5. 10. 2020

5+1 na téma Historické a dobové

Vítáme vás zpět u staronové rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Dnes přicházíme se sedmým vydáním a tentokrát téma našeho článku nese název Historické a dobové. Takže se připravte na výběr seriálů, kde se podíváme do minulosti. Naším cílem budou jak seriály z nedávné minulosti, tak i seriály zasazení do 19. století či období světové války. I tentokrát byl důležitým faktorem pro výběr počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena stejně jako minule pouze na 200 hodnocení.

X Company

stanice CBC
Hodnoceno 44×
Podobné seriály Restless
Close to the Enemy
Hodnocení na SerialZone.cz

X Company je seriál, díky kterému jsem ráda za obnovení této rubriky, protože se na něj v předešlých letech nedostalo. Děj se odehrává v období druhé světové války a vypráví příběh skupiny pěti mladých rekrutů, kteří jsou po absolvování výcviku v kanadském Kempu X vysláni jako špioni za nepřátelskou linii. Ať už je jejich přítomnost vyžadována ve Francii, Německu, Polsku nebo jinde ve světě, tato pětice je ochotna položit pro dobro věci své vlastní životy. Kromě smrti jim však také hrozí dopadení a následné mučení, což je osud, kterému se někteří z nich nevyhnou. Jejich operace jsou riskantní a různorodé a většina z nich zahrnuje přetvářku, sabotáž a pohotové myšlení. Jejich tajnou zbraní je Alfred, kterému byla diagnostikována synestezie – vzácný způsob vnímání, který mu umožňuje zapamatovat si každý detail všeho, co vidí, slyší i cítí. Alfred je však zároveň jejich slabinou, jelikož by jeho dopadení a následné mučení mohlo znamenat vyzrazení všech tajných plánů a úkrytů.

Premisa tohoto dramatu vychází z pravdivých událostí – kanadský Kemp X byl skutečnou tajnou základnou, kde za druhé světové války docházelo k výcviku tajných agentů. Na seriálu se mi líbí, že nám představuje angažovanost Kanady během druhé světové války, což je něco, čemu se primárně učebnice dějepisu nebo různé dokumenty nevěnují (do seriálu je např. zakomponován nájezd na Dieppe). Velká dějová linka je věnována také německému důstojníkovi SS (a jeho manželce), který sice plní funkci antagonisty, ale jedná se o tak neskutečně propracovanou postavu, že se brzy zařadil mezi mé oblíbence. Obě postavy navíc ztvárnili němečtí herci, což se u kanadské tvorby jen tak nevidí a dodává to na autentičnosti. Z hereckého obsazení určitě stojí za zmínku např. Hugh Dillon, Evelyne Brochu nebo Dustin Milligan, které budete znát z jiných rolí. Seriál byl řádně zakončen a všech 28 epizod se natáčelo převážně v Maďarsku, což se pozitivně odráží na celkové atmosféře. Jako bonus se výjimečně jedná o seriál, u kterého kvalita s přibývajícími sériemi rostla.

Everything Sucks!

stanice Netflix
Hodnoceno 135×
Podobné seriály On My Block (Drsná čtvrť)
Freaks and Geeks (Machři a šprti) 
Hodnocení na SerialZone.cz

Začíná nový školní rok na Boring High School, kam právě jako prváci nastoupili Luke s přáteli. Luke brzy zapadá do A/V klubu, poznává první lásku, která vůbec nebude snadná, a naráží na spor mezi A/V klubem a dramaťákem. Rozhodnutí zakopat válečnou sekeru vede k natočení netradičního filmu v režii dvou znepřátelených spolků, cesta k vytoužené premiéře je ale trnitá a to nejen kvůli technickým trablům, které na Luka čekají, ale především kvůli milostným peripetiím, se kterými se potýká jak generace studentů, tak jejich rodiče. Když už si totiž myslíte, že je štěstí na dosah ruky, zjistíte, že všechno stojí za prd!

Tato kategorie pro mě byla oříškem, ale nakonec vyhrál retro seriál, který se odehrává v ne zas až tak vzdálené minulosti. V seriálu je rozhodně vidět propast mezi našimi končinami a světem americkým, ale nijak zvlášť to nevadí. Seriál má z postav asi vše, co má mít – slaďouše, krásku, snaživého zamilovance, nejistou dívku i podivíny. V příběhu se hezky prolínají věci z oblasti filmu, které taky stojí za to, s rodinnými a milostnými trabli. Do postav se dá snadno vcítit, příběh je nenáročný, žádné hluboké myšlenky zamilovaných padesátníků nebo tak, prostě prosté a přesto komplikované poznávání světa lásky z pohledu více méně teenagerů. Seriál uteče jako voda, je příjemnou oddechovkou, jen má jedinou sérii s otevřeným koncem pro zamýšlené nerealizované pokračování, což by pro mnohé mohlo být odrazující.

Alias Grace (Alias Grace)

stanice CBC
Hodnoceno 99×
Podobné seriály Dark Angel (Dark Angel)
Hodnocení na SerialZone.cz

Alias Grace je druhou knihou Margaret Atwoodovej, ktorá bola prevedená do seriálového spracovania. Príbeh je založený na skutočnom prípade kanadskej vrahyne Grace Marks. Tá mala spolu s Jamesom McDermontom zavraždiť ich zamestnávateľa a jeho gazdinú. Mala 16 rokov, keď ju zatkli a odsúdili za vraždy. Ale naozaj ich spáchala? Bolo to všetko jej plánom alebo bola iba nevinnou obeťou, či v tom dokonca hrala rolu psychická porucha?

Alias Grace je možno menej známym knižným a seriálovým príbuzným Handsmaid's Tale, ale určite si zaslúži rovnako veľkú pozornosť. Ide o historickú krimi drámu, ktorá je, ako som vyššie spomínala, založená na skutočných udalostiach. Zároveň aj krásne vystihuje a vykresľuje vtedajšiu spoločnosť. Miniséria začína v momente, keď už sa Grace dlhodobo nachádza vo väzení, kde za ňou príde doktor Simon Jordan. Tak ako mnohých, jej príbeh zaujal aj jeho a chce hlbšie preskúmať jej spomienky na dané udalosti, aby sa pokúsil zistiť pravdu, ako to bolo. Grace mu tak začne pomaly rozprávať svoj príbeh od imigrácie z Írska, plavbu cez oceán do Kanady, až kým sa nezamestnala u Thomasa Kinneara. Postupne sa tak dozvedáme, čím všetkým si prešla a čo viedlo k osudným okamihom vraždy a zatknutia. Grace je určite zaujímavou osobou, ktorá sa môže zdať naivná či jednotvárna, ale opak je pravdou. Grace v sebe skrýva akoby mnoho vrstiev či osobností. V jeden moment sa môže javiť ako chladná a vypočítavá vrahyňa, v druhom zase ako mladé naivné dievča, ktoré postupne stráca ilúzie o tom, aký svet naozaj je. Ani na chvíľu si neviete byť na sto percent istí, ako to s ňou naozaj bolo. O jej vine či nevine nebudete ani na chvíľu zaručene presvedčení. Šesť častí dáte na jedno posedenie a na ich konci si každý urobí svoj názor, ale určite tam bude aj malý hlások pochybností… Predsa len, čo ak to bolo úplne inak?

Warrior (Bojovník)

stanice Cinemax
Hodnoceno 79×
Podobné seriály Into the Badlands
Banshee 
Hodnocení na SerialZone.cz

Na Warriora jsem se těšil již víc jak půl roku před premiérou a když pak přišel pilot, tak jsem zklamaný rozhodně nebyl. Akční seriál, který si se svým drsným příběhem nebere servítky, je prostě něco pro mě. Parádní je na tomto seriálu i to, že mu nikdo nemůže vyčítat „politickou korektnost“. Přestože se seriál točí kolem čínské minority ve Spojených státech po občanské válce, nejedná se pouze o generický příběh, do kterého by se dalo vložit jakékoliv etnikum. Seriál se totiž odehrává v China Town a točí se hlavně kolem bojového umění, jehož ztvárnění je zde prostě skvělé. Což ani není překvapivé, jelikož původní myšlenka na tento příběh pochází od samotného Bruce Leeho.

Mým nejoblíbenějším prvkem v celém seriálu jsou přechody z čínštiny do angličtiny, které jsou zde neskutečně promyšlené a skvěle zpracované. Kdykoliv se jeden z těchto přechodů objevil na obrazovce, tak jsem okamžitě zpozorněl. Herecké výkony jsou v seriálu taky parádní, hlavně představitel hlavního hrdiny Ah Sahma je skvělý a myslím, že díky této roli má Andrew Koji našlápnuto na skvělou kariéru. To samé se dá říct i o představitelce sestry jeho postavy, jelikož Dianne Doan si už zahrála docela důležitou roli v poslední sérii Agents of S.H.I.E.L.D. A ani zbytek obsazení není vůbec špatný. Takže jestli jste fanoušci drsných akčních seriálů a máte rádi bojové umění, tak seriál můžu vřele doporučit. Asi bych měl zmínit i to, že je to pár dní od odvysílání první epizody druhé série a ta první má pouze 10 epizod, takže toho není moc na dohánění. To mě však přivádí k tomu, že stanice Cinemax končí s vlastní tvorbou, takže buďto seriál po druhé řadě skončí, nebo přejde na HBO. Doufám v druhou variantu.

Waco

stanice Paramount Network
Hodnoceno 103×
Podobné seriály Revelations of Waco
Hodnocení na SerialZone.cz

Dej sa odohráva v roku 1993 na ranči Mount Carmel Center, kúsok od mesta Waco v štáte Texas, odkiaľ pochádza názov seriálu. Tento ranč bol základňou náboženskej sekty davidiánov. Ich vodca bol v tom čase David Koresh, ten sa považoval za proroka, ktorý zaháji apokalypsu. Preto mal na tomto pozemku nazbieranú slušnú hromadu zbraní. To práve zaujalo ATF, tak spravili raziu na pozemku, ale nevyšla im. Potom sa prípadu ujala FBI a následný konflikt, bohužiaľ, viedol k veľkej tragédii. Na záver len upozorňujem, že sa jedná o príbeh podľa skutočných udalostí.

Seriál má zo začiatku také pomalšie tempo, ale ten záver bude stáť za to, to mi môžete veriť. Má to iba 6 epizód, takže vám to ubehne veľmi rýchlo. O incidente Waco som vedel. Videl som nejaký ten dokument, niečo som mal prečítané. Takže som bol zvedavý, ako zvládnu túto minisériu. A myslím, že sa im to podarilo celkom dobre. Opäť je tu veľmi slušné herecké obsadenie na čele s hlavnou dvojicou – Taylor Kitsch (Koresh) a Michael Shannon (vyjednávač FBI), dokonca priletela aj „Supergirl“ Melissa Benoist. Každý si už určí na incident názor sám, kto bol na chybe a pod. Ja mám na to tiež svoj vlastný pohľad. Čo by som ale chcel ešte pripomenúť, keďže to asi niektorí ľudia nebudú vedieť, je fakt, že táto udalosť mala ešte dohru o 2 roky neskôr, presne na výročie incidentu Waco. 19. 4. 1995 sa uskutočnil bombový útok na federálnu budovu v Oklahoma City, kde zomrelo ďalších 168 ľudí. Útočník Timothy McVeigh vyhlásil, že tento bombový útok je pomsta práve za udalosti, ktoré sa stali vo Waco. Všetky informácie sa dajú vyhľadať na internete, ak by mal niekto záujem.

The English Game (Hra z Anglie)

stanice Netflix
Hodnoceno 39×
Podobné seriály Downton Abbey
Belgravia
Hodnocení na SerialZone.cz

The English Game je letošní novinka, kterou představil Netflix, a podařilo se jí proletět bez většího zájmu diváků, což je podle mě škoda. Pochází od tvůrce Downton Abbey a je zasazen do 19. století a je částečně založen na skutečném příběhu. Konkrétně se odehrává v době, kdy se ve Velké Británii začíná formovat vznik profesionálního fotbalu. Sport je sice v hlavní roli, ale samozřejmě dochází i na střet sociálních tříd, protože hlavní hrdinové se nacházejí na opačných pólech společenského žebříčku.

Jsem velký sportovní fanoušek a najít sportovní seriál není nic jednoduchého, takže jsem byl příjemně překvapen, když jsem při sledování zjistil, že fotbal doopravdy zůstal v popředí a byl tím hlavním, kolem čeho se příběh točil. Ano, došlo na problémy dělnické třídy, na život bohatých i romantické vztahy, ale nic z toho nepřevažovalo. Co se týče fotbalu, tak historická fakta nejsou úplně správně. Ale to vážně nebrání v tom si sednout a užít si fotbalový seriál, který s vámi bude ráda sledovat i vaše drahá polovička.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Pajky

Pajky

Smrdí to Outlanderem (dobové zasazení, české titulky, ne úplně typicky americký seriál žena...
před 3 roky
Tulrika

Tulrika

Z těchto historických a ne moc známých seriálu mám ráda Call the midwife. Ten je skvělý
před 3 roky
Kahlan

Kahlan

tak asi po prvý krát sa môžem prihlásiť s tým,že mám za sebou všetky seriály čo boli v 5+1...
před 3 roky
Další články k tématu