13. 7. 2014

Top 10 televizních gayů a lesbiček

Seriál bez LGBT postavy v současnosti snad ani neexistuje. Pro některé tvůrce jsou přítěž, ovšem čím dál častěji jsou tyto postavy originální a zapamatováníhodné. Dnes přinášíme desítku těch nejvýraznějších.

Top 10 televizních gayů a lesbiček

Když jsem si sepisovala seznam známých a populárních gayů a lesbiček, které se v současné televizní tvorbě vyskytují, netušila jsem, k jakému počtu se dostanu. Věřte mi, pročistit tento hrubý seznam a vybrat z něj Top 10 bylo opravdu nemožné. Výsledek si zde přečtete a sami zhodnotíte, ovšem chci na úvod poznamenat, že spousta výborných postav, které by si zasloužily být zde zmíněny, tu nejsou z kapacitních důvodů.

Opět platí, že výběr je zcela subjektivní. Spoustu seriálů neznáme nebo netušíme, že někdo perfektně spadá do daného tématu. Nicméně jak už jsem zmínila, dnešní článek je výrazně okleštěný jen z technických důvodů, zmínku by zasloužilo mnohem více postav, které by vydaly na dalších pět takových článků.

Neodpustila jsem si však, abych zde neudělala kromě Top 10 jednu čestnou zmínku. Seriál, který je na SerialZone neprávem velmi málo viditelný. Seriál, který přežívá i přes naše hořké tipovací komentáře. Seriál, který jeho fanoušci vášnivě milují. I když se Kalinda nedostala do Top 10, její přítomnost v The Good Wife je nenahraditelná. Pokud existuje jedna věc, na které se diváci The Good Wife shodnou, je to záliba Kalindy. Tohle drsné bisexuální soukromé očko nezklame, ani když náhodou ztratí svůj účel. A co teprve Kalinda v kombinaci s kůží a kozačkami?

10. Emily Fields

„I'm not who you think I am. That's a different girl. I'm Gay.“

„Nejsem taková, za jakou mě máte. Jsem jiná dívka. Jsem lesbička.“

Emily je jednou z hlavních postav v Pretty Little Liars. Tato kočka začínala jako tichá skrytá lesbička, které se až trošku moc líbila Beyonce. Nicméně ve čtvrté sérii Emily vystrčila drápky. Fanoušci se mohli dozvědět, že zabila chlapa. Emily je stylová a i přesto odvážná, pomáhá svým přítelkyním doslova přežít – aby je nezajela auta a tak dále.

proč ji milujeme: Je krásná, milá a starostlivá. I když si prošla spoustou těžkých chvil (mezi kterými nechybí ani smrt její bývalé přítelkyně Mayi), dokáže zůstat silná a vyjít ze situací jako hvězda. Přesto ji „A“ považuje za nejslabší článek týmu, takže Em má alespoň naši podporu!

9. Kurt Hummel

„He was my knight-in-shining armor. My feelings lingered stronger as we bonded over Glee, then football, then skincare.“

„Byl to můj rytíř na bílém koni. Mé city sílily, jak jsme se sbližovali ve sboru, pak u fotbalu a potom při starání se o pokožku.“

Kurt je od začátku hudebního seriálu Glee jednou z hlavních postav. Už od začátku střední školy bylo jasné, že je Kurt jiný než ostatní. I když to nechtěl přiznat sobě ani okolí, dokázal obalamutit pouze Mercedes, ale ani to moc dlouho netrvalo. I přes to, že Kurt zažil snad všechny strasti, které může odlišující se středoškolák zažít, nikdy se z něj nestala troska, i když na to měl právo. Kurt vždy dokázal udržet hlavu hrdě vstyčenou, za to má od nás obrovské plus.

proč ho milujeme: Kurt je nekonečným zdrojem originální módní inspirace! I když občas dokáže přestřelit, nemůžeme mu vytýkat, že by se držel v suchém a nudném průměru. Jeho nebojácnost a ignorance toho, co si o něm okolí myslí, ho v našich očích posouvá nahoru. A jeho nepřátelé můžou utřít nos, protože v průběhu let se z Kurta stal sebevědomý mladík, který si dokáže splnit své sny navzdory všemu.

8. Arizona Robbins

„I’m starting to feel like I know who I am again and I’ve had to give up things, but what I’ve learned is I don’t need much. I don’t need much to be happy. I don’t even need two legs, but I do know that I need you. I need Sophia and I need you. And I’m afraid now that I’ve learned all of that that you might give up on me.“

„Začínám zase věřit, že vím, kdo jsem. Musela jsem se vzdát nějakých věcí, ale přišla jsem na to, že nepotřebuju moc, abych byla šťastná. Nepotřebuju dvě nohy, ale vím, že potřebuju tebe. Potřebuju Sophii a tebe. A bojím se, že teď, když to vím, to se mnou vzdáš.“

Existuje vůbec nějaká televizní lesbička, která si prošla tolika těžkými chvílemi, jako Arizona, a všechny je přežila? Arizona z Grey's Anatomy je naše hrdinka. Během tragické letecké nehody přišla o nohu a v následujícím roce musela bojovat s posttraumatickým syndromem. Její zoufalství a hněv na chvíli zastínil odvahu a soudnost, kterými se Arizona vyznačuje. Nicméně tato statečná doktorka se nevzdala, zatla zuby a kdykoliv byla sražena k zemi, opět dokázala vstát.

proč ji milujeme: Kromě toho, že je neuvěřitelně inspirativní? Copak to nestačí? Arizona je ženská, kterou bychom chtěli být. Samozřejmě ideálně bez všech těch životních katastrof a výzev, ale mít tak její odhodlání, to by se hnedka žilo lépe.

7. Mulan

„Love is sacrifice.“

„Láska je oběť.“

Bylo nebylo, lidé nevěřili, že Mulan z Once Upon a Time má koule na to, co je třeba. Ona však věděla, že v sobě bojovného ducha ukrývá. Bylo nebylo, lidé nevěřili, že je to lesbička, ale my jsme to tušili… :-) Mulan je odvážná bojovnice a věrná společnice. Je tak vznešená, že se dokonce neodvážila vyznat city své pravé lásce, kdysi zakleté princezně, kterou Mulan pomáhala zachránit. Mulan se v seriálu objevuje od druhé série.

proč ji milujeme: Tak za prvé, dokáže nakopat zadky. Takové holky nejsou časté, ceníme si jich tedy o to víc. Za druhé, její jméno má úžasný původ a význam. Mulan je složenina slov „mu“ a „lan“, která znamenají dřevo a orchidej. Dohromady se Mulan dá překládat jako lilie magnolie.

6. Brian Kinney

„Come ‚on, Mikey, let‘s fly… like in all those comic books. I'm Superman. I'll show you the world! "

“No tak, Mikey, pojďme létat… jako v komiksech. Jsem Superman. Ukážu ti svět!"

Brian je hlavní postavou průlomového seriálu od Showtime – Queer as Folk. Každý chce být on, a to nejen jeho známí a přátelé, ale i velká část diváků. Brian je zlobivý hoch. Takový antihrdina, vždy říká nahlas, co se ostatní neodváží snad ani pomyslet. Vždy dokáže jednat, když ostatní váhají. Často využívá svou přesvědčovací schopnost, aby pomohl svým přátelům, kteří už nemají žádnou jinou možnost. Nicméně často se stane, že Brianova pomoc není vždy bez následků. Výchova fundamentální matkou a homofobním otcem na Brianovi zanechala následky – stal se z něj neoblomný a chladný člověk. Bylo tedy poměrně šokující, když ho samotného zaskočily city, které si vytvořil ke své mladší známosti na jednu noc, ze které se vyklubal jeho budoucí manžel Justin.

proč ho milujeme: Je jediný svého druhu. Doteď jsme nepotkali žádnou jinou postavu, která by se mu podobala, a pravděpodobně ani dlouho na žádnou nenarazíme. Je docela ironie, že člověk, který se tak moc bál stárnutí a dospění, se stal symbolem, který bude v našem povědomí ještě spoustu generací.

5. Omar Little

„Omar don't scare. "

“Omar se nevystraší."

Omar Little z The Wire je nejoblíbenější televizní postavou Baracka Obamy, který se nechal slyšet: „Omar je skvělá postava. Je to homosexuální gangster, který okrádá jen drogové dealery a své činy pak vynahrazuje jinde. Je to takový Robin Hood.“ Fanoušci seriálu souhlasí – po dlouhá léta šlo o nejoblíbenější postavu celého seriálu, kterou úctyhodně ztvárnil Michael K. Williams. Byl to opravdový drsňák. Jednal skrze striktní morální kód, který mu bránil v ubližování nevinných. Byl upřímný (kromě toho, když vykonával pomstu na muži, který zabil jeho přítele), velmi inteligentní a vynalézavý, a miloval svou babičku; dokonce ji zachránil před střelou (její nejlepší nedělní klobouk už neměl tolik štěstí). Měl několik milostných poměrů, na jeho milencích mu velmi záleželo, stejně jako na přátelích a společnících.

proč ho milujeme: Omar je speciální v mnoha ohledech. Nicméně jeho reputace na ulici je bezkonkurenční. Lidé doslova běželi pryč, když ho spatřili, i když si šel pouze v županu pro lupínky, nebo když třeba jen z dálky slyšeli jeho tradiční pískání. Právě to je důvod, proč se tento zjizvený jedinečný člověk vymyká z davu.

4. Cosima Niehaus

„That's the infertility sequence? God, no wonder we're all screwed up.“

„Tohle je sekvence neplodnosti? Bože, není divu, že jsme všichni v pytli.“

I přes to, že je Cosima jednou z kdoví kolika klonů, dokáže tato dívka (324B21) vyčnívat z klonového davu v Orphan Black. Má chytrost Havraspárů, věrnost Nebelvírů, pracovní morálku Mrzimorů a k tomu milující přítelkyni Zmijozelku… néé, děláme si srandu, milá Delphine :-) Bez ní by všechny ostatní klony byly ztracené. I když si prošla vším možným včetně pravděpodobné smrti, vždy se z toho dokázala vyhrabat.

proč ji milujeme: Je chytrá. Doktorandka oboru mikrobiologie, to zní dost coolově. Cosima má navíc reálný základ. Tato postava je inspirovaná Cosimou Hertler, která pracuje pro tento seriál jako vědecká konzultantka. Herter má titul PhD z univerzity v Minnesotě, zaměřuje se na historii a filozofii biologie.

3. Cameron a Mitchell Tucker-Pritchett

„I've got a daughter who bites and a partner who stings.“

„Mám dceru, co kouše, a partnera, který škrábe. (Cameron)“

Název sitcomu Modern Family rozhodně nelže. Jde opravdu o super moderní věc, ve které naše rozkošné duo patří mezi nejmilovanější postavy fanoušků. Cam je ten zábavný a okázalý, který oznámil adopci Lily tím, že ji přinesl na balkon a zvedl ji za zvuků soundtracku ke Lvímu králi. Mitchell je ten citlivý a uhlazený kravaťák-perfekcionista. Jsou pro sebe stvořeni, perfektně se k sobě hodí. Tyto postavy se dokonce inspirovaly reálným životem Jesse Tylera Fergusona a uzavřely manželský svazek!

proč je milujeme: Mocné duo. Nešlo vybrat jen jednoho z nich, oba dohromady tvoří celek, na který žádný z fanoušků tohoto sitocmu nedá dopustit. Je Mitchellovou prací, aby Cama čas od času stáhl zpátky na zem, a naopak je úlohou Cama, aby se Mitchell občas uvolnil a užíval si zábavu. Doufáme, že spolu budou žít šťastně až na věky!

2. Alex Vause

“I think that when you have a connection with someone it never really goes away, you know? You snap back to being important to each other because you still are.”

„Když sdílíte s někým pouto, nikdy nezmizí. Zase se vrátíte k tomu, že vám na sobě záleží, protože to tak je.“

Na to, že je Alex z Orange Is the New Black usvědčená drogová dealerka, která podrazila svou bývalou milenku a dostala ji do vězení, netrvalo fanouškům dlouho, aby si tuto drsňačku zamilovali. Alex je mozkem mezinárodního krimi kruhu, nicméně to zdaleka neznamená, že by nebyla schopná hluboké lásky a věrnosti. Je to holka, co překoná všechno, a navíc je u toho neskutečně sexy. A co teprve ty brýle!

proč ji milujeme: Alex je chytrá a krásná, často chodí s knihou v ruce. Má super schopnost – dokáže přečíst lidi od A do Z. Pod její tvrdou skořápkou se však skrývá citlivá osůbka, která se fanouškům čas od času ukáže. Toto propojení tvrdého a něžného dělá Alex jedinečnou a v našem seznamu nepostradatelnou.

1. Bo Dennis

“Life is hard when you don’t know who you are. It’s harder when you don’t know what you are. My love carries a death sentence.”

„Život je těžký, když nevíte, kdo jste. Je ještě těžší, když nevíte, co jste. Má láska sebou nese rozsudek smrti.“

Od dob Buffy jsme na televizních obrazovkách neviděli ženskou hrdinku, která by byla taková drsňačka. A pak přišla Bo Dennis z Lost Girl. Naštěstí pro nás a náš žebříček, Bo je nestydatě bisexuální. Za posledních pár let jsme byli svědky toho, jak Bo našla sebe samu, našla svou pravou lásku a několikanásobně zachránila svět od naprosté destrukce. Hoříme nedočkavostí, co si na nás naše oblíbená kanadská succubuska připraví v následující řadě.

proč ji milujeme: Má ultra temnou stránku! Temná Bo je její alter-ego, které se poprvé představilo v osmé epizodě druhé řady, když byl život Lauren v ohrožení. Temná Bo se vrátila i ve třetí řadě a bylo zapotřebí právě Lauren, aby ji dostala zpět do normálu. Bo je hrdinka, které budeme fandit za každých okolností. Není lepší volba pro vrchol dnešního žebříčku.


Tak povídejte. Koho milujete? Kdo vás ve výběru potěšil a kdo vám zde schází? Jak se stavíte ke gayům a lesbičkám v seriálech? Je jich moc, nebo jich nikdy není dost? A jsou ztělesněním stereotypů, nebo jsou právě tyto postavy nejzajímavější a osvěžují celý seriál?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře71zobraz všech 71 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak tady jste se mně do vkusu maximálně netrefili :D. Při sledování Kurta jsem si připadala až homofóbně,...
před 8 roky
Anett19

Anett19

Alex Vause ❤ Chybí mi více seriálu s homosexuální tématikou. A chybí třeba holky z The Fosters...
před 8 roky
Yellow

Yellow

Děcka, Jack Harkness není gay, nýbrž pansexuál - pohlaví je mu lhostejné, je schopen mít sex, či se...
před 6 roky
Další články k tématu