avatar uživatele

Mescalamba

off
JménoCorwin Asgeirr Black
Věk
Bydliště
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
FB se podle jména dá najít. I když nevim proč by ho někdo hledal.
Názory uživatele Mescalamba
plakát
Continuum
11. května 2014
další názory k seriálu

Budoucnost či současnost?

Trochu netradičně skočím nejdřív k věci.

V budoucnosti, ne příliš daleké (někteří z nás se možná těch letopočtů i dožijou) se skupinka odsouzenců na smrt dostane včas ke "stroji času" a pochopitelně časem odcestují do příznivější doby, tedy do roku 2012. Nedobrovolně, ale možná ani ne náhodně s nimi odcestuje i členka policie budoucnosti.

Příběh se točí zprvu kolem toho, jak a proč se to stalo. Později kolem toho, že sice víme vše, ale nevíme jestli budoucnost půjde vrátit do původních kolejí.

Když pominem cestování časem (a s ním spojené vymoženosti techniky budoucnosti, které používají jak "teroristé", tak Kiera), tak seriál nějak nepřekypuje sci-fi elementy, tedy ne těmi na okrasu.

Zato je plný kategorie sci-fi, která si zakládá na odhadování budoucnosti, leckdy přesněji než libovolní statistici či věštci. Ostatně, Jules Verne napsal něco o cestování na Měsíc značně dříve, než sme se tam dopotáceli.

Nevím mezi co přesně jde tenhle seriál zařadit, sci-fi je to určitě, jinak je to v podstatě takový thriller. Některé díly jsou možná slabší, ale celkově to funguje velmi dobře.

Herecké obsazení je ok, snad jen nemuseli herečku plasticky upravit po první sérii. Ale budiž no. Přece jen je z budoucnosti, tak musí být úplně dokonalá.

Co je dotažené opravdu hezky je ne-dokonalost většiny postav, které mají dost daleko do černobílého vidění světa a jsou schopné měnit přístup (kupodivu i logicky, seriál má pozitivum i v tom, že většina postav nejedná jak smyslů zbavená). A většina se i někam vyvíjí.

V podstatě není co vytknout..


Seriál je děsivý. Je děsivý v tom smyslu, že když nad tím zapřemýšlíte a aplikujete na současnost, tak Vám dojde, že nemusíme čekat na rok 2077, abysme měli svět ala Orwell 1984. Že korporace už dávno vládnou. A nemusíme koukat někam daleko, vůbec.

Vemte si Babiše, je ve vládě, vlastní firmy co živí (doslova či nepřímo) tisíce lidí, vlastní média. A je bývalý STBák. Jako by jen ta první část nestačila.

No, tož se dobře dívejte na Continuum, abyste věděli kam přesně my i celá naše civilizace míříme mílovými kroky.

Tohle totiž není jen tak nějaké sci-fi, tohle je velmi skutečná naše budoucnost. Což z tohohle seriálu dělá velmi dobrý a současně neskutečně děsivý seriál. Stačí si odmyslet sci-fi detaily a podívat se na podstatu..

Možná potřebujeme Liber8.. hned.

Jo a nepřestávejte po první či druhé sérii. :)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
92 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 13 lidí
90 %
plakát
Kyberagent
11. května 2014
další názory k seriálu

Brouka v hlavě..

..ne, žádný Spiderman. Ale úplně nový vyvoněný agent nové další a skvělejší generace tajných superschopných agentů.

Ehm. A nejvíc dekorativní voják, jak nám neopomenou tvůrci připomenout v každém nesmírně, ale opravdu nesmírně otravném úvodu. Ještěže tam hraje Karkulka.

No, Karkulka to nezachránila a není divu. Chemická reakce ústředního páru, což měla být asi Karkulka + Pan Ztracený (ehm, Dekorativní Voják) je zhruba na úrovni reakce argonu s heliem.

Ne, že by to bylo herecky nějak špatně obsazené, ale navzdory tomu, že je Karkulka docela kus, tak to prostě nefungovalo jako celek.

Nápad propojení lidského mozku s počítačem není žádná novinka, byť v téhle podobě je to docela patřičně děsivé (dovedu si představit, kdyby se k něčemu takovém dostal nějaký z dnešních předních hackerů). Náš svět je totiž docela důkladně propojený, čehož všechny tajné služby velmi rády využívají (ostatně proč ne, když na sebe všichni rádi vše prásknou online). Možnost, že by se někdo mohl dostat k čemukoliv co je "online" je poměrně děsivá. Řekl bych, že ve skutečnosti by dotyčného spíš brzo odstřelili jako bezpečnostní riziko.

Ale s tím se tvůrci seriálu až na pár dílů moc nezaobírali (ale aspoň, že to zkusili). Takže o čem to je?

Hlavní maník má spešl mutaci, která umožní mu nacpat do mozku čip, který 1) mu umožňuje se napíchnout na cokoliv co je online, což je dneska skoro vše 2) vytvořit rekonstrukci "místa činu". Čehož využívá k řešení plus mínus obvyklých problémů. Poskoka mu k tomu dělá Karkulka a dva patřičně šáhlí vědci (vcelku sympatické a zábavné postavy).

Jo a šéfová, která nepůsobí dvakrát autoritativně. No vlastně je tam spíš jen aby tam byla.

Přemítám co se nám tvůrci snažili říci, asi něco o nebezpečnosti toho, že je vše "online a dostupné". Tož, to sme věděli i bez nich. Jinak nic moc hlubokého, inspirujícího či nějak zajímavého. Tudíž byl seriál poprávu odpraven.

Takže dáme nejvíce dekorativnímu vojákovi 50%, protože to sice nebylo nějak úžasné, ale taky to nebylo nějak hrozné. Ale kdyby tenhle seriál neexistoval, tak by se vlastně vůbec nic nestalo.

Pokud máte náladu na rádoby špionážní pseudo-thriller se snahou o revmatické zápletky a nějaké to volné odpoledne či večer na zabití, tak jen do toho.

Bohužel musím napsat, že i úplně šedivý a fousatí Profesionálové byli lepší.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
50 %
plakát
Lidé zítřka
11. května 2014
další názory k seriálu

The Yesterday People

Proč včerejší lidé?

Protože už to tu bylo. Když pominu UK předlohu zmizelou v propadlišti dějin, tak třeba v podobě dost známých Heroes (či jejich značně zábavnější UK verze Misfits). Je vcelku jedno, jestli je to evoluce, mutace či bouřka.

Prostě tu máme zase skupinu teenagerů (proč to nikdy nejsou senioři?), která se dostane ke speciálním schopnostem rovných superhrdinům.

A kromě pár dílů a závěru nic moc hrdinského nenapáchají.


Takže, má smysl na to koukat?

Trochu ano, protože to není úplně klasické klišé-následující-jiné-klišé. Sice je z toho místy rodinné drama (tomu se v US seriálech asi nejde vyhnout), ale jinak byl seriál v některých ohledech naštěstí poněkud dospělejší. A bylo to, maličko méně černobílé, než bývá zvykem. Trochu víc zvratů, mrtvol a špatných rozhodnutí.

Celkově to mělo slušný potenciál. Bohužel potenciál seriálu byl větší, než potenciál tvůrců. A bohužel pravděpodobně i než potenciál diváků.

Tudíž byl seriál ukončen. Pokud nemáte zrovna co dělat a chcete kouknout na něco ne moc náročného, ale relativně zábavného v duchu Heroes apod. není to nejhorší volba.

Bohužel skutečně dospělých a hrdinských seriálů se asi jen tak nedočkáme a pokud budou, tak asi ne z produkce US (leda tak od US BBC).

60% protože to bylo fajn, ale zpětně vzato, žádný zázrak, prostě výplň času..

67 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
33 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
60 %
plakát
Já a robot
30. března 2014
další názory k seriálu

Trocha Ocelových Jeskyní..

..ale opravdu jen trocha. Pokud netušíte o čem mluvím, jistý pan Asimov napsal stejnojmenou knihu, která má ještě pokračování a jednu malou povídku. Knihy jsou úžasné exempláře sci-fi detektivky za kterou by se nestyděla ani Agatha Christie.

Jak to souvisí se seriálem? No, řekl bych, že minimálně základní princip je stejný. Detektiv, který dostane jako pomocníka abnormálně "lidského" robota. Který je častokráte lidštější než lidé samotní.

Seriál sám o sobě je dle mě minimálně stejně dobrý, ne-li místy lepší než Fringe (stejný autor, místy to z toho trošku odkapává). Zápletky originální, řekl bych že v podstatě docela reálné (tedy skutečně v duchu sci-fi, což je science fiction .. důraz na slovo science, což je česky "věda").

Byť nejsou všechny epizody dokonalé, tak seriál drží a nejspíš i udrží diváky hlavně díky perfektně zvolené ústřední dvojici detektivních parťáků do nepohody. Málokterý seriál mě dokáže rozesmát, přestože to není jeho hlavní určení.

Kromě dvou hlavních hrdinů stojí za zmínku postava vyšinutého experta na robotiku, Rudyho, který je jak uvěřitelný, tak nesmírně zábavný.


Stejně jako u první série Fringe, každý díl je samostatný případ, ale většina je též součástí jakési hlavní dějové linky, které se odvíjí pozvolna napříč sérií. Předpokládám, že pokud seriál dostane dost prostoru, bude z něj podobně epická story jako Fringe.

Rád bych něco vytknul, ale nenapadá mě co. Navíc mám rád dobře udělané sci-fi.


Jo a pokud se Vám líbí seriál a umíte číst, tak si rozhodně zkuste přečíst knížky co jsem zmínil.

89 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
100 %
plakát
Ach, ty vraždy!
30. března 2014
další názory k seriálu

Vyjímka z pravidla..

..pravidlo obecně je, že české seriály dnešní doby se nedají považovat za koukatelné ani s klapkama na očích a špuntech v uších.

Nicméně tenhle má dobrý scénář (v podstatě opravdu klasická detektivka) a je i dobře zahraný. Ukázka toho, že když se chce, tak jde vytvořit poměrně dost kvalitní seriál i u nás.

Samozřejmě, je to české, takže to má svá specifika, ale naštěstí je to duchovně blíže Hříchům pro pátera Knoxe, než Kriminálce Anděl. S trochou nadsázky by se hlavní role dala přirovnat ke slečně Marplové v českém vydání. Takže asi tak.

Pokud je to vaše krevní skupina, klidně zkoukněte. Neurazilo to ani mě, jako fanouška především zahraniční tvorby (na druhou stranu mám rád i Hříšné lidi města Pražského, z doby kdy tam ještě hrál mistr Marvan).

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
90 %
plakát
Dům loutek
30. března 2014
další názory k seriálu

Což takhle si někoho naprogramovat..

..třeba bych rád, blondýnku 90-60-90, inteligentní s posedlostí zeleným čajem a PC hrami. Mohla by mít poruchu auta, před mým domem, asi tak ve 4 odpoledne. Třeba zítra? Šlo by to? Děkuji.

Dollhouse vše zařídí. Najdeme, naprogramujeme lidi, události, cokoliv.

Tedy alespoň do doby, než se naprogramovaní lidé (loutky, či "panenky na hraní") začnou probouzet. Pravděpodobně následkem neustálého přepisování paměti a osobností.

Rozhodně docela originální nápad. Whedon ostatně už takové mívá. Provedení též není co vytknout (i když logika mi místy maličko skřípala, ale to je tak nějak normální).

Pokud měl seriál nějakou vadu, tak je to předčasné ukončení a zhutnění asi tak 2 řad seriálu do jedné. Pozitivní je, že sme se byť zkratkovitě dozvěděli aspoň jak to dopadlo.

Hádám, že Joss Whedon po FireFly a Dollhouse asi FOX opravdu rád nemá. Nu já je taky nemam rád.

V případě, že patříte mezi fanoušky lehké sci-fi, programování lidí, dobrého scénáře a hezkých hereček, je to dobrá volba.

Hodnocení reflektuje spíše to, že byl seriál poněkud poškozený nutným zhutněním událostí do pár dílů, než kvalitu seriálu jako takovou. Příběh je to 100%.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
80 %
plakát
Dexter
30. března 2014
další názory k seriálu

Inspirativní..

..přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo moci snadno najít a usvědčit vrahy, následně je odchytit a stát se soudcem i popravčím v jedné osobě? Bez jakýchkoliv následků pro Vás?

Tak to je přesně to co forenzní specialista přes "krev" Dexter Morgan dělá, kdykoliv dostane "chuť".

Ne že by měl na výběr, jako sociopat z krve zrozený a dobře vychovaný dle kodexu svého nevlastního otce, prostě musí. Má svá nutkání.

No já též, bohužel u nás se nevyskytuje volné moře. A taky mi chybí loď s vtipným jménem "Slice of Life".


Pokud Vás seriál chytne v první sérii, tak budete též mít nutkání, minimálně seriál dokoukat. Což za sebe můžu vřele doporučit, protože patří k jedněm z nejlepších počinů Showtime.

Jestli se Vám dělá špatně při pohledu na krev a máte pocit, že trest smrti by měli zakázat, tak to asi nebude seriál pro Vás, snad My Little Pony místo toho?

Nebudu prozrazovat děj seriálu, protože je v něm poměrně dost zvratů a ne úplně očekávaných událostí, stejnou měrou ovšem dost očekávaných událostí. Prostě uvidíte sami. Pokud chcete vědět jaké to je být členem policejního oddělení přes den a sériovým mstitelem přes noc, jen do toho.

Dám 90% protože, nu nesouhlasím ve všem s tvůrci.

67 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
90 %
plakát
Tři mušketýři
30. března 2014
další názory k seriálu

Dumas po 101

Variant na knihy Alexandra Dumase, které jsou seriálem samy o sobě je bezpočet, tož jak si vede aktuální verze od BBC? Ostatně, je to zajímavá představa, francouzská předloha, zfilmovaná anglickou televizí (no dobře, dneska už spíš mezinárodní), navíc zde hraje ČR předstírající sladkou Francii.

Stručně, tenhle seriál žeru.

Je to historicky, Dumasovsky i zeměpisně neakurátní, ale ukrutně zábavné. Scénáře lehce předvídatelné, nicméně herci to vynahrazují, jak už v případě BBC bývá zvykem. Povedlo se jim trefit spíše charakter hlavních postav, než podobu. A ostatně o duch celé té záležitosti jde především.

Knihy jsou po nějakou dobu zábava, později už lehce utrpením, protože autor byl takový nádeník literatury, byť vztaženo k dnešní době stále nádeník kvalitní.

Doufám, že seriál bude i nadále stále stejně zábavný a nepůjde ve šlépějích knih (zatím mi přišlo, že se odchyluje velmi pozitivně).

A co je na tom vlastně zábavného?

Doba, kostýmy (pravděpodobně historicky též ne úplně přesné), lehce infantilní (ale skvěle zahraný) král, přelíbezná královna (která ve stresu zahýbá), kardinál který je opravdu mistrem pletich (a který by za tu roli měl snad dostat cenu, bezkonkurečně nejlepší provedení téhle role co sem zatím viděl), nu a pak ti mušketýři, souboje, lásky a nelásky.

Prostě celá ta směska co dohromady funguje velmi dobře.

A to, že se na tom podílelo opravdu velké množství Čechů a je to točené "u nás" a většina kaskadérů jsou též "naši". Nu řekněme, že když vemu v úvahu tu bídu co produkují naště televize, tak je hezké mít aspoň maličkost, která může dát pocit, že i u nás jde vytvořit něco dobrého. Jen to asi nesmíme točit my..

88 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 8 lidí
100 %
plakát
Procitnutí
30. března 2014
další názory k seriálu

Hey, is that penguin?

Zkusím to stručně (to neumím).

Awake je "záhadný" seriál. V podstatě ani když ho dokoukáte, tak nebude tak úplně přesně vědět o co šlo. A bohužel se to taky už nikdy nedozvíte, takže pokud nemáte rádi ne-úplně ukončené seriály, ruce pryč (oči pryč).

Jinak to nemělo chybu, snad jen syn byl kapku otravná postava (byť to bylo lidsky pochopitelné). K zbytku nemám výhrady, Jason je opravdu hodně dobrý herec.

Seriál nemá logické díry narozdíl od většiny produkce a vypadal jako opravdu dobře promyšlený od začátku do konce. Bohužel seriály, které jsou maličko náročnější a vyžadují aspoň občas zapojit šedou kůru mozkovou nemají na růžích ustláno.

V podstatě, když Vás pobaví už úvod, tak je to nejspíš seriál pro Vás. A díl s tučňákem mi utkvěl v paměti dodneška (a že je to dlouho co sem to viděl).


V kostce je seriál o týpkovi, kterému se v určitém životním momentě rozdělí realita a místo klidného nočního spánku se každý den probudí v jedné ze dvou realit. A protože je detektiv, tak tuto neobvyklou schopnost používá k vyřešení případů jaksi napříč realitami. Tedy zná fakta, která by bez své existence v obou možných realitách nemohl znát. A časem to je trošku komplikovanější. A nic není náhoda, prostě "záhady".

Jo bylo to dobré a pěkně mě naštvalo ukončení, byť sem ho čekal. Prostě značně nad mozkovou kapacitou běžného gaučového Bloba.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Buffy, přemožitelka upírů
15. dubna 2013
další názory k seriálu

Seriálová klasika

Osobně si myslím, že si tento seriál zaslouží označení za seriálovou klasiku. Ne kvůli své řemeslné, či jiné kvalitě, ale spíš proto, že to byla jedna z mála pozitivních věcí 90. let minulého století.

Joss Whedon, který má seriál na svědomí si díky němu vytvořil renomé a stejně tak většina herců co v něm hrála. Pochybuju, že by někteří z nich jinak prorazili. A bez Whedona bysme neměli dost skvělých seriálů (a možná jich ještě pár natočí).

Musím přiznat, že protože jsem na tomhle seriálu vyrostl (a v době jeho vysílání sem byl "cílovou skupinou"), tak ho nemůžu hodnotit moc objektivně. U srdečních záležitostí to jde prostě špatně. Navíc posedlost SMG mi vydržela pěkných pár let. :D

Pozitiva seriálu - jednoznačně herci, seriál má naprosto špičkové obsazení i z hlediska dnešní doby. Příběh jako takový je teenagersky střelený (nebo Whedonovsky?). Není to nijak konzistentní, relativně často se zápletka opakuje, jen v jiných kulisách (to skutečný život ostatně taky, že). Nevím, jestli by dneska uspěl, ale tehdy mi přišel úžasný, protože v něm bylo prostě "vše co by náctiletý chtěl". Whedon se předváděl s nápady, které byly jeden střelenější než druhý, dneska by to asi neprošlo, neb máme seriály takové "umírněně reálné". Teda když pominu Supernatural. Je to prostě seriál jiné doby.

Z technické stránky to je dost otřesné, ale poplatné době. Nesnažte se to poměřovat s dnešní digitální technologií, navíc v tom kouzlo seriálu stejně netkví.

Pokud si něco pamatuju dodneška, tak je to znělka. Plus se v seriálu vyskytovaly sem tam opravdu dobré skladby (které mam dodnes uložené někde na disku). Docela zvláštní co si člověk pamatuje.

Proč na to dneska koukat? Asi z podobných důvodů, proč koukat na jakoukoliv klasiku. Fakt je, že já mam strach se na to podívat znova, abych si nezkazil dávné vzpomínky, ale možná to někdy udělám.

Jinak ač ten seriál stál "na počátku", tak vlastně nic podobného od té doby nebylo. I to je dobrý důvod si to zkouknout. Jen berte v úvahu, že je to produkt jiné doby, pro jiné náctileté, než ty dnešní. I v tom je část kouzla..

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 8 lidí
90 %
1/2
12