje do televizní historie. The Good Wife si zaslouží pozornost zejména kvůli jeho kritickému ocenění. Poslední dva roky se navíc seriál výsledkově zvedá, což je v rámci ostatních dramat lehce ojedinělá záležitost. Kdo se nezvedá, to je Elementary. Sherlock Holmes a Joan Watson ale mají mezi ostatními dramaty zvláštní postavení, u kterého hrají velkou roli peníze ze syndikace. Proto se, i přes chabé výsledky, seriál dočkal obnovení. Pátečním večerům pak už nějaký ten rok vévodí dvojice kriminálek Blue Bloods a Hawaii Five-0. Oba dva patří mezi stálice, které si své výsledky drží – a CBS se jich nechce vzdát. Klenot, který si bude ještě dlouho hýčkat, je NCIS – současné nejsledovanější drama a třetí nejsledovanější pořad na Velké pětce. To NCIS: LA si už svůj vrchol odbyl, pokud v příští sezóně nezlepší své výsledky ze sezóny letošní, pravděpodobně ho čeká rušení. Letos se totiž mezi dramaty na CBS umístil hodně vzadu, což jistě mělo co do činění s tím, že ho stanice vymanila z pozadí NCIS a přehodila ho na jiný den. Po třech úspěšných letech potkal velký pokles i další hit stanice – Person of Interest. Zkrácení nové řady a jeho odsun na midseason může být velkým náznakem toho, že nás příští sezónu čeká konec tohoto veterána. Criminal Minds vstává z popela a chytá druhou mízu. Kriminální veterán letos zažil nejlepší sezónu za posledních pět let (a třetí nejlepší sezónu vůbec) a udržel si svou pozici mezi ostatními seriály – těsně za nejlepší desítkou. Stanice ho odměnila ohlášením dalšího spin-offu série, Criminal Minds: Beyond Borders.

V létě pak stanice bude vysílat třetí řadu Under the Dome a druhou řadu Extantu.

The CW

Prodloužené a zrušené novinky:

• The Flash
• iZombie
• Jane the Virgin
x
• The Messengers

Po veleúspěšné loňské sezóně, kdy stanice The CW jako jediná ze všech stanic Velké pětky ve sledovanosti stoupala (zásluhu na tom měla hlavně čtveřice seriálů Arrow, The Vampire Diaries, The Originals a Supernatural) si dokázala svá čísla udržet. Loni zářil na CW Arrow, letos si pozici jedničky stanice pro sebe uzmul jiný seriál – The Flash. Spin-off Arrowa k sobě dokázal stáhnout víc pozornosti zajímavějším dějem, než měl jeho předchůdce, a po právu se hned v první sezóně dostal na vrchol. To Arrow diváky letos spíše držel, než získával; ti se k němu vraceli v podstatě jen v crossoverech s Flashem. Stanice ale nemohla svůj klenot opustit a taktéž mu nadělila další řadu.

Z novinek se krom Flashe zaskvěl hlavně jeden seriál – Jane the Virgin byl sborově chválen kritiky a jako první seriál v historii stanice si odnesl Zlatý globus (získala ho Gina Rodriguez za hlavní roli). Druhou novinkou, kterou si diváci zamilovali, byl seriál iZombie o zombie zdravotnici, která po snězení mozku oběti získává její vzpomínky. Podobně jako Jane the Virgin, i iZombie byl chválen kritikou. Poslední novinkou stanice bylo drama The Messengers, které se ale minulo úspěchem a po první sezóně bylo zrušeno.

The Vampire Diaries a jeho spin-off The Originals letos čekal propad ve výsledcích, a to téměř na shodnou úroveň. Naopak Supernatural se drží zuby nehty a i když ratingově pro něj letošek byl nejhorší sezóna vůbec, v rámci stanice jde o jeden z nejlepších seriálů. Překvapení loňské sezóny na CW, historické drama Reign letos čekal propad do podprůměrných čísel – ta se v kombinaci s nepříliš silným předskokanem dala čekat. Seriál ale byl obnoven, a to dokonce předčasně spolu se skoro celým programem stanice.

The 100 si letos vyzkoušel roli seriálu v hlavní sezóně, kam jej stanice po loňském úspěchu v midseason přesunula. Seriál výsledkově začal tam, kde skončil, ale předváděl stabilní výsledky a byl obnoven. Pro příští rok ho stanice ale přesunula zpět na midseason. Romantické krimi Beauty and the Beast se se špatnými výsledky potýkalo už ze začátku, obnovení na další sezónu mu zajistila jen blížící se syndikace a přesun na léto – obnovení pro čtvrtou řadu přišlo dokonce ještě před startem třetí série. Syndikace rok předtím zachránila Hart of Dixie, který se tak dočkal zkrácené čtvrté řady a se seriálovým světem se rozloučil.

Fox

Prodloužené a zrušené novinky:

• Empire
• Gotham
• The Last Man on Earth
x
• Backstrom
• Gracepoint
• Mulaney
• Red Band Society
• Utopia
• Weird Loners

Přestože na stanici Fox běžela ratingová jednička sezóny, v celkovém výsledku vyšla ze všech stanic nejhůř. Propad ve sledovanosti o 24 % pasoval Fox do role nejporaženějšího z poražených. Dobrou zprávou pro stanici byla premiéra Empire. Midseason novinka, která byla tak trochu dospělejší verzí Glee, v USA zaznamenala neskutečný úspěch – počáteční rating 3.8 se sice občas vidí, téměř nikdy se ale nevidí, aby seriál dokázal své výsledky v dalších dílech zlepšovat. V následujících týdnech totiž rating seriálu letěl nahoru a Ameriku zachvátila nová seriálová mánie, která byla utnuta po dvanácti epizodách výsledkem 6.9 – nejsledovanějším finále první řady seriálu od roku 2005 (kde tento primát drží finále první sezóny Grey's Anatomy). Seriál tak dokázal překonat dosavadního ratingového krále The Big Bang Theory, který byl dva roky nejlepším skriptovým seriálem na Velké pětce. Úspěch Empire je o to větší, že se jedná o novinku, kdežto ostatní ratingoví králové se na své pozice dostávali postupně. Ještě navíc je za posledních dvacet tři let prvním seriálem, který dokázal v prvních pěti epizodách získat v každé z nich větší absolutní počet diváků než v té předcházející.

Z novinek, které krom Empire zazářily, je potřebné, ne-li přímo nutné, na prvním místě uvést Gotham. Seriálu o dětství Bruce Wayna a počátcích kariéry Jima Gordona si cenili jak diváci, tak kritika, a díky tomu se vyhoupl mezi dvacítku nejsledovanějších skriptových seriálů sezóny a po právu byl obnoven. Druhou novinku, kterou je potřeba zmínit, je The Last Man on Earth, komedie, která, přestože vypadá jako kabelovková, se ocitla na Foxu. Původně midseason náhrada za ostatní seriály, které si nikdo moc nevšímal, si vybojovala druhou sezónu a úspěšně se zapsala jako silný komediální hráč.

Jenže i když by se z tohoto pohledu mohlo zdát, že pro Fox to byl úspěšný rok, není to pravda. Začátek hlavní sezóny se jí vůbec nepovedl – nejdřív ještě před startem zařízla novinku Hieroglyph – příběh ze starého Egypta, kterému produkce nedokázala nadělit pořádný příběh. Pak zkrachoval nákladný reality projekt Utopia, na který se po pěti epizodách skoro nikdo nedíval (v rámci Velké čtyřky šlo dokonce o nejméně sledovanou novinku letoška). V prosinci Fox nepřímo oznámil konec Gracepointu, remaku britského Broadchurche, ke kterému si stanice dokonce přizvala i herce Davida Tennanta. Z předpokládaných tahounů podzimu se dařilo jen Gothamu; Red Band Society se po průměrném začátku propadl a stanice ho přesunula na sobotu. Nedařilo se ani Mulaneymu, komediálnímu projektu stand-up komika Johna Mulaneyho, kterého údajně ještě před premiérou měli kritici i diváci milovat. Ze seriálu nakonec ale vyšla nevtipná kaše, kterou ztrhal kdekdo a stanice po několika epizodách stopla produkci. Co bylo ale hlavní – diváci o seriál nejevili nejmenší zájem – ratingově šlo o jednu ze čtyř nejhorších novinek letoška. Následné přesouvání po timeslotech pak seriálu pramálo pomohlo.

V midseason stanice sázela na komediální kriminálku Backstrom, kterou rok předtím odkoupila od CBS, kde seriál neprošel přes pilotovou fázi. I když začátky vypadaly slibně, seriál se propadl a dočkal se jen třinácti epizod. Komediální novinku Weird Loners objednala Fox bez pilotu, nasadila ji až na jaro a po dvou měsících ji taky zrušila.

Ale pojďme k dalším seriálům, Fox nemá jediné želízko v ohni. Výrazným tahounem podzimu stanice byl totiž American Idol, který však oproti předchozímu roku zažil další propad. Přesto byl ale prodloužen, ale pouze pro jednu další závěrečnou sezónu. V rostoucí konkurenci The Voice na NBC nedokázal přitáhnout diváky (spíš je ztrácel). Začátek roku American Idol zažívá vždy dobrý, druhá půlka řady ale ratingově padá pod výsledky i průměrných seriálů stanice. Jednoho televizního veterána tak příští rok uvidíme naposled. Stálice Bones zažívala svou jubilejní desátou sezónu, z pohledu sledovanosti seriálu šlo ale o sezónu jasně nejhorší. Přesto ale tyto výsledky stačily na obnovení. Po skvělé první řadě se čekalo, jak na raný úspěch naváže Sleepy Hollow. Divácky ale propadl, přesto se stanice rozhodla seriálu nadělit i řadu třetí. Třetí řada The Following nebyla tak silně vyhlížena jako série druhá, přesto si stanice slibovala návrat k diváckým hodnotám ze začátku seriálu. Její tužby však naplněny nebyly – po slabém konci druhé sezóny totiž přišla řada ještě slabší a seriál od zrušení nic nezachránilo.

Stanice Fox je proslavená svým nedělním blokem animovaných komedií – Simpsonovy si drží jako rodinné stříbro a pravidelně mu naděluje další a další sezóny. Zda je to zasloužené? Seriál poslední dobou výsledkově občas docela skomírá a je přímo závislý na fotbalovém předskokanovi. Letos Fox přeházela nedělní program a na první místo (ještě mimo primetime) dosadila jiný animák – Bob's Burgers. Po pár týdnech ho ale přesunula na konec programového bloku a nahradila Mulaneym. I přes slabé výsledky se ale Burgery dočkaly nové série. Podobně jako Simpsonovi je i Family Guy stálicí neděle na Foxu a dokonce celý večer vyhrává; obnovení ho také neminulo. Do komediálního bloku stanice vklínila loňské překvapení, Brooklyn Nine Nine, které v předchozí sezóně běželo v úterý. Nedělní timeslot mu však pomohl, seriál si ve sledovanosti lehce polepšil a dočkal se obnovení pro novou řadu. Fox před startem sezóny plánovala ještě jeden animák – Bordertown od tvůrců Family Guye, ale pravděpodobně kvůli náročnosti produkce se seriál rozhodla posunout až do příští sezóny. Už loni se mimo zájem médií projevil animák Golan the Insatiable, který byl obnoven pro šestidílnou druhou řadu. Ta premiérovala před měsícem a o dalším pokračování se zatím nic neví.

Už čtvrtým rokem se drží zuby nehty New Girl, seriál, který se nikdy nechlubil svými výsledky, ale spíše úspěchy u kritiků. Chytrá komedie, která je ověnčena pěti nominacemi na Zlatý glóbus a pěti nominacemi na cenu Emmy, prošla i do příští sezóny. Naopak letošní sezóna byla poslední pro jednu ze značek stanice, seriál Glee. Původně komediální hudební drama, které v prvních dvou sezónách drtilo ratingy a peněženky zájemců o reklamu, čekal v posledních letech silný propad a i přes dojemný konec skončil seriál téměř zapomenut. Po třech sezónách se rozloučil i seriál The Mindy Project, který ale od zrušení zachránilo odkoupení streamovací službou Hulu, která Mindy nadělila objednávku na dvě nové série.

Důležitou postavou na Foxu je Gordon Ramsay, který se aktuálně stará hned o tři reality show – Hell's Kitchen, MasterChef a MasterChef Junior. Paradoxně nejúspěšnější je poslední zmiňovaný. Všem třem ale stanice věří – Hell's Kitchen natolik, že pro letošní sezónu navrátila realitku zpět do režimu dvou řad za rok.

NBC

Prodloužené a zrušené novinky:

• The Mysteries of Laura
x
• A to Z
• Allegiance
• Bad Judge
• Constantine
• Marry Me
• One Big Happy
• The Slap
• State of Affairs

Pokud bychom se zaměřili jen na rating, byla by králem sezóny už podruhé za sebou NBC. Jenže ta těží hlavně ze svých realitek a fotbalu, v seriálech je to mírně horší. Přesto i ona má seriály, které v konkurenci ostatních stanic obstojí. Taktika NBC je ale najít takový hit mezi desítkami jiných – a letos se jí to příliš nevyplatilo. Ještě před začátkem sezóny totiž byla nucena zrušit hned dvě své novinky – minisérii Emerald City a sitcom Mission Control – a neodvysílat z nich ani jednu epizodu. Ironicky ale Emerald City vzala zase zpět na milost na konci sezóny, kdy ho posunula do sezóny 2015/16. Podobný osud pak potkal ještě třetí seriál – Unbreakable Kimmy Schmidt. Seriál měl původně běžet v midseason, NBC ho ale odprodala Netflixu, který ho už stihl dokonce i odvysílat a objednat mu druhou řadu.

A jak to vypadalo s jejími letošními novinkami? Objednala jich nejvíce ze všech stanic – celkem 14. Sezóna pro ně, paradoxně, ale začala až na konci října, tedy nejpozději ze všech stanic. Do té doby si totiž NBC užívala nadvládu amerického fotbalu, který jí zajistil ratingovou nadvládu. Jediné dvě novinky, které pustila do vysílání už v září, byly Marry Me a The Mysteries of Laura. Ze začátku to pro obě novinky vypadalo dobře – dokonce Marry Me v konkurenci značně silnějších seriálů dokázal obstát. Okolo Vánoc se ale propadl a už s tím nedokázal nic udělat. To The Mysteries of Laura byla ještě o chlup lepší – a i když se nepotýkala s takovou konkurencí jako Marry Me, právě tento chlup seriálu zajistil obnovení do další sezóny.

V říjnu se k nim přidala další čtveřice – State of Affairs, A to Z, Bad Judge a Constantine. Všechny čtyři seriály ale vůbec neoslnily a než přišel konec měsíce, dva už byly zrušeny – Bad Judge a A to Z. Constantine, i přes své bídné výsledky (co jiného čekat od pátku), dokázal nabudit fanoušky, kteří si žádali jeho prodloužení. Stanice ale ještě před Vánoci ukončila jeho produkci a nabídla tak jen třináct epizod. Ani po dlouhém půlročním čekání prodloužení nepřišlo a ani žádná jiná televizní stanice se neodvážila projekt odkoupit. Třináctidílný State of Affairs měl využít timeslotu po The Voice a přilákat na návrat Katherine Heigl, ale ukázalo se, že je na něm závislejší mnohem víc, než by bylo zdrávo – poté, co The Voice skončil, se seriál hluboko propadl a všem bylo jasné, že v květnu bude jeho jméno mezi zrušenými.

Suma sumárum, o Vánocích měla NBC venku šest novinek, z toho dvě zrušené a jednu téměř zrušenou. Další dvě byly odepsané před začátkem a jedna byla zrušená a odprodaná. To nebyl zrovna dobrý start. V únoru se rozhodla posílit svůj čtvrteční večer dvěma novinkami – minisérií The Slap a špionážním dramatem Allegiance. Zatímco u první jmenované bylo občas vidět i nějakou tu pochvalu od kritiků a v podstatě propadl jen u diváků (přestože předlohový román je velice oceňovaný), druhé drama se ukázalo jako klon The Americans a Sherlocka a diváci o něj brzy ztratili zájem. Dalším seriálem, který se dostal na obrazovky NBC, byla komedie One Big Happy od producentky Ellen DeGeneresElishou Cuthbert v hlavní roli. Stanice si původně objednala pouhých šest epizod a když viděla, že seriál u diváků nemá velký úspěch (u kritiků ještě menší), u šesti epizod i zůstala. Malou událostí roku se pro stanici stala premiéra historického seriálu A.D.: The Bible Continues. Pokračování úspěšné minisérie The Bible stanice očekávala hlavně kvůli jeho výsledkům – ty se ale dostavily jen z počátku. Zrušení ani obnovení zatím nebylo oznámeno, ale mluví se o tom, že pokud by zůstalo u třináctidílného formátu letního seriálu, obnovení by mohlo přijít. V dubnu se pak v nedělním timeslotu objevilo drama American Odyssey. Reakce byly rozporuplné a diváci se seriálu raději vyhnuli – zrušení ale pořád ještě nepřišlo, i když je nad slunce jasné, že do další sezóny seriál nevydrží. Oproti tomu Aquarius, seriál, který byl vyhlížen fanoušky Davida Duchovnyho, využila stanice k menšímu experimentu. Seriál byl označován jako „event series“, tudíž se v jeho případě mohlo mluvit o prodloužení jen v případě velkého úspěchu. Stanice se tedy rozhodla zaexperimentovat a celý seriál uvolnit na internetu naráz (po vzoru Netflixu) a potom ho odvysílat i v televizi. Televizní zájem by se dal zhodnotit asi podobný jako u Allegiance nebo American Odyssey – nepříliš velký. Dvě novinky – Mr. Robinson a The Carmichael Show, si NBC schovává na léto.

Na NBC v současné době vládne The Blacklist. Letos sice nepředvedl podobně silné výsledky jako loni, na obnovení mu to ale stačilo. Chicago Fire ve své třetí sezóně zeslábl a na post chicagskké jedničky přepustil Chicago P.D. Společně s Law & Order: Special Victims Unit tvoří trojici seriálů zahrnující jedno univerzum – příští rok se k nim přidá ještě Chicago Med. Ze spolupráce a crossoverů ale kupodivu nejvíce těží právě Law & Order, který po hubených letech zažívá mírnou renesanci. Ale NBC není jen Dick Wolf a jeho seriály, jak by se mohlo na první pohled zdát (i když je pravda, že společně s Blacklistem jde o nejúspěšnější skriptovou značku stanice). NBC je totiž i stanicí pro nadpřirozené seriály, jak už dlouho dokazuje Grimm. Ten ani po letech neslábne a pro páteční večery znamená hotovou spásu. Oproti tomu komedie About a Boy po slibném začátku první série v té druhé propadla a nedočkala se dokonce ani pořádného ukončení, dlouho nevědělo, zda stanice odvysílá zbývající epizody. Další komedie Undateable od Billa Lawrence se stala překvapením léta 2014 a s velkou slávou se dočkala druhé řady. Ta letos přišla v midseason a i přes pokles přišla objednávka na třetí sérii. To drama Hannibal sice velkými výsledky neoplývá, díky sdílené produkci s AXN a francouzským Gaumontem je ale pro NBC seriál natolik levný, že si horší výsledky může dovolit. Letos ale seriál i přes perfektní kritiky spadl natolik hluboko, že se začíná pomalu mluvit o rušení. Po úspěšné první sezóně byl The Night Shift přesunut z léta na jaro a zde se dočkal vlažnějšího přijetí diváků. Výsledky mu ale na obnovení stačily.

Tato sezóna znamenala poslední epizody pro dva veterány stanice – Parks And Recreation a Parenthood. Oba seriály znaly svůj konec už předem, když jim loni stanice nadělila finální sezóny. U obou seriálů šlo o loučení bolestné – byly oceňovány kritiky, získaly mnoho nominací na seriálové ceny a měly za sebou silnou skupinu fanoušků, kteří konec těžce nesli.

Na poli realitek se pro NBC nic nezměnilo – The Voice dál plnil svou roli ratingové jedničky stanice. Pokračuje i The Biggest Loser a America's Got Talent.

Kabelovky

Svět kabelovek pomalu ale jistě dobývá stanice, která přichází s novým modelem vysílání. Ano, řeč je o Netflixu, který se každým rokem dere výš a výš a jeho seriály jsou často zárukou kvality, které se divákům u běžných stanic nedostává. Možná je trochu netradiční v případě kabelovek začínat stanicí, která nevysílá jako klasická kabelovka, v případě Netflixu ale uděláme výjimku. Letos stanice nabídla divákům hned čtyři novinky a rozhodně to nevypadalo, že by jimi měla jen zaplnit program. První novinka přišla sice až v prosinci, ale čekalo na ni mnoho fanoušků – o projektu Marco Polo se mluvilo už dva roky, seriál původně vyvíjela kabelovka Starz, která ho ale po problémech s natáčením v Číně odprodala zpět produkční The Weinstein Company. V lednu 2014 pak projekt odkoupil Netflix, který do seriálu investoval obrovských 90 milionů dolarů – seriál se tak stal jedním z nejdražších seriálů historie a druhým nejdražším aktuálně (větší rozpočet má jen Game of Thrones). Pro Netflix jde ale o důležitý projekt – narozdíl od ostatních svých seriálů totiž k Marcu Polovi drží mezinárodní vysílací práva. Po uvedení ale přišlo lehké zklamání – kritiky rozporuplné až negativní. Přesto Netflix seriál obnovil. Další novinkou, která našla na Netflixu místo, byla komedie Unbreakable Kimmy Schmidt. Projekt, z kterého NBC nevysílala ani jednu epizodu, získal na Netflixu objednávku hned na dvě řady a vedl si dobře i u kritiků – ti jej nazvali „prvním opravdu dobrým sitcomem streamovacího věku“. Na začátku dubna pak přišla pro Netflix událost roku – ze smlouvy, kterou o rok předtím stanice uzavřela s komiksovým gigantem Marvel a která obsahovala objednávku na minimálně čtyři seriály s marvelovskou tematikou, měli diváci šanci spatřit první dílo – Marvel's Dare­devil ale byl mnohem lepší, než všichni čekali. Temnější, hutnější, akčnější než ostatní marvelovské projekty – a podle neoficiálních statistik taky nejsledovanější seriál na Netflixu vůbec. Daredevil se ze strany kritiků stal jedním z „must see“ seriálů letošního roku a bez podivu byl obnoven pro druhou sezónu. Ještě před Daredevilem stanice odvysílala thrillerové drama Bloodline. Ani zde nebyly skvělé kritiky výjimkou; deset dní po premiéře bylo oznámeno, že je seriál prodloužen. Poslední novinkou, kterou Netflix nabídnula, byla o měsíc později komedie Grace and Frankie. Stejně jako ostatní netflixovské seriály, i zde jsme se dočkali obnovení.

Hned ze začátku sezóny 2014/15 se kabelovka Syfy vytasila se zombie seriálem Z Nation. Seriál se stal otloukánkem ze strany fanoušků zombie tematiky, to ale stanici nezabránilo mu nadělit druhou, patnáctidílnou řadu. Druhým seriálem od Syfy se stal stejnojmenný seriálový remake filmu 12 Monkeys. Ten diváci přivítali s nadšením a seriál si vysloužil druhou sezónu. Naopak mytologické drama Olympus, které Syfy odkoupila od kanadského Super Channelu, se dočkalo velice negativních kritik; další osud seriálu zatím není znám. Syfy ovšem také rušila – po dvou letech se musela rozloučit s Helixem, seriálem, od kterého fanoušci hodně čekali, ale málo dostali.

AMC letos zažila poměrně klidnou sezónu (když pomineme premiéry nových řad The Walking Dead, Hell on Wheels, Turn a Halt and Catch Fire), z které vystupovaly pouze dvě události – premiéra očekávaného spin-offu Breaking Bad Better Call Saul. Sázka na značku se stanici vyplatila – seriál totiž vyhrával na všech frontách. U kritiků vyhrál na plné čáře – 100 % na Rotten Tomatoes se často nevidí – u diváků vyhrál taky. Stanice si úspěchem byla tak jistá, že seriál obnovila už před premiérou pro druhou řadu. Druhou událostí, která provázela letošek na AMC, byl konec dlouholetého a mnohokrát oceňovaného veterána Mad Men.

Podobně klidnou sezónu zažila i kabelovka A&E, která odvysílala premiéru remaku The Returned… jen aby ho po první sezóně zrušila. O sobě vědět dala kabelovka Bravo, která si do svého Girlfriends' Guide to Divorce stáhla bývalou představitelku Lisy Cuddyové z Dr. House Lisu Edelstein. Stanice Comedy Central se letos rozloučila se svým animákem Brickleberry, který přitahoval pozornost jen ze začátku. Spike TV letos odstartoval Lip Sync Battle – talk show, kterou bychom sem vůbec nezařadili, kdyby se hned ze začátku nestal virálně známým díky několika scénám. Spin-off The Tonight Show Starring Jimmy Fallon byl úspěch po všech stránkách – premiérová epizoda byla nejsledovanější premiérou v historii stanice – stanice ihned Lip Sync Battle obnovila. Svůj zářez do televizní historie a vůbec svůj první seriál Powers odvysílala Playstation Network – streamovací služba pro majitele konzolí Playstation adaptovala stejnojmenný komiks a seriálu se nevedlo vůbec špatně. V květnu pak stanice seriál obnovila pro druhou sezónu. Stanice Pivot společně s britským kanálem Sky Atlantic odvysílala premiéru seriálu Fortitude. Psychologický thriller se Stanleym Tuccim v hlavní roli si vysloužil jak pochvalné kritiky, tak i druhou řadu.

Po jednom novém seriálu nabídly svým divákům stanice TV Land a FXX – TV Land se snažila zaujmout komedií Younger a povedlo se jí to, seriál byl obnoven na druhou řadu. Man Seeking Woman už tak úspěšný nebyl (hlavně u diváků), přesto jej stanice obnovila. Jednu novinku svým divákům připravila i MTV – Eye Candy byl silně očekávaný thriller, ale jen naoko – divácky propadl a po první sezóně byl zrušen. Se svou troškou do mlýna přispěchala i stanice E!, která se vytasila s prvním skriptovým seriálem – komediálním dramatem The Royals. U kritiků sice vyvolal rozporuplné emoce, divácky ale zaválel – navíc stanice seriál obnovila pro druhou sezónu už před premiérou té první. Stanice Showtime si pro letošek přichystala dvě premiéry – The Affair, desetidílné drama, které zazářilo na Zlatých glóbech a dočkalo se obnovení a Happyish, temné satiricko-komediální drama, které se ještě před premiérou muselo vypořádat se smrtí představitele hlavní postavy Phillipa Seymoura Hoffmana. Po recastu za Stevea Coogana musela být pilotní epizoda natočena znova, ale seriálu to moc nepomohlo. Dodnes se stanice nevyjádřila ohledně pokračování. Stanice Lifetime s těžkým srdcem zrušila Witches of East End. Seriál se po skvělé první sezóně výsledkově propadl a stanici jeho výsledky, které byly na konci poloviční oproti startu seriálu, nestačily. Po zrušení se na internetu rozjela online petice za obnovení seriálu – nasbírala okolo 122 000 podpisů, ale stanice volání fanoušků nevyslyšela. O sobě dala vědět i TNT, a to ne zrovna způsobem, který by si fanoušci přáli – pokračování jednoho z nejúspěšnějších seriálů historie Dallasu stopla po třech sezónách. Druhý milník ale byl pro TNT příjemnější – seriálový remake filmů o Knihovníkovi zaznamenal velký zájem ze strany diváků. The Librarians byl obnoven pro druhou sezónu měsíc po skončení té první.

TBS se letos loučila s Cougar Town, seriálem, kterého vzkřísila poté, co ho odkoupila od ABC. Šestá a závěrečná sezóna seriálu byla oznámena předem, ale ani tak se sledovanost seriálu nezvedla. Tato sezóna zároveň znamenala stopku i pro druhý seriál Billa Lawrence – Ground Floor. Seriál byl u diváků poměrně úspěšný, ale od zrušení ho to nezachránilo. Posledním seriálem, který byl letos na TBS zrušen, byl Sullivan & Son. Kritikou ne úplně dobře hodnocený seriál byl jedním z nejúspěšnějších originálních programů stanice a jeho zrušení tak bylo lehké překvapení. V dubnu 2015 pak zažila premiéru desetidílná první řada komedie Your Family or Mine. Kabelovka Starz po úspěšné letní premiéře Outlandera přidala dva kousky i v hlavní sezóně – The Missing ve spolupráci s britskou BBC zaznamenal velký úspěch u kritiků, u diváků už tolik ne. Druhá řada byla potvrzena ve Velké Británii, Starz potvrdila, že ji bude taky vysílat. Druhou novinkou na stanici bylo očekávaná sportovní komedie Survivor's Re­morse, která na sebe ale nestrhla až tak velkou pozornost, jakou by chtěla. Přesto byla obnovena na druhou desetidílnou řadu. V poslední řadě nesmíme zapomenout ani na kabelovku Disney XD, u které se tento rok zapíše hlavně jako rok premiéry Star Wars Rebels – seriálu, který spadá do restartovaného Star Wars univerza a který se dočkal obnovení na druhou sezónu ještě před premiérou.

A dostáváme se pomalu k velkým hráčům. USA Network letos jasně dominovala – v rušení svých seriálů. Konce se dočkaly rovnou čtyři – z toho dva byli dlouholetými veterány – konec White CollarCovert Affairs určitě oplakal nejeden fanoušek. Oproti tomu konec Benched, letošní novinky, nikoho příliš netrápil – seriál se potýkal s nepříliš velkou sledovaností. Stanice ale zrušila i loňskou novinku Sirens, lékařskou komedii, kterou kritici poměrně chválili. Za tyto čtyři konce ale USA Network nabídla jen jedinou novinku (krom Benched) – konspirační drama Dig, jehož původních šest epizod stanice později rozšířila na deset.

Stanice FX letos mnoho novinek nepřidala, její jedinou bylo komediální mockumentary The Comedians. Vzhledem k tomu, že seriál začal až v dubnu a nikdo ho moc nechválil (ani divácky příliš nezářil), stanice se ještě ohledně jeho osudu nerozhodla. Naopak, letošní sezónu na FX doprovázelo rušení a loučení. Po sedmi sezónách odešlo motorkářské drama Sons of Anarchy, po šesti se rozloučila krimi Justified. Stanice také po dvou letech zrušila krimi The Bridge.

To nejlepší nakonec – stanice HBO se letos, podobně jako USA Network, loučila se svými veterány. Drama The Newsroom bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších dramat na amerických televizích, bylo ověnčeno mnoha cenami a jeho premiéra byla nejsledovanější premiérou na HBO od roku 2008. Přesto se ho stanice rozhodla po třech sezónách ukončit. To drama Boardwalk Empire se stalo jednou ze značek stanice, i když jeho poslední řady divácky upadaly. Přesto se díky svým výsledkům na začátku zařadilo do žebříčků nejsledovanějších seriálů stanice. Komedie Hello Ladies se nesetkala s příliš velkým zájmem diváků a po osmiepizodní první řadě byla zrušena. Stanice se ale rozhodla seriál zakončit filmem, který odvysílala loni v listopadu. Jedinou novinku, kterou letos stanice HBO divákům nabídla, byla kritikou velmi dobře přijatá komedie Togetherness. Stanice seriál obnovila pro druhou sezónu po odvysílání třetí epizody.

Nesmíme zapomínat ani na webseriály – Video Game High School odešel po třech letech řadou, která byla úplně jiná než ty předešlé. Zároveň ale dokázala, že crowdfundingové seriálové projekty jsou realizovatelné a že náklady na seriál mohou být úplně jiné, než mají komerční a kabelové televize.


A jaká pro vás byla sezóna 2014/15?

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře32zobraz všech 32 příspěvků
Seraphine313

Seraphine313

Přibližně na úrovni poslední řady Cougar Town nebo American Dada. Na první řadu to ale bylo divácky slabé.
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Takže spíš zrušení, jo? Vím, že kabelovky se tím řídí míň než velká pětka, i když roli to samozřejmě...
před 8 roky
Seraphine313

Seraphine313

Stanice se ještě pořád nerozhodla (a trvá jí to vážně dlouho), ale vzhledem k tomu, že si už zrušila...
před 8 roky
Další články k tématu