12. 7. 2015

SerialZone Awards 2015: Nové drama

Třetí kategorie prvních SerialZone Awards je zde. Letošek přinesl spoustu žhavých kandidátů v dramatické sféře, ale jen pět nejlepších se jich dostalo do druhého kola!

SerialZone Awards 2015: Nové drama

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes si probereme kategorii Nejlepší nové drama.

A hned ze začátku si musíme říct jednu zajímavost – do výběru pěti nejlepších nových dramat se totiž dostali hned dva zástupci The CW, divácky příliš nepreferované, zato mladými oblíbené stanice. Po dvou zástupcích mají také kabelovky, takže velké televize – s výjimkou ABC – lehce ostrouhaly. Všechny seriály zde jsou čerstvé, nanejvýš jeden rok staré, jsou to ještě mláďátka. Přesto všechny byly obnoveny – některé dokonce ještě předtím, než stihly odvysílat všechny svoje epizody. Svou oblíbenost dokazují komiksové a knižní adaptace – z pěti vybraných jsou hned tři založeny na komiksu, jedna další na knižní sérii. Poslední zase spadá pod producentku, která jen výjimečně sáhne vedle.

Do finále Nového dramatu se neprobojovala žádná neznámá jména. Všechny seriály mají v serialzoní databázi přes 500 hodnocení. Všechny pak mají průměrné hodnocení nad 80 % – a to už z nich dělá opravdu kvalitní kousky – 4 z nich se dokonce dostaly do první padesátky nejlepších seriálů zde na SerialZone. O šampionovi SZAwards ale rozhodujete vy. Tady máte pár menších nápověd k vašemu rozhodování.

Stanice:
Netflix
Žánr:
Drama / Akční / Komiksový
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Ve dne právník, v noci ochránce svého teritoria, Hell's Kitchen. Od ostatních superhrdinů se liší jednou podstatnou věcí – Matthew Murdock je totiž slepý. To mu ale nebrání se postavit nepřátelům.
Ohlas u nás:
Ohlas u nás kopíroval ohlas v zahraničí. Diváci měli najednou před sebou seriál, který jako by před ně vystoupal ze stránek komiksu. Přímočarý, perfektně natočený, s dobrým obsazením, všechno si sedlo dohromady. Najednou byl zapomenut filmový propadák starý dvanáct let; diváci se zaměřili na naprosto novou látku o superhrdinovi, který stál v celé historii Marvelu tak trochu bokem.
Ohlas v zahraničí:
Vedle Daredevila existovaly v současné době pouze dva hrané seriály z Marvel univerza – Agents of S.H.I.E.L.D. a Agent Carter. První série kriticky uspěla na plné čáře a z Daredevila se v podstatě přes noc stal pojem. Bez zbytečných nesmyslů, vysoce kvalitní, úzce spjatý s předlohou, všechny tyto výrazy se míhaly nadšenými kritikami amerických žurnalistů. Daredevil má silnou šanci stát se komiksovou seriálovou legendou.
Proč by měl vyhrát:
Ještě před začátkem produkce se mnoho fanoušků obávalo, že daredevilovské téma není úplně dobře zpracovatelné. Nejvíc se nabízelo srovnání s filmem z roku 2003 s Benem Affleckem v hlavní roli, který u kritiků propadl. Nálepka Netflixu ale dávala určitou naději, že to tentokrát dopadne lépe. Výsledek ale překvapil skoro všechny. Temnější, dospělejší, osobnější než cokoliv jiného, co za poslední roky v Marvel univerzu vzniklo. Po právu si vysloužil druhou sérii a stal se nejsledovanějším pořadem na stanici.


Stanice:
ABC
Žánr:
Drama / Právnický / Mysteriózní
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Annalise Keating je právnička a vysokoškolská profesorka. Její styl výuky není zrovna typický – každý rok si vybírá čtyři studenty, které si pozve na stáž do své firmy. Letos navíc přibere ještě pátého. Jenže o pár měsíců později ambiciózní studenti zašli příliš daleko a výsledkem jejich snažení je mrtvý člověk…
Ohlas u nás:
Už při traileru šlo o jednu z nejočekávanějších novinek. Sázka na jméno Shondy Rhimes se vyplatila – seriál jako jednu z prvních novinek této sezóny odkoupila AXN, která ho začala vysílat pod názvem Vražedná práva. Překvapivé zvraty, postupné odkrývání zápletky, silná Viola Davis – to všechno přesvědčilo diváky, že se jedná o jednu z nejlepších novinek této sezóny.
Ohlas v zahraničí:
V zahraničí byl seriál oceňován jako jedna z nejlepších novinek podzimu 2014. Chválena byla zejména Viola Davis, představitelka hlavní role, která se zasloužila o plnou polovinu nominací a cen udělených seriálu (a že jich nebylo málo). Úspěchu seriálu napomohlo i zkrácení seriálu z 22 na 15 epizod, ne vinou produkce, ale kvůli podmínce Violy Davis. Ratingově se v rámci ABC umístil na 3. místě za jiným seriálem Shondy Rhimes Scandalem.
Proč by měl vyhrát:
Pokud hledáte dospělé drama, které postupně odhaluje tu skutečnou zápletku, má silnou hlavní hrdinku a jeden zvrat střídá druhý, tohle je přesně seriál pro vás. How To Get Away with Murder je sice označován jako právnický, právo zde ale nehraje takovou roli, jak by se mohlo zdát. Při té rychlosti, jakou do sebe celý seriál nahážete, si ho snad ani nestačíte všimnout.


Stanice:
The CW
Žánr:
Drama / Zombie / Komiksový / Teen
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Olivia Moore je zdravotnicí v Seattlu. Rozhodne se ale přijmout místo u koronera, hlavně proto, že nemá na vybranou. Na párty ji napadnou zombie a Liv od té doby musí pojídat lidské mozky. Pokud ale některý sní, něco z osobnosti oběti se přenese na ni. Také má flashbacky do minulosti oběti, které využívá ke zjištění, jak vlastně dotyčný zemřel.
Ohlas u nás:
Česká premiéra iZombie se ještě neodehrála, přesto seriál nezůstal bez povšimnutí. Seriály stanice The CW jsou obecně hodně oblíbené a iZombie byla silným midseason hráčem, který v sobě spojil zombie téma tak, aby bylo stravitelné širšímu publiku.
Ohlas v zahraničí:
V zahraničí seriál uspěl jak u kritiků, tak u diváků. Seriál je srovnáván svým černým humorem s Pushing Daisies a někteří o něm referují jako o černém koni jara 2015. Svým ratingem stanici rozhodně nezklamal – po osmi epizodách ho obnovila a pro další rok zařadila rovnou do další sezóny.
Proč by měl vyhrát:
Hledáte oddechový seriál, u kterého se pobavíte? Tohle je přesně pro vás! Rose McIver v hlavní roli září a je na dobré cestě se stát tím samým, čím je Tatiana Maslany pro Orphan Black. Naštěstí se seriál odchyluje od komiksové předlohy, která není až tak dobrá, a jede si svou vlastní cestou. A nebojte se, seriál vám mozek nesní.


Stanice:
Starz
Žánr:
Drama / Historický / Adaptace
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Claire Randall je na svých líbánkách transportována časem z roku 1945 do roku 1743. Dostane se do neznámého světa, kde musí bojovat sama za sebe. Je nucena se provdat za Jamieho Frasera, statného a romantického mladého skotského válečníka. Claire má však i vášnivou aféru, která její srdce rozerve mezi dva naprosto odlišné muže.
Ohlas u nás:
Knižní série Diany Gabaldon byla u nás populární ještě před natočením seriálu. Seriál samotný pak zájem o knihy ještě umocnil. Vzhledem ke svému knižně-seriálovému propojení jsou tyto dvě média navzájem srovnávána – a seriál si stojí velice dobře. Diváci pak oceňují hlavně zasazení příběhů do Skotska, skvělou hudbu, perfektní herecké výkony a hlavně srdceryvný milostný trojúhelník ve středu dění.
Ohlas v zahraničí:
Stanice Starz se počítá mezi malé kabelovky, která je známá hlavně Spartacem. Letos k této značce přidala ještě Outlandera a hned o ní bylo slyšet. Kritiky se předháněly ve chválení pilotu. Seriál se nevyhnul srovnání s Downton Abbey. Je také doporučován jako alternativa pro ty, kteří by chtěli pomalejší a cudnější verzi Game of Thrones. Premiéra se navíc stala nejsledovanější premiérou seriálu v historii stanice. Po premiéře byl navíc seriál hodně probírán na sociálních médiích, z čehož jeho popularita velice těžila.
Proč by měl vyhrát:
Z této pětice je Outlander sice nejméně známým, přesto jedním z nejlépe hodnocených seriálů. Stanice seriálu věřila, a proto ho obnovila na druhou sezónu hned po první epizodě. Pokud máte rádi romantiku, Skotsko, krásnou hudbu a historické reálie, váš hlas si zaslouží právě Outlander.


Stanice:
The CW
Žánr:
Drama / Akční / Komiksový
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Barry Allen je forenzním technikem na policii v Central City. Jednu noc ho zasáhne blesk, díky čemuž je nyní schopný se pohybovat vysokou rychlostí. Jenže bouřka, způsobená nehodou v urychlovači částic, nezasáhla jen jeho. Najednou se všude vyskytují metalidé se zvláštními schopnostmi, kteří mají své vlastní úmysly. Barry Allen se tedy spojí s profesorem Wellsem, člověkem, co stojí za urychlvoačem částic a vědci Ciscem a Kaitlyn, aby tyto novodobé zločince zastavili.
Ohlas u nás:
Přestože u nás se narozdíl od Arrowa seriál ještě nevysílal, fanoušci Arrowa se na seriál s chutí vrhli. Jako jediný z této pětice má Flash na SerialZone přes 1000 hodnocení a patří mezi patnáct nejoblíbenějších seriálů zde. Navíc ho v porovnání s Arrowem čeští fanoušci označují za mnohem lepšího a zábavnějšího a bez hluchých míst.
Ohlas v zahraničí:
Seriál byl očekáván dlouho před svým spuštěním, hlavní postava si odbyla premiéru už během druhé řady svého mateřského seriálu Arrow a byla přijata velice kladně. Pilot byl nejsledovanější premiérou od premiéry The Vampire Diaries v roce 2009 a druhou nejsledovanější premiérou v historii stanice. Flash se stal hned ve své první sezóně jedničkou stanice a na Rotten Tomatoes získal plných 96 % – mnohem víc než první řada Arrowa, která držela rekord pro nejlépe hodnocený seriál stanice.
Proč by měl vyhrát:
Po Arrowovi přišel jeho spin-off, mladší, dynamičtější, zábavnější. Divákům nabídl přesně to, co jim u Arrowa chybělo a k tomu přihodil perfektní finále. Zápletka, kterou pak tvůrci přichystali pro celou první řadu Flashe, dá znát, že se tvůrci poučili ze svých chyb a snaží se všechno provázat jak s Arrowem několika crossovery, tak s velice očekávaným seriálem Legends of Tomorrow.



Kdo vás mezi nejlepšími pěti novými dramaty překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře50zobraz všech 50 příspěvků
Kantýnka

Kantýnka

jednoznačně Outlander! :)
před 8 roky
Andvejka17

Andvejka17

Flash, nic jiného z nabídky jsem neviděla...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Cudnější verze GOT? :D
před 8 roky
Další články k tématu