spike

off
JménoJirka
Věk38 let (Ryby)
BydlištěBrno
Twitter@jhrjiskra
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatele spike
plakát
Válečná jeptiška
5. července 2020
další názory k seriálu

Warrior Nun

Seriál mě hodně svým námětem připomíná Buffy, přemožitelku upírů. Hlavně hrdinka jí je dokonce v něčem podobná. Jenže seriál si jde vlastní cestou a to je moc dobře. Ze začátku to vypadá, že půjde o klasický střed dobra se zlem v čistě nadpřirozené podobě, kdy válečné jeptišky budu vymítat démony a s jinými bojovat. Jenže zápletka se postupně komplikuje a v závěru odhaluje zajímavé zvraty, které vše posouvají spíše do oblasti sci-fy. Hlavní postava Ava je velice sympatická a Alba Baptista si svou roli na první pohled užívá. V okamžiku kdy vtipkuje a vesele se usmívá, dokáže být i roztomilá a divák si jí tak ještě více oblíbí. Důležité je, že se neztratí ani v akčních scénách. Akce sice není moc, ale když už přijde, je natočená nečekaně přehledně a triky se také relativně povedli. Válečná jeptiška sice není žádný zázrak, ale jedná se v rámci žánru o pohodovou zábavu ideální pro odreagování. Finále má na můj vkus až moc otevřený konec a jisté nezodpovězené otázky a díky tomu bych ocenil, kdyby Netflix schválil druhou sérii, která bude více akční a možná trochu temnější a s vyšším rozpočtem by nám mohl ukázat i ty nakousnuté jiné dimenze.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
70 %
plakát
Sabrinina děsivá dobrodružství
26. ledna 2020
další názory k seriálu

Chilling Adventures of Sabrina

Nová verze Sabriny mě dost překvapila. Původně jsem měl vážně obavy, protože rebooty většinou nekončí dobře. Stačí si připomenout, jak otřesně dopadl návrat Charmed. Jenže seriál Chilling Adventures of Sabrina je důkazem, že zázraky se někdy dějí. Tato o poznání temnější verze příběhů mladé čarodějnice Sabriny Spellman má dokonalou hororovou atmosféru a nechybí zde i řada dost znepokojivých okamžiků, které by ale byla škoda prozrazovat. Každá epizoda má svoje kouzlo a děj se pěkně vyvíjí až do povedeného finále. Nejvíce musím pochválit představitelku Sabriny, Kiernan Shipku, která si svou roli viditelně užívá. Také představitelky tety Zeldy a Hildy nemají chybu. Stejně tak je na tom i otec Blackwood nebo až démonická slečna Wardwell a ani další postavy jako Harvey, Ambrose a Prudence nezklamali. Obsazení se prostě celkově povedlo na jedničku. Samozřejmě i zde je pár věcí, které si zaslouží kritiku jako viditelná politická zaujatost a zbytečná korektnost. Ovšem to nic nemění na tom, že se tento seriál vážně povedl a čekání na každou další sérii nebude snadné.

Druhá série rozhodně není špatná a přinesla celou řadu podařených momentů, ovšem oproti první lehce ztrácí a to hlavně díky nesmyslné dějové odbočce týkající se postavy Suzie. Skutečnost, že je transgender byla viditelné už v první sérii, ale zde tvůrci přehnaně tlačí na pilu a dělají ze Suzie/Thea obyčejného magora, který se chová jako blázen. Naštěstí ve třetí sérii se podobný přehmat neopakoval a naopak je zde i tato postava opět sympatická. Potěší příchod Lucifera a v závěru slíbená výprava do pekla.

Celá třetí série je celkově o něco temnější a depresivnější a dějí se zde opravdu pekelné věci. Všechny postavy v čele se Sabrinou se opět posunuli dál a jejich charaktery si prošly zajímavým vývojem. Každá hlavní postava má dost prostoru, aby se mohla lidově řečeno vyřádit. Ve finále by sice někdo mohl Sabrině vyčítat její nerozvážnost, která se jistě projeví v následující sérii, ale je potřeba si uvědomit, že i přes její schopnosti a nově nabitou moc je to pořád jen dospívající holka.

Čtvrtá série Chilling Adventures of Sabrina je za mnou a já z ní mám rozporuplné pocity. Na jedné straně se většina epizod skutečně povedla a některé jsou dokonce skvělé, ale samotné finále je pro mě dost bolestné. Už dlouho jsem v závěru nějakého seriálu nebyl tak smutný a neříkal si, že to přece nemůže takhle skončit. Nechci nic prozrazovat, ale podle mě to podobně bude cítit asi každý, kdo si tento seriál a především hlavní hrdinku oblíbil. Celé obsazení v čele s dokonalou Kiernan Shipkou opět odvedlo skvělou práci. Skutečnost, že je čtvrtá série poslední, ale považuji za velkou chybu, protože podobných seriál není mnoho a ten konec bych si prostě představoval úplně jinak.
PS: Musím říct, že ve čtvrté sérii jsem si více oblíbil Sabrinu Morningstar. Jako královna pekla si našla svůj smysl života, zatímco naše Sabrina Spellman si s tím svým nevěděla rady. Vlastně se ukázalo, že na konci třetí série udělala chybu, protože kdyby se rozhodla sama odejít do pekla a stát se jeho královnou pravděpodobně by byla šťastnější a nezpůsobila by konec světa.

67 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
80 %
plakát
Stranger Things
9. října 2019
další názory k seriálu

Stranger Things - Seriál, na který se nezapomene.

Čas od času se stane, že se objeví seriál, který je od samého začátku jedinečný. A při jeho sledování vám naplno dojde, že se jedná o novou kultovní klasiku, na kterou se prostě nezapomene. Přesně to je případ Stranger Things. Tato pocta osmdesátým létům dokázala neopakovatelným způsobem spojit dohromady mysteriózní tajemno s prvky sci-fy, horor, rodinné dobrodružství společně se specifickým humorem, akcí a silnou atmosférou osmdesátých let.
Všechny tři série jsou jiné a mají svůj specifický vývoj. První se točí kolem party kluků a jejich ztraceného kamaráda Willa, po kterém pátrá šerif Hopper a neznámé dívky s nadpřirozenými schopnostmi, která byla součástí tajemného experimentu, a vládní agenti se jí snaží za každou cenu dostat zpět a zároveň se po městečku Hawkins začíná šířit podivná temnota pocházející z Upside Down.
Ve druhé více prostoru dostane postava Eleven a dozvíme se více o její minulosti a také dojde k dalšímu střetu s temnotou vycházející z brány do temné alternativní reality. Rovněž zde sledujeme vztah mezi El a šerifem Hopperem a také posun mezi ní a Mikem. První dvě série jsou dost temné a hororové plné depresivních momentů ovšem dokáží i dojmout.
Třetí série obsahuje více humoru ale to jí ani trochu neškodí. Přichází nový padouši v podobě zlých Rusů a také se nám zamotávají vztahy mezi postavami a hlavně se zde naplno objevuje motiv dospívání. Ovšem zlo v podobě monster z Upside Down rovněž neřeklo poslední slovo. To vše je doplněno skvělou akcí a opět výraznou a podmanivou atmosférou osmdesátých let.
Celý seriál je nejlepší sledovat najednou, protože jen tak je zážitek z něj nejsilnější. Je až neskutečné jak se tvůrcům povedlo dát dohromady tolik různorodých motivů a vytvořit tak příběh, který má potenciál oslovit široké množství diváků počínaje dnešní mladou generací až po generaci jejich rodičů, kteří se rádi ve vzpomínkách vrátí do doby svého dospívání. Odkazy na filmy jako ET, Terminátor, Věc, Vetřelec, Star Wars nebo Rudý úsvit rozhodně potěší stejně jako použitá hudba a dobové souvislosti.
Kromě skvělého příběhu se rozhodně povedlo dát dohromady také velice podařené obsazení v čele s Davidem Harborem a Winonou Rider, kteří v rolích šerifa Hoppera a Joyce odvádí více než solidní výkony. Ovšem nejvíce pozornosti si zaslouženě získala Millie Bobby Brown jako Eleven, která svou postavu zahrála tak dokonale, že se jí povedlo zastínit všechny ostatní. Je až neskutečné jak přesvědčivě zahrála velkou bolest nebo smutek ale na straně druhé stejně přesvědčivě dokázala vyjádřit také zamilovanost, veselost, naštvanost nebo nekompromisní odhodlání. Ovšem ani ostatní představitelé dětských hrdinů se zde neztratili a Finn Wolfhard jako Mike a Noah Schnapp jako Will rovněž naplno předvedli svůj talent podobně jako všichni v hlavních i vedlejších rolích.
Stranger Things je to nejlepší co v posledních letech vzniklo a rozhodně si tento seriál zaslouží pozornost každého kdo má rád tajemné hororové příběhy a k tomu se rád nostalgicky vrátí do doby osmdesátých let, kdy svět kolem nás byl ještě normální.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
100 %
plakát
Agenti S.H.I.E.L.D.
14. dubna 2017
další názory k seriálu

Agents of S.H.I.E.L.D.

Jako člověk, který dobře zná tvorbu Josse Whedona jsem tak nějak tušil, co mě čeká. V první řadě pomalí rozjezd, který může plno neznalých diváků odradit, ale jak to tak u seriálů tohoto tvůrce bývá, podobné zbrklé rozhodnutí by bylo obrovskou chybou. Proč? Agenti si za dobu své existence prošli pozvolným, ale zato dech beroucím vývojem, který je krásně vidět na hlavních postavách a na jejich práci s nimi.
Kdo by u mladé hackerky Skye čekal, že v podstatě sledujeme origin jedné významné komiksové postavy, která postupně odhalí a příjme svou pravou identitu? Pak tu máme na první pohled nudného slušňáka Warda, ze kterého se ale postupně vyklube jedna z nejcharizmatičtějších a také asi nejrozporuplnějších postav vůbec, kterému musíte fandit i v okamžicích kdy byste ho měli nenávidět. Do party dále patří dvojce mladých vědců Fitz a Simmonsová, kteří jsou nejenže nerozluční, ale oba si musí ujasnit, co k sobě ve skutečnosti cítí a pokaždé když to vypadá, že se dokáží, posunou dál něco ošklivého a nečekaného je rozdělí, až mi jich bylo několikrát hodně líto. Máme tu také tvrďačku May, která se ale musí vyrovnat s traumatem ze své minulosti. Celé to pak uzavírá náš starý známí Phil Coulson jehož pátrání po pravdě týkající se jeho doslova zmrtvýchvstání je plné nečekaných překvapení.
První série se naplno rozjede až ve své druhé polovině ale to co pak následuje, prostě nemá chybu. Další série jsou pak už jen lepší a samozřejmě přibývají zajímavé nové hlavní i vedlejší postavy a originální dějové linky. Nejlepší je podle mě linka střetu mezi Agenty a Hydrou, která geniálně propojuje Marvelovské seriálové a filmové universum. Zásadní je také děj kolem tématu inhumans, který může být stále zdrojem inspirace. Pevně věřím, že nás čeká ještě minimálně několik podařených sérií, protože potenciál této látky ještě zdaleka nebyl vyčerpán a Joss Whedon společně se svým bratrem Jedem přijdou s celou řadou zajímavých komiksových zápletek a také mě zajímá kam, až se hlavní hrdinové posunou a co se z nich nakonec stane.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
90 %
plakát
Supergirl
24. března 2017
další názory k seriálu

Je to super!

Na rovinu říkám, že jsem od tohoto seriálu ze začátku mnoho nečekal, ale už pilot si mě získal. Celé je to nabyté takovou správnou pozitivní energií a skoro u každého dílu dostanu dobrou náladu. Jednoduše mě to baví. Největším kladem seriálu je naprosto jednoznačně představitelka hlavní hrdinky Melissa Benoist, která si postavu dívky z oceli naprosto užívá a ten její elán a nadšení je až nakažliví. Kara Zor-El je neskutečně sympatická a roztomilá holka, kterou by snad každý chtěl mít minimálně za nejlepší kámošku. Nedivím se, že se do ní Mon-El tak snadno zamiloval.
Samotný seriál si jde vlastní cestou a je jiný než Arrow nebo The Flash a to je moc dobře. Některé díly potěší až nečekaně podařenými akčními scénami a triky nebo také svým humorem. Jediným větším nedostatkem je absence nějakého skutečně zajímavého a nebezpečného záporáka, se kterým by se Kara potýkala více než jednu epizodu, ale snad se časem nějaký objeví.
Přechod seriálu z CBS na CW mu nijak silně neuškodil až na odchod Calisty Flockhart, protože její Cat Grant neměla chybu. Celkově se dá říct, že obsazení většiny postav se povedlo snad až na Jamese Olsena, který působí až moc nezajímavě. Supergirl je ideální seriál pro každého kdo se potřebuje dobře odreagovat a má rád silné ženské hrdinky.

PS: Crossoverová epizoda mezi Supergirl a Flashem z první série patří mezi to nejzábavnější, co jsem v roce 2016 viděl minimálně ve srovnání s dalšími komiksovými seriály ze světa DC.

80 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
80 %
plakát
Dark Matter
8. července 2015
další názory k seriálu

Dark Matter - sci-fy oddechovka, která zatím nezklamala

Dark Matter jsem začal sledovat hlavně proto, že se jedná o seriál od tvůrců Hvězdné Brány a zatím rozhodně nejsem zklamaný a dokonce mě to i baví.
Viděl jsem první čtyři díly a hrdinové jsou celkem sympatičtí. Triky jsou horší, ale na seriál v pohodě. Po prvních epizodách musím říct, že Dark Matter je silnější v komornějších a osobnějších momentech kdy se řeší spory a vztahy mezi posádkou než v akčních scénách, ale pár menších bitek taky stojí za to.
Docela jsem zvědavý, kam se seriál postupně posune a hlavně jak moc se to zamotá mezi postavami, které jsou díl od dílu zajímavější.
Mám za sebou první i druhou sérii a musím konstatovat, že jsem po všech stránkách spokojený. Vlastně mohu z klidem říct, že se z tohoto sci-fy seriálu stal můj nejoblíbenější letní seriál a to už něco znamená.
Seriál byl zrušen po třetí sérii a nebyl uspokojivě ukončený, což mě dost štve.

90 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
90 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
80 %
plakát
The Crazy Ones
12. prosince 2013
další názory k seriálu

The Crazy Ones mě baví!

Po prvních devíti dílech jsem více než spokojený a jsem moc rád, že se na Sarah Michelle Gellar konečně usmálo štěstí protože to vypadá, že The Crazy Ones naprosto zaslouženě slaví úspěch a tak tady s námi několik sezón zůstane a to je podle mě moc dobře. Obsazení je celkově hodně podařené stejně jako více či méně ujeté zápletky jednotlivých dílů. Tento seriál funguje více než dobře jako zábavná oddechovka a to je přesně to co mě na něm baví a osobně věřím, že se bude časem jen zlepšovat.
PS: Nakonec byl seriál po první sérii zrušen a to mě ještě teď mrzí už proto, že mě to víceméně bavilo i přestože se nejednalo o žádné veledílo.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
80 %
plakát
Firefly
2. března 2013
další názory k seriálu

Firefly - Nejlepší sci-fi seriál

Tento seriál, patří podle mého skromného názoru, mezi jeden s vrcholů celé seriálové tvorby a v samotném žánru sci-fi se rovněž řadí na neotřesitelný vrchol, ostatně jako vše co doteď Joss Whedon dokázal vytvořit.
Snad ve všem co se dá hodnotit, nemám Firefly co vytknout. Skvěle napsané i obsazené charaktery postav si člověk hned zamiluje a prožívá s nimi jejich osudy. Po příběhové stránce zde máme jednotlivé zápletky v každé epizodě a k tomu hlavní dějovou linii prolínající se celím seriálem. Pozornému divákovy nemůže uniknout propracovanost celého budoucího světa, v němž naši hrdinové žijí a nutno podotknout, že podobně depresivní je často i naše současnost. Problémy s nimiž se kapitán Malcolm Reynolds a jeho posádka potýkají, jsou více než realistické ale přesto zábavné.
Firefly je originální ale hlavně inteligentní mix několika žánrů a to sci-fi a westernu. Ač to může znít na první pohled podivně, jednotlivé prvky vytvářejí dokonalí, neopakovatelný a skvěle fungující celek, plný vtipných hlášek, solidní akce ale hlavně silných lidských příběhů, které nemají jedinou chybu nebo vyloženě slabé místo.
Seriál Firefly je prostě jedinečný a právě proto zamrzí, že byl v době svého vzniku už po 14 dílech zrušen. Za toto nepochopitelně nehorázné rozhodnutí si stanice FOX zaslouží jen a pouze moje neskonalé pohrdání, ale těch 14 epizod nám už naštěstí nikdo nevezme.

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
67 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
100 %
plakát
Dexter
11. ledna 2011
další názory k seriálu

Hrdina, kterého si zamilujete

Dexter Morgan, na první pohled sympatický, forenzní specialista ale ve skutečnosti bezcitný zabiják, který zakročí tam, kde zákon selhal. Popravdě, trvalo mi docela dlouho než jsem se odhodlal s tímto seriálem seznámit, zápletka mi přišla až příliš netypická ale nakonec jsem si řekl, že za zkoušku nic nedám.
A musím uznat, zklamaný jsem určitě nebyl, první série, jak už řeklo plno jiných přede mnou je v podstatě bez chyby, originální nápad a skvělé zpracování dělá z Dextera nezapomenutelný zážitek pro všechny co mají rádi netradiční seriály a hrdiny které jinde jen tak nepoznáte.
Jistý problém vidím ve snaze Dextra postupně nenápadně polidšťovat, díky čemuž jeho postava ztrácí část své jedinečnosti a rozporuplnosti, což mu podle mě víceméně ubírá na zajímavosti. Naštěstí si i tak stále zachovává dostatek toho proč Dextra máme rádi a to je dobře.

71 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
79 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 14 lidí
90 %
plakát
Teorie velkého třesku
13. listopadu 2010
další názory k seriálu

TBBT

Teorie velkého třesku, patří mezi seriály který si během uplynulých let získal zaslouženě velkou oblibu a zástupy fanoušků. Zápletka o partě střelených vědců a jedné krásné ale ne zas tak chytré holce, sice není kdovíjak originální ale její zpracování je více než podařené.
Naprosto dokonalé hlášky a propracované dialogy, dělají z TBBT nezapomenutelný zážitek, nejen pro ultrafanoušky sci-fi seriálů, filmů a komiksů ale hlavně pro ty, co mají rádi kvalitní inteligentní humor a propracované postavy, které mají svůj jedinečný charakter a způsob kterým dokáží pobavit.
PS: Tím čím je Barney pro HIMYM, tím je naprosto jednoznačně Sheldon pro TBBT, bez něho by to jednoduše nešlo!

79 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
86 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 14 lidí
90 %
1/2
12