1. 1. 2014

Rok 2013 pohledem statistikofila

Věrní fanoušci tuší, co se bude dít, nováčci se mají na co těšit. Jelikož nejsem zdaleka tak pokrokový jako Miloš I., který minulý rok bilancoval na Vánoce, nechal jsem si náš článek na začátek roku. Připoutejte se, bude to jízda.

Rok 2013 pohledem statistikofila

Na úvod se sluší říct, že ti z vás, co si nepamatují nebo snad dokonce nečetli článek na stejné téma z minulého roku, měli by to rozhodně napravit. Z údajů v něm totiž budu vycházet i tentokrát a sami uvidíte, že díky vaší podpoře a neskutečné pracovitosti redakce se opět podařilo nastavit laťku ve všech ohledech o něco výš a můžeme si hezky všichni spokojeně pochrochtávat dál. I proto je na místě poděkování všem členům redakce, veteránům i nováčkům, kteří se svou prací starají o to, abyste se mohli dobře bavit. Dík (který ještě několikrát zopakuju) patří samozřejmě i vám, fanouškům, protože právě pro vás vše děláme. Pevně doufám, že nepřejícím joudům naše úspěchy rvou žíly a z alkoholem zastřených očí jim kanou hořké slzy :)

Minule jsem tempo růstu SerialZone přirovnal k vypasenému americkému teenagerovi. Letos se dá těžko vymyslet něco více odpovídajícího, protože náš teenager se za poslední rok cpal asi jenom hambáčema. Jak jinak si vysvětlit čísla, ke kterým se dostanu za chvíli? Však sami uvidíte. V roce 2013 jsme oslavili šesté narozeniny a věřte nám, že k dospělosti kráčíme se sveřepým výrazem ve tváři a jasným cílem. Předpokládám, že většina z vás nás sleduje pravidelně, takže dobře víte, že na vavřínech neusínáme a naopak se pravidelně snažíme přinášet nová vylepšení, která vám čas strávený v naší společnosti mají zpříjemnit.

u nás se dveře netrhnou

Úvod jsem krapet protáhl, takže už dost zdržování a vrhneme se na to, o čem tenhle článek má být především. O číslech a statistikách. Sluší se dodat, že data k návštěvnosti čerpáme z Netmonitoru (jediná relevantní služba na českém netu) a z Google Analytics (kvůli porovnání s minulými lety). Zapomeňte prosím na Toplist, který nedodává pravdivá čísla a vše mohutně nadhodnocuje. Až před vámi bude někdo mávat čísly z Toplistu, pousmějte se, vy víte své. SerialZone je seriózní :)

Každopádně jdeme na věc. V roce 2010 vás sem přišly 4 miliony. V roce 2011 to bylo již 5,5 milionu. Rok 2012 zboural všechny předchozí rekordy, protože se vás přišlo na SZ mrknout 8,4 milionu. Mysleli jste si, že to je v českých podmínkách pro náš web maximum? Tak vážení fanoušci, tohle maximum bylo překonáno už koncem srpna 2013 a za celý rok 2013 se vás na SerialZone podívalo nehorázných 13 005 910. Ne, nešálí vás zrak, meziročně je to vylepšení o téměř 54%. Náš teenager praská ve švech, knoflíky létají všude kolem a náš grafik Jarddos mu bude muset brzy asi předělat oblečení, aby se do něj letos vešel. Co se týče unikátních návštěvníků, tak v roce 2012 jich k nám zavítalo 2,9 milionu, v roce 2013 to bylo 3,75 milionu (28%)! Už začínáte tušit, jak to bude pokračovat dál? Zkuste si nevykloubit čelist z toho jak vám pořád padá brada na zem :) K dokreslení předchozích údajů bych ještě rád dodal, že oproti parádním 41 milionům zobrazených stránek za rok 2012 se číslo vylepšilo na 65,7 milionu za rok 2013 (59%). Přiznejte se, kolik z vás se sem nastěhovalo natrvalo?

čísla, která neomrzí

Fakt, že v redakci jsou tací, co si z práce na SerialZone udělali životní cíl, už skoro nejde vyvrátit. Za minulý rok tu přibylo celkem 1149 nových seriálů (dohromady jsme nyní na čísle 5700). Na těchto parádních údajích se nejvíce podíleli Sajgon (270 nových seriálů), megawir (224) a lukascoolarik (125). Obsahy epizod, kterých přibylo celkem 5138, jsou prací především trojice Pukki, která se svými 1617 přidanými na prvním místě v tomto ohledu neměla sebemenší konkurenci, na stříbrnou pozici se protlačil neúnavný lukascoolarik (652) a šikovná redakční veteránka naninka358 (552) zabrala bronz.

Mezi redakčními hvězdami samozřejmě září i ty z řad fanoušků a návštěvníků. Vy všichni, co nějakým způsobem přispíváte k růstu a fungování SerialZone, si můžete zatleskat. Jste všichni naprosto úžasní a my vás máme rádi. Mnoho z vás je nadšeno, když se za vaši práci zadaří zisk nějaké pěkné trofeje, mám pravdu? V minulém roce jste nám ukázali, jak se to dělá, protože jste celkem dokázali získat neskutečných 32607 trofejí. My jsme jich pro vás zároveň 11 zcela nových připravili, přičemž celkem jich můžete každý získat několik desítek. Nemusíte se ale bát, s trofejemi nekončíme a nové se brzy objeví například v souvislosti s Playlistem. K této novince doplním ještě údaj, že za rok 2013 bylo do naší hudební databáze, kterou jsme pro vás připravili jako novinku na jaře, přidáno celkem 12903 jednotli­vých skladeb. Děkujeme vám všem, co se na doplňování údajů podílíte.

SerialZone definitivně jako magazín

V roce 2012 jsme se rozhodli věnovat větší úsilí reportážím ze seriálového světa tak, abyste SerialZone vnímali jako zdroj čerstvých a seriózních informací, nejen jako seriálovou databázi. Jsem si jist, že se toto předsevzetí podařilo naplnit. Důkazem je neustále raketově rostoucí počet čtenářů, kteří věnují pozornost všem psaným článkům a bleskovkám, co se u nás objeví. Ať už je to jakkoliv, rok 2013 v tomto ohledu žádnou změnu nepřinesl. Nebo vlastně ano, přinesl. Napsali jsme toho pro vás ještě daleko víc. Celkem jsme přinesli stovky textů (dohromady 1472) na různá témata a pokryli všechny nejdůležitější události, které se minulý rok v seriálovém světě odehrály. Slušné je zmínit především reportáže z Comic Conu, těch jsme totiž sepsali během 6 dní celých 53. Jako obvykle jsme psali i o Emmy, People's Choice Awards (brzy nás čekají, jaké jsou vaše tipy?) nebo Zlaté glóby.

V průběhu roku se počet našich píšících redaktorů příjemně zvýšil a je zcela jisté, že ve stejném přehledu za rok se už někteří z nich objeví. Do té doby každopádně své kralování v pozici uber pisálka na SerialZone prodlužuje kdo jiný, než Ragelly. Veteráni ji znají, nováčci už jistě mají představu o tom, že tato čtyřruká žena spí jen jednou za tři dny, díky čemuž se může psaní věnovat prakticky nepřetržitě. Důkazem budiž 792 článků a bleskovek napsaných v roce 2013, které pocházejí z jejího pera. Posbírejte si prosím svoje vypadané oční bulvy, za okamžik budeme pokračovat. To, co sepsala Ragelly, je více jak polovina všeho, co jste tu mohli číst. S uctivým odstupem, ale stále vynikajícím počtem textů, se na druhém místě umístil šikula Seraphine313 (144) a na bronz se vydrápal náš milovaný VIP Fruiko (99 textů).

naše rodina se rozrůstá

Samozřejmě tentokrát nevynechám ani čísla, která se týkají především vás. Jsme velmi rádi, že si k nám cestu nachází stále spousta nových lidí a podle dat, která máme k dispozici, ve valné většině případů zůstávají a pravidelně se vrací. Za minulý rok vás tu přibylo celkem 13174 (více jak 40 tisíc celkem, oh yeah! In your face, Třebíči a další menší města!), což je samozřejmě opět o dost víc, než v roce předcházejícím (10645). Vážíme si toho, že vás to u nás baví a mohu s klidem říci, že neustále přemýšlíme nad tím, jak vám to tu vylepšit. Pokud bych zůstal u předchozí analogie, v počtu registrovaných bychom v České republice byli 27. největší město.

Předpokládám, že pokud nevyužíváte například Watchlistkalendářem, tak o mnoho přicházíte, na druhou stranu pořád máte kupu dalších věcí, u kterých se dá zabavit. Pokud jste ještě nezačali hrát Tradegame nebo jste nevyzkoušeli naši horkou novinku, kterou je hudební Playlist (maximum informací o něm najdete zde), měli byste to obratem napravit. Při čtení tohoto článku je právě Playlist totiž naprosto ideální kulisou. Zajímavé také je, že neustáváte v diskutování na všechna možná témata, což nás samozřejmě také těší. Za minulý rok jste tak vytvořili celkem 52301 (143 denně) příspěvků v diskuzích a to rozhodně není špatné číslo.

Mimochodem pořád platí informace z minule, kdy jsem místním nesmělým geekům prásknul zásadní informaci, kterou bylo množství žen a dívek, jenž na SerialZone chodí. Tak chlapi, pořád to platí, za minulý rok to je v podílu 56% žen, 43% mužů a procento těch, u kterých zatím nebylo rozhodnuto nebo to nelze identifikovat. Tam už bych ovšem pátrání raději ponechal na vás. Buďte originální, vykašlete se na rande v restauraci nebo za školou, hezky se sejděte tady, sami nikdy nebudete :)

dočkáme se tu milionářů?

Všichni jste si zvykli na to, že za příspěvky k růstu SerialZone jste odměňováni našimi kredity, za které si je následně možné vybírat různé odměny v Giftshopu. Část z nich se vztahuje k dalším funkcím našeho webu, další jsou pak věnovány našimi sponzory. Těm se samozřejmě opět sluší poděkovat za vynikající spolupráci, bez nich by to nebylo úplně ono. Jsem si zcela jist, že vaše zvědavost je nekonečná a proto vás nebudu příliš trápit. Prozradím vám bez mučení, že za minulý rok jsme vám rozdali celkem 3 942 917 kre­ditů. Nejvíce z toho jste si rozebrali za pravidelné přihlašování (1 203 647), za svou práci si mezi sebe rozdělili 608227 kreditů naši báječní překladatelé a abych nezapomněl, krásných 335770 kreditů v odměnách jste od nás získali za adventní kalendář, který u vás zaznamenal vynikající úspěch. Pokud by vás to zajímalo, nejvíce kreditů se dá vydělat tím, že sem budete zvát svoje kámoše. Neváhejte, jsou to snadno vydělané kredity (ale bacha, velmi dobře jsme připraveni na všechny pokusy o podraz :)).

Nejvíce si díky svým špičkovým výkonům na konto připsala naše šéfredaktorka Ragelly (celkem 136791), v závěsu se držela s pěknými 97473 kredity překladatelka channina a pěknou sumičku si nastřádal taky xtomas252 (55260). Jestlipak se někdo z nich se svým kontem rozhodne útočit na ještě větší cifry? V diskusi se klidně podělte o své tipy. Slibuju, že za rok se k tomu vrátím a ty, co se trefí v některém odhadu (kolik si nejvíc kdo vydělá, jak na tom budeme s návštěvností atd.), bude čekat odměna. Co se týče cen v soutěžích, různých odměn a dalších věcí, rozdali jsme mezi vás opět dárky v hodnotě větší jak 50tis korun. To není až tak špatné, co vy na to?

jen tak mimochodem

Když se podívám na to, co jsem vám prozradil na řádcích výše, musí se přiznat, že mám na tváři spokojený úsměv. Platí ale také to, že do letošního roku přeji vám všem, redakci i fanouškům, aby SerialZone šlapala pořád takhle parádně a neustále se zlepšovala. Při plánování novinek nikdy nezapomínáme na to, že právě vy jste naše motivace a právě vy jste důvodem, proč směřujeme k pořád vyšším cílům. Za toto vám musíme a především chceme poděkovat. Bez vás bychom nebyli nic. Pokud se vám bude chtít, rozhodně se na nás přijeďte podívat na SerialZone Con, který se odehraje opět někdy v létě. Reportáž z toho minulého najdete tady. Doufám, že počet několika desítek účastníků opět společně vylepšíme a bezvadně se pobavíme.

Závěrem se sluší zmínit několik partnerů, díky kterým jsme vám mohli přinášet ještě o něco vetší radost. Generálním partnerem SerialZone je obchod pro fanoušky seriálů, komiksů, fantasy, sci-fi a tak dále, Comicspoint, na dárcích se během roku podílel obchod s tričky a seriálovou tématikou Geekshop, dárky jste mohli dostat také od společnosti s názvem hračky Heli, která vyrábí naprosto úžasné plyšáky, přispěl i e-shop se zbožím pro děti dítěti.cz. V neposlední řadě chci zmínit také naše přátele ze serverů gorilla.cz a cwzone a neXtWeek.

Díky za vaši podporu a spolupráci. Věříme, že i v roce 2014 tato spolupráce bude zdárně pokračovat a za rok bude tento seznam daleko delší.


Pokud máte nějaké otázky týkající se statistických údajů a nenašli jste je na stránce k tomu určené, ptejte se v komentářích, možná se dočkáte odpovědi :-)

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
megawir

Vláďa Foltán

Autor je dlouholetým redaktorem SerialZone, nenapravitelným fanouškem seriálů téměř všech kategorií a spoluzakladatelem společnosti Outpoint.
Poslední komentáře41zobraz všech 41 příspěvků
HonZajs000

HonZajs000

Hele, na tvém místě bych byl optimistický. Máme tady spoustu novinek (od epizodování po Hangmana), máme tu...
před 9 roky
inekafe

inekafe

Yeah, you tell yourself that. ;D
před 9 roky
HonZajs000

HonZajs000

To může objektivně rozsoudit leda Fruiko... Jestli na to má odvahu, tak nás rozsoudí. :-)
před 9 roky
Další články k tématu