1. 1. 2017

Velká seriálová výročí 2017

Šťastný nový rok, SerialZoňáci! Rok 2017 je tady a jak lépe ho začít než novou rubrikou. Pojďte se podívat, jaká významná seriálová výročí nás tento rok čekají!

Velká seriálová výročí 2017

Nová rubrika možná není to správné označení. Spíše půjde o výroční článek, který je plný výročí :-) Každý z nás tady na SerialZone miluje seriály. A jsem si jistá, že spousta z vás má své oblíbené klasiky, ke kterým se vždy rádi vracíte. Nebo třeba seriály, u kterých jste před lety trávili dospívání a spěchali jste kvůli nim domů, protože jste nic netušili o internetu a stahování a původním znění s titulky. Tehdy jsme byli odkázaní na to, co vysílají české televizní stanice, a byli jsme rádi, když jsme mohli vidět další díl Buffy nebo Čarodějek… nebo poprvé Přátelé, M.A.S.H. či Simpsony!

Tento článek bude vycházet jednou ročně a vždy se v něm podíváme na známé a populární seriály, které budou mít nějaké významnější výročí. Cílem je zavzpomínat na staré dobré časy, kdy kvalita a zábava vítězily nad kvantitou. Doufám, že se při čtení příliš nezděsíte, jak ten čas letí, protože spoustu seriálů, o kterých se dnes dočtete, dost možná máte ještě v živé paměti!

Staří kmeti: 30 let od začátku

Psal se rok 1987 a televize se začala pomalu ale jistě rozjíždět. V té době zcela jistě nikdo netušil, že některé seriálové kousky se stanou nestárnoucími klasikami, které budou bavit diváky všech věkových kategorií po mnoho desítek dalších let.

Před třiceti lety většina z nás ještě ani nebyla na světě. Ovšem ti, kteří v USA televizi sledovali, se dočkali skvělé podívané, a to dokonce 10 dnů po sobě! Jako první se 18. září 1987 představil v syndikaci dětský animák Ducktales. Ano, řeč je o slavných Kačeřích příbězích, které do dnešní doby milují děti po celém světě. Zájem o oblíbené kačery neustává, o čemž svědčí také to, že Netflix objednal pro rok 2017 novou verzi slavných příběhů strýčka Skrblíka a jeho synovců.

O deset dnů později, 28. září 1987, se opět syndikačně vydaly americké domácnosti do vesmíru. Premiéru si odbyl seriál Star Trek: The Next Generation (Star Trek: Nová generace). Tým pod vedením Patricka Stewarta se vydával sedm let na různé mise. Dodnes jde o jeden z nejslavnějších startrekovských seriálů.

Čerství dospěláci: 20 let od začátku

Dvacet let, to už je lepší, to už možná někteří z nás i na světě byli :-D Každopádně kdo si vzpomíná, co dělal v roce 1997? Tento rok nám přinesl spoustu skvělých a nezapomenutelných seriálů. Začali jsme hned v lednu, když kanadská stanice 13. 1. 1997 představila svou verzi La Femme Nikita (Brutální Nikita). Tehdy v roli zazářila blondýnka Peta Wilson. O 13 let později, v roce 2010, vznikla neméně úspěšná americká verze na The CW s exotickou Maggie Q v hlavní roli.

Ani v USA se nedrželi zpátky. Již 10. března se na teen stanici The WB poprvé představila odvážná středoškolačka, která se jmenovala… jak že se to vlastně jmenovala… mám to na jazyku… no jasně, vždyť to byla přece Buffy! Ano, kamarádi naši milí, je to dvacet let, co se svět poprvé seznámil s Buffy the Vampire Slayer (Buffy, přemožitelka upírů)! Asi není třeba připomínat, jak kultovní se seriál Josse Whedona během svých sedmi let ve vysílání stal, jak silnou fanouškovskou základnu dodnes má a tak dále. Dvacet let, dvacet let.

V roce 1997 se začala rozjíždět také kabelovka HBO. Mezi jedny z jejich prvních počinů patří vězeňské drama Oz, které mělo premiéru 12. července. Oz nabídl celou řadu ikonických postav a dodnes se řadí mezi nejlepší seriály svého žánru. Běžel šest let.

Předchozí seriál možná mnoho z vás nezná, každopádně další dvacetileté výročí už vám toho určitě řekne více. Na kabelovce Showtime se 27. července 1997 poprvé představil tým pod vedením Jacka O'Nealla. Asi už tušíte, že nemůže být řeč o nikom jiném než o jednom z nejslavnějších sci-fi všech dob – Stargate SG-1 (Hvězdná brána)! Ano, kamarádi, letos to bude dvacet let od začátku této legendy. Spolu s tím si navíc můžeme zmínit, že kromě dvacetiletého výročí začátku budeme 13. března slavit také desetileté výročí konce, protože jak všichni dobře víte, SG1 má 10 sérií. Seriál se od šesté řady přesunul na stanici Syfy, kde vydržel až do konce. Má na kontě spoustu doprovodných filmů a spin-offů, prostě je to klasika.

Dvacet let bude slavit také seriál, který jako jeden z mála v dnešním článku (možná dokonce jako jediný) stále ještě běží! Tipnete si, o kterého veterána jde? Je to South Park (Městečko South Park), který se na Comedy Central poprvé představil 13. srpna 1997. Seriál se i v dnešní době stále těší velké popularitě, není proto divu, že mu stanice nadělila dáreček v podobě dalších tří sérií. Těchto sprostých nedospěláků se prostě jen tak nezbavíme.

Páni, co seriál, to klasika. Tentokrát se u dvaceti let zmíníme o stanici Fox, která 8. září představila svou komediální a hodně zvláštní právničku Ally McBeal (Ally McBealová). Životní role Calisty Flockhart si získala místo v srdcích milionů diváků po celém světě. Seriál se dočkal pěti sérií, letos tedy bude slavit i 15 let od svého konce.

V rozestupu dne měly premiéru na Velké pětce další dva slavné seriály. 24. září začal na ABC sitcom Dharma & Greg, který proslavil své dva hlavní představitele, herečku Jennu Elfman a v současné době ne moc populárního Thomase Gibsona, který byl v roce 2016 za napadení vyhozen ze seriálu Criminal Minds. O den později, tedy 25. září 1997, se na NBC představila Kirstie Alley v sitcomu Veronica's Closet (Veroničiny svůdnosti). Opět jde o seriál, který se pravidelně vysílá nejen v USA, ale také v našich končinách.

Loučení staré generace: 20 let od konce

Aby zmínění čerství dospěláci v roce 1997 dostali v televizi prostor, musely nějaké seriály také skončit.

Rok 1997 se stal osudný pro šestici seriálů, na které s láskou vzpomínáme dodnes. Z našich článků o hitech jednotlivých stanic asi tušíte, že 80. a 90. léta se nesla ve znamení sitcomů. Ty na konci osmdesátek zažívaly boom, který přetrvával až do devadesátek. V roce 1997 se rozloučil na ABC Coach (Coach ) po devíti letech, Roseanne také po devíti letech a Full House (Plný dům) po osmi letech, dále na NBC Wings (Křídla) po osmi letech a na Foxu Married… with Children (Ženatý se závazky) po 11 sériích.

20 let od konce bude letos slavit také jeden z nejslavnějších Supermanů. Lois & Clark: The New Adventures of Superman (Superman) s Deanem Cainem a Teri Hatcher odvysílal finále 14. června 1997.

Puberťáci: 15 let od začátku

A jsme u patnáctek! Polokulatiny bude letos slavit celá řada seriálů, které vám ani tak staré nebudou připadat, jelikož mnohé z nich zcela jistě patří mezi vaše srdcovky, na které koukáte stále dokola.

V roce 2002 se představily dva seriály, které se řadí ke špičce krimi/policejního žánru. Jako první debutovala kabelovka FX se svým úplně prvním seriálem, se kterým trefila hřebíček na hlavičku. Řeč je o The Shield (Policejní odznak), který je dodnes považován za nejlepší policejní drama všech dob. Seriál má na svém kontě nespočet ocenění, která dokázal za svých sedm let nasbírat. Michael Chiklis získal za roli za zkorumpovaného policistu Vica Mackeyho hned po první sérii jak Emmy, tak i Zlatý glóbus. V červnu svou troškou do mlýna přispěla kabelovka HBO, která uvedla The Wire (The Wire – Špína Baltimoru) a ukázala špínu Baltimoru. Zajímavostí je, že více než tucet herců se předtím objevilo v již zmiňovaném předchozím hitu stanice, Oz.

Před patnácti lety se pozměnil a utvořil také žánr soutěžných reality shows. Jistě, ty už zde byly předtím, ale to, co vyvolala premiéra American Idol: The Search for a Superstar (American Idol), nikdo nečekal. Celá Amerika se sjednotila, aby zjistila, kdo se stane další popovou superstar. A všichni víme, jak to dopadlo. Kelly Clarkson stále okupuje přední příčky hitparád a Idol pomohl během svého patnáctiletého vysílání stanici Fox dostat se na sledovanostní vrchol.

V létě 2002 se pochlapila také kabelovka USA Network. Ta poprvé divákům představila OCD detektiva Monka (Můj přítel Monk). Seriál běžel osm let a v letech 2009 až 2012 držel s finálovou epizodou Mr. Monk and the End (Part 2) rekord na nejsledovanější epizodu v historii kabelovek. Porazil ho až The Walking Dead (Živí mrtví).

Patnáct let slaví i duo klasik z The WB. Rodinné drama Everwood mělo premiéru 16. září, o čtyři dny později se na obrazovky vrátila Jennie Garth a ještě slušná Amanda Bynes v sitcomu What I Like About You (Co mám na tobě ráda). Oba seriály slavily úspěchy a na obrazovkách se udržely čtyři série.

Patnáctiletým oslavencem letos bude také ikona sci-fi a zrušení, které stanici Fox miliony lidí po celém světě nikdy, ale opravdu nikdy neodpustí. 20. září měl na stanici premiéru nový seriál Josse Whedona, Firefly. Nathan Fillion se svou posádkou brázdil vesmírem v seriálu, který spojoval zdánlivě nespojitelné žánry sci-fi a westernu. Všichni víme, jak to dopadlo. Zrušení po pár epizodách, závěrečný film a kult fanoušků, který je i po patnácti letech silnější než kdy dřív.

Po úspěchu CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas) stanice 23. září 2002 nasadila do vysílání první spin-off této kriminálky a rychle poznala, že to byl správný tah. CSI: Miami (Kriminálka Miami) zasazené do prosluněných pláží běželo 10 let, takže letos bude slavit také pět let od svého konce. Dalšími kriminálkami, které se v září v nové sezóně 2002/2003 představily, byly Without a Trace (Beze stopy) (také na CBS) a u nás známá agentka Sue Thomas: F.B.Eye (Sue Thomas: Agentka FBI) (stanice PAX).

Výročí se bude slavit také ve Velké Británii. Před patnácti lety zde mělo premiéru drama Spooks (MI-5), které se dočkalo deseti sérií. V roce 2015 se seriál dočkal pokračování v podobě filmu Spooks: The Greater Good.

Loučení starší generace: 15 let od konce

Patnáct let od konce seriálů. Schválně, kolik jich znáte! O Ally McBeal a Dharmě a Gregovi jsme se již bavili v rámci jejich premiér před dvaceti lety. To ale nejsou jediné dva seriály, které v roce 2002 skončily.

Zajímavostí je, že dva ze slavných seriálů patří do syndikace, nebyly proto vytvořeny žádnou konkrétní stanicí, ale přímo produkčními společnostmi, které je prodávaly do vysílání. První z nich byl V.I.P. s Pamelou Anderson, který se vysílal čtyři roky. Druhý, u nás snad ještě známější, je Relic Hunter (Lovci pokladů), který se v roce 2002 rozloučil po třech letech.

Sice nepravý konec, ale to v té době nikdo nemohl vědět, takže ho za konec bereme, odvysílal v roce 2002 seriál The X Files (Akta X). Legendární duo Mulder a Scullyová na Foxu skončilo po devíti letech. Samozřejmě všichni víme, že před rokem se seriál dočkal oživení a fanoušci si mohli užít desátou sérii. Je také dost dobře možné, že vzniknou i další epizody, takže je to takový konec nekonec, ale to nic nemění na tom, že se odehrál již před 15 lety.

Po šesti letech skončil na stanici ABC sitcom Spin City (Všichni starostovi muži), který se pyšnil slavným hereckým obsazením od Michaela J. Foxe až po Charlieho Sheena. Vzpomenout dále musíme také na stanici The WB, na které jsme se v roce 2002 rozloučili s Roswellem a Felicity.

Rostou jako z vody: 10 let od začátku

Přicházíme k výročním benjamínkům. Před deseti lety měla premiéru celá řada seriálů, které se staly nezapomenutelnými. Začneme tím druhým v našem článku, který se stále ještě vysílá. Samozřejmě řeč je o sitcomu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku), který je aktuálně ve své desáté sérii a prozatím není jasné, co bude dál, jelikož herci budou muset vyjednávat nové smlouvy, než bude moct dojít k prodloužení. Když už jsme ale u CBS seriálů, ve stejném roce měl premiéru i sitcom Rules of Engagement (Pravidla zasnoubení), který jako by z oka vypadl HIMYM. V televizi vydržel sedm let, a to i přesto, že běžel jako náhrada za zrušené věci, nebo dokonce v sobotu večer.

Na The CW poprvé začala pomlouvat Gossip Girl (Super drbna). Stanice se před deseti lety soustředila přesně na publikum Gossipky, vznikalo proto spoustu soap oper podobného ražení. Přesto původní Gossipka byla jen jedna a i přes to, jaké to nakonec bylo pro diváky utrpení, nikdo jí nevezme skvělé první série.

Na NBC se dostal před deseti lety do hlavy obyčejnému prodavači v obchoďáku čip, který z něj dělal superpočítač. Jasně, řeč je o Chuckovi, který spojoval populární geekovinu s akčňákem a komedií. Jak Gossipka, tak i Chuck v letošním roce slaví zároveň i pět let od ukončení.

Na stanici ABC začaly dva seriály. Prvním z nich byl spin-off populární lékařské soapky Grey's Anatomy (Chirurgové) s názvem Private Practice . Addison přesídlila do soukromé ordinace v Los Angeles, kde si začala vést svůj vlastní život plný radostí, starostí i nových lásek bez Dereka. Private Practice běžel šest let. Druhým ABC seriálem byl nevšední Pushing Daisies (Řekni, kdo tě zabil) od Bryana Fullera. Komické drama o koláčníkovi a jeho nevšední schopnosti, kvůli které se nemůže dotknout dívky, kterou miluje, si okamžitě získal srdce diváků po celém světě. Paradoxně nejméně jich bylo v USA, seriál byl po druhé řadě kvůli nízké sledovanosti zrušen.

Také na kabelovkách bylo před deseti lety rušno. Na Showtime začal sukničkařit Hank Moody v Californica­tion, než se napravil, uběhlo sedm let a sedm sezón! Na stejné stanici se ve spoluprodukci s britskou BBC představila slavná sága Tudorovců.

Samozřejmě nelze zapomenout ani na slavné drama Mad Men (Šílenci z Manhattanu), které sbíralo celých sedm let jednu cenu za druhou. Jon Hamm si v roli Dona Draper udělal jméno. Seriál ale nebyl oslavován jen kvůli němu, ale především kvůli výbornému scénáři a věrohodném zobrazení 60. let včetně období sílící ženské emancipace. Ženské hrdinky seriálu v čele s Peggy a Joan patří k nejlepším z celé televizní historie.

Abychom ale nebyli pořád jen dospělí, i mladší publikum si přišlo na své. Premiéru si odbylo drama Greek z prostředí vysokoškolských spolků. Pro ABC Family šlo do té doby o největší hit. Zajímavostí je, že čtvrtá série vznikla speciálně pro fanoušky, aby se dočkali závěru, jaký si seriál zasloužil (a že jsme ho obrečeli!).

Ve stejném roce se poprvé představila také u nás méně známá dramata Army Wives na Lifetime (dočkal se sedmi sérií), Burn Notice (Status: Nežádoucí) na USA Network (7 sérií) a Damages (Damages – Pavučina moci) na FX (5 sérií).

Ani zde nám nechybí britské okénko. Na ITV se v roce 2007 představily tři seriály, které si dodnes fanoušci rádi připomínají. Kriminálka Lewis (Vraždy v Oxfordu) byla ukončena teprve nedávno, v televizi vydržela devět sezón. Svůdné drama Secret Diary of a Call Girl (Tajný deník call girl) představilo Doctorovu společnici Billie Piper ve zcela jiném světle. A sci-fi drama Primeval (Pravěk útočí) zvládlo přežít hodně. Seriál byl zrušen, poté zase prodloužen, dočkal se filmu, kanadského spin-offu a celé řady knižních zpracování.

Vzpomínáme: 10 let od konce

Rok 2007 se nesl ve znamení těžkých konců. Stargate už jsme zmiňovali, ale rozloučila se s námi celá řada dalších populárních seriálů.

Hned na prvním místě je třeba zmínit čistky na čerstvě vzniklé stanici The CW. Tady totiž skončily hned čtyři seriálové klasiky. Stanice upustila od své jediné stále žijící komedie – Reba (Deník zasloužilé matky), která se rozloučila po šesti letech. Jedenáctiletý běh ukončilo rodinné drama 7th Heaven (Sedmé nebe). Konec po sedmi letech přišel pro milované Gilmore Girls (Gilmorova děvčata). Samozřejmě, tady stejně jako u X-Files jsme se dočkali v loňském roce pokračování, ale konec to přesto před deseti lety byl. No a v neposlední řadě další tragické zrušení podobné Firefly o pět let dříve… Veronica Mars. Pouhé tři série získal tento klenot od Roba Thomase, víc mu stanice nedopřála. Fanoušci ukázali, jaká to byla chyba, když si zaplatili na Kickstarteru filmové pokračování během pár hodin od spuštění kampaně (částka nakonec byla několikanásobně vyšší, než se původně požadovalo).

Kromě toho se před deseti lety rozloučila teen soap opera The O.C., mafiánské drama od HBO The Sopranos nebo sci-fi od USA Network The 4400.

Bolest ještě nevychladla: 5 let od konce

Asi nemá moc smysl zabývat se výročími seriálů, které měly premiéru před pěti lety, protože celá řada z nich se stále vysílá. Ale můžeme se alespoň podívat na pětiletá výročí od konců našich oblíbenců. Jak nadpis trefně říká, jejich ztráta nás stále bolí a mrzí, pořád ji máme v čerstvé paměti. Vždyť mnozí z nás/vás už ji prožívali také u nás na SerialZone, když nám byly čtyři roky a čerstvě jsme oblékli nový moderní kabátek.

Těžko říct, který seriál by si zasloužil zmínku jako první, protože v roce 2012 skončilo opravdu hodně miláčků. Samozřejmě musíme zmínit Chucka, který měl na SZ opravdu velkou fanouškovskou základnu a jeho zrušení mnoho lidí skutečně oplakalo (a to ani nemluvíme o tom konci, ztrátě paměti atd.)! Po osmi letech se v roce 2012 rozloučily dvě klasiky. Na Foxu to bylo lékařské drama House M.D. (Dr. House), na ABC soap opera Desperate Housewives (Zoufalé manželky). Ano, vážně už je to pět let!

A tím zdaleka nekončíme. Eureka (Heuréka – město divů), Leverage (Dokonalý podraz), One Tree Hill, The Closer (Closer) a Weeds (Tráva). Všechny tyto seriály jsme v roce 2012 ztratili. Byl to očividně velmi krutý rok. Alespoň některé z nich měly finále, které si zasloužily.


Šťastný nový rok 2017, SerialZoňáci! Povídejte, jak se vám článek líbil? Překvapilo vás stáří některých seriálů? Která výročí budete slavit? Které z těch to kousků patří mezi vaše zamilované? A cítíte se sami staře, nebo už patříte do té mladé generace, která o většině těchto klasik ani neslyšela? :-D

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře46zobraz všech 46 příspěvků
Kratos91

Kratos91

bezva práce :) jen škoda, že se nezačlo víc v minulosti a neudělalo se více půlvýročí...před 45 lety...
před 7 roky
Kratos91

Kratos91

taky nemůžu uvěřit, že už je to 10 let :)
před 7 roky
lovebuffyangel

lovebuffyangel

Fíha, ani si to člověk neuvědomí. 20 let od premiéry Buffy the vampire slayer. Můj best seriál slaví...
před 7 roky
Další články k tématu