6. 2. 2014

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně NBC

Je tu poslední stanice, u které predikujeme naše tipy ohledně prodlužování a rušení. NBC loni zazářila, jak si vede letos?

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně NBC

Stanice NBC loni po několika letech konečně zažila malé probuzení. Její novinky Revolution a Chicago Fire se vyhouply poměrně vysoko a byly prodlouženy, navíc stanice nečekaně prodloužila novinku Hannibal, čímž se vyhnula větším spekulacím o krizi programu. Letos by stanice určitě chtěla dosáhnout podobného, ne-li většího úspěchu.

Povedlo se jí to? Ano i ne. Sice se loňské novinky jakž takž udržely na scéně, z těch letošních ale krom jedné nebylo téměř o čem mluvit.

Na NBC krom skriptových seriálů běží ještě několik realitek, které do našeho přehledu nezařazujeme. Jedná se o The Voice, The Biggest Loser, Dateline NBC, Last Comic Standing, The Sing-Off, American Dream Builders a další.


Stoprocentní jistoty

Šance na zrušení:
0 %

The Blacklist
Série: 1.

Krátký komentář: Už trailer si na YouTube získal mnohonásobně víc zhlédnutí než většina ostatních letošních novinek. A po čtyřech měsících to vypadá, že diváci dostali, co chtěli. Ze začátku procedurální kriminálka přerostla v seriál, který je každou epizodou temnější a temnější a na výsledcích je zájem diváků znát. Průměrná sledovanost se pohybuje nad 10 miliony diváků a rating nad 3 body – tím hravě poráží všechny ve svém timeslotu (kde mu konkuruje hlavně Castle). Z Blacklistu se vyklubal skvělý následovník The Voice (a nejsledovanější dramatická novinka letošní sezóny) a po právu si zasloužil prodloužení. Jak by také ne, když je podle NBC její nejsledovanější novinkou za posledních 19 let.

Šance na zrušení:
0 %

Parks And Recreation
Série: 6.

Krátký komentář: Obecně se ví, že komedie na NBC neslaví příliš velké úspěchy ve sledovanosti. Ani Parks And Recreation není (letos) výjimkou. Na druhou stranu, ani v případě předčasného neobnovení by tento seriál měl na další sezónu velkou šanci. Jeho výsledky sice nejsou úplně zářivé, v konkurenci ostatních komedií na NBC ale vychází jako vítěz. Vypadá to, že si stanice bude muset brzy zvyknout na nová měřítka pro své komedie, která jsou výrazně nižší než ta, na která byla zvyklá.


Ještě si vydechněte.

Šance na zrušení:
10 %

Chicago Fire
Série: 2.

Krátký komentář: Ještě loni to vypadalo, že se seriál nesrovná s diváckou přízní. Jeho sledovanost létala od 5 k 8 milionům diváků a rozhodně se nedala označit jako stabilní. To je ale pryč. Letos se seriál pohodlně usadil na křesle dvojky stanice a svými výsledky zdatně překonává sezónu první (nutno podotknout, že The Voice mu v tom zdatně pomáhá). Díky svému předskokanovi má seriál navíc srovnatelný rating s hlavním konkurentem – Person of Interest na CBS. Celé tohle pro seriál znamená jen jedno – téměř jasné obnovení na třetí sezónu.


Není to tak jednoznačné

Šance na zrušení:
20 %

Grimm
Série: 3.

Krátký komentář: Grimm už se stal stabilním pátečním seriálem, na který se stanice může spolehnout. Letošní výsledky jsou pro seriál poměrně příznivé, v rámci stanice si vede více než dobře. Jeho výsledky se dají srovnat s Revolution, pro Grimm ale mluví páteční timeslot, který pro běžné seriály znamená velké potíže. Na NBC musí vědět, že druhý takový seriál, který by odolal pátku, nemají.

Šance na zrušení:
25 %

Law & Order: SVU (Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti)
Série: 15.

Krátký komentář: Matador stanice NBC se ještě do hrobu nechystá. V současné době vyhrává středeční večer na NBC, přestože mu v přímé konkurenci jede na CBS další kriminálka, Criminal Minds. Svými výsledky překonává i svého předskokana Revolution, a to jak ve sledovanosti, tak v ratingu. Je tu ale jedno malé mínus – když byl před čtyřmi roky zrušen originální Law & Order, měl výsledky dost podobné dnešnímu SVU. Nutno ale podotknout, že tehdy byly hranice pro rušení mnohem přísnější.

Šance na zrušení:
30 %

Chicago PD
Série: 1.

Krátký komentář: Z Chicago PD bylo zatím odvysíláno jen pět epizod, už teď je ale jasné, že seriály Dicka Wolfa z chicagského prostředí táhnou. Původně midseason seriál má aktuálně jedny z nejlepších výsledků na stanici, hravě překonává Revolution a v současné době se s Law & Order: SVU bije o místo třetího nejsledovanějšího seriálu stanice. Na nováčka dobrý výkon.

Šance na zrušení:
30 %

Community (Zpátky do školy)
Série: 5.

Krátký komentář: S jen o chlup horšími výsledky než Parks And Recreation vstoupil do sezóny seriál Community. Analogie v obnovení se nabízí, pro seriál navíc mluví fakt, že má mírně lepší výsledky než loni a že tyto výsledky jsou stabilní. Obnovení seriálu pravděpodobně přijde, i když je ze strany NBC cítit jistý neklid ohledně komedií. V roce 2012 totiž objednala 14 komediálních pilotů, loni 16, letos to je už 17 a to pilotová sezóna ještě neskončila. Vypadá to, že na poli komedií začne být opravdu rušno.


Ředitel stanice je na vážkách…

Šance na zrušení:
45 %

Revolution (Revoluce)
Série: 2.

Krátký komentář: Loni mělo jít o bombu, která přidá do žánru sci-fi další kapitolu a nový směr, který zaujme diváky. To se úplně nepovedlo a když seriál v červnu končil, měl sotva 6 milionů diváků. NBC to ale stačilo a věnovala mu další sezónu. Jenže pozvolný sestup v počtu diváků dál pokračoval a dneska má seriál problém udržet i pětimilionovou hranici. Zda mu to bude stačit, to je otázka, Parenthood dokázal přežit i s horší sledovaností (ovšem také s výrazně lepším ratingem).

Šance na zrušení:
55 %

Parenthood (Famílie)
Série: 5.

Krátký komentář: Parenthood má na program tak trochu smůlu. Loni byl ve svém tradičním slotu v úterý v 10, letos ho stanice přesunula na stejnou hodinu ve čtvrtek, co pro něj ale vůbec nebylo výhodné, to byly předskokané. V obou případech se totiž těsně před ním vysílaly dvě komediální novinky, v obou případech došlo k jejich zrušení kvůli nízké sledovanosti. Dokážete si představit, že seriálu samotnému to asi prospět nemohlo. Seriál si sice dva roky drží stabilní čísla (letos téměř neopustil rating 1.3), došlo ale k výraznějšímu propadu sledovanosti, který by už stanice nemusela unést. Oproti tomu se seriálu blíží syndikace, která by mohla misky vah převážit k prodloužení.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Šance na zrušení:
80 %

Dracula (Drákula)
Série: 1.

Krátký komentář: Páteční slot měl být pro desetidílný seriál jednorázová záležitost, a také byl. Nízká sledovanost provázela Draculu už od samého počátku, přesto stanice nechala drama doběhnout. Obnovení se ale seriálu pravděpodobně vyhne, příběh byl poměrně uzavřený, i když si tvůrci prostor na další příběh nechali otevřený.

Spoustě fanoušků se nabízí analogie s loňským Hannibalem, který také nebyl moc sledovaný, ale obnovení se dočkal. V tomto případě ale produkce neprobíhala přímo pod NBC, ale pod kanadskou eOne Television, od které NBC seriál jen levně odkoupila. Proto jí na konci sezóny stačily i nižší ratingy, které seriál spolehlivě zaplatily. Bohužel, Dracula není tento případ.


Dvěma nohama v seriálovém hrobě

Stanice byla natolik prozíravá, že své seriály před touto kategorií prozatím uchránila.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Šance na zrušení:
Zrušeno

Welcome to the Family
Série: 1.

Krátký komentář: Společně s Ironside se jednalo o pátou a šestou zrušenou letošní novinku. Že by to ale bylo kdovíjaké překvapení, to se říct nedá. Seriál se už od začátku potýkal s kriticky nízkou sledovaností (nejlepší výsledek měl pilot – 2,99 milionu diváků a rating 1.1), které nepomáhaly ani zdrcující kritiky. Už hned zkraje bylo jasné, že tady se obnovení nedočkáme.

Šance na zrušení:
Zrušeno

Ironside
Série: 1.

Krátký komentář: Konkurovat kriminálkou kriminálce se opravdu nevyplácí. Dokladem toho je Ironside, který stanice NBC nasadila proti slavné CSI. Po slabém začátku (pilot získal rating jen 1.3) netrvalo dlouho a seriál stanice stáhla, přestože s ním počítala do celé sezóny. Jenže problém nebyl jen v nízkých ratinzích, seriál nepochodil ani u kritiků. Na Rotten Tomatoes získal seriál hodnocení pouchých 14 % a spousta recenzí jej označovala jako zbytečný, v časopise HollywoodChicago jej dokonce označili za nejhorší drama roku 2013.

Šance na zrušení:
Zrušeno

Sean Saves the World
Série: 1.

Krátký komentář: Velký návrat Seana Hayese se tentokrát nekonal. Seriál od začátku kdovíjak neoslňoval, často se držel jen těsně nad ratingem 1.0. Nakonec klesl i pod něj a bylo jasné, že obnovení se tentokrát (opět) nekoná.

Šance na zrušení:
Zrušeno

The Michael J. Fox Show
Série: 1.

Krátký komentář: Doslova pár hodin před napsáním článku přišla zpráva, které se nelze moc divit. Seriál Michael J. Fox byl, jako poslední z letošních nových komedií na NBC, zrušen, čímž jen dokázal krizi tohoto programu a této stanice vůbec. NBC tak zbývá už jen Growing Up Fisher a About a Boy, které se představí v midseason.

Sám seriál si ze začátku nevedl špatně. Jenže pak přišel velký propad, stejně jako loni u Go On. V době, kdy se rušil jeho souputník Sean Saves the World, měl The Michael J. Fox Show ještě horší výsledky. V posledních dvou epizodách klesl dokonce k 2 milionům diváků s ratingem 0.7, což stanice rozhodně nemohla akceptovat.


Krom výše zmíněných seriálů se na NBC chystá ještě premiéra několika dalších. Mezi ně patří Crossbones (v létě), Growing Up Fisher (25. února), Believe (10. března), About a Boy (21. února), The Night Shift (zatím bez data), Undateable (zatím bez data) a Crisis (16. března). Na premiéru druhé řady (28. února) se také chystá Hannibal.

A co tedy tipujeme na prodloužení? The Blacklist a Parks And Recreation už mají své jisté. Do další sezóny by mohli postoupit i Chicago Fire, Grimm, Chicago PD a Law & Order: SVU. Revoluce, Community a Parenthood ještě nemají vůbec nic jisté. Draculu potká pravděpodobně zrušení a Sean Saves the World, The Michael J. Fox Show, Welcome to the Family a Ironside se už o svůj osud starat nemusejí vůbec.


Co si myslíte vy? Který seriál přežije a který by měli zrušit?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Nikaa

Nikaa

Najviac sa teším z The blacklist, Revolution dúfam, že sa trochu vzchopí a ešte niečo ukáže, prvú sériu...
před 10 roky
Arkantos

Arkantos

Blacklist potešil. Revolution sa vzchopila po polovici prvej serie, a začaitok druhej bol takisto výborny....
před 10 roky
vcelka444

vcelka444

No já se doufám v Revolution, je do dobrý seriál a souhlasím, že má potenciál ještě něco ukázat a...
před 10 roky
Další články k tématu