21. 6. 2020

Scéna měsíce: Květen 2020

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

Scéna měsíce: Květen 2020

Upload

epizoda 1×10 – Freeyond (1. 5. 2020)
herci Robbie Amell (Nathan) a Allegra Edwards (Ingrid Bannerman)
scéna Překvapení
Ihned z kraje května jsem zhlédla novinku Upload a scénu z ní už nic moc nedokázalo překonat. Pravda, ještě se mi moc líbila dále v článku zmíněná scéna ze seriálu Dead to Me. Co se týče Uploadu, mile mě překvapil svojí originalitou a jaké to bylo milé a vtipné sledování. Nathan, napůl proti své vůli vhozený do posmrtné virtuální reality, se časem s pomocí Nory, která mu dělá průvodce, dopátrá, co stojí za jeho smrtí. Samozřejmě se do sebe zakoukají a Nathan se rozhodne, že mu úplně nesedí, aby mu virtuální realitu platila jeho bývalka, že si ji bude hradit sám. Jelikož nemá tolik peněz, nebude si užívat takový luxus jako doposud, protože bude mít omezená měsíční data. Ty sice spotřebuje ihned první den, ale přijde za ním jeho bývalá přítelkyně Ingrid a dobije mu je. Akorát, že mu vzápětí oznámí, že tu s ním bude už napořád. To způsobí, že se Nathan samým šokem zase vydá z dat. Rozhodnutí Ingrid mě také hodně dostalo a věřím, že i kdyby mu dobila více dat, tak je také spotřebuje.

Dead to Me

epizoda 2×07 – If Only You Knew (8.5.2020)
herci Linda Cardellini (Judy Hale), Diana Maria Riva (Detective Ana Perez)
scéna Překvapivé setkání
Dead to Me je seriál, na který jsem se chystal, co vyšla první série, ale nakonec jsem se na něj dostal, až když byla druhé série. Což bylo jen dobře, protože první série končila šokujícím cliffhangerem. Celkově jde o super seriál, který stojí především na výkonu hlavních dvou hereček, které ztvárnily Jen a Judy na výbornou. Skvělá scéna byla už v předminulé epizodě, když se Judy konečně dala dohromady s Michelle. A pak přišel neskutečně šokující zvrat, když do jejího bytu přišla detektivka, která vyšetřuje hlavní dvojici. V další epizodě se ukázalo, že jde o spolubydlící Michelle. A nejlepší scéna byla, když se ráno v kuchyni setkala s Judy. To muselo pobavit snad každého, kdo to viděl. Celkově mě druhá série bavila ještě více, jde o seriál přímo ideální na maraton.

Snowpiercer (Ledová archa)

epizoda 1×01 – First, the Weather Changed (17. 5. 2020)
herci Jennifer Connelly (Melanie Cavill), Iddo Goldberg (Bennett Knox)
scéna Melanie je panem Wilfordem
Tak takhle slabý květen jsem snad ještě nezažil. Nejspíš to bylo dáno tím, že kvůli epidemii koronaviru ne všechny seriály skončily tak, jak bylo plánováno, ale mě prostě fakt vyloženě nic nezaujalo. U mnou sledovaných seriálů jsem neviděl scénu, o které bych si řekl, že rozhodně patří sem. Nakonec jsem po dlouhém přemýšlení zvolil závěr pilotní epizody Snowpiercer, kde se ukázalo, že Melanie Cavill není pouze hlavní hosteska ve vlaku, ale že zastává funkci i pana Wilforda, tedy šéfa celého vlaku. Komiks jsem nečetl, film jsem také neviděl, ale co jsem se dozvěděl, tenhle zvrat je prý pouze v seriálu. Melanin cíl je ve vlaku udržet pořádek a rovnováhu, zatímco pasažéři o její skutečné identitě neví. Zatím jsme se nedozvěděli, jestli je Melanie panem Wilfordem od začátku (přeci jenom ta mikina z MIT napovídá, že má nějaké technické vzdělání a mohla tak vlak zkonstruovat sama) nebo se k této funkci/jménu nějakým způsobem dostala během těch několika let. Celkem mě však překvapilo, když ji v kabině strojvedoucího předal Ben řízení a oslovil ji právě panem Wilfordem. No, časem se třeba dozvíme, jak to s ní ve skutečnosti je.

Blindspot

epizoda 5×02-We Didn´t Start The Fire (14.5.2020)
herci Sullivan Stapleton (Kurt Weller), Ashley Johnson (Patterson), Bill Nye (Bill Nye)
scéna A krstné meno Patterson je…
Máj mal pre mňa viacero pamätných scén. Určite vo mne dlho rezonovalo finále Zoey´s Extraor­dinary Playlist či záver druhej série Dead to Me. Nakoniec ich ale tromfla scéna z poslednej série Blindspotu. V poslednej sérii sa tvorcovia rozhodli, že fanúšikom odhalia asi jednu z najväčších záhad seriálu, a to krstné meno Patterson. Po rokoch čakania a zopár náznakov tá chvíľa konečne nastala. Jediné, čo sme doteraz vedeli, bolo, že meno začína na V/W (Vi). Možností bolo nespočetné množstvo. Samotná Patterson svoje meno dlho tajila a nechcela ho prezradiť nikomu. A vďaka Billovi Nyeovi, ktorý hrá otca Patterson, sme sa jej meno po 90 častiach dozvedeli. Stane sa tak v dojemnom momente lúčenia sa, nevediac, kedy a či sa zase uvidia. A my tak konečne máme príležitosť dozvedieť sa, že Patterson nebola pomenovaná po nikom inom, ako po svojom otcovi, teda William.

I Know This Much Is True

epizoda 1×03 – Episode 3
herci Donnie Masihi (8 ročný Dominick Birdsey), Acahkos Johnson (Penny Ann Drinkwater)
scéna Príbeh z detstva
Tak tento mesiac som mal prvýkrát problém niečo vybrať, lebo nebolo čo. Tento týždeň som mal ale ešte v zálohe posledné dve novinky a našťastie obidve boli skvelé! Prvou je Control Z, ktorú určite odporúčam. No a druhou je I Know This Much Is True, z ktorej som napokon vybral scénu. Tu bol problém v tom, že som nevedel vybrať jednu konkrétnu scénku, lebo seriál ako celok je skvelý a dobrých scén má teda požehnane. Dominick v úvode 3. epizódy len tak mimochodom spomína cintorín v jeho rodnom meste, neďaleko ktorého je malebná rieka, ktorú miestni volajú Vodopády. Tá má aj svoje temné príbehy, napríklad keď Dominick a Thomas chodili do 3. triedy, vo Vodopádoch sa našlo zavraždené telo ich spolužiačky Penny. Ako ale Dominick pokračoval v príbehu, tak to začalo byť ešte temnejšie. Thomas mal Penny rád, ale Dominick ju neznášal, hlavne to, ako o všetkom klamala. Tak sa Dominick rozhodol, že aj on bude klamať. Vymyslel si, že Penny niekomu ukradla sušienky. Oboch zavolali k riaditeľke, ale uverili Dominickovi. Takže Penny vylúčili na 3 dni, ale tá následne zmizla a do školy sa už nikdy nevrátila. Jej telo časom našli v spomínanej rieke a jej vražda zostala nevyriešená. Dominicka to potom mrzelo, že klamal a nepriamo zavinil jej smrť. A toto bol len taký vedľajší príbeh z detstva, ktorý vôbec nesúvisí s hlavným dejom. A už aj tento príbeh bol veľmi silný, šokujúci a smutný. Je to veľmi silný a zároveň dosť deprimujúci seriál, rozhodne nie je pre slabé povahy, to vravím na rovinu. Som zvedavý, ako to ukončia, ale zároveň mám obavy, keďže toto rozhodne nebude mať šťastný koniec. Na záver by som chcel hlavne vyzdvihnúť fenomenálny herecký výkon Marka Ruffala. Herca mám rád a bol som zvedavý, ako zvládne túto dvojitú rolu; zvládol ju bravúrne. Možno sa mu ujde aj nejaká tá soška, určite by si ju zaslúžil
Za každej like dostane autor bonbón! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
andromache

andromache

Naprostý souhlas se Snowpiercer. Ta scéna mi vyrazila dech (plus mi spustila kolečka v mozku na jisté...
před 3 roky
jesmot

jesmot

Jsem rád za Dead to Me a Blindspot, těmi naprosto souhlasím. Na scénu s křestním jménem jsme všichni...
před 3 roky
Další články k tématu