26. 3. 2013

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně NBC

Poslední díl našeho seriálu nás zavede ke stanici NBC. S tou to na začátku sezóny vypadalo nadějně, pak ale přišla prohra za prohrou. Kdo má šanci si připsat další sezónu a komu skomírá seriálové bytí?

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně NBC

NBC na začátku sezóny hrdě prohlašovala, že chce bojovat o své místo s ostatními stanicemi a chce se (jako každý rok) dostat výš. Fakt je ten, že pomiléniová léta nebyla ke stanici příliš milosrdná, přestože to byla právě NBC, která začala jako první z Velké pětky vysílat širokoúhle (v sezóně 2004–05).

Například sezóna 2005–2006 ale byla pro stanici velice nepříjemná, protože ze všech podzimních novinek musela kvůli nízké sledovanosti do dalšího roku pustit pouze jednu – tou byla komedie My Name Is Earl.

Další rok se ale vyhlídky zlepšily. Heroes se stali hitem pondělka, 30 Rock a The Office vyhráli ceny Emmy, v programu se nastálo uchytila soutěž Deal Or No Deal, ale co je hlavní, reality show America's Got Talent prorazila a její rating byl dokonce ještě lepší než rating foxovského American Idola, když (v roce 2002) začínal. Jenže ani tohle všechno nestačilo k tomu, aby se stanice odpoutala ze čtvrtého místa.

V dalším letech mizérie NBC pokračovala. Sice (opět jako první) umožnila přehrávání seriálů na mobilech, na sledovanosti se to ale neprojevilo. V sezóně 2008–09 stanice neprodloužila ani jednu novinku, v sezóně 2009–10 dvě (Parks And Recreation a Community), a v sezóně 2010–11 opět jen jednu (Parenthood). Navíc v těchto letech skončily stálice Scrubs (přesun na ABC), ER a po dvaceti sezónách i Law & Order). Hrdinové se v ratinzích propadli (a byli zrušeni) a šéf NBC, Jeff Zucker, prohlásil, že už nevěří, že by se NBC kdy znovu stala primetimeovou jedničkou. Nebýt lukrativního vysílání LOH 2008 a ZOH 2010, pravděpodobně by mluvil ještě ostřeji.

Další sezónu se ale stanice začala zvedat a prodloužila hned tři seriály (Grimm, Whitney a Up All Night) a přidala dvě realitky (The Voice a Love in the Wild). Letos tedy jako každý rok NBC vyhlásila, že se chce porvat o své místo na slunci. A měla k tomu samozřejmě, jako posledních pár let, spoustu nových seriálů. Za vlajkovou loď programu byl určen seriál Revolution. A seriál úspěch měl, narozdíl od několika ostatních.


Stoprocentní jistoty

Stanice byla natolik prozíravá, že své seriály před touto kategorií prozatím uchránila.


Ještě si vydechněte.

Revolution
Šance na zrušení:
10 %
Série: 1.

Kdy končí: 20. epizoda se bude vysílat 27. května.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Tento v podstatě nejočekávanější seriál podzimu (všichni jsme se přeci těšili na nového Abramse), splnil to, co diváci chtěli, ale krom tuny humbuku kolem stanice nepřinesl vůbec nic. Jeho sledovanost klesla z výborné na lehce podprůměrnou (co se týče srovnání s ostatními stanicemi), v rámci NBC je to ale pořád jeden z těch lepších seriálů (poslední epizody měly sledovanost kolem 8 mil. diváků).

Na druhou stranu kritici seriálu vyčítají, že i po půlce řady pořád hledá sebe sama, obsahuje spoustu nelogičností, a nemalá spousta fanoušků se obává toho, kam bude seriál směřovat poté, co by byl prodloužen (on totiž Abrams až takový mág není – umí rozjet seriál, s jeho dokončením je to ale horší). Seriálu asi dost uškodí i tříměsíční přestávka, kterou právě dokončuje. Jenže – a to je hlavní – seriál předvádí na NBC nebývalý rating (2.5–3.0), a to se cení. Velmi.

Law & Order: SVU (Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti)
Šance na zrušení:
15 %

Série: 14.
Kdy končí: 22. května se odvysílá 24. epizoda.

Krátký komentář: Matadora kriminálek, který aktuálně dokončuje 14. sezónu a je druhou nejdelší kriminálkou vůbec, se stanice určitě nebude chtít vzdát. Jeho výsledky sice nejsou tak oslnivé jako dřív a v posledních dvou sezónách nastal ve sledovanosti propad, pořád ale jde v rámci stanice o jednu z nadprůměrně sledovaných show. Letos bude ještě prodloužen, příští rok se už ale v souvislosti s ním může docela zřetelně mluvit o rušení.


Není to tak jednoznačné

Chicago Fire
Šance na zrušení:
20 %
Série: 1.

Kdy končí: 24. epizoda poběží 15. května.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: Jedno se NBC upřít nedá. Když už vytáhne nějaké neotřelé téma, stojí to pak za to. Navíc seriál táhne Jesse Spencer, který si udělal velké jméno díky Houseovi. Přestože má show ve sledovanosti velké výkyvy (od 6 do 8,5 milionu diváků) a jede až v 10 večer, vybudovala si mezi ostatními pevné místo a všeobecně se čeká, že bude prodloužena. Její rating se zatím pohybuje kolem vcelku příznivých 1,7 a i díky němu je ve svém timeslotu pravidelně druhá za CSI (i když je pravda, že příliš konkurence nemá – dál už vysílá jen ABC, a to Nashville).

Parenthood
Šance na zrušení:
20 %

Série: 4.
Kdy končí: Sezóna skončila 15. epizodou vysílanou 22. ledna.

Krátký komentář: Parenthood je seriál, u něhož je jeho osud poměrně jasný. Přestože nedosahuje kdovíjak extrémních sledovaností, stále se drží těsně pod hranicí pěti milionů diváků. Co je ale s podivem, seriál dosahuje ratingu kolem 1.8, což mu pravděpodobně zajistí další pokračování. Jeho timeslot sice nebyl kdovíjak těžký (krom Private Practice a Vegas – teď už Golden Boye – tam nic jiného není), ale vzhledem k tomu, že podobné výsledky má seriál už třetí sezónu za sebou, o prodloužení se pravděpodobně dlouho rozhodovat nebude.

Grimm
Šance na zrušení:
25 %
Série: 2.

Kdy končí: 22. epizoda se bude vysílat 5. května.

Krátký komentář: ABC má Once Upon a Time, NBC má Grimma. První sezóna tohoto seriálu byla společně s Up All Night nejlépe přijatou novinkou loňské sezóny na NBC, narozdíl od druhého jmenovaného si ale seriál dokázal podržet diváky. Zatímco se Up All Night propadl na méně než třetinu diváků oproti počátku a letos ho téměř určitě potká zrušení, Grimm je v úplně jiné situaci.

Ačkoliv první sezóna nebyla diváky a kritiky přijata úplně chladně, druhá už byla přijata s nadšením. Po premiérovém díle druhé sezóny v LA Times dokonce napsali, že je „nemožné druhou sezónu Grimma nemilovat“. Grimm ale stejně po čtvrté epizodě musel klidit z pondělního slotu zpět do staronového pátečního. A co se stalo? Nic. Překvapivě je druhá sezóna stejně dobře (nebo jen lehce hůř) sledovaná jako ta první.

V ratinzích ale kraloval. Dokázal generovat sice nijak závratná čísla 1.6–1.8, ale i těmi dokázal porážet jak CSI: NY, tak poté i Touch a Golden Boye, kteří se vysílali společně s ním.

Parks And Recreation
Šance na zrušení:
35 %
Série: 5.

Kdy končí: 20. epizoda se bude vysílat 27. května.

Krátký komentář: Původně midseason show se vyšvihla mezi stálice stanice. Na NBC snad žádná jiná komedie v posledních letech nedržela dvě a půl sezóny stejnou sledovanost. Jenže i na P&R dolehl pokles sledovanosti daný délkou seriálu a letos seriál zaujal průměrně jen 3–3,5 mil. diváků.

Jenže narozdíl od ostatních komedií na NBC si drží hodně slušný rating 1.4–1.7 a to je rozhodující. Pokud tedy dojde na této stanici k obnovení některé komedie, bude to pravděpodobně tato.


Ředitel stanice je na vážkách…

Whitney
Šance na zrušení:
55 %

Série: 2.
Kdy končí: Epizody 15 a 16 se budou vysílat 27. března.

Krátký komentář: O komediích na NBC by se dalo říct, že jsou bolavým místem stanice. I když se nějaký po začátku vyšvihne, žádný z nich se neudrží vysoko příliš dlouho. Whitney je ale jeden velký otazník. Seriál je totiž v několika ohledech oproti svým souputníkům výjimečný. Udržuje si sledovanost o něco vyšší než ostatní komedie na stanici (průměrně kolem 4 milionů diváků) a tento trend není sezónní záležitostí – děje se tak už druhou řadu. Věc druhá je ale ta, že v závěru sezóny došel seriálu dech a spadl na 3 miliony – s ratingem blížícím se hranici 1.0. Pro seriál, který pomalu sahal po dvojnásobné hranici žádná sláva.

Letos to totiž vypadá, že NBC bude rušit v hromadném hlavně u komedií. V našem přehledu zatím žádná komedie výrazně nevyčnívá a některé seriály před rušením nemusí zachránit ani to, že mají za sebou několik sezón.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Go On
Šance na zrušení:
65 %

Série: 1.
Kdy končí: 11. dubna poběží 22. epizoda.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: Go On je v kýblu. Kaši. Rejži. Kelu. Kdekdo doufal, že nové působiště Matta Perryho bude konečně řádný sukcés. To byl, ale jen ze začátku (konkrétně první tři epizody). Pak totiž začala sledovanost klesat (podobně jako loni u Up All Night), až se před Vánocemi ustálila na cca 6 milionech. Jenže vánoční přestávka nepřinesla nic dobrého. Seriál restartoval 4,3 miliony a to byl jeho nejlepší jarní výsledek. Pak následoval sešup, který v osmnácté epizodě vyvrcholil ránou v podobě sledovanosti poprvé pod 3 miliony diváků (konkrétně 2,87) a ratingem 1.0. Když tedy porovnáme druhou epizodu (první se vysílala v průběhu OH a není příliš relevantní), tak se během tří čtvrtin sezóny seriál dostal na 29,5 % sledovanosti začátku (9,73 mil. → 2,87 mil.). To jsou bohužel docela hrozivá čísla. Osobně bych se nedivil (přestože je to jedna z nejúspěšnějších komediálních novinek na NBC), kdyby byl seriál zaříznut.

Up All Night
Šance na zrušení:
70 %

Série: 2.
Kdy končí: 10. a 11. epizoda běžela 13. prosince.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: Up All Night v druhé sezóně premiéroval s nepřesvědčivou sledovaností 3,11 milionu diváků a ratingem 1.3, jako jeden z mála seriálů ale dokázal sledovaností druhého dílu překonat ten první. To bylo ale z hlediska úspěchů všechno. Seriál totiž stíhala rána za ránou v podobě neustálé fluktuace producentů, odchodu hlavní hvězdy Christiny Applegate a přání ze strany NBC na změnu formátu ze singlekamerového na multikamerový.

Seriál přitom na začátku sklízel převážně kladné ohlasy, ty se už ale moc neprojevily na sledovanosti. Po úpadku v sezóně první si seriál sahal na dno v sezóně druhé, kdy ani v primetimeu nedokázal za celou sezónu generovat rating vyšší než 1.4 a v konkurenci X Factoru, The Vampire Diaries, TAAHM a zrušeného Last Resortu málem končil na posledním místě. No a navíc byla druhá sezóna zkrácena na 11 epizod.

Guys With Kids
Šance na zrušení:
75 %

Série: 1.
Kdy končí: Sezóna skončila 17. epizodou vysílanou 27. února.

Krátký komentář: Klasický a mnohokrát viděný případ. Komedie na NBC to nemají lehké. O to víc, když jim na začátku moc lidí nevěří.

Už po pěti epizodách Gyus With Kids spadli pod 4 miliony diváků a v posledních několika dokonce pod miliony 3. Také rating se podezřele často přibližoval k 1.0. Seriál už na začátku nedostal plnou objednávku na 22 epizod, ale stanice šalamounsky přidala k 13 epizodám jen 4. Co tedy nasvědčuje prodloužení? Vůbec nic. Pokud se ředitel NBC nepřepíše, prodloužení pravděpodobně nenastane.

Community
Šance na zrušení:
80 %

Série: 4.
Kdy končí: 13. epizoda zakončí sezónu 9. května.

Krátký komentář: Přestože některé seriály řeší existenční potíže už první sezónu, Community na tom byl jinak. Hned na začátku získal poměrně slušnou sledovanost v rozmezí 4–5 milionů diváků a díky tomu mu bylo naděleno pokračování. Postupem času ale přirozeně diváky ztrácel a už minulou sezónu bylo vidět, že se seriál blíží konci, když v několika posledních epizodách ve sledovanosti klesl pod 3 miliony diváků.

Letos to s ním nebylo lepší, nejlepší výsledek krom prvního dílu přišel v páté epizodě a měl hodnotu 3,29 milionu diváků (ovšem nutno podotknout, že se slušným ratingem 1.5). Celkově se seriál v ratinzích pohybuje kolem čísla 1.1, což už tak dobré není. Holt přímá timeslotová konkurence v podobě The Big Bang Theory, The Vampire Diaries a American Idola nedělá dobrotu. Navíc seriál už má za sebou syndikaci (pro příští rok ho koupila Comedy Central), takže stanice už nemá důvod jej dál nechávat v programu.


Dvěma nohama v seriálovém hrobě

Deception
Šance na zrušení:
90 %

Série: 1.
Kdy končí: Prozatím nebylo stanoveno.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Přestože má soap opera Deception (v naší tipovačce nazývaná jako Infamous) za sebou teprve jedenáctidílnou první řadu, druhé se nedočká. Drama, které generuje sledovanost lehce nad 3 miliony diváků a rating 1.0–1.5, by mělo možná místo na CW, ne však na NBC.

1600 Penn
Šance na zrušení:
95 %

Série: 1.
Kdy končí: 28. března poběží 12. + 13. epizoda.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Třináctidílná komedie byla sice kritiky přijata s poměrně nezápornými pocity, na růstu sledovanosti se to ale nepodepsalo. Z čísel je totiž jasné, že kdyby nešlo o midseason seriál o třinácti epizodách, dočkali bychom se dalšího zrušení uprostřed sezóny.

Seriál měl totiž po celou sezónu problém udržet rating (vůbec) nad 1.0 (což bývá situace hodna spíš CW než NBC). Sledovanost se ne a ne odpoutat od 2,2 milionu diváků, a upřímně, silné Person of Interest a Grey's Anatomy, kterým seriál v timeslotu konkuroval, generovaly víc diváků než 1600 Penn dokonce i při opakovačkách. Jo, tento seriál se další sezóny opravdu nedočká.

The New Normal
Šance na zrušení:
95 %

Série: 1.
Kdy končí: 22. epizoda se budou vysílat 2. dubna.
V tipovačce jsme tipovali: Prodloužení

Krátký komentář: Seriál o gayích od tvůrce Glee, Plastické chirurgie a American Horror Story? Těžko říct, co z toho mělo vylézt. Odpověď dali diváci. Sledovanost se totiž v průběhu sezóny propadla až na hrozivých 2,1 mil. diváků (19. epizoda) s ratingem 0.7 a seriál tak prohrál i s The Mindy Project. Obnovení tohoto seriálu by se rovnalo zázraku. Aspoň, že na rozloučenou seriál vyhrál People's Choice Awards.

Smash
Šance na zrušení:
95 %

Série: 2.
Kdy končí: 17. epizoda se bude vysílat 25. května.

Krátký komentář: Velké začátky, nešťastné konce, tak by se dal charakterizovat tento seriál. Přitom vše kolem něj bylo v pořádku. Pozitivní recenze – velice pozitivní recenze. Množství ocenění. Steven Spielberg v producentském křesle. Třetí nejsledovanější (11,44 mil. diváků) pilot sezóny 2011/12 po Once Upon a Time a Touchi. Ratingy z říše snů (postupně prvních pět epizod 3.8 → 2.8 → 2.3 → 2.3 → 2.7) a v timeslotu (pondělí v 22:00) nejvyšší sledovanost od listopadu 2008.

Pak ale pohádka skončila. Seriál se začal propadat a sezónu zakončil 6 miliony diváků. V druhé se ale zpátky na stará čísla nevrátil. Začátek byl bídný – 4,48 mil. diváků a rating 1.2. Zatím poslední epizoda dosáhla vůbec nejnižší sledovanosti v průběhu celého seriálu – 2,66 milionu diváků při ratingu 0.7. Při těchto číslech se na NBC ruší komedie. Dramata by s těmito čísly vůbec nedostala druhou sezónu.

Smash byl přesunut na sobotu, což znamená, že stanice už s nejvyšší pravděpodobností se seriálem do dalších sezón nepočítá.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

30 Rock
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 7.
Kdy končí: Seriál se rozloučil 31. ledna 12–13. epizodou 7. řady.

Krátký komentář: Co dodat? Jeden z mála úspěšných NBCčkovských seriálů započal svou pouť v roce 2006 (stejně jako The Office, který letos také končí). Přestože se mu za celou dobu vysílání podařilo osmimilionovou hranici sledovanosti prolomit jen třikrát, jako jedna z mála komedií dosahoval čísel hodných spíš dramat. Ke cti mu budiž i fakt, že byl v roce 2009 nominován na 22 cen Emmy, což je absolutní rekord mezi seriálovými komediemi.

Animal Practice
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 1.
Kdy končí: Šestá závěrečná epizoda se vysílala 24. října. Zbývající tři neodvysílané epizody se odvysílaly na NBC.com a Hulu 20. listopadu.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Šéf NBC musí nosit paruku od té doby, co si vyrval všechny vlasy kvůli tomuto seriálu. Až sem se to možná nedoneslo, ale NBC má takový pěkný zvyk. Má totiž vysílací práva na olympijské hry a toho využívá k nahánění diváků pro své seriálové novinky. Jenže s Animal Practice přestřelila, když kvůli jeho pilotu (který měl díky tomu sledovanost přes 12 milionů diváků) přerušila vysílání závěrečného ceremoniálu her v Londýně.

A (troufám si říct, že nejen to) zapříčinilo hrubý propad seriálu, který si sáhl až na třímilionovou hranici diváků a rating 1.1. A to bylo i na NBC moc, protože seriál měl relativně příjemný středeční slot, ve kterém konkuroval jen realitce Survivor, X Factoru, Arrowovi a The Middle. Jenže když vás poráží pomalu i CW, někde bude asi chyba.

Do No Harm
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 1.
Kdy končí: Skončil 7. března 2. epizodou.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Seznamte se s dalším rekordmanem této sezóny. Do No Harm nejen, že byl zrušen po dvou epizodách (což jej staví po bok Partners, Made In Jersey, Next Calleru a dalších podobných propadáků letošní sezóny), na jednom z hlavních recenzentských serverů Metacritics ale získal pouhých 38 ze 100 bodů, což je nejnižší číslo ze všech letošních novinek. Ve sledovanosti měl vyjma CW nejmenší sledovanost pilotu mezi novinkami (ano, ještě menší než Mockingbird Lane, která se nedostala vůbec na obrazovky). Zrušení se není co divit.

Next Caller
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 1.
Kdy končí: Nikdy ani nezačal. Byly natočeny 4 epizody z původních 6 plánovaných, ty se ale nikdy nevysílaly.
V tipovačce jsme tipovali: Zrušení

Krátký komentář: Absolutní prohra mezi seriály letos padla na NBC. Next Caller, seriál, který měl být uvedený v midseason, byl ukončen ještě předtím, než stačil vůbec zaujmout diváky.

The Office
Šance na zrušení:
Zrušeno

Série: 9.
Kdy končí: 16. května se bude dohromady vysílat 24. a 25. epizoda.

Krátký komentář: Seriál letos zakončil svou dlouhou pouť vysílacím prostorem NBC. Stojí za ním Greg Daniels, ten stejný, co stojí i za dalším poměrně úspěšným seriálem stanice, Parks And Recreation.

Ve svém průběhu poměrně úspěšný seriál si dlouhá léta dokázal udržet své diváky. V páté sezóně byl dokonce vybrán k vysílání po Super Bowlu, což mu vyneslo 23milionovou sledovanost. Na běžné sledovanosti se to ale neprojevilo, ta zůstávala pořád kolem 7,5–8,5 milionu diváků (což je mimochodem na komedii na NBC úctyhodné číslo).

V předposlední sezóně to bohužel začalo jít se sledovaností z kopce, a proto se NBC rozhodla dát seriálu finální sérii. Je ale zajímavé, že i přesto, že se počet diváků pohybuje někde kolem 4 milionů, seriál dokáže generovat rating kolem 2.0, což je číslo, které normálně mívají seriály s 2×-3× vyšší sledovaností.


Na stanici se kromě všech těchto seriálů chystá velká premiéra Hannibala, na kterou stanice sází podobně jako na podzim sázela na Revolution. Seriál začne svou pouť 4. dubna. 9. dubna také odstartuje reality show Ready for Love.

Někdy v tomto období se také začne vysílat komedie s Anne Heche, Save Me. V létě pak dramata Camp (psali jsme zde) a exkluzivní projekt stanice AXN Crossing Lines, na který NBC zakoupila vysílací práva (více viz zde).

Na sezónu 2013–14 pak má už předchystané dva seriály, a to CrossbonesJohnem Malkovichemhlavní roli a DraculuJonathanem Rhys-Meyersem.

V souhrnu tedy na prodloužení tipujeme 5 seriálů: Law & Order: SVU, Parenthood, Revolution, Chicago Fire a Grimm. Na zrušení jich je o něco víc – celkem 7: Smash, Up All Night, Gyus With Kids, Community, Deception, 1600 Penn a The New Normal. Osud Go On, Parks And Recreation a Whitney je prozatím poměrně nejistý.

Už dříve stanice zrušila The Office, Next Caller, Do No Harm, Animal Practice a 30 Rock.

Když to vezmeme kolem a kolem, letošní sezóna pro NBC úspěšná byla. Narozdíl od minulých let pravděpodobně ve svém programu ponechá více novinek, na kterých bude chtít dál stavět. Pro tuto stanici je totiž strašný problém najít stálou show, kterou by mohla doplňovat novinkami, a proto je její program každý rok téměř jiný, než o rok předtím. Letos by ale mohla najít několik „zajišťovacích“ seriálů, díky kterým už nebude muset hrát každoroční novinkový hazard.


A co vy? Oblíbili jste si na NBC něco?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Her0inaction

Her0inaction

Nemůžu vůbec souhlasit s Community a Parks & Rec :) Parks v podstatě budou nejsilnějším...
před 11 roky
Sleslikslicka

Sleslikslicka

U mě spokojenost. Revolution, Chicago fire a Grimm, všechno celkem v bezpečí. Jen se trošku obávám, aby...
před 11 roky
phoebess

phoebess

U "stoprocentní jistoty" je ta poznámka taková ironická :D
před 11 roky
Další články k tématu