F.Valek

off
JménoFilip
Věk27 let (Rak)
BydlištěBenešovsko ;)
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
https://www.instagram.com/f.valek1/
Názory uživatele F.Valek
plakát
American Horror Story
22. srpna 2019
další názory k seriálu

All Monsters Are Human

Murder House - klidný začátek, řekl bych až experimentální typ hororu ve formě seriálu. Tempo plyne klidně, pomalu, ale vše se nese v duchu vyváženého psychologického znepokojení a zároveň nekonformních lekaček. Tady vše začíná a Murphy vypouští do světa kvalitní a vymakanou hororovou ságu budoucnosti.

Asylum - seriál si stále drží kvalitu a propracovanost, Murphy nás seznamuje se svým rozvržením přítomnost - minulost, a i když se může zdát, že vše v minulosti je docela otrava, tak je série Asylum asi nejkvalitnější a extrémně znepokojivá a děsivá.

Coven - taková už lehce horší série, protože Murphy tam dost promítá svou feministickou duši (a dle mého osobního názoru je fascinovaný wiccou nebo tak), ale je to zkrátka moje srdcovka. Psychologické napětí mi nějak chybí, lekaček je pomálu, vlastně moc nevím o co jde, tahle série je asi vážně nejklidnější.

Freak Show - tak tady padl kámen na kosu, asi má nejméně oblíbená série. Kvalitní je, což o to, ale přesně se tu projevilo to, že jakmile to je historie a ne přítomnost, tak to pro mě jako diváka není aktuální, ale dost otravné. Nicméně shlédl jsem s nadšením a prostě mlčím, jen to fakt není má nej série.

Hotel - na sérii hotel a většině dalších se šíleně podepisuje odchod Jessicy Lange. Murphy se ji snaží nahradit Lady Gaga, což sice není nejhorší rozhodnutí, protože mi Gaga přijde dost creepy, což se hodilo a i obstojně hrála, ale dlouhodobě prostě není vhodná jako nová hlavní tvář. Evan Peters se také stahuje a Sarah Paulson je sice fajn náhrada, ale v Hotelu hraje druhé housle. Příběh je spíš než hororový takový mysteriózní, někdy jde až do noir mi přijde (neberte mě tak doslova), ale celkově je to takové nudné pro mě.

Roanoke Nightmare - a tady se to stane, ten obrovský zlom, kdy Murphy přestává čerpat ze svých předem vymakaných plánů a dostává se do fáze experimentu. Půlka série dokument "podle skutečné události" a druhá série reality show. Nějaké propracované psycho nahrazují spíš klasické lekačky a upřímně, tenhle koncept dokument/show mi úplně nesedl. Myslím, že i Murphy věděl, že tahle série bude kontroverzní, proto alespoň vypustil hype, že jen jedna postava přežije a možná díky tomu jsem to docela přežil. Postavy byly fajn, takže se vždy našel někdo, komu jsem fandil, aby nezemřel. :P

Cult - další experimentální série, kde se asi Murphy snažil zoufale vyjádřit svůj politický názor. No dobře, neberu mu to, ale bylo to hrozně nepromyšlené, byly tam mouchy i velké mezery, prakticky celý potenciál kultu byl tak nějak pro mě směšně zneužit v takové snové perpetuum mobile, které si žije vlastním životem a všechna logika jde stranou. Některé scény a zápletky byly vyloženě přehnané.

Coven 0.2, tedy Apocalypse - no tak je-li Coven má srdcovka, musela zákonitě i tahle série být. Líbí se mi pokračování starší série a navíc naprosto úžasná postava Michaela, která je ale šeredně zničená, celý vývoj postavy jde do háje a Murphy ho prostě zničí jen tak pro nic, tu nejlepší postavu... Ale konec brečení, série byla dobrá i nedobrá, Murphy zde vychází s nějakým kontrastem absurdity a vážnosti, možná úmyslně, možná ne. Od konce světa, smrti a všeho vážného se dostáváme k p*chání Ryana Reynoldse, zombiem co žerou nohu roztleskávačky a rozmazlené Coco... Já prostě nevím, je to slátanina nebo ne? Každý si asi musí udělat názor, ale mně se to docela líbilo. :)

Celkově je koncept AHS naprosto skvělý a jeden z mých nejoblíbenějších seriálů, ale co dodat, musíme vždy hodnotit aktuální sérii.

67 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
100 %
plakát
Ruská panenka
22. srpna 2019
další názory k seriálu

Happy Death Day to Nadia

Russian Doll mě nakonec docela příjemně překvapila. Zprvu docela nepříjemná postava Nadii, a celkově její parta přátel a dějová linka, se po propojení s Alanem stala vážně zajímavou a z opilecké parodie na Všechno nejhorší se stala docela pěkná existenciální sonda do života dvou zcela odlišných lidí, sem tam pěkně doplněná nějakou psychologickou, fyzikální či IT moudrostí. Autoři se sice snažili obměňovat prostředí a chování postav tak, aby se ani po desítkách restartů nezdálo vše stejné, ale musím se přiznat, že tak nějak ve 4-5 díle jsem se doslova štítil všech scén u Nadii doma a doufal jsem, že tam konečně skočí něco nového.

Trošku mě mrzí, že nebyla více objasněna záhada proč se to stalo a jak a celkově více detailů. I ten konec byl takový... sice hezký, ale hodně ošulený stylem "domyslete si sami". Výsledek ale stál za to, sledovat zprvu povrchní postavy (opilka co nikdo nemá rád a téměř až autistický perfekcionalista), jak se odhalují a sbližují jak mezi sebou, tak i s divákem, bylo prostě hezké - jsem ale jediný, koho mrzelo, že každý zůstal ve své realitě a nesetkali se v jedné společné, kde by si vše pamatovali a byli spolu? Jsem zvědavý, o čem bude další série, ale chci tam Nadia-Alan romanci. :P

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
80 %
plakát
Lidská společnost
22. srpna 2019
další názory k seriálu

Klame tělem i duší

Seriál The Society si, jak název napovídá, dal za cíl mapovat vývin a vůbec uchopení lidské společnosti v rukou mladistvých v jakémsi alternativním světě za neobvyklých podmínek. A tento nelehký úkol se podle mě absolutně nevyvedl... Veškerá mysteriózní nota se vytratila pod návalem zbytečných zápletek a problémů a seriál se ubíral směrem děsivého teen dramatu. Skutečně nic nedávalo smysl, ať už ochotné přijetí první zběsile pláclé teorie o paralelním vesmíru, až po nelogické detaily (po půl roce stále čerstvé pečivo, vejce a další jídlo; elektřina a voda na paralelní zemi bez civilizace...). Potenciál moderního Lost je podle mě téměř nenávratně ztracen.

Další problém je v tom, že hlavní postavy prezentované jako kladné jsou přinejmenším dost špatně vytvořené, ať bláznivá Allie, která se tváří buď vyšinutě a nebo brečí, nebo Will, který je i po 10 dílech nemastný neslaný. Potom obří sorta postav, co jsou chvilku super, pak na nic, a mají tak divný vývoj, že asi ani nikdo neví. Naopak záporné či sporné postavy jsou skutečně skvěle zahrané i dost sedí do děje. A pak vedlejší postavy, kterým není věnováno moc prostoru, jsou vážně zajímavé a rád bych je měl před očima víc. Pochvala za zapojení LGBT problematiky velmi decentním a nevtíravým způsobem.

Závěrem bych dodal, že seriál má i světlé chvilky, ať už zápletky vedlejších postav, dobré "záporáky", tak možnost být stále velmi mysteriózní. Snad se ve druhé sérii děj zlepší a nebude se týkat jen malicherného dohadování, nelogických skutečností a proslovů v kostele.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
60 %
plakát
Euforie
8. srpna 2019
další názory k seriálu

Euphoria - An everlasting piece of art, A beating love within my heart

Wow, tak takové vyznění bych nečekal. Seriál, který u mě začal jako "šílený život americké mládeže" nakonec skončil jako opravdu pěkné a inspirativní dílo. Naturalismus a reálnost celého seriálu, která je, i díky rozhovorům herců na konci a poselství a kampaně se seriálem spojeným, skutečně hmatatelná, nás nutí se zamyslet nad dvěma hlavními otázkami. Za prvé "Doopravdy to takhle na světě vypadá a zažívají lidé takové věci?", a za druhé "Co bychom udělali jinak, jak jsme se chovali sami, jsme opravdu tak odlišní?". Doopravdy neuvěřitelné, jak se dokážeme na seriál dívat skrz prsty, protože je o drogách, sexu, násilí, o spratcích a blbých rozhodnutích, ale zároveň, když se trošku otevřeme, zjistíme, že kdo takové rozhodnutí někdy neudělal? Kdo nebyl někdy spratek, neudělal hloupost, neudělal něco fakt zábavného a šíleného, něco špatného a krutého... A to je vyznění seriálu Euphoria, které nás učí toleranci, laskavosti, slitování, zamyšlení, a i když to je samozřejmě produkt penězchtivých scénáristů, přeci jen přináší něco reálného, co nás nutí se zamyslet nad vlastní životní cestou a empaticky přemýšlet o životních cestách ostatních, nejen postav seriálu, ale třeba i lidí, kolem nás.

Sorry, natahuju, ale fakt mě to oslovilo, nicméně konec filosofování. Postavy 10/10, skvělý výběr, skvěle zahráno - sympatické i nesympatické, ale i těm největším zmetkům obdiv za herectví. Děj trošku přehrocený, ale ukázat na malém prostoru osmi dílů tolik osudů chce oběti v podobě potlačení nudných dějů. Druhá série? Super. Morální kontext a politická korektnost? Na max, ale rozhodně ne do očí bijící, velmi mile implicitně naservírované. Pochopte Euphorii a pochopíte principy moderního světa a tolerance. Nepochopte ji a koukáte na škvár se zfetovanýma děckama. Tím nechci nikoho odsuzovat, každý má vkus a někomu psychologické drama nemusí být po chuti, ale minimálně to vážně chce hlubší sondu do toho poselství, protože to je drsnější než Glee, ale stále mnohem jemnější obraz reálného světa.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
100 %
plakát
Černobyl
4. června 2019
další názory k seriálu

"Jsme ozářeni nadšením..." :D

V první řadě nechápu, proč je seriál tak šíleně oceňován a veleben, když tu máme dokumenty, které o katastrofě pojednávají, už celá desetiletí... Ale víte vy co, já to vím, protože autoři seriálu vhodně dodali stylizaci a dali obětem tváře. Tohle ztotožnění a možnost někomu fandit, kvalitně kombinované s dokumentárními prvky (protože co je kvalitnější než realita), má silný katarzní účinek a po prvním díle mi bylo zle, po čtvrtém totální depka apod.

Sice vím, že to hodně lidí naštve, ale myslím si, že spousta lidí si to pochvaluje proto, že to je prostě jen zábavnější než dokument (a je trošku blbé, že na to přišli až teď), spousta lidí si to pochvaluje hlavně proto, že reálné katastrofy se ze zvyku nekritizují a teprve až věrní fanoušcí seriálů to možná ocení z pohledu seriálové tvorby. Ale ono fakt není co kritizovat, možná trošku vleklé tempo, ale je to popis historie, na tom není nic neobvyklého, takže já fakt nemám nic proti. :D

Je to tak silné, řvu tu u toho. :( Krásné, emocionální, reálné a oslovující, důstojné a prostě úžasné.

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
71 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
100 %
plakát
Co děláme v temnotách
4. června 2019
další názory k seriálu

Vůbec nejíš, máš neuvěřitelné reflexy, jsi tak bledý... oh ne, špatná série!

Seriál jsem si vyhlédl na základě filmu, ale musím říct, že mě možná potěšil ještě víc. Lépe jsem se ztotožnil s postavami a seriálové zápletky jsou lepší.

Trošku mě mrzí, že se seriál až moc inspiruje filmem, že to není přímo spin-off, ale spíš tak trošku remake a typologie postav je stejná, stejné některé zápletky apod. Ale na druhou stranu tak došlo k téměř přesnému zachování formátu, což je skvělé, miluji tenhle dokumentární formát ala Parks and Recreation. Nicméně seriál má mnoho nesporných výhod - větší prostor, může si prvky rozdělovat do epizod a představit větší škálu hostujících rolí, lepší prostor k vysvětlení věcí. Jsem opravdu rád, že zápletka s vlkodlaky vydala jen na jeden díl, víc nebylo potřeba (jako ve filmu) a mám fakt rád jak postavu barona, tak Colina.

Děj fajn, velká oddechová legrace, postavy super... nebudu víc spoilerovat, jen bych dodal, že mě velmi potěšila camea původních postav! A fakt jsem se u spousty scén lámal smíchy, vtipy jsou příjemně vyvážené, nic trapného. :)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
80 %
plakát
Bonding
4. června 2019
další názory k seriálu

Ukážu ti červenou mučírnu...

Bonding je velmi netradiční a zajímavá minisérie (nebo bude i druhá?), která vhodně kombinuje svobodu projevu a zároveň bilancuje na hranici #metoo... Upřímně řečeno, kdyby hlavní postava nebyla žena a homosexuál, asi by se seriál se zlou potázal.
Nicméně téma je velmi nemravně lákavé a peprné, sem tam sklouzne za hranici dobrého vkusu, ale přeci jen nejsme puritáni. Pravdou ale je, že tohle zakázané jablíčko, které nám je podané velmi příjemnou formou čtvrthodinových neřestí, je něco, co moderní scéna potřebuje. V poměrně slušném výběru fantasy, sci-fi a komedií chybí motivy sexuality, protože velké, intimně otevřené, seriály typu Sex ve městě, měly vždy na trhu své místo a právě teď jsme na sexuálním suchu.

Ale abych nemluvil jen o tom jednom (cough cough... sex), musím pochválit poměrně dobrou dějovou výstavbu. Vytvořit ze sedmi patnáctiminutovek ucelený a jednolitý příběh, kde se postavy vyvíjejí (prozření, láska, konec studu, přátelství), to chce potlesk, to se nepovedlo za celou osmou sérii GoT, a to to mělo 8x hodinu (a půl)...

Postavy jsou příjemné (alelujá, že nejsem homofob, protože Pete je fakt šíleně přehnaný občas), jsou správné, i když dělají, co dělají a jsou hrdinné! :D

Fakt se těším na pokračování, pokud nějaké bude, protože finální zápletka byla hrozně nedotažená, tak uvidíme, rozhodně bych se podíval. :)

Edit pod druhé sérii - druhá série se mi líbila ještě víc než první, měla smysl, byla taková dospělejší a už tam konečně o něco šlo. První série se ještě tak trošku hledala, ale tady je to už výborně rozjeté, modleme se za třetí sérii! :)

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
80 %
plakát
Temné léto
13. dubna 2019
další názory k seriálu

Kill me but never bring me back...

Upřímně řečeno... mám velmi smíšené pocity.

Dějově byl seriál naprosto nulový a chudý, i když jedno pojítko tam bylo - stadion. Ohledně nějaké logické výstavby to bylo horší. Šest týdnu probíhá apokalypsa (přesněji spíše nějaký stav pohotovosti), ale všichni jsou relativně v pohodě. Venku řádí virus, co mrtvoly a kousnuté změní do pár sekund na zombie, ale lidé si tam v klídku s batůžky a mapou postávají venku. Šest týdnů teroru, ale stále se najdou lidé, co na zombie vyděšeně koukají, jakože neví, co to je, a nechají se sežrat. A na to, jak moc byl virus efektivní, tam bylo hrozně málo zombie.
Další věc, co mi vadila, je jakási neexistence dialogů. Koukal jsem na horor The Silence a pak na Black Summer a tak nějak jsem měl pocit, že tam přiletí ti netopýři, proto jsou všichni potichu, až pak jsem si vzpomněl "Aha, ne, zombie". :D

Nicméně pár kladů stále je - krásná atmosféra potemnělého zarostlého městečka po evakuaci. Podle mě v některých případech věrné zobrazení postapokalyptického chován u lidí - vraždy, krádeže apod. (až na ty děcka ve škole, to je už pomalu klišé viz Walking Dead). A musím pochválit, že těch zombíků se prostě fakt bojíte, jsou hnusní a rychlí. :D
Potom ta sporná kamera... já bych ji nezatracoval, mně se tenhle styl "vyděšeného kameramana" líbí, dává tomu na realitě a takové zvláštní dokumentárnosti. Je to takový nějaký reflektor, co nás často nechává vidět to, co postava, ale není to POV, podle mě hodně zajímavé. Tenhle seriál by bylo dobré promo video na nějakou zombie hru. :)

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
63 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 8 lidí
40 %
plakát
Skvrna
21. března 2019
další názory k seriálu

Wait... what?

"Civilizace, jak ji známe, zkolabovala. Na světě přežívají pouze děti."
A nejhorší na tom je, že děti jsou ti největší psychopati na světě a umí být pěkně zlé a kruté. Takže by to mohla být sranda.

Na Skvrnu jsem se po úspěchu seriálu Rain dost těšil, protože Rain je podle mě stylově velmi podobný a jako nízkorozpočtový seriál odehrávající se ve stejném prostředí za stejných podmínek, jsem viděl ve Skvrně naději na podobně fajn seriál, i když Rain také měl své mouchy. To, co se mi dostalo, je ale absolutní bídou. Českou tvorbu nemám rád, ale chtěl jsem jí dát šanci, po prvním díle se ale nedivím, že ji tak nesnáším. Herecké výkony jsou stěží považovatelné za herectví (a výmluva, že to jsou děti, není relevantní, když v jiných seriálech vídám opravdu talentované i velmi malé děti). Nejhorší je snad ta, co hraje Teslu a herec Jan Maršál - slabikování textů jako básničky, nic navíc a naprosto příšerná intonace, kterou umí lépe i prvňáček na recitační soutěži. Scénář je dost chudý, možná se někdo mohl více snažit a místo několika 12minutových epizod o ničem nám naservírovat osm hodinových, kde by by popsán i nějaký počátek a další věci. U scénáře zůstanu, protože je velmi nešťastně napsaný. Promluvy postav se snaží vypadat jako dětská mluva postapo světa, kde si nikdo nebere servítky a všichni mluví přirozeně jak jim zobáky narostly, přesto se ale najdou slova, která dnešní děti prostě nepoužívají ("než se zotavím") a kostrbaté fráze, které by nepoužil snad nikdy nikdo ("vyplatím se vám", "nebudete litovat"). Postavy jsou celkově nesympatické a těším se, až umřou. :)

No... tak aspoň, že to prostředí tak nějak ujde. :)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
10 %
plakát
The Purge
27. října 2018
další názory k seriálu

Podceňovaná klasika

Podle mě je tenhle seriál hrozně podceňovaný hlavně kvůli kvalitní filmové předloze (i když The First Purge byla blbost). Nicméně bereme-li seriál zvlášť a rovněž srovnáme rozpočet a celkově pravidla točení seriálu, tak je to doopravdy skvělý seriál. Hlavním tématem totiž není jen násilí a to, jak aktuálně Amerika vypadá, což se v tomto seriálu povedlo, i když samozřejmě TV seriál nedosahuje a ani nemůže dosahovat toho, co si může dovolit film. Nicméně bych klidně přidal nějaké naturalistické prvky vraždy, skoro vůbec tam není krev, je to takové umírněné, ale kdo ví co jim TV stanice nakázala. Ale výraznou otázkou, nad kterou se moc lidí nepozastavuje, jsou alternativní dějiny a jejich vliv na osobnost lidí. Máme tu sekty co s Očistou pracují, máme tu lidi co to slaví, lidi, co to nenávidí, lidi, kteří chtějí být hrdinové a chránit ostatní, zasahují do toho boháči, chudí, feministky... to je tak neuvěřitelně domyšlené a funguje to, že si to zaslouží obrovskou pochvalu. V návaznosti na to i výběr postav a jejich osudů. Prostě skutečně se mi to líbí, je to podle mě moc dobrý seriál, jen bych klidně přidal více násilí... :D

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
33 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
80 %
42/42
1 ... 36373839404142