2. 9. 2012

Top 15 pohádkových konců

Školní rok začíná, léto je definitivně za námi a přichází tedy čas rozloučit se s naším prázdninovým seriálem. A jak lépe tuto sérii článků zakončit, než si zrekapitulovat ty nejkrásnější seriálové konce?

Všichni to známe. S velkým očekáváním si pustíme series finale našeho seriálu. V posledních minutách napětí a akce houstnou, my ani nedýcháme, tep se zrychluje… a nakonec s úlevou vydechneme. Ano! Oni se slitovali! Žádný cliffhanger, žádné nezodpovězené otázky, ale pořádný happyend! Každý skončil s tím, s kým měl, nikdo neumřel.

Ba právě naopak. Zlo bylo poraženo, spřízněné duše se našly, konala se svatba a vše skončilo, jak to kdysi před lety začalo. V posledním článku ze série Top si představíme patnáct happyendů, které zahřály u srdce, a to i přes to, že se občas mohly zdát až příliš klišovité. Kromě článku samotného si zde pak také zrekapitulujeme tento seriál, a že některá čísla jsou přinejmenším zajímavá!

Jelikož jste už v dřívějších diskuzích psali, že jsme vás sem tam i naladili na nějaký ten nový seriál, přinášíme vám zde u každého čísla také kratičký odstavec o tom, čím by vás daný seriál mohl zaujmout a proč právě on stojí za váš čas. Jsme zvědaví, zda i zde objevíte něco nového, čemu dáte šanci.

V neposlední řadě bych ráda poděkovala redaktorce allysce, která mi pomohla se třetím místem, a samozřejmě mému partnerovi ve zločinu – Seraphine313 – za perfektní statistický přehled na konci článku a celkově za celou Top sérii… byl to boj! :)

Ještě než se pustíme do samotného žebříčku, je potřeba, abyste znali všechna rizika. Nyní víc než kdy dřív je nutné varovat, že článek je přímo nasáklý spoilery, a to těmi nejspoilerova­tějšími spoilery, jaké můžou být, bude zde podrobně vyzrazeno patnáct konců seriálů! Pokud tedy nechcete přijít o překvapení, měli byste si dávat velký pozor, kam vaše oči zabloudí a čemu se vyhnou.

Ale dost už těch úvodních nesmyslů. Pohodlně se usaďte, odpočítávání začíná.


15. Happyend s odřenýma ušima

„Začalo to klukem, který pracoval v Buy More. A pak mu jednoho dne kamarád poslal email, který byl plný tajemství. Další den se pak jeho život od základu změnil, když potkal dívku jménem Sarah a zamiloval se.“ (Chuck)

Opravdu to stihli ukončit v poslední minutě. Chuck nemá happyend jako takový, nevysvětlí se úplně všechno. Přesto se jeho konec dá pokládat za pohádkový. Všichni dostali novou, lepší příležitost, jak změnit svůj život. Čas běží a postavy stárnou a dělají různá rozhodnutí, která sem naprosto dokonale zapadla. A naprostý konec s nádechem tajemna a nejistoty, zda to opravdu dopadlo tak, jak všichni doufáme, že to dopadlo, mi přišel jako perfektní tečka za pěti lety tohoto originálního příběhu.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Chucka asi viděli téměř všichni, takže tento odstaveček nemá moc cenu psát, ale pro jistotu, však víte, kdyby náhodou, stále existují lidé, které je možné nalákat. Seriál je speciální svým mícháním akce, humoru, dramatu i fantasy. Obyčejný kluk dostane jednoho dne email, který otevře a do hlavy se mu nahrají veškeré vládní informace. Spolu se svým novým týmem agentů pak honí zlé hochy a celkově bojuje za to, aby byla Amerika bezpečné místo pro život. Svůj superpočítač v hlavě si během let upgraduje a postupně se z něj stane pravý agent s nezdravou zálibou v uspávacích pistolích, který nedokáže držet své často téměř holčičí emoce na uzdě. Navíc je v Chuckovi zaručeno, že si najdete svou oblíbenou postavu, které budete fandit (aneb objevíte Caseyho).

Finále seriálu: Největší zloduch je mrtvý, ale bomba tiká. Chuck musí obětovat vzpomínky Sarah a nahrát do sebe Intersect, aby zachránil účastníky koncertu. Vše je zachráněno, ale Sarah si nevzpomíná a odchází pryč. Morgan a Alex oznámí Caseymu, že budou žít spolu. Ten jim dá klíče od jeho bytu, sám odjíždí do světa, aby našel svou drahou polovičku Gertrude. Ellie a Devon si balí věci, přijali práci v Chicagu. Jeffstera objeví německý producent, který z nich udělá evropské hvězdy. V Buy More budou bagety Subway, Big Mike je v sedmém nebi. Chuck je smutný, že Sarah odešla, za pomoci Morgana ho ovšem napadne, kde ji najde. Sarah sedí na pláži a když za ní Chuck přijde, chce po něm, aby jí vyprávěl jejich příběh. Za doprovodu nostalgické skladby Rivers and Roads následují video vzpomínky na posledních pět let. Když Chuck skončí s vyprávěním, dojatá Sarah mu poví, ať ji políbí. Během jejich polibku se kamera začne oddalovat a je tu konec.


14. Happyend jednoho desetiletí

„Donno, když jsem odešel, byl jsem tak pozitivní, že dělám správnou věc. Ale teď, když jsem byl pryč tak dlouho… Vím, že věci jsou teď jiné. Ale myslel jsem na tebe každý den. Ukázalo se, že Red měl pravdu, jsem trouba. Donno, omlouvám se.“ (Eric)

Parta je opět spolu. Poslední série již nebyla to pravé ořechové, bez Erica a Kelsa to prostě nebylo ono. Když se pak oba vrátili na poslední natáčení, nemohli jsme jinak než tento konec zařadit mezi ty pohádkové. Poslední polibek se dá vyložit různě; znamenal, že se dali znovu dohromady? Byla to jen bezmyšlenkovitá reakce, kterou by Donna hned vzala zpátky? Teď už jen můžeme doufat, že i přes všechny překážky spolu zůstanou. Úplný konec pak nemohl být vhodnější: poslední kroužek a odpočítávání začátku nového desetiletí.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Rozhodně jeden z nejvtipnějších sitcomů, který způlky slaví úspěch díky charakteristikám postav (a díky hercům, kteří je ztvárňují). Těžko se vám bude vybírat, jestli si nejvíc oblíbíte věčně sjetého Hyda, praštěnou a drzou Jackie, sexistického Feze nebo božsky hláškujícího Reda. Některé gagy (dumbass, foot in the ass) si zapamatujete navždy. A nejlepší věc? S největší pravděpodobností zde dokážete vydržet Ashtona Kutchera – jeho Kelso je tak báječný idiot, Kutcher prostě nemohl dostat lepší / vhodnější roli. Sedmdesátky mají jeden charakteristický prvek, který vás také nenechá chladnými – sklepní posezení přátel, kteří hulí ve sklepě u kulatého stolu a vypráví si z půlky o sexu a z druhé půlky o tom, že auta jezdí na vodu.

Finále seriálu: Je Silvestr 1979. Donna sedí venku na autě a vzpomíná na své chvíle s Ericem. Poté se za ní ozve: „Happy New Year“. Eric je zpátky. Omlouvá se jí, že ji opustil. Donna ho políbí. Následuje závěrečný kroužek Erica, Feze, Hyda a Kelsa. Samozřejmě nemůže chybět hláška o autě, které jezdí na vodu. Těsně před půlnocí parta soutěží o to, kdo nejrychleji vyběhne schody nahoru, poslední musí říct Redovi, že je „dumbass“ (trouba). Kelso samozřejmě prohraje a rovnou si na sebe nasadí helmu. Kamera zůstane v prázdném sklepě, ve kterém jsme spolu s partou prožili úžasných osm let. Z dálky pak slyšíme odpočítávání, tři, dva, jedna… je tu rok 1980.


13. Střízlivý happyend

„Miluju tohle místo. Milovala jsem vyrůstání zde. Miluju každého z vás. Moc vám děkuji, že jste to pro mě nachystali. Asi se za chvilku rozbrečím, takže přestanu. Jen jednu věc. Chci poděkovat své mamce. Ta je pro mě vším, je vše, co jsem. Bude mi moc chybět.“ (Rory)

Další příklad seriálu, který končí stejně, jako začal. To vás donutí zrekapitulovat si uplynulých sedm let a toužit po nových epizodách, i když v hloubi duše víte, že ukončení v pravou chvíli je to nejlepší, co mohlo seriál potkat. Bon Voyage je hodně uplakaný konec. Střízlivý jsme ho označili proto, protože je hořkosladký. Rory jde sice vstříc své světlé a úspěšné budoucnosti, na druhou stranu za sebou ale musí nechat své mládí.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Na Gilmorkách nejvíc oceníme vztahy. Nejen perfektní přátelství mezi Lorelai a Rory, ale celkově vztahy všech obyvatel městečka, to, jak je každý ochotný pomoct, když je potřeba, ovšem nebojí se ani vysunout drápky, když se jim něco nezdá. Rory je hrozně chytrá holka, vždycky jsem chtěla být jako ona, dostat se na Yale a tak (ach to dětské snění), Lorelai je pak zdrojem vtipných megarychlých monologů a rozhovorů, koho by nepobavilo, jak přivádí Luka k šílenství nebo jak sarkasticky reaguje na komentáře své matky? Tempo seriálu (a dialogy) letí rychlostí světla, pokud tedy chcete na seriál koukat s titulkami, naučte se rychle číst.

Finále seriálu: Rory získala práci na prezidentské kampani Baracka Obamy. Háček je v tom, že musí odjet už za tři dny. Stars Hollow si pro ni na rozloučenou připraví párty. Luke se dá opět dohromady s Lorelai. Ráno před odjezdem Lorelai začne panikařit při pomyšlení, že Rory nebude s ní. Rory ji ale uklidní a obě zamíří do bistra, kde pro ně Luke přichystal ke snidani čerstvou kávu. Holky si vybírají snídani a konverzují, zatímco se kamera pomalu vzdaluje, stejně jako na konci pilotní epizody.


12. Happyend po letech

„Chci pronést přípitek. Na rodinu, která tě miluje a akceptuje přesně takového, jaký jsi.“ (Will) „Nuda!“ (Jack) „Hodně reálné!“ (Karen) „Ti dva se vůbec nezměnili.“ (Will) „Je to i docela pěkný, ne?“ (Grace)

Čáry máry se sice do tohoto seriálu moc nehodí, ale ten elixír mládí na konci seriálu snad nikomu nemohl připadat nemilý a nevhodný. Nejlepší přátelé se po letech udobří a jdou spolu zavzpomínat na staré dobré časy. Nefunguje to tak snad i v reálu? Že všechny křivdy, všechna špatná rozhodnutí, která ve vztahu k druhému uděláte, jednou stejně odplují pryč?

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Dvě slova – Jack a Karen. Tahle dvojice zaujme víc než hlavní duo nejlepších přátel. Jejich sarkastické, ironické, kruté, necitlivé a sexistické komentáře a poznámky vás vždycky zaručeně dostanou do kolen. Kromě toho seriál ovšem vyniká perfektními vlastnostmi u všech čtyř hlavních postav, každá je do detailů propracovaná a každná naprosto odlišná. Možná právě proto si spolu všichni tolik rozumí, vzájemně se doplňují.

Finále seriálu: O dvacet let později. Will sedí u sebe doma a nudí se. Zavolá proto Grace, která je taktéž sama doma. Oba koukají na ER, stejně jako v pilotní epizodě. Will pozve Grace do baru na skleničku, domluví se, že zavolají i Jackovi a Karen. Všichni čtyři přátelé sedí u baru, Jack, Will a Grace šediví, Karen naprosto stejná jako před lety, bez jediné vrásky či šedivého vlasu navíc. Will pronese dojemný přípitek, který Jack s Karen setřou svými neměnícími se vtípky. Přátelé si ťuknou a hodí panáky do sebe, když položí skleničky na pult, jsou z nich zase mladí lidé, kteří spolu tráví příjemný čas.


11. Přátelský happyend

„Takže to je asi konec.“ (Phoebe) „Je to těžší, než jsem si myslela.“ (Monica) „Musíte hned jít do nového domu, nebo máte trošku času? Nezajdeme na kafe?“ (Rachel)

Jak ukončit deset let nejúspěšnějšího sitcomu na světě? Je jasné, že nic nemůže zůstat stejné. To, že se postavy rozhodly dospět a posunout se ve svém životě někam jinam, ale zároveň se nehodlají vzdát jeden druhého a plánují navždy zůstat nejlepšími přáteli, je podle mě nejlepší zakončení, jaké seriál mohl nabídnout. Dokonalost Friends tvůrci podtrhli tím, že i do závěrečného dojáku dokázali přidat skvělý vtípek ve formě klíčů od teď již bývalého bytu.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Friends jsou fenomén už téměř dvacet let. Zlatá éra televize, kdy ke každému dílu s nadšením usedalo klidně i čtyřicet pět milionů Američanů. Tato šestice přátel opravdu během deseti let přinesla neskutečně dlouhou řadu vtipných rozhovorů, scén i situací, které si fanoušci na celém světě přehrávají stále dokola. Během let se v epizodách mihly desítky hollywoodských filmových hvězd, každý se v té době chtěl objevit v tomto seriálu. A v neposlední řadě lákám právě na závěrečných pár minut celého seriálu, tento konec rozhodně do žebříčku patří, protože vám u něj bude téct nejen z očí, ale i z nosu – a to je ten pravý pláč. ;)

Finále seriálu: Rachel se rozhodne zůstat s Rossem. Monika s Chandlerem a dvojčaty se stěhují do nového domu, vyklízí jejich byt. Přátelé vzpomínají, že během let v tomto bytě nějakou dobu bydlel každý z nich. Monika řekne Chandlerovi, že jim domovník říkal, ať nechají své klíče na stole. Všichni v partě pak sáhnou do kapes a vyndají svůj klíč. Když za sebou zabouchnou dveře, neví, co dál. Rachel navrhne, že pokud má Monika a Chandler chvíli času, můžou si všichni zajít na kafe.


10. Francouzský happyend

„Pozděj toho dne jsem přemýšlela o vztazích. Jsou vztahy, které vás otevřou něčemu novému a exotickému. Ty, které jsou staré a známé. Ty, které vyvolávají spoustu otázek. Ty, co vás vezmou do neznáma. Ty, co vás dostanou daleko od místa, kde jste začínali. A ty, které vás vrátí zpět. Ale ten nejvíce vzrušující, nenáročnější a nejejvýznamnější ze všech je ten, která máte sama se sebou. A pokud najdete někoho, kdo miluje to já, které milujete i vy, tak to je potom báječný.“ (Carrie)

Po ničem netoužíme víc, než když hlavní hrdinka v poslední chvíli zázračným způsobem získá špetku rozumu a uvědomí si, že udělá (nebo už udělala, lepší uvědomit si to později než vůbec) největší chybu svého života, a okamžitě podnikne kroky nezbytné k její nápravě. Přesně to se stalo u Sex and the City. Carrie přece nikdy nebyla Evropanka, dokáže se nadechnout jen v New Yorku. A nebyla by to ona, kdyby kolem sebe neměla své nejlepší přítelkyně. Skvělý konec jednoho kultovního seriálu, který by nejraději zažila leckterá dívka.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Sex and the City je seriál z kabelovky, může proto ukázat a říct hodně, což také dělá. Pokud se toho o sexu a vztazích chcete dozvědět více, ale stydíte se zeptat přátel, pusťte si Carrie a spol., tady toho uvidíte a uslyšíte pěknou hromadu. V epizodách se střídají komické, absurdní i vážné situace, díly nejsou monotónní. K příjemně stráveným chvílím přispějí samozřejmě také hlavní představitelky – každá je jedinečná a originální a všechny dostanou zhruba stejně prostoru. Och, málem bych zapomněla! To nejlepší na seriálu? Boty! Carrie a její posedlost, dokonce se v jednom díle dozvíte, kolik za ně za ta léta utratila peněz, držte se pevně křesla, ať to s vámi nešlehne!

Finále seriálu: Carrie si uvědomí, že život v Paříži není to, co potřebuje. Rozejde se s Aleksandrem a dole v hale natrefí na pana Božského, který jí vyzná lásku. Společně se vrátí do New Yorku a když ho Carrie pozve k sobě do bytu, on odpoví „Abso-fucking-lutely“. Miranda se stará o Stevovu matku. Charlotte a Harry našli holčičku k adopci. Samantha se za svou rakovinu nestydí, nosí krátké vlasy a řekne Smithovi, že ho miluje. Později jde Carrie po ulici a zazvoní jí mobil. Na displeji se ukáže jméno „John“, poprvé se tedy dozvídáme, jak se pan Božský jmenuje.


9. Dospělácký happyend

„Všichni máme účel. Našim účelem přijít na to, co je náš účel. Od toho je vysoká škola. Pravdou je, že jsem šel na CRU kvůli tomu, že tam chodil i můj kamarád s kampusu. Poté jsem se rozhodl přidat se k bratrstvu a našel jsem nové přátele. Výška byla vše, co jsem si kdy představoval, proto jsem pořád přemýšlel o tom, proč bych měl odejít. Pak jsem si ale uvědomil, že je toho stále tolik, co se naučit, co zažít a na co se těšit. Nyní státnicuji, doufejme, a mířím vstříc opravdovému světu, s láskou mého života, která je mým účelem. Dnes tedy státnicuji. A zítra? No, těžko říct, nemám zdání, kde budu.“ (Cappie)

Čtyři dlouhé roky trvalo, než Cappie konečně přišel k rozumu a odhodlal se dospět. Byla v tom, jak jinak, holka. A jaký by byl lepší pohádkový konec, než mít tam všechny přátele pěkně pohromadě? Pěkně na křižovatce, kde jedna cesta končí, ale vzápětí začíná nová, která bude ještě více vzrušující, než ta dosavadní. Greek měl skončit na konci třetí série, čtvrtá byla vytvořena speciálně pro fanoušky, aby měli pěkné ukončení svého oblíbeného seriálu.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: U nás neprávem málo známý seriál z prostředí vysokoškolského kampusu. Hned od pilotu se do vás Greek zatne a nepustí až do konce. Vtip, drama, spoustu typické americké vysokoškolské zábavy. Vše dohromady vytvoří perfektní oddychovku, u které nemusíte příliš přemýšlet, necháte se unášet na vlně dobré nálady. Příjemní herci a scény doprovázené moderní hudbou. Nechybí ani pár opravdu zlých mrch, šprtů, královen krásy nebo chlapů, kteří se chovají jako přerostlá děcka. Samozřejmě jako v každém podobném seriálu, ani u Greeku nás neminou dramatická vyústění všemožných romantických vztahů, buďte připraveni na seriál „každý s každým“.

Finále seriálu: Cappie konečně uznal, že už je čas jít dál. Poté, co sbořili dům bratrstva Kappa Tau, čemuž ani jeden z přátel nemohl zabránit, dodělal poslední předmět a odpromoval s pocitem, že odkaz Kappa Tau bude žít prostřednictvím jeho „malého brášky“ Rustyho. S Casey se usmířili a rozhodli se, že je na čase zkusit žít někde sami, najít si nové přátele. Seriál končí v momentě, kdy Casey a Cappie mají sbaleno, kufry v autě. Stojí u něj a kolem nich všichni jejich přátelé. Ti jim se slzami v očích přejí šťastnou cestu a domluvají se, kdy se zase uvidí. Dale Casey vášnivě políbí, aby věděla, o co přišla, když ho celou dobu odmítala. Rebecca se rozloučí svým typickým ironickým způsobem. Rusty řekne Cappiemu, ať mu na ségru dává pozor. Když pár nasedne do auta, Casey se zeptá, kam teď. Cappie jí odpoví: „Kamkoliv jdeš ty.“. Kamera se vzdaluje a sleduje odjíždějící auto.


8. Happyend šampionů

„Chlapi, víte, co jsem si zrovna uvědomil? Máme před sebou dlouhou cestu, hodně dlouhou cestu. Ale víte co? Já se na ni těším. Dnes jděte domů, udělejte si úkoly a vyspěte se, protože zítra tu budete zpátky v šest ráno, to znamená ne později než v 5:45, jasné? Clear eyes, full hearts… Jo, na tom ještě zapracujem.“ (kouč Taylor)

Život jde dál. Nikdo nezůstane trčet celou dobu na jednom místě jen proto, že tam prožil celou dobu v seriálu. Zvlášť pokud ten někdo je ve své práci tak dobrý, jako kouč Taylor. Není se čemu divit, že nezůstal bez povšimnutí, ono se těžko zamlžuje fakt, když začínáte trénovat na polorozpadlém hřišti, navíc máte co dočinění s nejhorším týmem v Texasu, a přesto ty kluky dokážete dovést až k šampionskému titulu.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Nechápu, proč tento seriál není v širším povědomí. Je to perfektní drama, kde obrovskou roli hraje americký fotbal, ale zároveň se divákům ten sport nevtírá, spíše naopak o něm díky FNL budete chtít vědět více. Je zde mnoho postav, které se za pět let vysílání hodně vyvíjí. Důležitou roli hraje také politika města, která je taktéž neodmyslitelně spojena právě se středoškolským fotbalem. Nejlepší je ovšem výběr herců a jejich výkony. Každý, kdo se zde objeví, ztvární svou roli naprosto dokonale, věříte jim každé gesto, každý pohled. Po zhlédnutí budete mít pár nových hereckých favoritů, bez pochyb.

Finále seriálu: Je večer, už se setmělo a outsideři jsou ve finále státní ligy! Zbývají poslední vteřiny, míč letí, stovky párů očí ho probodávají… Míč dopadne již za světla do rukou fotbalisty. Začíná videomontáž za zvuků texaského country: Kouč Tyler vede trénink ve své nové práci ve Philladelphii. Tammy chodí na vysněnou univerzitu. Doma v Dillonu trénují i mistři East Dillon Lions, kluci pyšně nosí své mistrovské prsteny. Matt a Julie spolu bydlí a jsou šťastní. Jess dělá asistentku trenéra. Tim s bráškou staví na svém pozemku od základnu svůj dům. Trénink končí, kouč dá svým novým hráčům proslov, který zakončí legendárním „Clear eyes, full hearts, (can't lose)“. Poté s Tammy v obětí odchází domů.


7. Happyend, který porazil i samotnou smrt

„Nemůžu s tím nic udělat. Jak jsi řekl, máš všechen čas světa. Bohužel ho asi budeš muset celý strávit zde.“ (Nadia ke Sloanovi, který je paralyzován a uvězněn v jeskyni zasypané kamením)

Další konec jedné životní cesty. Zde se tvůrci s osudem největšího padoucha vůbec nemazlili, ti, kteří jsou zastřeleni nebo strčení do vězení, jsou na tom ještě dobře oproti Sloanovi. Jeho životní sen se splnil, získal nesmrtelnost. Ovšem strávit ji bez hnutí v jeskyni bez paprsku světla, to bych se asi unudila. Samozřejmě nejvíc potěšil šťastný konec pro náš oblíbený špionský páreček, kdo by byl na začátku páté řady tipoval, že se jim ho dostane. Nejlepší agenty na světě prostě neskolí ani největší hrozby lidstva.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Alias nám umožní vidět svět. Nejlepší věcí na seriálu je neustálé cestování za novými misemi. Sydney a spol. jezdí opravdu všude, včetně Prahy. Zajímavou částí jsou neopakující se převleky hlavní hrdinky, paruky, brýle, oblečení, nic z toho se ani jednou během seriálu nezopakuje. Jistě, ne všechno Jennifer Garner sedne, ale nikomu nesluší úplně všechno. Vaughn a jeho štěněčí oči taky vždycky potěší! A pokud vás nezaujmou hlavní hrdinové, tak si určitě oblíbíte akční scény a různé léčky a pasti, kterými seriál ani trošku nešetří. Člověk by nevěřil, kolik lstí se dá vymyslet! Míchá se zde i maličko nadpřirozena (nesmrtelnost, bezchybné klonování), takže nikdy nevíte, co se na vás vyvalí jako další. Seriál je rozhodně nepředvídatelný!

Finále seriálu: Malá Isabella si hraje u domku na pláži. Přijde k ní Dixon a Vaughn ho přivítá. Dixon nabídne Sydney novou misi, jde o Starka. Sydney ale odmítne, nechce s tímto životem mít již nic společného, touží jen po tom být s Vaughnem a jejich dětmi. Pozvou Dixona na večeři. Předtím se ale jdou všichni projít po pláži a sledovat západ slunce.


6. Telenovelový happyend

„Už bylo na čase! Tohle je přesně to něco, to staré, co potřebovala.“ (Morgan) „Koukejte, je přesně na vteřinu 12:36.“ (Zelda)

Známe to z každé telenovely. Hlavní hrdinka si už už skoro vezme toho nepravého, ale její princ na poslední chvíli vtrhne do kostela a zachrání celou jejich budoucnost. Téměř stejné to bylo také u Sabriny. Ta je ale chytrá holka a sama si uvědomila, že její pan Pravý a ten, který stojí před ní v kostele, asi přece jen není jedna a ta samá osoba. Sice jí to došlo docela za pět dvanáct, ale lepší než vůbec. A magické kameny, které se přesně spojí u pravých spřízněných duší, asi taky dost poradily, ještěže tu magii má.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Sabrina, mladá čarodějnice, má jednu věc, kterou budete milovat od začátku do konce – Salema. Mluvící kocour je bezkonkurenčně největší lákadlo, jeho hlášky jsou k nezaplacení. I když se poslední série nesla již ve zcela odlišném duchu, pořád seriál Salem držel nad vodou. Je také fajn sledovat vývoj teenagerky, která se dostává přes svá středoškolská, vysokoškolská i pracovní léta, to se tak často neobjevuje – většinou totiž seriál utnou už dříve.

Finále seriálu: Sabrina stojí v kostele. Vedle ní se usmívá Aaron, dokonalý chlap. V Sabrině se ale něco zlomí a řekne Aaronovi, že si ho nemůže vzít. Ten jí odpoví, že chce hlavně, aby byla šťastná. Sabrina vyjde z kostela a uvidí před ním stát Harveyho. Ten drží v ruce polovinu soulmates kamínku. Sabrina se usměje, přiběhne k němu a políbí ho. Oba nasednou na motorku a místo svatební kytice hodí své soulmates kamínky, které do sebe přesně zapadnou a spojí se v jeden – Sabrina přece jen našla toho pravého, našla ho už v prváku na střední, jen o tom nevěděla. Ve svatebních šatech odjíždí s Harveym do dálky. Je přesně 12:36, čas, kdy se poprvé potkali na chodbách střední školy.


5. Vydřený happyend

„Zákony fyziky jsou v podstatě zákony života. Se vším nepředvídatelným chaosem kolem přeci jen existují konstanty, které se nemění, i když se mění vše kolem nich. Život je plný neznáma, a když je ho kolem nás příliš, jsou to právě konstanty, kterých se držíme. Jako naši přátelé, kteří se nebojí říct, že neexistuje ‚normální‘, ti, kteří jsou s vámi každou minutu, i tu nejtěžší minutu. Jako ti, kteří mohli odejít, ale rozhodli se zůstat, i když mají vlastní životy, rodiny, děti. Jako naši rodiče, protože bychom zde bez nich nebyli. Ti nás zvednou, když spadneme, otevřou dveře, když zaklepeme. Všichni se učíme, že světlé tečky v našich životech nejsou jen tečky, jsou to konstanty. A nezáleží na tom, co dělám, kam jdu, vy jste mé konstanty. Nikdy byste ty své neměli zapomenout.“ (Lux)

Kolikrát se stane, že vám seriál skončí tak, jak si opravdu přejete? A to úplně ve všech ohledech? U Life UneXpected se to povedlo. Scénáristé se smilovali a napsali tak uspokojující konec, že se nemůže zlobit snad jediný fanoušek. Tedy může, na CWčko, že seriál nebyl obnovený pro třetí sérii. I když po takovém zakončení by to snad i byla škoda.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Parádní oddychovka. Holka najde své rodiče, kterým tak od základu změní život. V nich se rozhoří staré city a noví partneři začnou žít v nejistotě. Není zde ale jen pozlátko. Občas se najdou i drsnější scény, rozhodně se nezačnete nudit. Britt Robertson není ani zdaleka tak otravná, jako v The Secret Circle, právě naopak, budete jí fandit. Seriál je naplněn hodnotnou dávkou krásných dialogů, které vás zahřejí u srdce. A krom toho, dvě série po třinácti epizodách vás ani příliš neokradou o čas.

Finále seriálu: Skoky v čase jsou hodně riskantní. Diváci nikdy neví, co očekávat. Zde jsme se dostali o dva roky do budoucnosti. Lux se třídou právě maturují a ona má slavnostní projev. V místnosti sedí všichni známí, nevíme, kdo je spárovaný s kým. Lux téměř se slzami v očích přirovnává svou rodinu a přátele k fyzikálním konstantám. Poté přichází na řadu objímačka, focení a určování, kdo skončil s kým. Dozvíme se, že všichni našli tu svou druhou polovičku – Lux je s Jonesem, Cate s Bazem a tak dále. Jako úplná tečka na závěr pak nesmí chybět skupinová fotka. Byl to opravdu vydřený happyend, jelikož se před skokem v čase vše natolik zkomplikovalo, že to skoro vypadalo, že z toho není cesta ven. Ale povedlo se a vznikl krásný konec, ze kterého se nám zamlžily oči stejně jako Lux.


4. Cukrkandlový happyend

„Myslím, že bychom měli všechno sepsat. Vše, co se stalo, všechno, co chceme, aby věděly naše budoucí generace. Abychom jim to mohli předat tak, jak to bylo předáno nám.“ (Piper)

Démon démonů byl poražen, dobro opět jednou zvítězilo nad zlem a postavy na scestí si vybraly ten správný směr, kterým jít. A taky samozřejmě všichni žili šťastně až do smrti… nebo minimálně do osmdesáti.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Tak nějak jsme se s přáteli v mém okolí shodli, že Charmed představují vrchol magické tvorby. Nynější seriály o čarodějnicích, především ty pro teenagery – viz The Secret Circle nejsou zdaleka tak dobré, ať už ve schopnostech čarodějů, tak ani v tricích, které se na obrazovce objevují, a celkově i dějová linka pokulhává. V Charmed najdeme originální démony i akci spojenou s dramatem a vtipem. Doporučení: Pokud byste neměli do čeho píchnout, zkuste počítat, kolikrát někdo rozbije vchodové dveře či okna od Halliwellovic domu ;)

Finále seriálu: Nejmocnější čarodějky na světě změnily minulost, spravily budoucnost a zachránily přítomnost. Rodinní příslušníci byli vráceni do dob, kam patřili. Piper pak přišla za sestrami a navrhla jim, aby si sedly a sepsaly do Knihy stínů vše, co se jim za posledních osm let stalo, aby to pak mohli předat dalším generacím. Každá sestra napsala svůj příběh, který o padesát let později babička Piper četla své vnučce. Když se o pár minut později do domu nahrnula smečka sourozenců, kteří samozřejmě zapomněli zavřít dveře. A hodná holčička, které Piper četla z Knihy stínů, jen hýbla prstem a telekinezí dveře zavřela. Nepřipomíná vám to něco? Seriály, které končí stejně, jako začaly, mají u mě vždy body navíc, je to pak skvěle sentimentální moment :)


3. Prostě další happyend

„Už si vzpomínám. Vy jste chytří, ale šerif je silnou silou. Drží vše pohromadě.“ (Holly)

Smutný konec zpestřený červími dírami… přece jste neočekávali, že balení našeho milovaného městečka proběhne hladce. Jack tak opět musí riskovat svůj život, alespoň se mu to bude „hodit“ do životopisu – krocení červích děr.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Kvalitní sci-fi seriál, kterému nechybí pořádné zvraty. Jedná se ale také o velmi vtipnou oddychovku, která se může pyšnit krásným zakončením, ke kterému snad nikdo nemůže mít nějaké výhrady. Musím vyzdvihnout především neustálé popichování Jacka a Starka, kterému velké ego nedovolí se smířit s tím, že by jeho krásná ex-manželka Allison mohla chodit s někým, jako je Jack. Divák se také lehce dokáže vžít do průměrně inteligentního Jacka, který se snaží porozumět vědecké hantýrce a zabránit tak tomu, aby se géniům jejich vynález nestal osudným. Odměnou mu však často je zničení jeho milovaného džípu, který pak skončí v rukou všestranně nadaného Henryho.

Finále seriálu: Seriál byl na vrcholu, zdálo se, že scénáristé mají ještě mnoho nápadů v rukávu, a právě proto bylo tak nečekané náhlé zrušení. Tvůrci si alespoň od stanice vyprosili epizodu na ukončení a využili ji na maximum. Skrz Holly si můžeme připomenout, co máme na Eurece rádi, protože ona si kvůli ztrátě paměti na nic nepamatuje a prochází se městem, aby si ho připomněla. Naštěstí se jí všechno začne vybavovat, a tak mohou být s Fargem opět šťastni. I Henrymu se podaří dostat zpět svou lásku a Jo se Zanem nám ukáží, že k sobě patří v každé dimenzi. Jack zachrání městečko před zkázou, proletí se černými děrami a vidí svůj život před očima. Bezpečně doletí až k Allison, která mu sdělí, že bude otcem, opakuje se tedy to, co jsme viděli na konci 1. řady. Nakonec je Eureka koupena bohatým Grantem a nebude tak uzavřena. Člověk si jen povzdechne, že je škoda, že se tak nestalo i ve skutečnosti. Všichni jsou šťastní a my se loučíme se seriálem, který byl naším „domovem“ po několik krásných let. Tvůrci nás lehce vytrhnou z melancholie tím, že nám dají něco k přemýšlení. Seriál končí, kde začal, Jack veze Zoe z Eureky a na druhé straně silnice vidí svá minulá já, jak přijíždí do Eureky.


2. Kolotočový happyend

„Před čtyřmi lety jsi přišel do mého malého městečka a změnil jsi mi život. Já vím, není to tak, že to někdo může jinému udělat, ale ty jsi to udělal. Od momentu, kdy jsem tě potkala, každá další událost vedla zpět k tobě. Vždy, když se snažím zapomenout, co k tobě cítím, tyto pocity se zase vrátí. Už je nechci utlačovat. Nechci od nás utíkat. Nechci tě už nikdy ztratit, chci být s tebou, vedle tebe, kdekoliv jsi.“ (Amy)

Možná trochu cukříkové, ale myslím si, že i přes to docela originální. Každému asi bylo jasné, jak Everwood dopadne, ale způsob, jakým si scénáristé zvolili čtyři roky příběhu zakončit, nečekal asi nikdo.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Seriál (nejen) pro teenagery, odehrávající se na konci světa. Příběh dvou doktorů, kteří se nakonec spřátelí, a jejich dětí, kteří se do sebe zamilují, rozejdou se, dají se dohromady, rozejdou se, chodí s jinými, ale musí na sebe stále myslet… A v neposlední řadě je Everwood seriál o jídle, hlavně o palačinkách. Jídlo, případně jídlo a Bright Abbott, má padesát procent screen timu, rozhodně nedoporučuji při dietě!

Finále seriálu: Ephram se chystá na rande se svou novou láskou. Amy leží v posteli a najednou začne vzpomínat na její historii s Ephramem. Vidí první polibek, všemožné schůzky, zážitky, romantické okamžiky… A najednou si uvědomí, že ho vlastně stále miluje, vyskočí z postele a utíká za ním. Když Ephram vyleze z domu, uvidí na silnici obrovské ruské kolo, stejné, na kterém si s Amy dali první pusu. Amy stojí před ním a začne svůj proslov. Ephram jí samozřejmě odpoví, že ji taky miluje a políbí se. Kamera následně ukáže panorama tamějších hor.


1. Happyend s nadějnými vyhlídkami

„Konce nikdy nejsou jednoduché. Vždycky si je v hlavě natolik zveličím, že nakonec nikdy nedosáhnou mých očekávání a já skončím zklamaný. Ani nevím, proč mi tolik záleží na tom, jak tady věci skončí. Asi je to proto, že všichni chceme věřit, že to, co děláme, je důležité. Že lidé visí na každém našem slově a zajímá je, co si myslíme. Pravdou je, že bychom měli být šťastní, pokud třeba jen ojediněle někomu, komukoliv, pomůžeme, aby se cítili trošku lépe. Nikdy není dobré, abychom dlouho žili minulostí. Nyní ale budoucnost nevypadá tak strašidelně. Může být jakákoliv, jakou budu chtít.“ (JD)

Dokonalé. Jiným slovem se konec jednoho z nejlepších komediálních seriálů v televizní historii ani nazvat nedá. Scrubs si během celého svého dlouholetého působení drželo vysokou laťku a finálová epizoda byla perfektní tečkou na závěr. Samozřejmě zde mluvíme o konci osmé série, protože ten fail, kterým byla série devátá, ignoruji stejně jako 99% ostatních fanoušků.

To nejlepší na seriálu aneb proč si jej přidat do watchlistu: Scrubs se točí okolo partičky doktorů a sester. Skupinka v čele s JDm a Elliot zažívala během své pracovní doby různá dobrodružství, formovala se přátelství a utvořilo se mnoho nových romantických vztahů. Během osmiletého vysílání samozřejmě došlo k několika změnám, ovšem výborné bylo, že se neměnilo herecké obsazení. Nikdo se neodstěhoval, nikdo nezemřel ani podobné hrůzy, které fanoušky dokáží jedině naštvat. A perfektním detailem bylo hostování desítek známých filmových i seriálových hvězd, vždycky jste se mohli těšit, kdo na vás vykoukne v následujícím dí­le.

Finále seriálu: JD dostane nabídku na povýšení. Nové místo je ovšem i v jiné nemocnici. Mladý doktor si takovou pozici samozřejmě nemůže nechat ujít, nabídku proto příjme. Poslední epizoda je zároveň jeho posledním dnem v nemocnici Sacred Heart. JD vyléčí svého posledního pacienta, konečně se dočká kýženého uznání od svého mentora, Dr. Coxe, skončí mu šichta a on odchází domů. Když jde uličkou k východu, podél stěn stojí desítky známých tváří, fanouškovských favoritů chcete-li, kteří se během těch osmi let v seriálu mihli a navždy se svými dojemnými, smutnými či komickými příběhy zapsali do našich srdcí. Už při této scéně můžete ždímat dva kapesníky, to ovšem není konec. Když JD vyjde ze dveří ven, vidí velké bílé plátno, kde se mu za zvuků Book of Love od Petera Gabriela začne promítat nový příběh. Je to story jeho budoucího života po boku Elliot. Vidí svatbu, jejich společný život, mimčo. A taky svého nejlepšího přítele Turka s Carlou a doktora Coxe s Jordan. Jejich děti jsou nejlepšími přáteli, stejně jako rodiče… A když vyrostou, zasnoubí se, takže JD a Turk budou konečně pravá rodina.


Tak. To je opravdu konec všech žebříčků. Na závěr našeho letního seriálu však ještě přinášíme statistikofilům pár čísel.

Náš letní seriál obsáhl celkem devět témat, z nichž 4 zpracovala ragelly, 4 Seraphine313 a 1 článek napsali společně.

Dohromady napsali 28734 slov, tedy průměrně 3193 slov na článek. Ragelly byla aktivnější, napsala průměrně 3919 slov na článek, Seraphine313 stačilo na jeden článek průměrně 2569 slov. Nejdelším článkem byl Top 15 pohádkových konců s 5766 slovy (ragelly), nejkratším pak Top 15 milostných trojúhelníků (ragelly) a Top 12 padouchů, zloduchů, zlounů, sígrů a nekalých živlů (Seraphine313), první měl 2281 slov a druhý 2285 slov. Probralo se 122 TOP položek, které souvisely se 102 seriály. Nejvíce byly zmiňovány seriály Alias, Buffy, přemožitelka upírů a Chuck, všechny ve čtyřech článcích. Celkem bylo popsáno 116 postav, 38 herců, 45 situací a 12 předmětů.

TOP články měly nadprůměrnou čtenost, nejčtenější byl TOP 12 ostrých holek, ale těsně za ním se zatím drží Top 15 seriálových trojúhelníků. Naopak nejméně čteným byl TOP 15 ochránců bezbranných dívek. Co nás potěšilo, byl počet komentářů pod každým článkem. Nejkomentovanějším článkem byl Top 12 padouchů, zloduchů, zlounů, sígrů a nekalých živlů, těsně ale porazil TOP 15 seriálových polibků.

Ani na sociálních sítích si TOPky nevedly špatně. Nejsdílenějším článkem se stalo Top 12 nejnebezpeč­nějších lodí s 16 sdíleními, druhým nejsdílenějším potom Top 15 milostných trojúhelníků (10 sdílení). Nejvíce palců pak na FB dostaly shodně články Top 14 nejstrašidel­nějších démonů a Top 15 seriálových polibků (16).

Palec nahoru si ale určitě zaslouží všichni čtenáři, kteří na naše články zabrousili! :) Těšíme se zase někdy příště :)

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře67zobraz všech 67 příspěvků
Dahllia

Dahllia

Konec nádhernej byl, taky jsem brečela od tý doby, co Claire nastoupila do auta. :-)
před 11 roky
jefry

jefry

Takový milý byl konec Čarodějek a i Sex ve městě měl fajn zakončení,ale nejvíc se mi libila poslední...
před 11 roky
Yellow

Yellow

Mě se většina konců líbila, ale u That'70s show jsem si prostě škubala vlasy. Líbil se mi finálový...
před 8 roky
Další články k tématu