29. 6. 2014

Top 10 sériových vrahů

Letní seriál 2014 začíná. Vrátíme se s ním k populárním Topkám a začneme pořádně ostře... až vražedně! Pojďme si odpočítat desítku lidí, se kterými bychom rozhodně nechtěli skřížit cestu.

Top 10 sériových vrahů

Topky se před dvěma lety na SerialZone setkaly s úspěchem, který předčil veškerá naše očekávání. Letošní léto jsme se proto rozhodli k tomuto konceptu spolu se Seraphinem313 vrátit; víme totiž, že žebříčků není nikdy dost. Koncept zůstává stejný, jak jste zvyklí z posledních dvou let. V následujících devíti týdnech se můžete každé nedělní odpoledne těšit na nový díl tohoto miniseriálu.

Témata, která pro vás připravujeme, vám samozřejmě neprozradíme, to by nebyla taková sranda. Nicméně, máte dveře otevřené pro všechny spekulace, návrhy a nápady, všechny vaše názory si přečteme a promyslíme, případně se jimi inspirujeme, takže pokud myslíte, že máte nápad hodný Topky, klidně se nebojte ozvat.

Předchozí Topky byly velmi obsáhlé, čehož jsme si vědomi. Nechceme, abyste u jednoho článku trávili mládí, proto jsme se rozhodli veškeré články omezit na desítku toho nej, co jsme schopni ze seriálového světa vyhrabat. Jak si ale dokážete představit, deset nejlepších kandidátů je hodně malý počet v tom nekonečně velkém moři možností, které stovky či dokonce tisíce seriálů tvoří. Proto se na nás nezlobte, když v článku nenajdete právě svého favorita. Náš výběr je zcela subjektivní, spoustu seriálů neznáme nebo netušíme, že někdo perfektně spadá do daného tématu. Stejně jako jsme již psali v předchozím odstavci, i nyní platí, že pokud vám někdo chybí, zmiňte ho v diskuzi, ať si na něj můžou všichni fanoušci také zavzpomínat :-)

Tak dost obecných řečí, jde se odpočítávat!

10. Joe Carroll

Joe Carroll patří mezi těch pár vyvolených sériových vrahů, kteří jsou zároveň hlavními postavami svého seriálu. Carrolla známe již dva roky díky dramatu The Following, jeho role se ujal James Purefoy. I když to na konci první řady mohlo vypadat, že byl tento slavný násilník nadobro poražen, nestalo se tak. Po první sérii sice ztratil většinu svých následovníků, v sérii druhé si však dokázal získat zcela novou skupinku stoupenců, se kterou přidělal agentovi Hardymu dalších pár vrásek.

jeho specialita: Joe Carroll není sériový vrah v pravém slova smyslu. Tedy, několikanásobný vrah je, to ano. Ale sám zabil minimum lidí. Jeho specialitou je lidská psychika. Joe dokáže přesvědčit obyčejné lidi, aby mu důvěřovali a vraždili za něj jeho jménem.

9. Trinity

Tento zcela neškodně vypadající rodinný typ chlapa cestoval desítky let po Státech, kde stavěl domy pro charitu. Co však veřejnost nevěděla, že Arthur Mitchell během těchto cest uspokojoval i svou vnitřní posedlost. Vraždil lidi stejným způsobem, jako zemřeli jeho rodiče a sestra. Přezdívku Trinity si vysloužil díky tomu, že za sebou vždy zanechá tři oběti, i když to vlastně není tak úplně pravda. A jak byl Arthur důležitý pro Dextera? Jednou z jeho obětí byla osoba, kterou náš slavný antihrdina miloval nadevše na světě.

jeho specialita: Čtvrtá oběť. Jak jsme již zmínili, Trinity nedostál svému jménu v plném slova smyslu. Ke třem mrtvým obětem se vždy připojila ještě čtvrtá. Vždy šlo o malého chlapce, který sice nebyl zavražděn, ale dalo by se polemizovat o tom, že osud těchto kluků byl ještě horší než vražda – byli totiž pohřbeni zaživa.

8. The Miniature Killer (vrah miniatur)

Vrah miniatur byl v kriminálním veteránovi CSI (Kriminálka Las Vegas) představen v sedmé sérii, dalo by se říct, že zde byl hlavním antihrdinou. Jeho vraždy se neřešily celou dobu, nicméně sem tam vyskočily a vyvrcholily ve finále řady a v premiéře osmičky. Ukázalo se, že ne všichni sérioví vrazi musí být vysocí a zdatní chlapi, ale i jemné křehké ženy to v sobě můžou mít.

jeho specialita: Zručnost v ručních pracech. Tato vražedkyně poprvé zabila, když svou mladší sestru shodila ze stromu. Z tohoto okamžiku jí zůstala obsese miniaturami a bělidlem. Ke každé vraždě si vyrábí neskutečně realistický miniaturní model místa činu. Tým CSI se začne potit v momentě, kdy jim dorazí model se Sárou, která je uvězněná pod havarovaným autem někde v okolí Las Vegas.

7. Norman Bates

Norman je známá postavička už několik desítek let. Proslavil ho režisér Alfred Hitchcock ve svém nejznámějším filmu Psycho. Stanice A&E se rozhodla o půlstoletí později neustávajícího buzzu kolem tohoto jména využít a vytvořila Bates Motel, seriál, ve kterém je hrdinou mladý Norman a jeho prozatím živá matka Norma. Diváci již dva roky mají možnost sledovat, jak se z obyčejného průměrného puberťáka postupně stává jeden z nejslavnějších fiktivních sériových vrahů světa.

jeho specialita: Rozdvojená osobnost. Norman si je se svou matinkou tak blízký, až v něm začne ožívat. Dva v jednom se hodí, když třeba, co my víme, musíte lhát na detektoru lži.

6. Řezník

Sériový „vrah“ nemohl chybět ani ve skandálním lékařském seriálu Nip/Tuck. The Carver neboli Řezník byl představen na konci druhé řady a stal se hlavním záporákem ve třetí sérii. Nejde o vraha v pravém slova smyslu. Řezník své oběti nechával schválně naživu, aby trpěly a musely žít se svým brutálním fyzickým i psychickým znetvořením. Duo Troy/McNamara se rozhodlo gratis napravovat škody, které Řezník napáchal. A to se jim vymstilo. Řezník se jim vetřel do životů svou tajnou i veřejnou profesí a ani naši doktůrci nezůstali bez fyzických následků.

jeho specialita: Řezník si speciálně vybírá krásné lidi. Ti podle něj mají život jednodušší a proto svými činy napravuje spravedlivou rovnováhu. Své oběti znetvoří v obličeji, aby jejich ošklivost byla zcela jasně a zřetelně viditelná, a k tomu je znásilní, aby měli jizvu také na duši.

5. Rudý John

Většina seriálů si své sériové vrahy nepěstuje více let, pokud zrovna nejsou hlavními představiteli. Výjimku tvoří The Mentalist (Mentalista), ve kterém Red John je – nebo spíše do letošní sezóny byl – hlavním nepřítelem našeho hrdiny. Zabil mu ženu a dceru a odstartoval tak Patrickovu cestu za pomstou. V roce 2014 byla po šesti letech jeho totožnost konečně odhalena. Kdo z vás byl z výsledku překvapen?

jeho specialita: Smajlík. Své typické usměvavé znamení Red John rád kreslí na zeď krví svých obětí. Líbí se mu, když oběti prosí o život. A stejně jako u většiny dalších sériových vrahů, i u Red Johna to vypadá (vypadalo), jako by měl devět životů.

4. Floyd Feylinn Ferell

Floyd Feylinn Ferell je čestná výjimka v tomto seznamu. Narozdíl od ostatních vrahů se tato osoba objevila pouze v jediném díle seriálu Criminal Minds (Myšlenky zločince). Jeho způsoby nás však zaujaly do takové míry, že jsme ho museli v našem žebříčku zahrnout. S Floydem se setkáme v epizodě Lucky, která se vysílala v první polovině třetí série. Floyd si myslí, že je posedlý masožravým démonem.

jeho specialita: Hannibal 2.0. Máme tu dalšího kanibala. Ten si také nepochutnává sám, naopak, štědře krmí své oběti, dává jim prstíky svých minulých kořistí. Kdo by si nedal nějaké dobré chili obohacené o části těla nějakých mrtvolek? :-) (Vážně doufáme, že se nikdo z vás nebude tímto článkem inspirovat :-D )

3. Sylar

Sylar byl jednou z mnoha hlavních postav v seriálu Heroes. Jeho osobnost prošla několikrát se opakujícím vývojem, mohli jsme vidět i Sylara bojujícího za správnou stranu zákona. Ovšem většinu času skrze odvysílané čtyři série šlo o nebezpečného superhrdinského zabijáka, který nasával schopnosti svých obětí jako houba a stával se tak mocnějším a mocnějším.

jeho specialita: Má nadpřirozené síly. Sylar je superhrdina, který kope za špatnou stranu. Svým obětem roztrhne čelo, odkud pak přebírá jejich schopnosti. Teoreticky, pokud nemáte nějakou super cool schopnost, tak vás Sylar nechá na pokoji. Ovšem nejhorší by bylo, kdybyste ji neměli, ale on si myslel, že ji máte. To by pak byla hodně, ale hodně zbytečná bolest…

2. Hannibal

Doktor Hannibal Lecter je další knižní/filmová postava, která dostala prostor také v seriálovém světě. Člověk, který je pro svět uznávaným psychiatrem, má tajnou zakázanou zálibu… Hannibal se nám představil v roce 2013 a i s novou tváří Madsem Mikkelsenem a především s unikátní scenáristickou a režijní prací tvůrce Bryana Fullera si dokázal rychle získat srdce (a žaludky) svých fanoušků. První série byla rozjíždějící ve stylu týdenních krimi případů, ovšem druhá už svištěla jako Pendolino; originální případy pouze podtrhávaly souvislou dějovou linii, kterou nám kanibal Hannibal a spol. naservírovali.

jeho specialita: Hannibal si na svých obětech vždy rád pochutná. Není vybíravý, v podstatě dokáže z lidského těla vytěžit absolutní maximum, od hlavy až k patě, či lépe řečeno, od mozku až po prsty na nohou. Mnohdy své oběti večeří, když jsou ještě naživu a můžou tomu přihlížet, jsou vlastně čestnými hosty u jeho hostiny. To vše by ještě šlo, zvrácené to začíná být až tehdy, kdy lidi začne servírovat svým zcela živým a nezraněným hostům, kteří navíc často tyto kriminální případy vyšetřují… U Hannibala jídlo vypadá krásně, ale ochutnávejte jen na vlastní nebezpečí!

1. Dexter

Snad nikdo z vás nečekal, že první místo obsadí někdo jiný než tento nejslavnější seriálový zabiják! Dexter je celosvětový fenomén, na který si fanoušci nedají dopustit. Seriál běžel na stanici Showtime sedm let, rozloučil se v září 2013. Dexter je odborníkem na krevní skrvny, pracuje s policií. Nicméně jeho kolegové netuší, že tento nenápadný týpek bere tajně spravedlnost do svých rukou. Události v dětství u něj totiž vyvolaly touhu po zabíjení.

jeho specialita: Zlí hoši. Dexter si nevybírá nevinné oběti, ale cílí na sociopaty a kriminální živly, kteří unikli spravedlnosti. Než udeří, pečlivě si ověří, že jeho oběť je opravdu zloduch… většinou. Zabíjením uspokojuje svůj vnitřní hlas, který nazývá „Temným pasažerem“.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře33zobraz všech 33 příspěvků
Maarti

Maarti

Upřímně mě potěšilo zařazení Miniature Killerky a Řezníka :) Už se těším na další díly!
před 9 roky
bobbin

bobbin

Killer BOB.
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak kromě Miniaturového vraha bych tam nedala ani jednoho. Ještě chápu, proč tam byla Dexter, jako jediný...
před 9 roky
Další články k tématu