27. 7. 2014

Top 10 legendárních polibků (2. část)

Před dvěma lety se seriálové polibky setkaly s nebývalým ohlasem. Vybrat patnáctku bylo téměř nemožné, proto jsme se rozhodli přidat dalších deset. Nezapomenutelné polibky s ohňostrojem chemie jsou přece to nej!

Top 10 legendárních polibků (2. část)

Znáte to. Scéna začíná nenápadně. Potichu začíná hrát sladká romantická popová písnička. Vidíme holku. Vidíme kluka. Jejich pohledy se střetnou. Hudba zesiluje, pár se k sobě přibližuje, ohňostroj startuje… A pak to přijde. Pusa, která se vám na dlouhá léta vryje do paměti.

Polibek, ideálně první polibek páru, je magický moment. Když se sejdou herci se skvělou chemií, kteří jsou zasazeni do totálně klišovité scény (hádka, uslzené oči, samota a náhlý příchod), vznikne moment, který si na youtube přehráváme dokola a dokola. Je úplně jedno, kolikrát už jsme to viděli jinde. Funguje to prostě vždycky, čekáme na to vždycky a nikdy to neomrzí.

Málokoho asi překvapí, že i když už jsme před dvěma lety vybrali patnáct polibků, neznamená to, že tentokrát byl výběr jednodušší. Museli jsme brát v potaz nejen seriálové klasiky, ale také polibky z posledních dvou sezón, které – ač ještě nové a neokoukané – se jistě časem do síně slávy dostanou.

10. Polibek na dobrou noc

• seriál: House MD
• pár: Gregory House a Lisa Cuddy
• herci: Hugh Laurie a Lisa Edelstein
• polibek: Youtube

Desáté místo v mém žebříčku obsadila slavná dvojice z ještě slavnějšího seriálu. To, o čem jsem mluvila na začátku, zde perfektně funguje. Cuddy je sama doma, House přijde, řekne jí něco, ona se naštve a chce se hádat, on je ale najednou svatoušek a vše vyústí v polibek, na který jsme čekali hodně, hodně dlouho!

A že je to pusa, jak se patří. Chemie mezi oběma postavami zde funguje, intimitu podtrhává také pro House typická rebelská doprovodná melodie.

Lisa Edelstein má srnčí oči a já jí věřím každičký sebemenší pohyb, který během těch několika málo vteřin učiní. Housovo strohé „Dobrou noc“ je pak dle mého názoru perfektním zakončením tohoto mírně trapného okamžiku, u kterého však zároveň ihned víme, že se stane legendárním.

9. Umlčující polibek

• seriál: Dawson's Creek
• pár: Joey Potter a Pacey Witter
• herci: Katie Holmes a Joshua Jackson
• polibek: Youtube

Pacey a Joey! Netuším, jak se tento polibek nedostal do Top 15 před dvěma lety. Už pěkných pár let patří Dawson's Creek k ikonickým teen seriálům a Pacey s Joey k nejmilovanějším seriálovým postavám.

Bylo jen otázkou času, než se tito dva dají dohromady. Joeyina posedlost Dawsonem v první a druhé sérii byla až moc okatá, zaměření pozornosti na hodného, ač nenápadného kamaráda na druhé koleji prostě přijít muselo.

Napětí mezi nimi postupně gradovalo již od začátku třetí série a vyvrcholilo spolu s Paceyho trpělivostí právě v této scéně. Pacey se Joey ptá, proč na pomoc zavolala jeho a ne Dawsona. Joey se snaží vymýšlet argumenty, ale nenachází slova. Pacey se rozhodne její breptání utnout způsobem, který všem fanouškům vyrazil dech. Schválně, kdo z vás těmto dvěma ve skrytu duše (nebo nahlas z plných plic) fandil víc než Dawsonovi s Joey? Já teda jo!

8. Hollywoodský polibek

• seriál: Pretty Little Liars
• pár: Aria Montgomery a Ezra Fitz
• herci: Lucy Hale a Ian Harding
• polibek: Youtube

Původně jsem jako zástupce Pretty Little Liars plánovala zahrnout v tomto žebříčku Hannu a Caleba. Pak jsem však náhodou narazila na toto video, které mi vyrazilo dech.

Scéna je jako vystřižená z hollywoodského filmu. Zakázaná a tajná láska. Bolestné loučení. Nekonečné rozhodování, zda jít za ním, nebo zda ho hodit za hlavu. Dramatický běh ve zpomaleném záběru. Dokonce nechybí déšť!

Není třeba ani žádného dialogu. Tato scéna je tak silná, že stačí pouhé činy. Z polibku Arii a Ezry se mi naježily chloupky na rukou, nechtěla jsem, aby ta scéna skončila. Ať už je pro tuto Lhářku ten pravý kdokoliv, s Ezrou bude sdílet něco, co jim již nikdo nikdy neodpáře. Kouzelný a nezapomenutelný polibek.

7. Opilý polibek

• seriál: Gossip Girl
• pár: Blair Waldorf a Chuck Bass
• herci: Leighton Meester a Ed Westwick
• polibek: Youtube

Sexy! Stanice CW je pravděpodobně největším přeborníkem ve vytváření dokonalých romantických scén, které končí nezapomenutelnými polibky. Chuck a Blair z Gossip Girl měli svůj pohádkový moment hned v první sérii a ne, ani trošičku jim to kouzlo nekazí fakt, že oba byli nezákonně opilí.

Limuzínou se nemůže pyšnit každý. Naše slavná smetánka ji považuje za samozřejmou součást každodenního života a jakkoliv je to pro nás možná povrchní a nepochopitelné, každý, kdo má v sobě alespoň kapku romantického ducha, musí uznat, že v taxíku by to takto perfektně prostě nefungovalo.

Tulící se Blair je úžasně roztomilá a Chuckova opatrná otázka, zda si je dívka tímto dalším krokem jistá, mi vyvolává úsměv na tváři. Ti dva k sobě prostě patří, ať už jsou ve vztahu s kýmkoliv, nemůže se jim upřít, že už od první série sdílí pevné pouto, které se bude dalším protějškům jen těžko rozbíjet. Tento polibek, opilý, zpočátku nenápadný a posléze neskutečně vášnivý, to jen dokazuje.

6. Kaskadérský polibek

• seriál: Sherlock
• pár: Sherlock Holmes a Molly Hooper
• herci: Benedict Cumberbatch a Loo Brealey
• polibek: Youtube

Sherlock to bere hopem. Žijeme přece ve zrychlené době, není čas se párat s žádnou předehrou. Bum, bác, pročísnout vlasy, upravit kabát, hubanec a sbohem.

Přijde mi docela úsměvné, že na spoustu výjimečných polibků v podstatě narážím úplnou náhodou. Původně jsem koukala na pusu Doctora Who a River a Youtube mi v doporučených našel Sherlocka s Molly. Omlouvám se všem fanouškům, ale Doctor byl v ten moment ihned zapomenut.

Hned ten příchod, tohle mělo prostě koule! Nejen, že náš slavný hrdina vysklil okno, ale on u toho ani okem nemrkl! Molly byla tak v šoku, že nestihla absolutně zareagovat na to, co se vlastně děje. Přemýšlím, čí herecký výkon v této scéně byl geniálnější. Nedokážu se rozhodnout, oba dva vytvořili několikavteřinový moment, který neomrzí ani po nespočetném přehrávání dokola a dokola. Geniální.

5. Polibek v kruhu přátelském

• seriál: Grey's Anatomy
• pár : Alex Karev a Izzie Stevens
• herci: Justin Chambers a Katherine Heigl
• polibek: Youtube

Dostáváme se do první pětky, ohňostroje už jsou vypuštěny na plné perdy. Grey's Anatomy nemohl v letošním žebříčku chybět. Párů, které se zde za posledních deset let vytvořily, je neskutečné množství. Ta pravá slaďárna přišla však již v roce 2005, v první polovině druhé řady.

Jak říká ve voiceoveru Meredith, některé věci prostě mluví samy za sebe. Alex Izzie velmi příjemně překvapil, nezmohla se na nic jiného, než „wow“. První polibek po takové době vzájemného jiskření se navíc odhodlal učinit před všemi společnými přáteli a spolupracovníky, to je podle mě obrovská odvaha!

I kdybych se nezabývala tím, kdo všechno byl polibku přítomen, jeho samotné provedení je prostě perfektní! To, jak Alex sebevědomě vezme Izzie do dlaní, ohne ji dozadu a políbí ji ve stylu starých hollywoodských romancí, vrr! Jejich vztah byl plný překážek, ale v tomto veřejném a přesto intimním momentě se z nich stal dokonalý pár, který vystupoval dojmem, že dokáží překonat vše.

4. Ohnivý polibek

• seriál: Chicago Fire
• pár: Matt Casey a Gabriela Dawson
• herci: Jesse Spencer a Monica Raymund
• polibek: Youtube

Páni, to je načasování. Holka čeká tak dlouho, až se naštve, hodí se do gala (a že je sexy s tou růžovou rtěnkou a upnutými černými minišaty! A když je připravena vyrazit do víru velkoměsta, uvidí ji On.

Opět zde není potřeba říkat jediného slova. Tady se mluví očima. Caseymu se očividně líbí, co vidí. Vrhne se na Dawson a ohňostroj, o kterém jsem mluvila již dříve, skutečně začne.

Seraphine313 se se mnou hádal o tom, že do legendárních polibků nemůžu řadit rok staré věci. Tyto scény prý ještě nejsou tak vryté do pamětí seriálových fanoušků, aby se o nich mohlo mluvit jako o legendárních. Dovolím si však nesouhlasit. Jistě, máme tady Lost nebo Dawson's Creek, klasiky, které si i po letech rádi připomínáme. Nicméně proč bych měla ignorovat něco tak úžasného, co se perfektně hodí k tématu, jen proto, že to nenabylo určitého stáří? Casey s Dawson vytvořili kouzelný moment, který si umístění v našem žebříčku stoprocentně vysloužil.

3. Vyděračský polibek

• seriál: Lost
• pár: Sawyer Ford a Kate Austen
• herci: Josh Holloway a Evangeline Lilly
• polibek: Youtube

A jsme v nejlepší trojce! Tu otvírá seriálová klasika, dvě postavy, které jsou známé fanouškům po celém světě. Sawyer, ač polomrtvý, dokázal přechytračit Kate.

Holka je tvrdohlavá, to se jí musí nechat. Nechce se mu podvolit, i když jí to k němu očividně táhne. Nicméně, kdo by mohl upřednostnit svou tvrdohlavost, když je ve hře lidský život? Sawyer sdělí Kate, že jí neřekne potřebné informace k záchraně dívky, pokud mu nedá jeden maličký polibek.

Maličký… tak to je snad to jediné, jaký tento polibek nebyl. Vášnivý, a přesto romanticky něžný, nekonečný a pořádně s jazykem! Kouzlo zmizelo v momentě, kdy Sawyer kápnul božskou a následně se pomazlil s Katinou pěstí.

Nicméně těch pár vteřin dokonalosti, kdy zapomenete vnímat realitu kolem sebe a jste připoutáni k obrazovce, si třetí místo v našem žebříčku rozhodně zaslouží.

2. Elektrický polibek

• seriál: Hart of Dixie
• pár: Zoe Hart a Wade Kinsella
• herci: Rachel Bilson a Wilson Bethel
• polibek: Youtube

Rachel Bilson se dostala i do prvního polibkového článku, ovšem ani letos jsme ji nemohli přehlédnout. Vypadá to, že tato herečka dokáže vytvořit pohádkové momenty v každé své roli.

Opět jsme na stanici CW. Romantika z obrazovky cáká do všech směrů. Podobně jako u PLL, i zde nechybí déšť a ani trošku mi nevadí, že Wade nemá na sobě ani kapku, i když přichází z venku. Na další level scénu posunují svíčky a chytlavá popová melodie v pozadí.

Pokaždé, když se na tento polibek dívám, připomene mi slavnou pusu z filmu The Notebook. Proč končit tento dlouho očekávaný moment pouhou pusou, když je mnohem žhavější přesunout se do postele? :)

Zoe a Wade společně vytvořili perfektní finále série. Za to, že jejich polibek byl svůdný, romantický a předskokan pro další akci, jim náleží druhé místo.

1. Neodolatelný polibek

• seriál: The Vampire Diaries
• pár: Elena Gilbert a Damon Salvatore
• herci: Nina Dobrev a Ian Somerhalder
• polibek: Youtube

Tam ta dam! Fanfáry dnes znějí pro klasickou love story z Upířích deníků. O obsahové stránce seriálu toho za posledních pár měsíců či dokonce let padlo v diskuzích mnohé. Nikdo však seriálu nemůže upřít fakt, že ve třetí sérii vytvořil nezapomenutelný moment mezi Elenou a Damonem.

Damom ukázal svou zranitelnou stránku, otevřel se Eleně se svými pocity a tím v ní vyvolal novou vlnu emocí, které nebyla schopna zvládnout po jeho boku. Vyběhla proto na chodbu, kam ji Damon následoval, nechápal, co se děje.

Elena mu na jeho otázku neodpoví, ale doslova se na něj vrhne za zvuků Never Let Me Go. Tato scéna je geniálním případem toho, jak se tvoří legendární momenty. Vygradovaný začátek refrénu a sílící hlasitost přichází v momentě, kdy se jejich rty spojí. Oba dva se k sobě přitisknou a fanoušci písknou štěstím a vzrušením. Ta elektřina, která mezi párem nepochybně proudí, se takto přenese i na diváka.

Během sledování jsem v tom jediném krátkém momentě cítila motýlky v bříšku. To se mi nestalo u žádného jiného polibku z této desítky, u nikoho jiného jsem neměla ten pocit, který je mi tak vzácný. Nemohla jsem jinak, než dát Delenu na první místo. Ať už je seriál jako celek jakýkoliv, tato scéna ho posouvá o třídu výš.


Který pár podle vás předvedl nejžhavější a nejzapamatová­nihodný polibek? Kdo vám zde chybí a s kým z našeho výběru souhlasíte?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře46zobraz všech 46 příspěvků
ragelly

ragelly

Veronica a Logan byli v prvním díle :)
před 9 roky
Brontofúzik

Brontofúzik

Áno, pardón, všimla som si to až po odoslaní komentu.
před 9 roky
Teteyza12

Teteyza12

No, Buffy a Spike jsou již v jiném článku o legendárních polibcích. S Rose a Doctorem plně...
před 9 roky
Další články k tématu