10. 8. 2014

Top 10 herců jedné krve

Ta herečka je mi nějaká povědomá... No jasně, vždyť to je ségra Kůstky! Herecké rodiny jsou čím dál tím častější. Které bratry a sestry či rodiče a děti známe díky našim oblíbeným seriálům? V této Topce si je připomeneme.

Herectví se v rodinách dědí poměrně často, to není nic neobvyklého. Dříve se tento trend objevoval převážně u filmů, ovšem se současným rozmachem televize už můžeme vidět také seriálové hvězdy, které jsou v příbuzenském sta­vu.

Dnešní Topku zaměříme právě na tato slavná spřízněná dua. Ať už jde o sourozence, rodiče a děti nebo bratrance, vše se dá v seriálové herecké branži najít. Pojďme se nyní podívat na lidi, o kterých jste možná ani nevěděli, že spolu sdílí stejnou krev.

10. Miley Cyrus a Billy Ray Cyrus

• jejich hlavní seriál: Hannah Montana

Billy Ray Cyrus byl průměrný country zpěvák, který v devadesátých letech získával malé hostující role v nevýznamných filmech. Jeho hudební i herecká hvězda vyletěla vzhůru až v roce 2006, kdy Disney uvedla premiéru nové komedie Hannah Montana. Billy Ray zde hrál spolu se svou dcerou Miley hlavní role. Seriál se stal fenoménem mezi mladým publikem po celém světě; nebyl to jen seriál, byla to značka. Hannah Montana se objevovala nejen na obálkách časopisů, ale také na pouzdrech, taškách, bločkách či tužkách.

Po ukončení seriálu v roce 2011 se Billy Ray již k herectví příliš nevracel, soustředil se opět na svou hudební kariéru. V seriálovém světě hostoval pouze v dramatu 90210.

Miley Cyrus bylo pouhých jedenáct let, když se začala ucházet o roli obyčejné holky, která vede tajný život úspěšné popové hvězdy. Ihned po premiéře se z ní stal dětský idol. Miley v roli Hannah Montany vyrostla, seriál skončil, když jí bylo osmnáct let.

Po skončení seriálu se ani Miley k hraní moc nevracela. Hostovala pouze v sitcomu Two and a Half Men a natočila několik filmů. V současnosti se o Miley mluví v souvislosti s jejím výstředním chováním, spíše než kvůli hereckým či pěveckým výkonům.

9. Rob Lowe a Chad Lowe

• jejich hlavní seriály: The West Wing a Pretty Little Liars

Rob Lowe je v seriálovém světě známou tváří. Do povědomí se dostal v roce 1999, kdy ztvárnil v úspěšném dramatu The West Wing roli Sama Seaborna. Seriál běžel sedm let a v současnosti se řadí mezi nejlepší dramata televizní historie. Herec prozradil, že ho role zaujala díky svému osobnímu zájmu o politiku a také kvůli případné spolupráci s přítelem Martinem Sheenem, který byl obsazen do role prezidenta Bartleta. Lowe ze seriálu odešel v roce 2003 poté, co se stanice NBC začala příliš vměšovat do natáčení (chvíli poté ze stejného důvodu skončili i tvůrce Aaron Sorkin a producent Thomas Schlamme).

Další velký úspěch herci přinesla role Roberta McCalistra v dramatu Brothers & Sisters. Původně měl být pouze hostující hvězdou na několik epizod, ovšem po nárůstu sledovanosti bylo oznámeno, že se zdrží na zbytek první série a od druhé řady se již stal hlavní postavou. I z tohoto seriálu herec odešel, nebyl spokojen s dějovou linkou své postavy a s tím, že nedostává tolik prostoru před kamerou.

Třetí výraznou rolí pro Roba byl Chris Traeger v Parks and Recreation, kde se zdržel čtyři roky.

Robův mladší bratr Chad Lowe nemá tak bohatou seriálovou historii. Herec se na počátku 90. let objevil v seriálu Life Goes On; za roli Jesseho McKenny získal Emmy za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Poté téměř dvacet let o seriály zavadil maximálně hostováním.

V roce 2010 herec nahradil hereckého kolegu Alexise Denisofa v chystaném projektu stanice ABC Family, Pretty Little Liars. Zde na sebe vzal roli Byrona Montgomeryho, otce Arie. Z Lhářek se stal velký hit, který herce zviditelnil mladšímu publiku. Chad zde hrál první tři série hlavní postavu, od čtvrté se jeho úloha snížila na vedlejší roli.

8. Kate Hudson a Oliver Hudson

• jejich hlavní seriály: Glee a Rules of Engagement

Největším seriálovým zelenáčem v dnešním žebříčku je herečka Kate Hudson, známá především z hollywoodských romantických komedií. K televizi se dostala až v roce 2012, kdy se objevila v roli učitelky tance v hudebním seriálu Glee. Zdržela se zde jednu sezónu a spolu s Leou Michele vytvořila několik nezapomenutelných hudebních a tanečních vystoupení.

Její bratr Oliver Hudson se může pyšnit širší seriálografií. Účinkoval jako hlavní postava v sitcomu Rules of Engagement, který se dočkal sedmi sérií a stovky epizod. Kromě toho má na kontě vedlejší postavu Eddieho Dolinga v Dawson's Creek a v současnosti hraje vedlejší postavu Jeffa Fordhama v hudebním dramatu Nashville.

Sice se to netýká seriálů, ale za zmínku stojí jistě i fakt, že oba herci jsou potomky filmové herečky Goldie Hawn, jejich nevlastním taťkou je Kurt Russell.

7. Charlie Sheen a Martin Sheen

• jejich hlavní seriály: Two and a Half Men a The West Wing

Charlie Sheen debutoval na televizních obrazovkách v roce 2000, kdy nahradil Michaela J. Foxe v posledních dvou sériích Spin City. Za svou práci na tomto seriálu vyhrál svůj první Zlatý glóbus v kategorii Herec v hlavní roli (komedie či muzikál).

Rok po skončení Spin City získal Sheen roli Charlieho Harpera v novém sitcomu CBS, Two and a Half Men. Jeho role byla vzdáleně inspirována hercovou image ‚zlobivého kluka‘. Za osm let získal tři nominace na Emmy a dvě nominace na Zlatý glóbus. Během osmé série bral honorář 1,8 milionů za epizodu.

Produkce osmé řady byla v lednu 2011 pozastavena kvůli hercově odvykačce. Brzy poté však následoval obrovský společenský skandál, kdy Sheen veřejně nadával na tvůrce seriálu Chucka Lorreho a ač už v té době byl nejlépe placeným seriálovým hercem, dožadoval se zvýšení platu o 50 %. Ze seriálu ho vyhodili v březnu 2011.

O rok později se Charlie k televizi vrátil, a to v hlavní roli komedie Anger Management.

Martin Sheen měl být v roce 1999 hostující hvězdou v novince The West Wing. Jeho prezident Jed Bartlet se však mezi fanoušky stal natolik oblíbeným, že se z něj stala hlavní postava a v seriálu se zdržel na úctyhodných sedm let a 154 epizod. Po ukončení dramatu v roce 2006 se věnoval spíše filmové kariéře, do televizního světa se vrátil až o šest let později.

V roce 2012 bylo oznámeno, že se Martin připojí k osazenstvu nového seriálu jeho syna Charlieho. V Anger Management hraje vedlejší roli Martina, otce Charlieho :)

6. Lauren Socha a Michael Socha

• jejich hlavní seriály: Misfits a Being Human

Herečka Lauren Socha se proslavila pouze jedinou rolí, i tak si však místo v žebříčku zaslouží. První tři série Misfits jsou považovány za klenoty britské tvorby a postava Kelly k tomu jistě přispívá.

3. května 2012 stanice E4 oznámila, že se Lauren ve čtvrté sérii nevrátí. I přes to, že to stanice vyvrátila, je možné, že toto rozhodnutí mělo co dočinění s hereččiným osobním životem. Socha byla v lednu 2012 obviněna z rasistického slovního útoku na řidiče taxíku a 2. května odsouzena ke čtyřem měsícům ve vězení.

Její starší brácha Michael Socha má klidnější život. Po několika hostujících rolích v různých britských seriálech získal velkou příležitost v nadpřirozeném hitu BBC Three, Being Human. Za roli nevinného vlkodlaka Toma se mu dostalo chvály od kritiků a pomalu si začal získávat také oblibu fanoušků. Ve třetí sérii byl vedlejší postavou, od čtvrté řady se stal postavou hlavní.

Po skončení Being Human se Michael přesunul do USA; získal zde roli Srdcového kluka v novince Once Upon a Time in Wonderland. Ačkoliv mělo jít o jasný hit, seriál se od začátku nesetkal s přízní diváků a byl po 13 epizodách zrušen. Na začátku léta však bylo oznámeno, že Michaelova role bude žít dál, herec se na podzim přesune do původního seriálu Once Upon a Time.

5. Alec Baldwin a William Baldwin

• jejich hlavní seriály: 30 Rock a Dirty Sexy Money

Bratři Baldwinové jsou v herecké profesi známou firmou, nicméně do televize se vmísili pouze dva z nich.

Prvním je charismatický Alec Baldwin. Hned jeho první role v roce 1983 byla seriálová, objevil se v devíti epizodách seriálu Cutter to Houston. Větší slávu si však vydobyl o rok později, kdy byl obsazen do populární soap opery Knots Landing. Zde se zdržel do roku 1985, objevil se ve 40 epizodách.

Po této roli se Alec na dlouhou dobu odmlčel, věnoval se především filmové kariéře. K televizi se vrátil až v roce 2005, a to v šestiepizodní hostující roli v populárním sitcomu Will & Grace. Stanice NBC v něm očividně uviděla komediální talent, který ovšem herec pravidelně dokazoval již od roku 1991, kdy se poprvé objevil ve skečové show Saturday Night Live.

V roce 2006 se Alec představil v roli sebevědomého Jacka Donaghyho v nové komedii od NBC, 30 Rock. Spolu s kolegyní Tinou Fey vytvořili dynamické duo, které rok co rok sklízelo nominace na televizní ceny Emmy i na Zlaté glóby. Alec nominaci proměnil dvakrát u Emmy a dvakrát u Zlatého glóbu.

William Baldwin byl dlouhou dobu filmovým hercem. Na svou první větší seriálovou roli si musel počkat až do roku 2007, kdy se objevil po boku hereckých velikánů ve vysoce postaveném dramatu Dirty Sexy Money. Jeho senátor Patrick Darling měl tajný vztah s přeoperovanou transexuálkou. Roli ztvárnila Candis Cayne, která se stala první skutečně přeoperovanou herečkou, která ztvárnila hlavní postavu v primetime seriálu.

Po zrušení seriálu herec další hlavní roli nezískal, ovšem objevoval se ve vedlejších rolích – v osmi epizodách Parenthood, v pěti epizodách Hawaii Five-0 a v jedenácti epizodách Gossip Girl.

4. Shawn Ashmore a Aaron Ashmore

• jejich hlavní seriály: The Following a Smallville

Dvojčata! Shawn Ashmore se proslavil především díky filmové sérii o X-Menech, ovšem nemůžeme zapomínat ani na jeho seriálové působení.

V roce 1998 ztvárnil hlavní roli v seriálu Animorphs, který vydržel 26 epizod. V roce 2000 přešel do dramatu In a Heartbeat, opět jako hlavní postava, opět pouze na rok (21 epizod). Po zrušení seriálu se věnoval především filmům, v seriálech hostoval pouze epizodně.

K televizi se vrátil až v roce 2013, kdy dostal hlavní roli v očekávaném thrilleru The Following. Mike Weston se rychle stal nepostradatelnou součástí týmu a bylo oznámeno, že se vrátí i ve třetí sérii v roce 2015.

Také Aaron Ashmore se může pyšnit ikonickou seriálovou rolí. První herecká léta strávil u filmů a hostování (např. Veronica Mars nebo 1–800-Missing).

Průlom přišel v roce 2006, kdy byl Aaron obsazen do slavné komiksové role Jimmyho Olsena v seriálu Smallville. Jimmy se rychle stal miláčkem fanoušků a jeho smrt ve finále osmé série mnoho z nich zasáhla. Herec se alespoň vrátil ve finálové epizodě seriálu.

Po hostování v Lost Girl a In Plain Sight získal herec další velkou roli ve sci-fi Warehouse 13, kde se objevoval od třetí série až do konce seriálu v květnu 2014.

3. Kiefer Sutherland, Donald Sutherland a Rossif Sutherland

• jejich hlavní seriály: 24, Crossing LinesReign

24 znanemal pro Kiefera Sutherlanda nejen průlom v televizní branži, ale zároveň také životní roli. V roce 2001 se herec poprvé objevil v hlavní roli v seriálu, ztvárnil postavu Jacka Bauera, agenta, který musí během jednoho dne zabránit teroristickému útoku na prezidentského kandidáta Davida Palmera. Tento seriál byl něčím novým a neokoukaným a brzy se z něj stal celosvětový fenomén. Sutherland byl za svou roli nominován šestkrát na Zlatý glóbus a sedmkrát na cenu Emmy. Nominaci proměnil dvakrát. V roce 2006 uzavřel smlouvu na tři sezóny, která mu vynesla 40 milionů dolarů, za což se stal nejlépe placeným hercem v televizi.

Po ukončení 24 se Sutherland na chvíli odmlčel, na televizní obrazovky se vrátil až v roce 2012 v hlavní roli v dramatu Touch. První série slavila úspěchy, opět šlo o originální zpracování. Druhá řada však musela čelit velkému poklesu sledovanosti a seriál byl poté zrušen.

V letošním roce se Kiefer vrátil do kůže, která jeho fanouškům stejně sedí nejvíce. Minisérie 24: Live Another Day sklidila vesměs pozitivní ohlasy a není vyloučeno, že se s nějakým dalším pokračováním této značky v budoucnu setkáme.

Kieferův otec Donald Sutherland si vybudoval jméno ve filmech. První větší seriálovou roli mu přineslo až drama Commander in Chief, ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí. Seriál byl po první řadě zrušen, ovšem již o rok později se herec mohl pyšnit další hlavní rolí. Tentokrát se zněj stal mocný patriarcha rodiny v dramatu Dirty Sexy Money. Mimo jiné stávka scenáristů však přispěla k předčasnému ukončení dramatu a Donald se vrátil k filmům.

V roce 2010 získal roli v kritiky opěvované minisérii The Pillars of the Earth, kde se seznámil s producentkou Rolou Bauer. Ta si na něj vzpomněla při castinzích nového mezinárodního seriálu Crossing Lines, který se z velké části natáčel v České republice. Tato kriminálka byla loni prodloužena pro druhou sérii, na obrazovky se vrátí pravděpodobně letos na podzim.

Donaldův syn a Kieferův nevlastní bratr Rossif Sutherland se také drží herecké větve. Svou první seriálovou roli získal v kultovním lékařském seriálu ER, kde se zdržel 11 epizod. V roce 2012 obohatil obsazení kanadského seriálu King.

Čeští fanoušci si ho však pravděpodobně vybavují z loňské novinky stanice CW, Reign, kde se ve většině epizod první řady objevil v roli Nostradama a počítá se s ním i v druhé sérii.

2. Stephen Amell a Robbie Amell

• jejich hlavní seriály: Arrow a The Tomorrow People

Stephen Amell začal s televizí v roce 2004, kdy se objevil ve dvou epizodách odvážného dramatu Queer as Folk. Následující roky se prosazoval pouze jako hostující herec na jednu až dvě epizody; mohli jste ho vidět např. v The Vampire Diaries nebo 90210.

V roce 2011 byl obsazen do role mladého gigola a konkurenta hlavní postavy v komedii Hung. Předtím, než byl obsazen do role komiksového Arrowa, se objevil ještě v New Girl a Private Practice.

V lednu 2012 získal herec roli Olivera Queena alias Green Arrowa v chystaném seriálu stanice CW. Z Arrowa se stal jeden z hitů stanice, který se z obrazovek jen tak poroučet nebude.

Stephenův bratranec Robbie Amell se ve větší televizní roli objevil poprvé v roce 2006 v seriálu Life with Derek, kde hrál postavu Maxe Millera. Do většího povědomí vstoupil herec díky dětskému seriálu True Jackson, VP, kde hrál jednu z hlavních rolí.

Po řadě víceepizodních hostování získal Robbie svou první hlavní roli v loňské sezóně, když byl obsazen do role Stephena Jamesona ve sci-fi seriálu The Tomorrow People. Měl to být další hit stanice, ovšem seriál nedostál svému potenciálu, což se odrazilo v klesající sledovanosti. Na jaře následovalo zrušení po první sérii.

Robbie však nemusí mít z nedostatku práce stresy. Jen pár týdnů po zrušení TTP stanice CW oznámila, že se herec objeví jako vedlejší postava Ronnie Raymond v chystané novince The Flash.

1. Emily Deschanel a Zooey Deschanel

• jejich hlavní seriály: Bones a New Girl

A jsme u prvního místa! To nemůže patřit nikomu jinému, než známému sesterskému superduu :)

Emily Deschanel se může radovat z perfektní trefy do černého. Herečka, která se objevila v pár filmech a ve vedlejší roli v minisérii Rose Red od Stephena Kinga, získala v roce 2005 hlavní roli doktorky Temperance Brennan v novince stanice Fox, Bones, která vznikala podle fiktivních románů forenzní antropoložky Kathy Reichs. S touto rolí herečka vydržela až do současnosti, čeká na ni i na fanoušky po celém světě již jubilejní desátá série.

Její mladší sestra Zooey Deschanel má do jisté míry podobnou hereckou dráhu. I přes to, že je Zooey mladší, má však nasbíráno trošku více zkušeností. Její první rolí bylo hostování v jedné epizodě komedie Veronica's Closet v roce 1998. Následovala řada filmů a epizodních hostujících roliček.

V roce 2006 získala Zooey čtyřepizodní hostování v úspěšné černé komedii Weeds, ovšem ani to jí naplno nepřesunulo do televizního světa. V roce 2009 se objevila po boku své sestry v jedné epizodě Bones. Odtud už to byl pouze krůček k její první hlavní roli. Na rozdíl od Emily se Zooey vydala na komediální dráhu.

Ze seriálu New Girl se již během první série stal závan svěžího vzduchu, který se setkal s velmi pozitivními ohlasy jak ze strany kritiků, tak především ze strany fanoušků. V následujících letech musel seriál čelit poklesu sledovanosti, nicméně v rámci konkurence stejného žánru si pořád drží solidní vedení a fanoušci se tak nemusí bát, že by se s Jess a spol. měli v nejbližší době loučit.


Všímáte si krom seriálů samotných také informací o oblíbených hercích? Zajímá vás, kdo je s kým v jakém (příbuzenském) vztahu? Vybavujete si nějaké další slavné seriálové herecké příbuzné? Koho z dvojice máte více rádi? :)

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře61zobraz všech 61 příspěvků
ragelly

ragelly

Mám další dvojku - Liev Schreiber (Ray Donovan) a Pablo Schreiber (Oange Is the New Black) - nevlastní bratři
před 9 roky
IZFNP

IZFNP

A brachove Skarsgårdovic za True Blood, Hemlock Grove a The Vikings su kde? Ved tito skoro dvojmetrovi Svedi...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak vidím, že číslo 4 nešokovalo jenom mě. Popravdě řečeno, mě jejich postavy nikdy nezaujaly na tolik,...
před 8 roky
Další články k tématu