19. 8. 2012

Top 12 padouchů, zloduchů, zlounů, sígrů a nekalých živlů

Seriál si zaslouží jak kladného hrdinu, tak pořádného záporáka. Někoho, koho můžete jak nenávidět, tak milovat. Kdo vám hne žlučí nebo kdo se vám zaryje do srdce. Ať tak, či onak, bez záporných hrdinů by nebyl ten pravý seriál!

Nedělní večer a je zde opět TOPka. Tentokrát padlo rozhodnutí probrat se všemi možnými záporáky a špatnými hochy.

Jak víme, bez nich by se nedal ani pořádný seriál vyrobit. Záporní hrdinové koření děj, jsou tam proto, aby ti kladní měli s kým bojovat anebo, jak za chvíli uvidíte, jsou tam jednoduše i proto, aby vás pobavili, protože je na jejich přítomnosti postaven celý seriál.

Pokud zde svého vyvoleného nenajdete, tak ho sem buďto autor nezařadil, protože už byl v jiném TOP článku, nebo na něj prostě zapomněl ;) Zde máte výběr 12 padouchů, kteří se perou o vaši přízeň :)

A upozornění – v článku je spoilerů jako much na latríně ;)


T-Bag (Útěk z vězení)

herec: Robert Knepper

Theodore Bagwell se narodil 8. srpna 1959 ženě postižené Downovým syndromem, kterou znásilnil její bratr. Jako mladý nebyl žádný svatoušek – kradl a rád mučil zvířata, za což byl několikrát ve vězení. A jeho život nebyl šťastný ani dál.

Seznámil se se svobodnou matkou Susan Hollanderovou, která ale, když se v televizních zprávách dozvěděla, že její milenec je vrah a násilník, vše oznámila policii. A tak se T-Bag vrátil do pro něj známého prostředí – věznice. Nejdřív do Donaldsonovy věznice v Alabamě, odkud byl ale po mírných „potížích“ se vzpourou, kterou vedl, odeslán do Fox River.

Theodore vždy toužil po tom být první. Chtěl vládnout ostatním, mít moc, mít obdiv, mít výhodu. Pozice na spodku společnosti ho vždy rozčilovala, ale plánoval jak se dostat na vrchol, i když ne vždy legálním nebo čestným způsobem. Slovo čest mu vlastně nikdy nezachutnalo. Podrazy a podlézání, to bylo jeho, ale jen do té doby, dokud to potřeboval. Jakmile měl někoho v hrsti, zmáčknul ho, co to šlo.


Damon Salvatore (Upíří deníky)

herec: Ian Somerhalder

Narodil se 28. června 1840 neznámé matce a Giuseppe Salvatoremu v malém městečku Mystic Falls ve Virginii. Upírem se stal roku 1864. Když se po čase do Mystic Falls vrátil, neviděl se se svým bratrem Stefanem Salvatorem téměř patnáct let. Mezi nimi to zrovna neklapalo. Přesto jediný důvod, proč se vrátil nebyl jeho bratr – ale Katherine.

Damon sám byl volnomyšlenkář, a možná by se mohlo zdát, že podle popisu do tohoto článku nepatří, ale není to tak. Je to „bad boy“ každým coulem. Arogantní, sarkastický, žárlivý – tak se nejdřív jevil. V kombinaci s jeho nadpřirozenými schopnostmi ale šel dál. Používal lidi jako hračky, nemá k nim žádnou úctu. Aby Stefanovi dokázal, že v sobě nemá žádnou lidskost, zabil jeho fotbalového trenéra. Je impulzivní, sadistický a nevyzpytatelný – přitom je jeho jediným cílem dostat Katherine z hrobu.

Poté, co se mu to povedlo se ale věci neobrátily k lepšímu. Damon začal hodně pít alkohol a provokovat všechny kolem. Člověk mu ale může rozumět – všechno to dělal proto, že byl spalován láskou a touhou po své milované Katherine a když se pak k němu obrátila zády i Elena, dívka, která vypadala stejně jako Katherine a se kterou měl vpravdě komplikovaný vztah, nenesl to zrovna dobře.


Arthur Mitchell (Dexter)

herec: John Lithgow

Sériový vrah, nejkrvavější v americké historii. Nejdřív to s ním vypadalo hezky – učitel, co chodí do kostela, miluje svou manželku a rodinu, a pomáhá charitativní organizaci stavět domy pro bezdomovce. Byl to takový typ člověka, kterých jsou v Americe tisíce.

Pak ale jeho šílenství začalo. Nejdřív zabil čtyři lidi, ještě když byl v organizaci Čtyři stěny, jedno srdce. Pak si dal pauzu, ale od té doby, za plných třicet let, zabil nejméně 120 lidí a nikdo ho přitom nedokázal vypátrat.

Trinity, jak se mu přezdívalo, měl velice složitou osobnost. Nálady se u něj měnily občas až neuvěřitelně rychle a náhodně. Navenek vypadal jako starší důvěryhodný muž, uvnitř to ale bylo monstrum. Přitom věc, které se nejvíc bál byla ta, že se něco stane jeho ženě a dětem. A tak to bral po svém a všechny držel doma pod zámkem.

Jenže ve skutečnosti Arthur toho démona v sobě nenáviděl, protože kvůli němu nad sebou ztrácel kontrolu. Chtěl to všechno zastavit, zabít démona, ale znal jen jednu cestu – zabít sebe.


Arvin Sloane (Alias)

herec: Ron Rifkin

Arvin Sloane se narodil 31. října 1950. Je známý jako šéf SD-6, dceřiné společnosti Aliance dvanácti, která bojovala proti vládě Spojených států. Po rozpadu SD-6 se snažil porozumět filozofii Mila Raimbaldiho, kazatele z 15. století, a krátce po tom se prosadil sám do vlády a stal se vedoucím charitativní organizace Omnifam.

Přes třicet let se snažil najít všechny střípky Rambaldovy práce a objevit podstatu jeho vizí a myšlenek. Snažil se najít prostředky, jak dosáhnout nesmrtelnosti, což se mu – nakonec – i podařilo.

Sloane se přátelil se Sydney Bristowovou a jejím tátou. Sydney ho brala za svůj vzor, než zjistila, že to byl on, na jehož popud byl zavražděn její snoubenec. Sydney se ho proto rozhodla zničit.


Gus Fring (Perníkový táta)

herec: Giancarlo Esposito

Gustavo byl rodilý Chilan a respektovaný a úspěšný albuquerský vlastník kuřecích restaurací a filantrop. To vše ale sloužilo jen jako zástěrka pro rozsáhlou metamfetaminovou distribuční síť působící na jihozápadě Spojených států.

V osmdesátých letech Gus a jeho partner, Max Arciniega založili v Mexiku řetězec restaurací Los Pollos Hermanos. Ve skutečnosti ale ve velkém rozjeli výrobu metamfetaminu. Po „menších problémech“ s konkurenčním kokainovým kartelem ale Gus emigroval do Spojených států, kde pokračoval podle původního plánu – vybudovat síť restaurací. Spojil se s místním drogovým kartelem a chtěl rozjet výrobu metamfetaminu ve velkém.

Přestože v Mexiku podobnou práci dělal už téměř dvacet let, teprve krátce před jeho smrtí na něj padlo podezření z účasti na nelegální činnosti. Gus byl totiž velice opatrný. Navenek vystupoval jako byznysmen a filantrop žijící na předměstí, nikdy sám drogy neprodával a obklopoval se pouze lidmi, kterým bezvýhradně věřil, s tím, že ani jeho nejbližší nevěděli, co vlastně ve skutečnosti dělá.


The Master (Pán času)

herec: John Simm

John Simm, který hrál převtělení Mastera do osoby jménem Harold Saxon, britského premiéra, byla už sedmnáctá inkarnace této bytosti. Konec statistiky. Master v jeho podání je totiž šílenec, který chce zničit jak Doctora, tak celé lidstvo.

Doctor a Master jsou oba páni času, jsou stejně inteligentní, bývali spolužáky na Gallifrey. Oba dva ovládají umění hypnózy, přestože Masterova kapacita mozku je větší. Master je tak často schopen předvídat doktorovy kroky. A může díky tomu i číst cizí myšlenky, oproti tomu je ale schopný ve čtení myšlenek Doctorovi zabránit, takže místo jeho myšlenek slyší jen bubny.

Master v Simmově podání předvedl novou zbraň – laserový šroubovák, který v sobě ukrývá výkonný laser a který dokáže zabít jedinou střelou. Zároveň ale funguje díky biometrické technologie pouze v Masterových rukách.


Joffrey Baratheon (Hra o trůny)

herec: Jack Gleeson

Nejstarší syn krále Roberta Baratheona a královny Cersei Lannisterové. Navenek. Ve skutečnosti je jeho otcem Jaime Lannister, královnin bratr. Joffrey má i mladší sestru Myrcellu a bratra Tomenna, všichni tři jsou potomci incestního vztahu sourozenců Lannisterových. Sňatek Roberta a Cersei byl totiž jen politickou záležitostí po tom, co Robert vyrval Železný trůn z rukou Aeryse Targaryena. Joffrey se pak dostal na trůn, když jeho formální otec Robert zemřel po zranění.

Joffrey po matce zdědil nejen vzhled, ale do jisté míry i osobnost. Je zvrácený, sadistický, zkažený a arogantní, šílený a krutý. Spolu s mocí, kterou mu dává vládnutí nad Sedmi královstvími, se jedná o tu nejnepříjemnější kombinaci, jaká může být.

A Joffrey to rád dokazuje. Eddarda Starka nechal setnout poté, co zjistil, kdo je jeho skutečný otec. Svého sluhu Mycaha chtěl při hře z legrace zabít mečem. Když se mu nelíbila píseň, kterou mu zpíval minstrel, dal mu vybrat, jestli chce přijít o prsty nebo o jazyk. Minstrel se nemohl rozhodnout a tak ho Joffrey bez milosti nechal zbavit jazyka. Se svojí dětskou naivitou a zbabělostí nemá problém. Přebíjí to tyranstvím a násilím. Sám o sobě si myslí, že je neporazitelný, že je stejně dobrý válečník jako byl jeho otec Robert. Jenže ho dokáže porazit i Arya Starková. Je přesvědčený o tom, že si zaslouží oddanost a obdiv od všech poddaných. Ve skutečnosti ale nemá problém popravit nebo mučit své nepřátele.


David Robert Jones (Hranice nemožného)

herec: Jared Harris

Narodil se 8. srpna 1961 v Londýně. Byl zaměstnancem Williama Bella, zakladatele Massive Dynamics, odkud ho ale z neznámých důvodů vyhodili. Dal by se charakterizovat jedním slovem. Bioterorista.

Sám byl genetický inženýr, ale poté, co ho vyhodili z Massive Dynamics, se chtěl zlepšovat, chtěl dokázat, že je výjimečný. Začal pašovat biomateriál (rozuměj nebezpečné viry), ale uvěznili ho v Německu, protože znal několik státních tajemství. Pomohl sice Olivii s uzdravením Loeba, ale ne zrovna ochotně. Poté se s ním setkali ještě několikrát. Například tehdy, když vyhrožoval zabitím několika lidí, pokud Olivia nesloží zkoušku, v které si musela nechat do sebe píchnout drogu.

Sám mohl za několik nebezečných epidemií, ale jeho konec nebyl dobrý. Poté, co začal ohrožovat New York pomocí jeho nové interdimenzionální zbraně, se ho tým FBI snažil zastavit. Jones chtěl projít do jiné reality, ale portál se uzavřel dříve, než se celé jeho tělo stihlo přenést.


Lex Luthor (Superman / Smallville)

herec: Michael Rosenbaum

Alexander Joseph, zkráceně Lex, je miliardář. A možná jedna z postav s nejsmutnějším příběhem z dnešního TOP 12. Navenek je to blízký přítel Clarka Kenta, ale ve skutečnosti hraje nebezpečnou hru na všechny strany a věří jen sám sobě. Jeho osobnost vychází z jeho výchovy – měl milující matku, ale s otcem si vůbec nerozuměli. Jako dítě se k matce hodně upínal, byla jeho ochránkyní před otcem, který ho kritizoval, kdykoli prokázal nějakou slabost. A poté, co v devíti letech ztratil vlasy, se od něj odvrátily i děti ve škole. A pak mu zemřela matka a jeho život teprve začínal.

Po přestěhování do Smallville ho ale otec už tolik nehlídal a Lex byl známý jako hodný, upřímný a laskavý mladý muž. Občas se sice dostala na povrch jeho zlá povaha, ale díky přátelství s Clarkem byly tyto projevy vždy zahnány. Lex viděl v Clarkovi bratra.

Sám je vysoce inteligentní, sečtělý a světaznalý. Poté ale, co se dostal do vedení LuthorCorp, začal zneužívat zdroje na vlastní tajný a hlavně nelegální výzkum související s klonováním. Zároveň začal přesouvat zaměření své společnosti ze zemědělské výroby na výrobu vojenské techniky. V minulosti zabil spoustu lidí a dnes nemá problém mučit kohokoliv, kdo mu bude jakkoli užitečný. Zatímco jeho touha po moci rostla, jeho vztah s Lanou chladl. I když si Lex sám nepřipouští, že někde udělal chybu.


Sylar (Hrdinové)

herec: Zachary Quinto

Gabriel Gray, jak se ve skutečnosti jmenoval, nechtěl být nikdy obyčejný. Chtěl být jedinečný, výjimečný. Samson Gray, Gabrielův otec, ho jako malého prodal vlastnímu bratrovi Martinovi a jeho ženě Virginii. Poté, co se Gabriel dozvěděl, že má tajnou schopnost, se snažil objevit, jak by mohla fungovat a jak by ji mohl využít. Stal se sériovým vrahem zaměřujícím se na lidi se schopnostmi (a jejich mozky), které jim kradl.

Sylara poháněl hlad po dalších schopnostech, který nemohl překonat. Když byl konečně neutralizován, jeho vzpomínky vymazal Matt Parkman a přesvědčil Sylara, aby uvěřil, že je Nathan Petrelli. Nathanova osobnost pak řídila Sylarovo tělo měsíce, než Sylar dokázal znovu nad tělem získat kontrolu.

Sylar nerozlišuje, koho zabije, pokud mu dotyčný stojí v cestě. S každou obětí se stává silnějším a silnějším, takže se zaměřuje na zvláště vyvinuté jedince. Dokáže vidět, jak věci fungují, takže poté co někoho zabije, dokáže jeho schopnost využít. Jeho oběti mají většinou odříznutý vrch hlavy a vyjmutý mozek, další jsou zmrazené, pořezané. Pohybem prstu dokázal proříznout lidskou kůži.


Jim Moriarty (Sherlock)

herec: Andrew Scott

Původem Ir, protivník a přesný opak Sherlocka. Se Sherlockem si hrál jako kočka s myší, když mu zanechával hádanky a záhady, které musel vyřešit v časovém limitu. V rámci toho bral i rukojmí, aby motivoval Sherlocka k co nejrychlejšímu řešení.

Moriarty předstíral smrti ostatních už od mládí. V roce 1989 zabil svého spolužáka Carla Powerse, když mu otrávil lék na ekzém, ale předpokládalo se, že se chlapec utopil v bazénu. Moriarty si ale schoval Powersovy boty do té doby než potká Sherlocka.

Stejně jako Sherlock, byl i Moriarty vysoce intelgentní. Dokázal velmi dobře manipulovat s lidmi, takže ani Sherlock nedokázal mnohdy předpokládat další Moriartyho kroky. A Moriarty si svou roli záporáka opravdu užíval. Rád zabíjel nebo plánoval smrt nevinných lidí, prostě jen proto, že ho to bavilo. Byl posedlý Sherlockem a stejně jako on by udělal cokoliv, aby se nezačal nudit. Život pokládal za bezcílnou věc. Nebál se spáchat sebevraždu, když cítil, že Sherlocka porazil, protože jeho život měl smysl pouze tehdy, pokud sám stál proti němu.


Eric Cartman (Městečko South Park)

mluví: Trey Parker

Eric Theodore Cartman. Zkráceně prostě Cartman. Bez něj, Kennyho, Stana a Kylea by nebyla show. Ostatní s ním sice tvoří partu, ale ani zaboha nemůžou přijít na to, proč se s ním vlastně kamarádí. A tak Cartman se svým nejlepším kámošem Kennym obrážejí okolí a okolí… trpí.

Na papír pro výčet Cartmanových zlých skutků by padl nejeden strom. Který jiný hrdina má ve svém osobním seznamu znásilnění, podvody, pašování, mučení, vydírání, týrání dětí, krádeže, řízení bez řidičáku, pomluvu, krádež identity, úvěrové podvody, vloupání, pirátství, terorismus, válečné zločiny, únos, vykrádání hrobů, držení drog, pohrdání soudem, kanibalismus, genocidu, prostituci a spousty a spousty dalších? Cartman není žádný svatoušek ;)

Cartmana vždycky všichni mají za chudáčka studentíka, ale protože vyniká ve vedení a organizaci, tato schopnost přehlušuje všechny jeho slabosti. Jeho nejčastějším cílem jsou dospělí.

Abychom ale nedštili na Cartmana jen špatné věci, občas se projeví i jako hrdina. Ovšem většinou je to díky jeho pubertální povaze nebo tím, že si sám chce zachránit zadek.


Líbil se vám dnešní článek? Koho byste vybrali jako největšího záporáka? Chyběl vám v seznamu někdo? Přebýval? Pište, kritizujte, diskutujte :)

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře112zobraz všech 112 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jen když počítáš rozdělené díly jako jeden díl. Když to počítáš díl po dílu je jich podle wiki 658.
před 9 roky
vmvladko

vmvladko

Tie dieli sa nerátajú rozdelené ale spolu. čiže ich je 155.
před 9 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Takže trojdíl s Vládcem ve 3. řadě je podle tebe jeden díl? Spíš je to takhle - 155 příběhů, cca 658...
před 9 roky
Další články k tématu