6. 8. 2012

Top 14 nejstrašidelnějších démonů

Jsou všude kolem nás. Nad zemí i pod zemí. Za rohem v temné uličce. Pod postelí. Démoni, příšery, duchové a strašidýlka. Přinášíme vám další ochutnávku z našeho letního seriálu, tentokrát na duchařské téma!

Top 14 nejstrašidelnějších démonů

„Demons are just ghosts with a lot of ego.“
uživatel vichilux na Supernatural Wiki

Kdekoho by při zahlédnutí dnešního tématu napadly seriály Čarodějky a Lovci duchů. Měl by pravdu. Stejně jako v TOP článku o vesmírných lodích mohla Hvězdná brána obsadit v klidu pět předních míst, tak i tady by tyto seriály mohly bez problému sestavit vlastní žebříček. Proč? Protože jde o seriály tématem veskrze ojedinělé.

Jenže už po pár hodinách pátrání na mě začaly z temných zákoutí internetu vyskakovat i jiné postavy, které se do dnešního žebříčku hodí. Nadpřirozených seriálů není moc, ale taky je nemusíte hledat lupou.

Možná někteří nebudou s dnešním výběrem ani pořadím souhlasit. Základním kritériem nebylo porovnat sílu, ošklivost nebo třeba počet vlasů jednotlivých démonů. Cílem bylo obsáhnout i méně známé seriály, představit různorodé postavy a připomenout i ty, které jste viděli tak dávno, že si na ně třeba už ani nevzpomínáte. Proto vzhůru na žebříček, který rekapituluje nejseriálovější démony
- nadpřirozené bytosti, které vás chytnou za srdce (a případně vám jej vyrvou z těla).

Předem upozorňuji, že je ve článku řada spoilerů. Čtěte po vlastním uvážení a ne před spaním :)


Gilgamel

„Gilgamel není anděl, je to démon. Ošklivé věci se ale stávají krásnými.“
Otec Simeon

Starověký démon, který po staletí sledoval Zemi a krmil se dušemi nevinných. Gilgamel je mistr převleků, často se maskuje za anděla. Díky svým křídlům a silnému tělu umí rychle zabít vyhlédnutou oběť nebo kohokoli, kdo by se ho pokusil zneškodnit.
Občas se zjevuje jako bílé světlo, ale jeho pravá podoba vypadá jako chrlič s rudými křídly, lebkou připomínající helmu a čertovskými kopyty.

Hodnocení:

I když ho výčet jeho schopností do pozice nebezpečného démona řadí, jeho konec byl tak rychlý, že nám tep zas o tolik nepovyskočil.

Index démoničnosti:

20 % 80 %

Indrajit

  • herec: Rajneel Singh
  • seriál: Xena

Říkalo se mu Král démonů. Byla to jediná bytost, která mohla zabít nesmrtelného Hanumana. Indrajit měl dvé formy – člověka a démona. V té démonické má oproti lidem dva páry rukou navíc a je také víc zuřivý. Co se ale nestalo, Xena ho porazila a vrátila zpět do lidské podoby.

Hodnocení:

Šest rukou je sice hezká a občas i výhodná věc, ale hned ho porazila Xena, takže nás až tak moc nezajímá. Deštné pralesy jsou i nadále zachráněny.

Index démoničnosti:

25 % 75 %

Krevlornswath „Lorne“ z kmene Deathwoků

„Tvůj otec měl pravdu. Snědli jsme špatného syna.“
Lorneho matka

Démoni nemusí být jen zlí. Důkazem toho je Lorne, mírumilovný člen klanu Deathwoků pocházející z Pylei, dimenze pekla, která neznala nic jiného než protiklady, extrémy dobra a zla v jejich nejčistších podobách. Na jeho světě mu nejvíce scházela hudba a umění, kterých se lidem v černobílé Pylei nedostávalo. Proto se rozhodl, poté co ho v roce 1996 interdimen­zionální portál přemístil do Los Angeles, založit vlastní karaoke bar. Lorne nebyl démon, který by vyhledával boj. Na rodné Pylei poznal obě stránky nekonečného sváru dobra a zla, porozuměl jim, ale nevyvolávalo to v něm choutky po boji. Když člověk zpíval, broukal si, nebo pískal, Lorne uměl přečíst jeho auru a budoucnost. Stejně tak mohl číst jeho myšlenky, emoce a nálady. Měl výjimečný sluch mající větší rozsah než ten lidský. Stejně tak mohl i vyluzovat zvuky na frekvencích lidskému uchu neslyšitelné.

Hodnocení:

Vzhledem ke schopnostem, kterými Lorne oplývá, by se mohlo jednat o černého koně žebříčku. Mezi démony se ale kladná povaha moc nenosí, a i když Lorne baví seč může, mnoho bodů nedostává. Za imunitu vůči alkoholu má ovšem malé bezvýznamné plus. Stejně jako za bezvadnou masku.

Index démoničnosti:

30 % 70 %

Striga

Geralt: „Byl tu už nějaký zaklínač?“
starosta Wyzimy: „Jakpak by ne, několik. Ale když slyšeli, že strigu je třeba odčarovat, pokrčili rameny a odjeli. Jen jeden to zkusil. Byl velmi mladý. Jeho ostatky jsme pak sbírali až za bránou.“

Po smrti krále Medella a královny Sancie, panovnice Soddenu, se na trůn Temerie, Soddenu, Pontaru, Mahakamu, Brugge a Ellanderu usadil jejich syn Foltest. Nebyl ženatý, ale za svou družku pojmul svou sestru Addu. S ní pak i počal dítě. Addu miloval Ostrit, wyzimský velmož, který když se dozvěděl o jejím vztahu s vlastním bratrem, kterého se nechtěla vzdát, proklel ji i její nenarozenou dceru. Obě ženy zemřely při porodu a byly pochované do společného sarkofágu. Jenže dcera rostla i po smrti a stala se strigou – krvelačnou příšerou, která nenávidí vše lidské a za úplňku vychází na lov. Sedm let po smrti poprvé vyšla z hrobky a začala lovit.
V době, kdy do Wyzimy, hlavního města Temerie, přijel zaklínač Geralt, lovila striga lidi už sedm let. Mnoho lidí se pokoušelo strigu zabít. Přežilo jich jen málo. Navíc Foltest požadoval, aby strigu nezabili, ale odčarovali. Nakonec vypsali odměnu 3000 orenů.
Zabít strigu lze snadno, odčarovat ji může člověk jen tak, že přečká noc v její hrobce. Po odčarování ale není vše úplně v pořádku – dívka sice fyzicky je ve svém věku, psychicky je ale výrazně zpomalená.

Hodnocení:

Krom velké fyzické síly a rychlosti striga nic dalšího nenabízí. Je sice velmi ošklivá, ale to je věc vkusu a názoru. Je alergická na stříbro a neoplývá magickými schopnostmi, což ji staví do role silového typu. Jedná velmi pudově, je vidět, že strigovství jí leze na mozek. Jako odháněčka dotíravých sousedů by ale byla ideální.

Index démoničnosti:

40 % 60 %

Azazeal

„Historie má až příliš velkou tendenci se opakovat.“
Azazeal

Za celá století, co existuje, už svedl mnoho žen. Poslední taková byla Cassie Hudges, potomek medenhamskýchh čarodějnic. Ta však zemřela. S Azazealem měla dítě, které nechal pojmenovat Malachi. Poté, co Cassie zemřela, si Azazeal našel novou postavu, Ellu Dee. Ta ale kvůli „vyšším rozkazům“ pozabíjela všechny ženy, se kterými kdy co měl, aby Azazeal už dál dítě nechtěl. Azazeal ji však prohlédl, nebylo mu to ale nic platné. Nakonec mu totiž byla rodičovská práva odebrána a jeho syn byl zastoupen Mephistophelem.

Hodnocení:

Proutník každým coulem, ale přejme mu to. Jinak je to poslední dobou táta na plný úvazek. Ještěže si dokáže vyřešit spory mezi personálem.

Index démoničnosti:

45% 55%

Barbas (Charmed)

(k Phoebe a Paige): „Jenže já se vrátím! Strach se vždycky vrací!“

Z podsvětí, kde byl spoután, se mohl podívat na Zemi jen jednou za třináct století. Pouze na jeden den a vždy v pátek třináctého. Na Zemi teoreticky mohl zůstat – pokud za ten jediný den dokáže zabít třináct svobodných čarodějek. Jenže u Phoebe, Paige, Piper a Prue (a pár kluků) narazil. Nedokázal je porazit ani napočtvrté. Démon Strachu, jak se mu přezdívá, má schopnost cítit to, co vám nahání tu největší hrůzu. Pak to může obrátit proti vám a danou věcí vás vystrašit k smrti. Jako správný duch (pravda, démon) uměl procházet zdmi. Uměl komunikovat pomocí telepatie a také se teleportovat. A v neposlední řadě házel také koule. Ohnivé koule (co jste si zas mysleli, hm?)

Hodnocení:

Nemastný, neslaný, na jednu stranu celkem obdařený (přeci schopnostmi, ne?), na tu druhou absolutně neschopný (čtyři pokusy a ani jedna výhra? Možná by to chtělo se nad tím trochu zamyslet, aby to napopáté vyšlo)!

Index démoničnosti:

50 % 50 %

Azal

„Silou Boha, silou smrti, zapřísahám a vyzývám tě, povstaň na můj rozkaz. Azale! Azale! Azale!“ Vládce

Azal byl poslední žijící démon. Humanoid podobný satyru s dlouhými špičatými rohy, srstí, červenou kůží, kozlíma nohama s kopyty, ostrými zuby a špičatýma ušima. Byl vysoký přibližně 10 metrů, ale svou velikost mohl pomocí technologie měnit. Před milionem let Azal přistál na Zemi a pomáhal s rozvojem lidstva. Pak se sám uložil do zpomalovací stáze a čekal dokud nenastane doba, kdy bude jasné, zda byl experiment s lidstvem úspěšný nebo ne. Ke konci 20. století ho Mistr probudil, právě tehdy, když na jeho lodi kopal profesor Horner. Azal vytvořil kolem lodi tepelnou bariéru, aby mu předal svou moc, Mistr chtěl Azalovu moc, ale Azal ji nabídl Třetímu doktorovi. Ten ale odmítl a Azal se rozhodl dát svou moc Mistrovi a doktora zabít.

Hodnocení:

Vcelku roztomilý retro čertík. Při pohledu na jeho činy ale jde roztomilost stranou. Démon, který disponuje silou ničit celé lidstvo by se zaručeně neměl přibližovat k čemukoliv obydlenému. Za chlupatý hrudník a kudrnaté vlasy dáváme body nahoru.

Index démoničnosti:

70 % 30 %

Illyrie Nemilosrdná

„Nikdy nezemřít… a všechny si podmanit, to je pravé vítězství.“

Illyrie byla jedním z nejstarších a společensky nejvyšších démonů. Zažila věk, kdy se formovalo lidstvo, vládla území okolo Los Angeles. Měla vlastní armádu, díky které byl známá jako jeden z nejobávanějších démonů.
A měli se jí proč obávat. Vládla velmi velkou silou, dokázala měnit běh času i cestovat mezi dimenzemi. Illyrie posedla čarodějku Winifred Burkleovou. A políbila Spikea (ale ne v seriálu).
Co se vlastně tehdy stalo? Illyrie chtěla zničit lidstvo (jak jinak) pomocí své přišedší armády. I přes veškeré úsilí Angela, Spikea a Wesleyho s nimi začala bojovat a otevřela portál, kterým měla její armáda projít. Jenže zjistila, že její armáda byla už dávno předtím zničena a ona na vyhlazení lidstva zůstala sama.

Hodnocení:

No rozhodně to není žádné ořezávátko. Se svými schopnostmi by v klidu mohla ovládnout svět (pokud by ji ovšem nehlídalo několik dalších stejně schopných). Já se spíš ale kloním ke střízlivějším známkám vzhledem k tomu, že její schopnosti po několika týdnech začaly být nestabilní a nemohla je ovládat. Na druhou stranu se ale nejednalo o žádnou kladnou hrdinku, ani tu zlou, ve které se probudí svědomí. Prostě čistou, nefalšovanou záporačku.

Index démoničnosti:

75 % 25 %

Shax

Dr. Griffith: „A kdo jste vy?“
Shax: „Konec.“
Poslední slova Dr. Griffithse.

Démon, který se vymyká. Jednak svými schopnostmi, které jsou založeny na větru (může například teleportovat lidi vzduchem nebo manipulovat se vzdušnými víry), jednak tím, že to je jediný démon, který opakovaně zabil čarodějku. Ve výsledku je prý ale slabší a lehčeji porazitelný než Barbas. Shax je nesmrtelný, dokáže přežít útoky i těmi nejsilnějšími zbraněmi.
Jak to s ním ale dopadlo? Hádejte. Správně, byl zničen.

Hodnocení:

Vůbec nevypadá, jako by to přehnal s kouřením. Taková chodicí antireklama. Ale ne, teď už vážně. V našem žebříčku se najdou hrozivější, horší, nebezpečnější démoni. Ale Shax zabil Prue. A Dr. Griffithse. A málem zabil i Paige. Klidně se může titulovat Nájemný vrah Zdroje všeho Zla.

Index démoničnosti:

75 % 25 %

Hrobařík

„Hrobaříci. Udržují věci v pohybu. Díky nim se stávají nehody.“

Říká se, že nevíš dne ani hodiny, kdy zemřeš. V případě Hrobaříků se toto přirovnání velice hodí. Ti totiž připravují smrtelné nehody a soupeří o duše se Smrtonoši. Živí lidé je nemohou vidět (v jistých případech to dokážou, ale to je na delší povídání). Vypadají tak trochu jako záhrobní mimozemšťané – metr dvacet vysoké hubené, zašedlé velkooké kreatury.
Hrobaříci mají svůj vlastní jazyk, kterým se mezi sebou dorozumívají a kterému nerozumí ani Smrtonoši. Jednou za pět let dostávají volno z posmrtné služby, a jen tehdy jsou jakž takž přívětiví.
Poté, co zemřete, Hrobařík vezme vaši duši. Kam, to se neví (pravděpodobně jde ale o Peklo), ale určitě by si to nikdo nechtěl prožít. Naopak duše, které „odvedou“ Smrtonoši, jdou přímo do Nebe. Proto se snaží Hrobaříkům co nejvíc duší ukrást. Každý Smrtonoš má svůj obraz v jednom konkrétním Hrobaříkovi. Georgia toho svého v dětství dvakrát viděla, ale nikdy se nic nestalo (o to víc byl její konec zajímavější).

Hodnocení:

Bytosti, s kterými si není radno zahrávat. Nevidíš je, neslyšíš je. Každý den připravují další překvapující úmrtí. Nevíš dne ani hodiny, kdy si něco přichystají na tebe. To pak budeš mít velké štěstí, když bude poblíž nějaký Smrtonoš.

Index démoničnosti:

80 % 20 %

Belthazor

Sykes: „Belthazore, tak konečně.“
Belthazor: „Ale ne nadlouho.“

Zabil nespočet čarodějnic. Démonů. Nevinných lidí. Tomu ale udělala přítrž žena – Phoebe Halliwellová. Zamiloval se do ní. Ale pěkně zpátky na začátek. Jak se to tedy všechno seběhlo?
Belthazor byl démon, jeden z Vyšších. Měl však smůlu v tom, že jeho rodiče neměli s multi-kulti žádné problémy. Jeho matka byla čistokrevný démon, otec čistokrevný člověk. Belthazor podědil obojí. A jeho lidská část – Cole Turner – se zamilovala do Phoebe. Belthazor se jednou utkal se Sykesem, který, podobně jako on, zabíjel čarodějky. Dokonce i jako on vypadal. Belthazar při souboji ztratil kontrolu nad svou démonickou stránkou a byl zničen – ovšem jen jako démon. Cole Turner… přežil.

Hodnocení:

Konečně někdo, kdo si dá na vzhledu pořádně záležet! Tohoto démona si na ulici určitě všimnete. Jako každému pořádnému démonovi, ani jemu nemůže ve výbavě chybět telekineze, supersíla, vytváření iluzí a nesmrtelnost. Uměl myšlenkou spálit věc. A toho bych se třeba já už osobně bál. Při představě, že si někdo usmyslí mě zapálit, mi je celkem horko.

Index démoničnosti:

80 % 20 %

Ďábel

Sam: „Můžeš mít auto!“
Ďábel: „Já nechci auto.“
Sam: „Ale můžeš mít auto!“
Ďábel: „Same, já auta nekradu! Já jsem Ďábel!“

Nina o něm řekla, že je to druhá nejmocnější síla ve vesmíru. A je to pravda. Jen velmi málo věcí ho může zničit (např. Meč archanděla Michaela). Sám dokáže porážet ostatní démony, manipulovat s lidmi (prý je to velice jednoduché), je nesmrtelný, může cokoliv slyšet nebo vidět – a jak to už bývá, je téměř nemožné ho porazit. Díky svým schopnostem si může dovolit téměř cokoliv – jen nesmí nevinné duše stáhnout do pekla, jak se mu zachce. Může jen ty, co hřeší, podepsali smlouvu s ďáblem nebo zemřeli.
Občas se zjevuje na Zemi v podobě Jerryho Belvedera. Štve ho ale, že tam nemůže víckrát než teď (má na Zemi už dvacet let partnerku, Mimi Hansenovou – jejich vztah je ale vpravdě italský).
Jeho jedinou větší slabostí (krom už uvedeného meče) jsou kruhy – tvary, které mají od jednoho bodu stejnou vzdálenost. Ďábel přes ně nemůže slyšet ani vidět. Toho často využívali démoni rebelové nebo třeba Samovi rodiče.

Hodnocení:

Má rád rock! Má rád rock! Konečně trochu lidštěji vypadající démon. Ale nenechme se zmást – víme, že kdyby chtěl a vzal to za správný konec, nic by ho nezastavilo.

Index démoničnosti:

90 % 10 %

Azazel

„Jestli některá z vás paniček je modlící typ, je právě nejlepší čas s tím začít.“
Azazel

Ďábel byl pro Azazela vším. Otcem, učitelem, pánem. Na jeho rozkaz zabil Samovu a Deanovu matku. A vůbec toho nelitoval. Ostatní démoni ho popisovali jako nejbrutálnějšího tyrana mezi démony. Zabít ho mohla jen jedna věc – legendární Kolt.
Žlutooký, jak mu často říkali, měl sadistický smysl pro humor. Když viděl lidi trpět, byla to pro něj největší slast. Ať už to byla fyzická nebo psychická bolest, čím víc jí bylo, tím líp pro Azazela. Jeho nejoblíbenější metoda zabíjení bylo trhání osoby společně s její myslí nebo zapálení člověka myšlenkou. Proč? Člověk při tom umíral hodně pomalu. A taky to byl on, kdo se rozhodl naplánovat osvobození Lucifera, což mu, do jisté míry, vyšlo. Jen se toho nedožil.

Hodnocení:

Démon, jak má být. Krutý, nemilosrdný, sarkastický. Jeden z nejsilnějších démonů, favorit pekla. Může se teleportovat, spálit nepřítele myšlenkou, je imunní vůči svěcené vodě, nikdy se neunaví a umí manipulovat s počasím. Radši bych se s ním kamarádil, než stál v jiném gangu.

Index démoničnosti:

95 % 5 %

Lucifer

(k Deanovi): Víš, proč mne Bůh ponížil? Protože jsem Ho miloval. Více než cokoli jiného. A pak Bůh stvořil… vás. Malé… holé opice. Nám všem řekl, abychom se před vámi sklonili – a milovali vás, více než Jeho. „Otče, já nemohu,“ odvětil jsem mu. Řekl jsem: „Tyto lidské bytosti jsou vadné… vražedné!“ A v tu chvíli Bůh přikázal Michaelovi, aby mne srazil do pekla. Teď mi řekni, odpovídá trest provinění? Zvlášť, když jsem měl pravdu? Podívej se na to, co vás šest miliard udělalo pro tuto věc a kolik z vás mne za to obvinilo.

Černý kůň našeho žebříčku. Nejedná se sice o démona, ale o padlého anděla. Že by v tom byl ale moc velký rozdíl, se říct nedá. Lucifer je totiž otcem všech démonů. Jeho historie je ovšem dost bolestná. Býval druhým nejvyšším archandělem v Nebi. Bůh ho miloval nejvíce ze všech a Lucifer byl na to náležitě pyšný. Nedopadlo to však dobře. Když Bůh stvořil lidstvo a poručil andělům, aby lidi milovali víc než jeho, Lucifer odmítnul. Nedokázal si představit, že by na svém prvním místě nemohl mít Boha. To, že byl sražen do pekla, Lucifera velmi rozzuřilo. Zradil ho Bůh a dokonce ho zradil i starší bratr, archanděl Michael, když se za něj nepostavil. Zuřivost mu ale dávala i další pocit – touhu. Zlákal ženu jménem Lilith, která mu propadla a transformoval její duši do prvního démona. Mnoho démonů sloužilo Luciferovi při jeho nekonečném uvěznění. Nikdo jej ale nikdy nespatřil. Byl zamčený ve zvláštní části Pekla, za 66 zámky. I to je jeden z důvodů, proč mu ostatní démoni nemohli vrátit jeho původní moc. Pokoušel se o to Azazel, ale byl zabit. Jeho plán převzala Ruby a nakonec se jí to lstí podařilo. Apokalypsa mohla začít.

Hodnocení:

Tenhle chlápek se mi líbí. Má šmrnc, může co si zamane a ovládá lidi jako svoje hračky. Jen musí, sakra, sedět dlouho ve vězení. Má hodně fanoušků a to se cení. Pro mě osobně silná postava, která má šanci konečně zničit lidstvo. Je nesmrtelný, nezranitelný, supersilný, může se měnit, teleportovat, ovládat věci myšlenkou, může ovládat počasí… co víc si přát? Zde máte všechny dětské sny v dárkovém balení.

Index démoničnosti:

100 %

Vyděsili vás dnešní démoni? Díváte se večer pod postel? Chyběl vám v seznamu někdo? Přebýval? Líbí se vám náš letní seriál? Budete článek sdílet? Nezapomínejte na Křišťálovou lupu! Váš hlas potřebujeme!

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře58zobraz všech 58 příspěvků
xwamp

xwamp

Nejsem teda věříci ani učená nejak v mytologii ale ani tam jsem nikde nečetla že by Lucifer byl...
před 11 roky
Seraphine313

Seraphine313

Však v pohodě, jen jsem chtěl upozornit na to, že různé mytologie nahlíží na ďábla různě a že jsme...
před 11 roky
Kratos91

Kratos91

Pěkné, jen škoda, že se sem nedostalo něco z Grimma
před 10 roky
Další články k tématu