24. 1. 2017

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Polovina sezóny utekla a my se opět podíváme na to, jak si stojí jednotlivé seriály, se kterými se příští rok téměř určitě uvidíme a s kterými bychom se měli začít loučit už teď.

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

V druhém článku se podíváme na stanici CBS. Ta letos okusila, jak chutná zájem diváků o nové seriály. Skutečně – téměř všechny její nové komedie slavily úspěch a ani dramata nezůstala nepovšimnuta. Stanice se tak nepouštěla ani do rušení, ani do prodlužování a potichu vyčkává na konec sezóny, kdy si to se všemi seriály zúčtuje. V květnu ale už, narozdíl od minulých let, nebude platit, že silná značka automaticky zaručuje další roky vysílání.

Stoprocentní jistoty

Šance na zrušení:
0 %

NCIS
Série: 14.

Krátký komentář: Námořní vyšetřovací služba je příběhem sama o sobě. Jen málo seriálů se dokázalo udržet na vrcholu tak dlouho. A opravdu málo seriálů má dnes tak jistou pozici jako právě NCIS. Toto není módní, jednosezónní seriál, ne, toto je seriál celého segmentu diváků, který skončí buď smrtí Marka Harmona nebo generace, která se seriálem vyrostla a zestárla. Ps. seriál je již obnoven.


Ještě si vydechněte

Šance na zrušení:
5 %

The Big Bang Theory
Série: 10.

Krátký komentář: Letošní rok je pro TBBT v jistém ohledu přelomový. Seriál dosáhl desáté řady, což je milník, kterým se můžou chlubit jen ty nejznámější, nejoblíbenější a nejsledovanější seriály historie. Přelomový je ten rok pro seriál proto, že i když dosáhl tohoto pěkného kulatého čísla, rozhodně se nechystá končit. Ano, je pravda, že jeho výsledky nejsou tak zářivé jako kdysi a rating spadl několikrát na absolutní minimum, v rámci stanice jde ale o jedničku, která si je ve své pozici jistá. I když se objevují zprávy o obtížném vyjednávání nových smluv a začíná se hovořit o konci seriálu, osobně bych minimálně ještě dva roky s TBBT počítal.

Šance na zrušení:
10 %

Mom
Série: 4.

Krátký komentář: Mom už se dostává do fáze, kdy je jednou ze služebně starších komedií CBS. Přesto se už čtvrtým rokem drží mezi komediemi na pomyslných stupních vítězů. Donedávna platila za komediální dvojku stanice, a letos tuto pozici bojuje s Kevin Can Wait. Pokud má některá ze starších komedií šanci na obnovení, rozhodně to je Big Bang a hned po něm Mom.

Šance na zrušení:
10 %

Bull
Série: 1.

Krátký komentář: Bull byla od stanice sázka na jistotu. V programu ho vklínila mezi veleúspěšný blok kriminálek NCIS a NCIS: New Orleans a doufala, že mu tím nažene diváky. Povedlo se? No to si pište. Bull hladce vystřídal NCIS: New Orleans a povážlivě začal ohrožovat status dvojky stanice NCIS: Los Angeles. Jediný, kdo na tom tratil ale byl právě New Orleans. Bull je navíc skvělým příkladem toho, jak stanicím ne až tak úplně záleží na kritikách. Letos se CBS nahromadily seriály, které byly kriticky ztrhány, ale divácký zájem tento škraloup poměrně dobře vyvažuje. A co se týče obnovení Bulla, je to velmi, velmi pravděpodobné.

Šance na zrušení:
10 %

NCIS: Los Angeles
Série: 8.

Krátký komentář: NCIS: Los Angeles se letos přemístil na nedělní večery, což mu oproti téměř tragickým pondělkům nesmírně prospělo. Vrátil se zpět mezi tři nejsledovanější dramatické seriály stanice (novinka Bull mu vyfoukla druhé místo) a je velmi pravděpodobné, že ve své pouti bude i nadále pokračovat. Kromě samotné NCIS je u dramat obnovení nejblíže právě NCIS: Los Angeles.

Šance na zrušení:
15 %

Blue Bloods
Série: 7.

Krátký komentář: Blue Bloods je seriál, který se vymyká všem zažitým představám o plánování programu a o běžné psychologii diváka. Jako takový se totiž drží ve svém pátečním timeslotu zuby nehty a zjevně mu to ani nevadí – vždyť tam, kde končily seriály doslova po desítkách, on předvádí výsledky, které se za tragické rozhodně popsat nedají. Takže bylo to tak loni, bude to tak i letos. Blue Bloods dostane další řadu, protože nic lepšího CBS nemá. A nic lepšího snad ani mít nechce, mezi dramaty je to páteční jasná jednička. V deset večer.

Šance na zrušení:
15 %

Kevin Can Wait
Série: 1.

Krátký komentář: Kevin Can Wait byl (pro mě z nějakého velmi záhadného důvodu) jednou z nejočekávanějších novinek sezóny a podle toho i vypadalo to, jak se k němu stanice zachovala. Po počátečním (a očekávaném) úspěchu v postbigbangovském timeslotu ho stanice přesunula na osmou večerní a postavila na něj celý komediální večer. A Kevin, nutno říci, nezklamal. Sice z něj není podobný hit jako právě Big Bang (ale tomu taky trvalo tři roky, než se dostal na přední příčky), ale spolehlivě se drží s The Great Indoors v popředí mezi nejlepšími komediálnimi novinkami na CBS.


Není to tak jednoznačné

Šance na zrušení:
25 %

Madam Secretary
Série: 3.

Krátký komentář: Madam Secretary má za sebou dva poměrně úspěšné sezóny, kdy se usadila v nedělním timeslotu a ukázala, že jí tento den sedí. Letos se posunula na pozdější hodinu a uvolnila místo pro NCIS: Los Angeles. NCIS: LA z toho těžil, Madam Secretary ani moc ne – ve sledovanosti seriál klesl o dva miliony diváků a mezi nenovými dramaty jsou za ní snad už jen Elementary, Pure Genius a Code Black. Proč ale zrušen nebude? Kvůli syndikaci. Stanice si mohla letos dovolit zašachovat se seriálem, protože jeho obnovení je poměrně dost jisté a čtvrtou sezónu seriál obdrží právě kvůli syndikaci.

Šance na zrušení:
30 %

MacGyver
Série: 1.

Krátký komentář: MacGyver se ze začátku zdál jako totální přešlap. Kritiky nešetřily pekelnou sírou a zdálo se, že se seriál sám zabije v pátečním timeslotu, jako spousta před ním. Jenže v pátek na CBS panuje Hawaii 5–0 a Blue Bloods a třetí seriál by se jim hodil do party – a MacGyver na to kápnul. Sledovanostně je na tom bídně, ale rating má v poměru k divákům slušný. Což znamená jednu věc – seriál zajímá mnohem více mladých diváků, než by se v pátek čekalo. A jestli mu to zajistí prodloužení? Budete se divit, ale pokud CBS nevytáhne z připravovaných projektů nějakou pecku, kterou bude chtít v pátek labužnicky veřejně popravit, s MacGyverem se uvidíme i příští rok.

Šance na zrušení:
30 %

Hawaii Five-0
Série: 7.

Krátký komentář: Posledních několik let se na CBS formovalo něco, co nemá žádná jiná stanice – stabilní blok seriálů, které by měly sledovanost aspoň přibližně odpovídající zbytku stanice. CBS se to povedlo – Blue Bloods i Hawaii 5–0 válcují ostatní. Ano, NBC má Grimm a ABC Last Man Standing, ale jen CBS má stabilní celý večer. Hawaii 5–0 sice není nejsilnějším článkem trojice, ale od loňska prožila mírný vzestup, který ho posune směrem k další řadě.

Šance na zrušení:
30 %

The Great Indoors
Série: 1.

Krátký komentář: The Great Indoors je v podstatě překvapení této sezóny. Ač od něj nikdo nic nečekal, dokázal se vyšvihnout mezi nejsledovanější komedie stanice. Na druhou stranu, jeho pozice není lehká. Letos je to mezi komediemi na CBS poměrně vyrovnané a mohlo by lehce dojít na situaci, že by z kola ven šel Life in Pieces nebo třeba 2 Broke Girls. Pokud ale The Great Indoors vydrží se svými výsledky do konce roku, prodloužení se pravděpodobně doč­ká.

Šance na zrušení:
35 %

NCIS: New Orleans
Série: 3.

Krátký komentář: Druhý spin-off z franšízy NCIS se letos vydal už do své třetí řady a v té ho potkala jedna poměrně zásadní věc – stanice rozdělila blok NCIS/NCIS: New Orleans a vsunula mezi ně svou novinku Bull. Co ale bylo dobré pro Bulla, nebylo dobré pro New Orleans. Seriálu rázem ubyli diváci a rating se dostal na nějakých 1.2 – ve svém timeslotu ho poráželo i Chicago Fire. Nutno ale podotknout, že skladba diváků obou seriálů je trochu odlišná. Pro NCIS: NO to ale teoreticky nemusí nic znamenat. Seriál má těsně před syndikací a stanice má na skladě horší kousky na rušení. Letos se tak kosa seriálu vyhne.

Šance na zrušení:
35 %

Scorpion
Série: 3.

Krátký komentář: Scorpion ve své první sezóně ohromil, v druhé tak nějak plynul a nikdo si ho moc nevšímal. V té třetí už si ho jen nikdo nevšímá. Bohužel, úděl seriálů z desáté večerní hodiny, které následují po komediálním bloku, je na CBS navlas stejný už několik let – propad o desítky procent a buď brzké zrušení, nebo zrušení za jeden až dva velice hubené roky. Scorpion je právě na prahu takového období. Po silných letech, které strávil za komediálním blokem, byl odsunut na pozdější hodinu, kde mu ale už nezbývá moc diváků – zvlášť po The Odd Couple. A tak se zdá, že jeho jízda končí, ale není to tak – skončí až příští rok. Scorpion má svou aktuálně třetí řadu, a tak se čeká, že čtvrtou dostane kvůli syndikaci.

Šance na zrušení:
35 %

2 Broke Girls
Série: 6.

Krátký komentář: Seriál 2 Broke Girls letos začal svou už šestou sezónu a oficiálně letos povýšil na pozici druhé nejstarší komedie stanice. Bohužel výsledky tomu i napovídají. Loni zažil seriál propad pod 2.0 a letos dokonce pod 1.5. Sice to nejsou nejhorší výsledky (pořád je zde The Odd Couple, Man with a Plan a Life in Pieces), ale kdyby se stanice rozhodla osekat svůj komediální blok, seriál bude v ohrožení jako první. Ze starších komedií mají svou pozici jistou jen Mom a TBBT. Pokud se ale nestane něco nepředvídatelného, 2BG by ještě jednu řadu dostat mohl.


Ředitel stanice je na vážkách

Šance na zrušení:
55 %

Man with a Plan
Série: 1.

Krátký komentář: Man with a Plan je takový případ sám o sobě. Začal později než ostatní komedie, v době, kdy už měl třeba Kevin Can Wait za sebou úvodní nadháněčku diváků ve společnosti Big Bangu. Man with a Plan tak mohl těžit jen z toho, co zbylo po Kevinovi a docela se mu to i dařilo. Jen v ratingu to bylo o něco horší, což se pravděpodobně podepíše i na jeho šancích na obnovení. Výsledky okolo 1.1–1.2 nejsou pro komedii na CBS to pravé ořechové.

Šance na zrušení:
55 %

Criminal Minds
Série: 12.

Krátký komentář: Criminal Minds má už svá slavná léta za sebou, přesto jde pořád o jednu z nejznámějších značek stanice. Loni se ale seriál dostal pod 10 milionů diváků, což už fanouškům mohlo značit, že konec se blíží. Letos je situace ještě vážnější. I když ratingy seriálu nejsou tak zlé jako třeba u Elementary nebo Code Black, usadily se na hranici 1.3–1.4. Problém Criminal Minds je ale někde úplně jinde – silná konkurence na Foxu a NBC (potažmo i na ABC) a slabý předskokan pomalu zabíjejí značku. Letos se CBS ještě možná smiluje, ale příští rok bych už s koncem nadobro počítal.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Šance na zrušení:
70 %

Life in Pieces
Série: 2.

Krátký komentář: Life in Pieces nezačal loni svou pouť úplně nejhůř a pravděpodobně nebýt seriálové taktiky, kterou se nechválně proslavila NBC v 90. letech (tj. promovat své novinky v timeslotu po hitech), už by tu seriál nebyl. Jenže letos dostal Life in Pieces možnost se sám ukázat a nedopadlo to nejlíp. Je vidět, že pozdní večerní timeslot mu nesvědčí, i když v něm nemá komediální konkurenci (on obecně letos čtvrtek na CBS je poměrně zapeklitý, vzhledem k šílené – i když nekomediální – konkurenci na zbytku stanic). Life in Pieces ale bohužel v rámci stanice spadl pod průměr a je docela možné, že až se bude v květnu škrtat, dostane se nebezpečně blízko nepostupových pozic. Bude záležet na nabídce nových pilotů.

Šance na zrušení:
70 %

Elementary
Série: 5.

Krátký komentář: CBS se svým Elementary píše příběh, který vymyká tradičnímu dnešnímu pojetí televize a přitom je strašně jednoduchý. Hlavní roli v něm totiž hrají peníze, a to peníze, které CBS inkasuje ze syndikace seriálu a které nejsou malé. Díky tomu si mohla dovolit přesunout Elementary do timeslotu, ve kterém by ostatní seriály musela zrušit a ponechává ho tak nějak… vyhnít. Elementary totiž ratingově zrovna nezáří a upřímně, nezářil by ani na ABC nebo NBC. CBS v tomto stavu ponechává seriál už třetí rok po sobě, je otázka, kdy jí dojde trpělivost. Může to být letos a může to být i za pět let.

Šance na zrušení:
75 %

Code Black
Série: 2.

Krátký komentář: Loni to byla novinka, která byla jen těsně obnovena a která v podstatě zachránila čest dramatických novinek na CBS (dobře, ještě tam byl Criminal Minds: Beyond Borders, ale tam se obnovení tak trochu čekalo). Letos je bohužel právě o ten pomyslný stupínek níž, kde už obnovení nikoho nečeká. Sledovanostně i ratingově dokonce seriál spadl pod některé komedie a i objednávka jen na 16 epizod značí, že stanice nemá se seriálem zrovna růžové plány.


Oběma nohama v seriálovém hrobě

Šance na zrušení:
85 %

The Odd Couple
Série: 3.

Krátký komentář: Ve své první sezóně to byl lehce překvapivý hit. Ve své druhé řadě se tak tak udržel mezi postupujícími do dalšího roku. Letos je ale už úplně dole – ze starých komedií má nejhorší výsledky a v porovnání i s novými je na předposledním místě. I když sledovanost seriálů na Velké pětce postupně klesá, tahle malá korektura nebude stačit The Odd Couple k záchraně. Jediná možnost je pro něj syndikace, což teoreticky může vést k poslední řadě vysílané třeba v midseason nebo v létě.

Šance na zrušení:
90 %

Ransom
Série: 1.

Krátký komentář: Ransom má za sebou teprve tři epizody, přesto v jeho případě nemůžeme moc mluvit o prodloužení nebo rušení. Na jednu stranu je nasazený v sobotu, což je automatická stopka do dalších řad (a že jeho sledovanost je po druhé epizodě velmi špatná), na stranu druhou je „pouze“ koprodukován mezi CBS, Globalem, TF1 a RTL. Jenže na ostatních stanicích zatím nejel, a i kdyby případná druhá řada vznikla, CBS už se týkat nebude.

Šance na zrušení:
95 %

Pure Genius
Série: 1.

Krátký komentář: Pure Genius byl přehmat vedle. Námětem a příběhem, který ztrhali kritici, timeslotem, ve kterém mu konkuroval How to Get Away with Murder a The Blacklist a ve kterém v podstatě neměl jak získat dramatické diváky. Díky tomu všemu se po pár epizodách propadl na 5–6 milionů diváků a rating 0.8–0.9, což jsou výsledky hodně podobné Elementary. Narozdíl od Elementary ale za sebou Pure Genius nemá štědrou syndikaci a 4 další řady, takže… prostě… se s ním rozlučte.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Stanice byla natolik prozíravá, že své seriály před touto kategorií prozatím uchránila.

Pojďme si tedy výsledky shrnout. Nejdřív ale ještě vyjmenujeme seriály, které jsme nehodnotili a kterých se dočkáte (pravděpodobně) v druhé sérii článků. Svou premiéru si totiž ještě neodbyly Zoo, Criminal Minds: Beyond Borders a novinky Doubt, Superior Donuts, Salvation a Training Day. Star Trek Discovery je zatím odložený na neurčito, pravděpodobně na léto 2017 nebo až na novou sezónu. Společně se Star Trekem se na premiéru na CBS All Access připravuje i The Good Fight.

Stanice zatím prodloužila jeden seriál, a to NCIS (už loni). Letos se zatím nepouštěla ani do obnovování, ani do rušení. Prodloužení od ní pravděpodobně obdrží NCIS: New Orleans, NCIS: Los Angeles, Bull, Madam Secretary, Mom, Blue Bloods. O zrušení si naopak říká Pure Genius, Code Black, Elementary, The Odd Couple, Ransom, teoreticky i Life in Pieces.


Je pro vás případné zrušení vašeho seriálu překvapení? Koho byste rádi viděli v další sezóně?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře30zobraz všech 30 příspěvků
Valesion

Valesion

Tak The Big Bang Theory prodlouží to je jasné. 2 socky snad taky a ještě z této stanice sleduju...
před 7 roky
bettyragy

bettyragy

Tak koukám, že podle článku by mi zůstával postední díl Code black, ach jo. A to se mi tento seriál tak...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Tak prý prodloužení Big Bangu je na spadnutí (a hned na 2 série)
před 7 roky
Další články k tématu