Janca.W

off
JménoJana
Věk40 let
BydlištěPraha
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatelky Janca.W
plakát
Proč? 13x proto
16. září 2017
další názory k seriálu

13 Reasons Why

Po Broken další letošní seriál, který člověka rozebere na nanočástice a srazí ho na kolena.

Na středních ale i základních školách děti šikanování a pomluvám čelí bohužel celkem pravidelně. Myslím, že každému z nás bylo ve škole ublíženo a každý z nás někomu ublížil. Proto je natočení tohoto seriálu záslužné. Je velmi dobře udělaný, s dobrými hereckými výkony, takže má šanci předat nějaké poselství a třeba i pomoct. Kromě toho, jak naše činy mohou druhým ublížit mimo jiné totiž ukazuje, že i když nám to připadá, nemusíme na tu kupu hnoje být sami a že i ti, co nám ublížili, mají své problémy a udělali to třeba i proto, že jsou sami zahnaní do úzkých.

13 Reasons Why má své slabší momenty a někdy je chování postav lehce nelogické, ale vcelku je to nadprůměrný kousek. I když si nejsem jistá, jestli je tohle všechno důvod k sebevraždě. Psychické následky do konce života by si z toho odnesl asi každý, ale sebevražda mi přijde přeci jenom trochu přehnaná.

Hlavně mě mrzí ale jedna věc. Málokterý seriál by si zasloužil uzavřený konec tak, jako tenhle. A tím nemyslím dopodrobna vylíčit, co se s každým stane. Stačilo by udělat poslední díl trochu delší a pouze nastínit, jakým směrem se budou osudy hlavních postav ubírat. Nebo to klidně utnout i takhle. Bojím se, že druhá řada zkazí to, co se povedlo té první. Protože všechno, co mělo být řečeno, už vyřčeno bylo. A ten otřes, který divák po zhlédnutí zažívá, by neměl být rozptýlen dalšími díly. Rozhodnutí natočit další řadu je, řekla bych, velká chyba. No uvidíme...

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
80 %
plakát
Broken
9. září 2017
další názory k seriálu

Nesmírně neutěšené

Seriál o katolickém knězi s Seanem Beanem, na to jsem se těšila velmi. Ovšem že to bude takhle dokonalá záležitost, to jsem netušila.
Celý seriál velmi působivým způsobem ukazuje, jak nesmírně těžká je práce kněží, jak silné osobnosti to musí být. Každý člověk má nějaká závaží, která musí nést a se kterými se musí vyrovnat a když musíte nést na ramenou ještě tíhu skutků druhých lidí, musí to být občas k nevydržení.
Trochu mne zamrzelo, jak moc se scénáristé snažili nacpat do seriálu všechny neduhy dnešní společnosti - chudoba, gamblerství, rasová nenávist, nenávist k homosexuálům, sexuální zneužívání kněžími. Jak seriál plyne, člověk si začne připadat příliš vychováván. Trošku úsměvně navíc působila závěrečná scéna, protože polovina lidí by ke svatému přijímání vůbec neměla přistoupit, ale to je drobný detail a v naší zemi ho postřehne asi málokdo.
Kromě skvělých hereckých výkonů a tak tíživé atmosféry, že je vám při sledování nesmírné úzko, seriál nabízí také dobře vykreslené sociální problémy severní Anglie.
Všechny díly jsem zhltla téměř na jediný zátah a kdyby to nebylo tak strašně neutěšené a depresivní, asi bych i oplakala, že už je konec. Seriál ale naloží divákovi tak, že víc by asi zvládl málokdo. Každopádně po Taboo zatím nejlepší počin tohoto roku.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
90 %
plakát
Američtí bohové
13. června 2017
další názory k seriálu

prapodivnost

Právě jsem dokoukala pátý díl a mohu zkonstatovat, že pokud máte za sebou díl první a myslíte si, že časem vám budou záležitosti probíhající na obrazovce jasnější, tak nebudou :)

American Gods je snad nejdivnější seriál, který jsem kdy viděla. To, že na obrazovce běhají nějací noví a staří bohové člověk "pochopí" jen díky popisku seriálu, bez přečtení na co se jdete dívat nemáte šanci.

Problém je v tom, že u nových bohů netušíte, co mají představovat a o těch starých jste z většiny nikdy neslyšeli, takže se člověk nemá vůbec čeho chytit. A do toho tam ze zcela nepochopitelného důvodu běhá mrtvý sešitý člověk poháněný šťastnou mincí. (Kolem kterého sice létají hejna much, ale nikdo si nestěžuje na jeho zápach, což mě nesmírně vytáčí :)

Ono to zkrátka vůbec nedává smysl. A tak jediné, čím se můžete bavit jsou jednotlivé postavy a jejich vybočenost a potom samotné absurdity, které se tam dějí. Na celek zapomeňte, možná že na konci opravdu dojde k nějakému zvratu, díky kterému pochopíme, na co se to celou dobu díváme, ale já už tomu přestávám věřit.

V seriálu jsou navíc hojně používány zpomalené záběry a protahované scény a to skoro vždy v okamžiku, kdy je vám to nejméně milé. A všechno to podkresluje hodně divná a nepříjemná hudba.

Vzhledem k výše napsanému si nedovedu vysvětlit, proč na to pořád koukám a hlavně proč mě to pořád víc a víc baví. Ale je to tak. Na Mr. Wednesday se skoro až těším...

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
71 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
60 %
plakát
Defiance
4. února 2014
další názory k seriálu

Defiance

Sci-fi moc nesleduji a když jsem si pouštěla první díl Defiance, mnoho jsem o tomto seriálu nevěděla. Tím jsem byla ušetřena zde tolik zmiňovaného zklamání. Ani neoriginalita mne netrápí, neb z oněch „kopírovaných seriálů“ jsem jich moc neviděla. Jak jsem řekla, sci-fi nevyhledávám. Takže možná právě proto, že se v seriálu řeší hlavně politické intriky, nesnášenlivost mezi jednotlivými rasami, sem tam nějaká ta vražda a trocha rodinných problémů, vše pouze úhledně zabalené do sci-fi hávu, si mě seriál získal na svou stranu. Oceňuji také absenci nějaké výraznější romantiky.

Až na nesnesitelnou Irisu (a její nesympatické zrzavé druhy) mi postavy a herecké obsazení nevadilo. Někdo umí hrát lépe, jiný hůře, ale celkově to až taková katastrofa není.

Dějově to je „lehce“ nedotažené, o charakteristikách jednotlivých ras, či motivech jedinců toho moc nevíme a některé skutečnosti v nás vyvolají wtf pocit (nepropadnuvší se oblouk nad městem mne opravdu dostal), ale jako oddechový seriál Defiance obstojí.

Zvlášť chci vyzdvihnout úvodní znělku. Ani nevím čím mi tak učarovala, ale převážně hlavní hudební motiv se opravdu povedl...

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
86 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
70 %
plakát
Holky za mřížemi
28. prosince 2013
další názory k seriálu

OITNB si zamilujete

Filmy z vězeňského prostředí mám ráda, seriálů s touto tématikou mnoho neznám. Snad až na Prison break, ale u toho jsem shlédla jen pár dílů, protože mě nijak zvlášť nezaujal. OITNB je ale úplně jiná káva, tento seriál jsem slupla jako malinu během tří dnů.
Jde o geniálně namíchanou kombinaci komedie a dramatu. Počáteční díly jsou více komediální, ale s postupem času stále více přituhuje. Každý díl mě zcela pohltil a mohu s čistým svědomím říci, že jsem se u sledování toho seriálu ani na okamžik nenudila.
Flashbacky, které nám ukazují střípky ze života jednotlivých vězeňkyň celek vůbec nenarušují, člověk se na ně dokonce těší, nejen proto, že díky nim lépe chápe, proč se která postava chová tak, jak se chová. Kromě flashbacků je zajímavý i pohled z druhé strany "barikády".
Obsazení je také velmi vydařené. Ano, Jason Biggs hrát neumí a působí lehce otravně, ale zbytek postav je obsazen skvěle.
Zkrátka tento seriál by si neměl žádný seriálový nadšenec nechat ujít, protože těch takhle povedených opravdu není mnoho...

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
100 %
plakát
Chirurgové
31. října 2013
další názory k seriálu

Nadprůměrná stálice

Grey´s anatomy sleduji již od doby, kdy nám ji poprvé naservírovala jedna z českých televizí, postupně jsem ale naštěstí přešla z dabingu na původní znění.
Je to klasická záležitost z lékařského prostředí...sledujete osudy chirurgů v jedné z chicagských nemocnic, jejich úspěchy i neúspěchy na poli pracovním i osobním....přesto jsou právě Chirurgové o něco lepší než ostatní seriály s podobnou tematikou. A čím, že to je?
Herecké výkony, stejně jako samotný výběr herců není, dle mého názoru, nijak nadprůměrný. Setkala jsem se i se zajímavějším oživením seriálu v podobě ne zcela standardních dílů, např. děj kompletně z pohledu pacienta, jednoho z lékařů apod. (tuším, že podobné díly byly používány v Pohotovosti či Chicago Hope…? Paměť mi neslouží, jak by měla).
To, co Grey´s anatomy vyvyšuje je samotná Shonda Rhimes, která zkrátka umí svou práci zatraceně dobře. Podařilo se jí stvořit seriál, na jehož díly netrpělivě čekáte i po sedmi letech vysílání. Pravda, poslední 10.řada je zatím trochu slabší, ale i tak vás Chirurgové stále dokáží pořádně rozesmát i dojmout k slzám (často v jednom jediném dílu) a nudných či trapných momentů je poskrovnu. Postavy za tu dlouhou dobu nezměnily nijak zásadně svůj charakter (jak tomu někdy bývá), hlášky jsou stále velmi vtipné, lékařské případy neustále překvapují, Shonda prostě pořád ví, co napsat, aby nás zaujala. A co je neméně důležité, má odvahu uklidit či rovnou zabít i hlavní postavu, a to klidně i víc než jednu. Jistotu toho, že se se všemi uvidíte i v následující řadě, tudíž žádnou nemáte. A že tenhle seriál baví i při tom, kdy z původního složení již mnoho postav nezbylo, je jen důkaz vysoké kvality, kterou Grey´s anatomy má. Pokud máte seriály z lékařského prostředí rádi, Chirurgy si zamilujete. Já je rozhodně zbožňuji :)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
90 %
plakát
Chicago Fire
27. října 2013
další názory k seriálu

Velmi milé překvapení

Jak už tu bylo napsáno, seriálů o hasičích není až tak mnoho. Už tím je Chicago fire zajímavý. Jeho kladem je navíc vyváženost dílů. V každém vám tvůrci ukáží několik zásahů v terénu, ale akcí vás neubijí. Řeší se vztahové problémy, ale nemáte ze seriálu pocit, že je to primárně o nich. Navíc se máte možnost podívat blíže do života jednotlivých pracovníků z 51. hasičské stanice, do jejich domovů, baru jež někteří vlastní apod., čímž je seriál ještě rozmanitější. Na své si tak přijde téměř každý divák. Dalším velikým plus jsou dějové linie plynoucí přes několik epizod. Herci jsou sice přehnaně hezcí a sympatičtí, ale je to americký seriál, tam to prostě asi jinak neumí :)
Chicago fire je tak (alespoň pro mě) velmi příjemným překvapením a trvalo mi opravdu jen chviličku, než jsem si ho zamilovala.

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
80 %
plakát
Revoluce
27. října 2013
další názory k seriálu

Dobrý nápad

Tak tohle je zase po delší době seriál, který mě opravdu nadchnul. Má to nápad, má to spád, mezi postavami nenajdete žádného 100% klaďase či záporáka, herci (až na pár výjimek) nelezou na nervy a dokonce umí i hrát. Scénáristé se navíc nebojí zabít i některé z hlavních postav, takže si nemůžete být jisti, jestli se ten či onen dožije dalšího dílu. První sérii jsem zhltla velmi rychle a teď s napětím očekávám, co přinese ta další a jestli seriál nakonec nezruší, jak tu pár redaktorů naznačuje. Osobně by mě to mrzelo, protože zatím mě Revolution opravdu baví. Má samozřejmě i své mouchy a není jich zase tak málo, ale v celku vzato patří mezi ty lepší seriály. Tedy alespoň pro mě :)

40 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
80 %
plakát
Prolhané krásky
20. srpna 2013
další názory k seriálu

překombinované

Pretty little liars není špatný seriál, ale mě to prostě nějak nechytlo. U prvních dílů jsem se nudila, hlavní hrdinky mi přišly vesměs nesympatické a nemohla jsem se zbavit dojmu, že sleduji mix Gossip girl se Zoufalými manželkami pro náctileté. Ale říkala jsem si, že když má seriál tak vysoké hodnocení, třeba se do toho dostanu. Ale nedostala.

Je pravda, že seriálu nechybí napětí, postupem času jsem si některé postavy i oblíbila a nápad to není úplně špatný, ale všechno je příliš přitažené za vlasy.
Rozhodně nechápu, proč kamarádit se slečnou, která se mnou jedná jako s kusem hadru, využívá mě a ze všech ve městě si ráda dělá rohožku. Hlavním hrdinkám to zjevně přišlo normální, mě úplně ne. Problémy jako vyrovnání se s odlišnou sexuální orientací, chození s učitelem, přehnaná očekávání a nátlak od rodičů, krádeže, bulimie, absence rodičů apod. … nevím, kolik vašich přátel se potýká s podobnými problémy, já takových moc nemám, takže pravděpodobnost, že by každá ze čtveřice nejlepších kamarádek měla alespoň jeden z nich… no nevím. To, že se naše středoškolačky chovají jako dospělé je u amerických seriálů normální, to neřeším. Ale ten šatník… občas jsem měla pocit, že kostymér/ka nepřišel do práce zcela střízlivý.
Myslím, že pokud by seriál skončil s druhou řadou, bylo by ale vše OK. Bohužel neskončil. Teď jsme v situaci, kdy obyvatele Rosewoodu, kteří nejsou podezřelí a nepatří do A týmu byste spočítali na prstech jedné ruky. Na mě je to prostě trochu překombinované.

Ale abych se vrátila k první větě, PLL není až tak špatný seriál. To, že jsem vydržela celé tři řady je toho důkazem. Tu čtvrtou už si ale asi nepustím a vrhnu se raději na něco pro mě trochu smysluplnějšího.

71 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
86 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
60 %
plakát
Hemlock Grove
20. srpna 2013
další názory k seriálu

Tak trochu zvláštní seriál

Hemlock Grove je opravdu…zvláštní, při hodnocení jsem se zatím u žádného seriálu takhle nezapotila. První polovina mě opravdu nadchla, potom šla ale kvalita rapidně dolů a vylepšila se až na závěrečné dva díly - které ovšem stály za to.

Hlavním problémem tohoto seriálu je scénář. Páni scénáristé (hlavně při tvorbě dialogů) zjevně nebyli úplně ve formě. Pokud máte při sledování tendence zvedat oči v sloup, případně se usmívat v ne příliš vtipných momentech, něco je prostě špatně. Na druhou stranu musím vyzdvihnout kameru a herecké výkony. Některé záběry a nápady mi brali dech a onu tíživou mysteriózní až hororovou atmosféru se, myslím, podařilo zachytit také velmi dobře. Bill Skarsgård je tradičně dobrý (ostatně který ze členů Skarsgårdovic klanu není), Famke Janssen je tradičně nesnesitelná. Mám takový dojem, že jsem tuto herečku ještě neviděla hrát v ničem, u čeho bych jí neměla chuť omlátit hlavu ocelovou trubkou. Na její obranu ale nutno říci, že přesně taková tady měla být...

Při sledování True blood jsem měla pocit, že nechutnější seriál asi uvidím těžko. A ejhle, Hemlock Grove ho strčil hravě do kapsy. Nejsem člověk, který by při pohledu na utrhané končetiny, vyhřezlá střeva a cákající krev odvracel znechuceně tvář od obrazovky, ale některé krkavé záběry, které nám režisér v tomto seriálu naservíroval, byly už přehnané a hlavně zbytečné.

A celkově? Myslím, že o tomhle seriálu budu přemýšlet ještě dlouho. Ale mám ráda věci, které jsou jiné, možná až trochu divné, takže nakonec, i když předchozí řádky tomu možná nenasvědčují, dávám palec nahoru. Asi to není pokoukání pro každého, ale mé srdce si seriál nakonec získal a budu napjatě očekávat, v jakém duchu se ponese druhá řada.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
70 %
1/2
12