5. 6. 2021

5+1 na téma Dokumenty

5+1 na téma Dokumenty

Vítáme vás zpět u pravidelné rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Dnes přicházíme s patnáctým vydáním a tématem našeho článku dokumentární seriály. Tentokrát nepůjde o různé žánry, ale pokusíme se vám nabídnout co nejrozmanitější témata. Zřejmě už nepřekvapí, že i tentokrát byl důležitým faktorem pro výběr počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena stejně jako minule pouze na 200 hodnocení.

Age of Samurai: Battle for Japan (Éra samurajů: Bitva o Japonsko)

stanice Netflix
Hodnoceno 23×
Podobné seriály Kingdom
Hodnocení na SerialZone.cz

Bouřlivé události a neustálé boje o moc ve feudálním Japonsku 16. století ožívají v dynamických rekonstrukcích bitev s komentářem odborníků.

Tento rok Netflix vypustil brzy po sobě dva dokumenty, které mě zaujaly. První byl The Lost Pirate Kingdom, který se soustředil na piráty, a ten se dost povedl. A rovnou jsem přitom zavzpomínal na skvělý pirátský seriál Black Sails. Ale zde bych doporučil Age of Samurai: Battle for Japan z toho důvodu, že to je pro většinu lidí méně známá historie a tím pádem to má větší informativní hodnotu. Děj se odehrává v Japonsku během 16. století a první historická postava, která se zde představí, je samotný Oda Nobunaga. V tu dobu bylo obvyklé, že někdo shromáždil vojenské síly a začal dobývat jednu část Japonska za druhou. Dokonce to zašlo až tak daleko, že zde bylo celé století bojů o moc. Takže pokud chcete vidět, jak to v Japonsku vypadalo touto dobou, je pro vás tento seriál ideální volbou.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (Pán tygrů)

stanice Netflix
Hodnoceno 138×
Podobné seriály nepřirovnáno
Hodnocení na SerialZone.cz

Joe Exotic je správcem a majitelem rozsáhlé zoo Greater Wynnewood Exotic Animal Park v Oklahomě V zoo, kterou ročně navštíví desetitisíce návštěvníků, chová na 200 tygrů a dalších zvířat. Sám se pasoval do role tygřího krále a také chtěl být prezidentem USA. Je součástí sítě obchodníků se zvířaty, prodává mláďata tygrů a šelem zájemcům z celých Spojených států. Vede excentrický život, zaměstnává bývalého drogového bosse a peníze pro něj znamenají mnohem víc než samotná zvířata. Jeho úhlavní nemesis je Carole Baskin, majitelka neziskové organizace, která má vlastní zoo, nesnáší Joea a snaží se tygry v zajetí zachraňovat. Jenže Joe si jednoho dne objedná nájemného vraha, aby Carole sprovodil ze světa…

Tiger King je true-crime dokumentární seriál v hlavní roli s excentrickými pokryteckými magory, který prostě musíte vidět! Něco tak šíleného a bizarního nejde vymyslet. Během sedmi epizod (+ jedné bonusové after-show) nahlédnete do světa obchodníků se zvířaty a temných zákoutí nelítostného kočičího byznysu a také budete naprosto fascinováni životem Joea Exotica a Carole Baskin. Čeká vás opravdu naprosto ujetá směs všeho možného – ukousnuté ruce, vraždy, zbraně, kandidatura na prezidenta, drogy, homosexuální vztah s heterosexuálním mužem, mnohomužství, žhářství, buranství a spoustu dalšího! Jo, a taky ti tygři! A to vše (bohužel) podle skutečnosti. Dokument je natočen poutavou formou, která vás okamžitě pohltí. Takže pokud jste Pána tygrů ještě neviděli, rozhodně se podívejte, stojí to za to! P.S. Carole did it!

Hodnocení na SerialZone.cz

Nejmenší tvorové planety bývají občas přehlíženi, to ale neznamená, že tu s námi nejsou. Každá epizoda cyklu nahlíží do jiného prostředí kdekoli na světě. Během půl hodiny je ukázáno, jak se ti nejmenší z nejmenších vypořádávají s drsnými podmínkami své domoviny a především to, jak čelí nástrahám často v podobě živočichů, kteří se jim jeví jako obři.

Dokumenty o přírodě jsou obecně super, ale je jich docela velké množství, takže se čas od času opakují. Tento cyklus není výjimkou, nečekejte nic vysloveně průkopnického. Pro diváka jsou novinky spíše v maličkostech, což vlastně s těmito malými tvorečky krásně koresponduje. Jsou tu krásné pohledy do krajiny a příjemný komentář vypravěče, ale ani to není úplně pravým důvodem, proč si zvolit zrovna tento kousek. Jde o to, že sledování přírody v Tiny World nutí na chvíli se zastavit, zpomalit, nadchnout se a užívat si tu krásu, která nám při neustálém každodenním spěchu uniká. Navíc tu zase tak často zvířátka neumírají, tedy sem tam ano a jsou to často ta roztomilá, u kterých to mrzí, ale velké množství jich téměř jisté smrti unikne, a to je krásné.

Wild Wild Country (Wild Wild Country)

stanice Netflix
Hodnoceno 14×
Podobné seriály Waco
The Path
Hodnocení na SerialZone.cz

V 70. letech se v Indii začal prosazovat spirituální učitel jménem Bhagwan Shree Rajneesh. Tento guru začal díky svému učení na sebe nabalovat velké počty stoupenců z celého světa, zejména ze západu. Z tohoto důvodu se rozhodli založit vlastní komunu, když jim to ale Indie nedovolila, rozhodli se zakoupit pozemky v malém městečku v Oregonu, USA. Za pomoci Rajneeshovi pravé ruky Ma Anand Sheely se brzy z komunity stoupenců stane několikatisícové město disponující miliony dolarů s vlastními pravidly, což začne děsit nejen jejich sousedy, ale i FBI.

Ještě před pandemií a bláznovství z Pána tygrů Netflix o dva roky dříve uvedl dokumentární seriál, z nějž lidé nevěřícně valili oči. Určitě jste slyšeli o Jimu Jonesovi a jeho Jonestown, kde zahynulo přes 900 lidí, Davidiánech a obležení Waca, nebo o ufo kultu Heaven's Gate. Rajneeshpuram na rozdíl od svých kultovních kolegů nepronásledují tragédie (pouze otrávený salát), ale nikdo z nich to nedotáhl takhle daleko. Z původně spirituálního hnutí se v americkém zapadákově s padesáti lidmi stalo obrovské legitimní město se všemi budovami, jaké byste v „normálním“ městě očekávali, včetně vlastní policie. Město, kde vládne zen, meditace, party, láska, sex, orgie a tvrdá ruka Sheely. V dokumentu vystupují mnozí bývalí stoupenci Rajneeshe, obyvatelé původního Antelope a také nejzajímavější postava celého dokumentu, Sheela. Tato žena je vedle Rajneeshe základním kamenem tohoto dokumentu a celou dobu vám bude vrtat hlavou, zda je jeho hrdinkou, záporačkou nebo antihrdinkou. A jen tak pro představu jak bohatý a velký tento kult byl, v osmdesátých letech si postavili letiště, koupili letadla a založili společnost Air Rajneesh, aby si do města sami mohli vozit zásoby a stoupence.

Life After People

stanice History
Hodnoceno 114×
Podobné seriály Survivors
Revolution
Hodnocení na SerialZone.cz

Vitajte na planéte Zem. Počet obyvateľov 0. Desivá predstava? Myslím, že sa nájde veľa ľudí, vrátane mňa, ktorí niekedy rozmýšľali nad tým, ako by vyzeral život na našej plánete, keby ľudia jednoducho zmizli. Práve tejto téme sa bude venovať tento dokument. Koľko rokov vydržia stáť najznámejšie stavby sveta? Ako sa budú chovať zvieratá, rastliny vo svete bez ľudí? Akou silou budú na opustené mestá pôsobiť prírodné živly? Kto prevezme vládu na Zemi? Zachová sa vôbec niečo z ľudskej civilizácie?

Tento dokument som sa rozhodol vybrať, lebo je naozaj veľmi zaujímavý. Uvidíte tu bojovať s časom hromadu najznámejších pamiatok našej planéty. Nebudú to len stavby, ale aj rôzne umelecké diela, ako napr. obraz Mona Lisa, most Golden Gate, zábavné parky, vesmírne sondy. Tiež zvieratá, psy, mačky, dobytok, nerastné suroviny, samotné potraviny a veľa ďaľších. Prostredia budú naozaj pestré, či už Las Vegas, ktorý opäť zmizne v púšti, alebo naopak Miami, New York, ktoré zmiznú pod vodou. Čo ale aj mňa celkom prekvapilo, je fakt, že už v dnešnej dobe existuje hromada miest, ktoré sú vplyvom rôznych udalostí už desiatky rokov opustené. A vedci mnohé poznatky čerpali práve z týchto súčasných opustených miest, na základe čoho získali veľmi slušný obrázok toho, ako by mohli vyzerať veľké mestá v budúcnosti bez nás. Skrátka, toho, kto má rád postapokalyptické seriály alebo je jednoducho zvedavý na to, ako by to mohlo vyzerať na našej planéte bez nás, tento dokument určite zaujme.

Down to Earth with Zac Efron (Zac Efron nohama na zemi)

stanice Netflix
Hodnoceno 57×
Podobné seriály nepřirovnáno
Hodnocení na SerialZone.cz

V létě 2020 představil Netflix pořád, kde herec Zac Efron s expertem na wellness a zdravou výživu, Darinem Olienem, cestují po světě a zjišťují, jak žít zdravě a zároveň udržitelně.

Tenhle cestopis / dokument mě příjemně překvapil. Čekal jsem od něj něco bez přidané hodnoty, jen tak na zabití času. Místo toho jsem dostal něco, co otevírá oči a snaží se přimět k přemýšlení. Na rozdíl od jiných „zelených“ dokumentů to však divákovi netlačí na sílu a spíše uvádí, že existují i jiné cesty než ty, kterými se většina společnosti vydává. A to všechno je doplněno skvělými záběry daných míst. Darin a Zac to pojali opravdu dobře a poutavě. Bylo vidět, že dělají něco, co je oslovuje, takže sledování stojí za to.

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Pajky

Pajky

Mě tedy Zac nějak nevadí, ale tady mi ani trochu nerušil a vůbec bych si ho nespojil s rolí, která...
před 2 roky
Kahlan

Kahlan

a ako prvý asi začnem Wild wild country,ten sa mi hodí aj do tohto mesačnej výzvy =D
před 2 roky
AislinK

AislinK

Opět díky za super článek. 2 kousky mi putují do chci vidět a to Wild Wild Country a Down to Earth :)
před 2 roky
Další články k tématu