20. 7. 2014

Top 10 seriálů, u kterých stojí za to si přečíst knihu

Tento týden jsme se rozhodli namísto v seriálových vodách zapátrat v oblasti, která je seriálům hodně blízká. Spousta jich vzniká podle knihy a byla by škoda ty nejlepší zanedbat.

Top 10 seriálů, u kterých stojí za to si přečíst knihu

Dnešní TOPka není úplně typická – zabývá se totiž tématem, které se k seriálům až tak nepojí – knihami. Knihy k seriálům neodmyslitelně patří, spousta z nich se totiž na knihách zakládá. Jen na Velké pětce bylo loni objednáno 10 pilotů, které jsou založeny na knize a několik dalších, které se odehrávají v prostředí uvedeném knihou, komiksem nebo filmem podle knihy.

Najít vhodný příběh pro seriál není úplně jednoduché. Často se sáhne po nějaké předloze – po skutečném příběhu, knize nebo třeba filmu. Hodně se stává, že výsledný seriál je pak mnohem lepší než ona předloha (v našem případě kniha) a na původní příběh se zapomene.

My si dnes představíme deset knih, které stojí za to nezatracovat, protože vedle jinak kvalitního seriálu pořád silně září. Když jsem sbíral materiál na dnešní článek, byl jsem překvapen, kolik seriálů má svoji předlohu (byť třeba vzdáleně) v knize. Upřímně – jsou jich stovky. Zároveň jsem si byl vědom toho, že nebude úplně jednoduché tento článek pojmout tak, aby zasáhl všech deset nejlepších knih, protože mnohé jsem z nich nečetl. Budu se ale snažit přiblížit jednotlivá díla, aby zde byla aspoň ta nejdůležitější.

Budeme se věnovat knihám, které souvisejí se seriály jako předloha. Je nám tedy líto, ale knihy Richarda Castla sem zařadit nemůžeme (i když bychom to rádi udělali). Do žebříčku byly zařazeny takové knihy, které jsou přímou předlohou aspoň jedné série seriálu a které vyšly v češtině.

10. Pretty Little Liars

autor: Sara Shepard
česky: Roztomilé malé lhářky
seriál: Pretty Little Liars (Prolhané krásky)

Na desátém místě (a nebojte se, neznamená to nejhorší) se umístila dnes už téměř sága (šestnáct dílů není málo) o středoškolských kamarádkách-nekamarádkách, které se snaží zjistit identitu záhadné osoby, která si říká „A“ a která je bombarduje textovými zprávami odhalujícími jejich nejniternější tajemství. První, kdo je napadne, je jejich zmizelá kamarádka Alison DiLaurentis, jenže to tak není. Krátce nato se totiž najde Alisonino mrtvé tělo.

Série knih kromě tajemného tématu odhaluje i spoustu témat, se kterými se mladé dívky musejí potýkat – šikanu, vraždy, homosexualitu, drogovou závislost, nevěru. Vše vždy směřuje ke starému známému „lhát se nemá“ – vždy se dojde k tomu, že je lepší říct pravdu dřív a nést následky, než lhát a nést následky ještě horší.

9. The Strain

autoři: Guillermo del Toro, Chuck Hogan
česky: Zhoubný kmen: Nákaza
seriál: The Strain

Guillermo del Toro není znám jen jako úspěšný filmový režisér, ale také jako autor trilogie románů, které restaurují upírskou tematiku. Celou knihu provází pochmurná atmosféra, která udrží čtenáře u textu od začátku do konce.

Na letišti JFK v New Yorku přistane letadlo, ale pak úplně ztichne a neodpovídá na signály. Na místo je přivolán tým z centra pro kontrolu nákaz v čele s doktorem Goodweatherem. Virus právě dorazil do New Yorku a během několika měsíců se rozšíří do celého světa.

Kniha má ale i pár záporů. Nejvíc je jí asi vyčítána přítomnost několika klišé, které knihu poměrně srážejí z vysokého nadprůměru „jen“ do nadprůměru. Kritici také neoceňují účast Chucka Hogana na knize a připisují mu slabší chvilky, kterých je ale naneštěstí pomálu. Narozdíl od spousty jiných knih je zde ale velmi málo hluchých míst, která čtenář přeskakuje.

8. If Only They Could Talk / It Shouldn't Happen to a Vet

autor: James Herriot
česky: To by se zvěrolékaři stát nemělo
seriál: All Creatures Great and Small

Dnes už téměř zapomenutý britský seriál o yorkshirském zvěrolékaři, jeho polozvláštním příteli Siegfriedovi a bohémském Tristanovi (kterého hrál pozdější pátý Doctor Peter Davison) se dočkal devadesáti epizod.

První tři řady seriálu byly natočeny podle dvou poloautobiogra­fických humoristických knih Jamese Herriota, ve kterých líčí humorné příhody ze své veterinární praxe čtyřicátých let dvacátého století. Mladý zvěrolékař James překonává těžké začátky praxe na venkově – musí se vyrovnat jak s nelibostí farmářů, tak těžkými pracovními podmínkami i přístupem svérázného šéfa. To vše zvládá s vlastním humorným přístupem a postupně si začíná zamilovávat kraj a lidi, kteří mezi sebe jen tak někoho nepustí.

Kniha se dočkala několika stejně kvalitních pokračování a dvou filmových zpracování (v jednom s Anthony Hopkinsem v hlavní roli).

7. Outlander

autor: Diana Gabaldon
česky: Cizinka
seriál: Outlander

Jediný zástupce v žebříčku, z jehož seriálu nebyla zatím odvysílaná ani jedna epizoda (premiéra je naplánovaná na 9. srpna). Na druhou stranu, ať už seriál dopadne jakkoli, kniha Outlander (v češtině vyšla pod názvem Cizinka) od Diany Gabaldon je první z osmi knih série, která v sobě mixuje jak sci-fi a fantasy, tak romantiku, dobrodružství a historickou fikci.

Mladá Claire Randall odjíždí po skončení druhé světové války se svým manželem, vysokoškolským profesorem, na druhé líbánky na anglický venkov. Začíná pátrat po svých rodinných předcích a jednoho dne je přenesena o dvě stě let zpátky do časů bojů skotských klanů.

První kniha série si vybojovala RITA Award pro nejlepší romantickou knihu roku 1991.

6. Pillars of the Earth

autor: Ken Follett
česky: Pilíře Země
seriál: Pillars of the Earth (Pilíře Země)

Na šestém místě se nachází zástupce historických románů. Téměř tisícistránkový bestseller Kena Folletta vydané roku 1989 o stavbě katedrály v Kingsbridge v 12. století v mnohém překonává své seriálové zpracování. Děj plný násilí, intrik a středověké krutosti, ale i skvělých popisů připoutá na dluhou dobu čtenáře k řádkům. Přestože je většina postav černobílá a v tom nejjednodušším podání jde o souboj dobra se zlem, rozsáhlá historická freska na pozadí vše bohatě vynahrazuje.

Seriál vysílaný na stanici Starz byl přijat s pocity typu „lepší, než jsme mohli čekat“. I když mnoho zastánců knihy poukazuje na nedostatky seriálu, je fakt, že několik nominací na Zlatý glóbus nezíská jen tak někdo. Seriál byl natáčen v Kanadě a v Německu stejnou produkční společností, která předloni natočila Crossing Lines. V návaznosti na knižní úspěch Pilířů připravil Ken Follett v roce 2007 druhý díl s názvem World Without End, prequel, který byl, stejně jako předchozí díl, převeden do seriálové podoby.

5. Under the Dome

autor: Stephen King
česky: Pod kopulí
seriál: Under the Dome

Neméně rozsáhlá kniha se nachází na pátém místě. Postapokalyptické sci-fi, které autor vydal až v roce 2009, bylo sice v námětu podobné tomu ze Simpsonových ve filmu, na slávě mu to ale vůbec neubralo. Právě naopak, za velmi krátkou dobu se kniha vyšvihla mezi nejznámnější Kingovy práce.

Myšlenku izolace a kopule měl totiž autor v paměti už od sedmdesátých let, kdy nedokončil původní manuskript. K němu se později vrátil a dvakrát ho přepracoval a notně prodloužil, než ho za dlouhých třicet sedm let vydal. A jak knihu vnímají fanoušci? Podobně jako u G. R. R. Martina se bojí otočit stránku, protože autor postavy vraždí se stejným zanícením.

O seriál měla původně zájem stanice Showtime (chtěla ho natočit jako minisérii), nakonec ale postoupila projekt CBS, své sesterské stanici. Jako výkonný producent se na seriálu krom Kinga podílí i Steven Spielberg.

4. Red Dragon

autor: Thomas Harris
česky: Červený drak
seriál: Hannibal

Red Dragon (v češtině Červený drak) světu poprvé představila postavu Hannibala Lectera, člověka s dvojí tváří. Na veřejnosti vystupuje jako brilantní psychiatr s jedinečnou zálibou – je to sériový vrah, který pojídá své oběti. Svou chladnou vypočítavostí a schopností předvídat se Hannibal Lecter vyšvihl mezi nejznámější vrahy v knižním i filmovém světě.

Sedm let po vydání první knihy připravil Thomas Harris druhý díl s názvem Mlčení jehňátek. Narozdíl od prvního dílu se zde povedla adaptace – film s Jodie Foster a Anthony Hopkinsem patří do zlatého fondu světové kinematografie.

Kniha samotná dokáže čtenáře udržet v pozornosti od začátku do konce. Neméně oceňovaný je i překvapivý závěr, který lehce připraví cestu pro druhý a třetí díl.

Seriálová adaptace se snaží co nejvíc jít ve stopách všech tří knih. Přestože nemá seriál kolosální sledovanost, vytvořil si silnou a stabilní fanouškovskou základnu, která oceňuje nejen vizuální orgie přinášené v každé epizodě, ale zároveň i skvělé herecké výkony ústřední dvojice hlavních postav.

3. Darkly Dreaming Dexter

autor: Jeff Lindsay
česky: Drasticky děsivý Dexter
seriál: Dexter

Postavu Dextera Morgana, forenzního analytika miamské policie, určitě není třeba seriálovým fandům představovat. Ve svém volném čase totiž bere právo do svých rukou – zabíjí sériové vrahy, násilníky a zločince. Takhle žije už léta, až do chvíle, než se setká s vrahem prostitutek.

Kniha samotná je přeplněna ironickým až sarkastickým humorem hlavní postavy. Přestože (dnes už) heptalogie samotná je velice ceněná, seriál byl natočen pouze podle první knihy a v první sezóně; zbylých šest sezón je vlastní fantazie tvůrčího týmu nezávislá na Lindsayho práci.

Dexter v seriálovém pojetí se dočkal skvělých kritik a i odpovídající sledovanosti. Finále seriálu vytvořilo sledovanostní rekord stanice, který činí 2,8 milionu diváků. Kniha byla oceněna Dilys Award, cenou, kterou každoročně uděluje Independent Mystery Booksellers Association. Náleží knize s mystery tematikou, která se v uplynulém roce nejlépe prodávala.

2. Game of Thrones / A Clash of Kings / A Storm of Swords / A Feast for Crows / A Dance with Dragons

autor: George R. R. Martin
česky: Hra o trůny / Střet králů / Bouře mečů / Hostina pro vrány / Tanec s draky
seriál: Game of Thrones (Hra o trůny)

O megahitu posledních několika let z dílny HBO není potřeba se dlouze rozepisovat. První kniha od okamžiku vydání získávala pouze samé kladné recenze, hlavně kvůli svému rozsáhlému prostředí, dějovým zvratům a uvěřitelným zápletkám, do kterého promlouvaly i fantasy prvky.

Hlavním impulsem v povědomí o Písni ledu a ohně (jak se knižní sérii říká) bylo oznámení a následné natáčení seriálu z dílny HBO. V té době už byly venku první čtyři knihy a pátá na cestě ke čtenářům. Šestá a sedmá se připravují a agentka G. R. R. Martina začíná opatrně mluvit o tom, že sedm knih pravděpodobně na odvyprávění celého příběhu ze Západozemí nebude stačit.

Martin představuje svět, ve kterém není nouze o hrdiny, vraždy, ani politické intriky. Svět natolik rozsáhlý, že pojme několik desítek šlechtických rodů, mnoho postav a velmi, velmi, velmi rozsáhlou a tisíciletou historii stojící za každým místem i postavou.

1. Ostatnie życzenie / Miecz przeznaczenia

autor: Andrzej Sapkowski
česky: Poslední přání / Meč osudu
seriál: Wiedźmin (Zaklínač)

Abychom v našem žebříčku neměli jen výhradní americké zastoupení, zabrousíme i do evropské tvorby. Seriál se dočkal rozporuplných reakcí, a proto ani nebyl prodloužen. Na jednu stranu byl oceňován výkon Michala Źebrowského, na druhou stranu se seriál samotný stal změtí scén, které spíš samotné odkazovaly na první a zčásti i druhou knihu sedmidílné ságy, která bývá často označována jako „jedna z mála opravdových fantasy“.

Sapkowski je totiž pověstný tím, že před psaním si mnohé nastuduje (viz jeho husitská trilogie). V případě fantasy pak vytvořil svět, který je rozsáhlý, do detailu propracovaný, a na každém kroku překvapivý.

A k ději? Ústředním hrdinou je Geralt z Rivie, zaklínač. Je členem starodávného řádu nadlidí, který ochraňuje tento svět před zlými monstry (a toto povolání je světem přijímáno jako jedno z nejnižších). Za svou proměnu z člověka do magické bytosti ale každý člen zaplatí vysokou cenu – zbaví se citů a plodnosti. Nebyl by to ale Geralt, kdyby se u něj něco nezvrtlo. Zaváže se ochraňovat dědičku trůnu Cintry, princeznu Ciri, a časem je zapleten do té nejvyšší politické hry, která hrozí, že zničí stávající známý svět.

Výhodou u Sapkowského je kromě rozmanitosti a rozsáhlosti světa, skvělých a detailních popisů, také nejednoznačnost postav. Žádná z nich není ani černá ani bílá, ani kladná ani záporná. Hlavní hrdinové mají své hříchy, předpokládaní záporní hrdinové zase city, i když je skrývají. Vyloženě polárních charakterů je zde pomálu.


Chybí vám některé knihy v žebříčku? Četli jste někdy knihu, podle které byl natočen seriál?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře64zobraz všech 64 příspěvků
LadyJ

LadyJ

Tak zrovna Meč pravdy se mi líbil, ale se seriálem toho moc společného nemá. Seriál převzal jen jména postav...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Vydrželas o jednu řadu déle než já, jsi dobrá. Ale přesto to, co píšeš o knihách platí, což dost...
před 9 roky
Lill

Lill

Z nudy si čítam staršie články, tieto všetky TOPky nemali chyby :) K tomuto článku, už som aj prečítala...
před 8 roky
Další články k tématu