19. 7. 2015

SerialZone Awards 2015: Nová komedie

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 pokračuje! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší nová komedie!

SerialZone Awards 2015: Nová komedie

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší nová komedie.

V této kategorii máme pestré složení nominovaných. Tři seriály jsou z hlavní pětky, konkrétně 2× ABC a Fox, a dvě komedie jsou z kabelovek (ABC Family a TV Land).

Na rozdíl od nových dramat komedie nejsou u nás tolik profláknuté. Žádná z nich nemá zatím nad 500 hodnocení, žádná dokonce nemá průměrné hodnocení nad 80 %, i když Galavant je se 79,9 % hodně blízko. Právě Galavanta podle počtu hodnocení vidělo nejvíce z vás, nejméně hodnocení má Younger.

Změna oproti dramatům je také v tom, že ne všechny seriály se dočkají druhé série. Na čtyři se usmála štěstěna, Young & Hungry dokonce již svou druhou sérii vysílá. Po první sérii se musela rozloučit komedie Selfie, která nedokázala získat potřebně vysokou sledovanost a byla po první sérii zrušena.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
ABC
Žánr:
Komedie / Hudební / Historický / Parodie
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
V jedné pohádkové zemi žil udatný rytíř Galavant, kterého opustila jeho životní láska pro bohatého krále. Galavant spojí síly s princeznou, která má vlastní postranní úmysly, a vydávají se k zámku. Během cesty se jejich vzájemné nesympatie postupně mění v sexy škádlení. No a samozřejmě nechybí muzikálová složka. Po cestě na zámek i na zámku samotném si každý prozpěvuje líbivé melodie, které shodou okolností perfektním ironicko-sarkastickým způsobem shrnují aktuální situaci.
Ohlas u nás:
Hned po vydání pilotu loni na jaře na sebe Galavant české publikum upozornil. Tenkrát se všichni vyjadřovali v tom smyslu, že to je taková šílenost, která se prostě musí zkusit. Po premiéře seriálu se pak strhla vlna šílenství, publikum nadšeně jásalo z toho, jakou revoluční parodii nám televize konečně přinesla. Galavant se u nás na SerialZone stal jedním z nejvíce prodiskutovávaných seriálů, takže jeho nominace v letošních cenách rozhodně není překvapením.
Ohlas v zahraničí:
Pilotní epizoda se setkala s velkou zvědavostí televizních diváků. Sledovanost ale s přibývajícími týdny klesala, všeobecně byl Galavant považován jen jako měsíční oddychová vsuvka do přestávky mezi OUaT. Mnoho lidí v prodloužení nevěřilo, stanice ale měla jiný názor.
Proč by měl vyhrát:
Jde o seriál, který se nevidí každý den. Galavant je jako závan čerstvého vzduchu. Svěží, neokoukaný, vtipný, parodující, přesto nepřekračující tenkou linii mezi vkusem a nevkusem. Dokonce i ty písničky jsou skvělé, když se zaposloucháte do veselé líbivé melodie s textem, že kuchtík otráví jídlem celý zámek v čele s králem a bude žít šťastně se svou vyvolenou… :-)


Stanice:
ABC
Žánr:
Komedie / Sitcom / Adaptace
Aktuální série:
1
Status:
zrušen po 1. sérii
O čem to je:
Eliza je královnou sociálních sítí. Jednoho dne si ale uvědomí, že i když má tisíce lajků, praví přátelé jí schází. To se změní v momentě, kdy se seznámí s Henrym. I přes jejich počáteční neshody si oba vytvoří přátelství, díky kterému si Eliza začne uvědomovat, že ne vše se točí kolem internetové popularity.
Ohlas u nás:
O mnoho pozitivnější než v zahraničí. Hned po pilotu si spousta českých a slovenských diváků Selfie zamilovalo. Seriál je příjemná oddychovka, má pozitivní nádech, navíc je v něm oblíbená Doctorova společnice v hlavní roli. Zrušení se u nás setkalo s mnohem bouřlivější reakcí než v USA.
Ohlas v zahraničí:
Selfie v USA nikdy nevykročila z řady průměrných komerčních komedií, kterých se v každé sezóně představí asi 15 a většina z nich je hned zrušena. Diváci seriál vyloženě brali jako seriál s krátkou trvanlivostí a když se vysílalo něco jiného, s lehkým svědomím program přepnuli, což se samozřejmě rychle odrazilo na číslech sledovanosti.
Proč by měl vyhrát:
Největším důvodem je asi to, že Selfie už nikdy nedostane další šanci soupeřit, maximálně v Síni slávy. Selfie je volná adaptace filmu My Fair Lady, která se začala pěkně rozjíždět, než byla nuceně utnuta. Seriál poměrně dobře demonstruje současnou mládež, která všechen svůj volný čas tráví jen na Facebooku. Jemně divákům ukazuje, že jsou i jiné možnosti, jak žít život, přesto ale seriál není extra moralizační, nic vám nevnucuje.


Stanice:
Fox
Žánr:
Komedie
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Phil se jednoho dne probudil a zjistil, že je posledním člověkem na zemi. Procestoval Spojené státy, ale nikoho dalšího nenašel. Po cestě pro jistotu nechal zprávy, kde bydlí, aby ho případní další lidé našli. A hle, co se nestalo, oni ho našli! Carol, Melissa, Tod… najednou pro Phila bylo v jeho rodném městečku až moc přelidněno. A co víc, najednou nebyl středem vesmíru, s čímž se chudák mnohdy špatně vyrovnával…
Ohlas u nás:
Seriál se u nás setkal vesměs s pozitivními reakcemi, i když ne všichni z něj jásali nadšením. Pilot zkusilo mnoho lidí, ne všichni ale se seriálem vydrželi až do konce první série. Tábor je rozdělen na dvě poloviny – jedni si tuto šílenost užívají plnými doušky, jiní cítí, že seriál s původně velkým potenciálem rychle ztratil dech.
Ohlas v zahraničí:
V USA se ze seriálu stal rychle hit, což bylo docela překvapivé. Nestává se často, že by seriál z midseason, kor komediální, získal tak pozitivní ohlasy a vysokou sledovanost. I když ještě po traileru seriálu málokdo věřil, pilotní epizoda všechny přesvědčila o tom, že tohle bude nová závislost na nedělní večery.
Proč by měl vyhrát:
Seriál dokáže každou novou epizodou překvapovat. Ať už jde o originální postavy, osobnostní vývoje nebo události osudu, nikdy nevíte, co na nás vybafne v příští scéně. Phil je postava, kterou na jednu stranu nenávidíte, na druhou si ale nemůžete pomoct a musíte hrdinu milovat. To se dá říct vlastně o všech postavách, které se zde postupně objeví. Nikdo není černý nebo bílý, každý má dobré, ale i špatné vlastnosti. A co je hlavní – drsně se tu nasmějete!


Stanice:
ABC Family
Žánr:
Komedie / Sitcom / Rodinný
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii, která se nyní vysílá
O čem to je:
Gabi se živí jako bloggerka, která píše o jídle. Jednoho dne dostane příležitost připravit jídlo pro technického génia Joshe, což vede k nabídce nové práce a potenciální romantické známosti. Gabi nabídne potřebnou pomocnou ruku Joshův asistent a jeho uklízečka.
Ohlas u nás:
Seriál je mladý, naše televize ho zatím nezaznemenaly. Podobné klidné vody jsou i u fanoušků na SerialZone, kteří seriál nahlas příliš nepropagují. Zpráva o prodloužení diváky nicméně potěšila. Je dost možné, že za pár let se seriál přidá k oblíbeným komediím stanice, mezi které patří Baby Daddy a Melissa & Joey.
Ohlas v zahraničí:
Seriál měl velké štěstí s tím, jak ho stanice uvedla. Loni v létě ho totiž dala do páru s další novinkou – Mystery Girls. Ta byla ovšem ihned od začátku naprostým propadákem a diváci měli možnost srovnávat. Není asi třeba ani říkat, že Young & Hungry byl hodnocen o několik tříd výš. Fanoušci si na něj postupně zvykli a vrátili se k němu i nyní, když se začala vysílat druhá série.
Proč by měl vyhrát:
Z celé pětky je právě Young & Hungry asi nejlepším seriálem pro dospívající mladé lidi. Příběh je nenáročný, seriálu nechybí odlehčenost, svěžest a vtip. Postavy jsou příjemné a celá atmosféra na vás bude působit prostě pohodově. Na odreagování je to určitě skvělý kousek, který uteče jako voda.


Stanice:
TV Land
Žánr:
Komedie
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
O čem to je:
Liza je čtyřicetiletá, čerstvě rozvedená svobodná matka. Nyní hledá práci, což – jak brzy zjistí – je pro ženu jejího věku velmi obtížný úkol. Poté, co se jí dostane komplimentu od o poznání mladšího muže, se rozhodne, že podstoupí vizuální proměnu. Tu si vezme na starosti její přítelkyně Maggie. Úkolem je, aby Liza vypadala, že je jí méně než třicet. Liza brzy poté získá práci jako asistentka Diany, která ji přidělí jako parťačku ke spolupracovnici Kelsey.
Ohlas u nás:
Younger překvapil. Mnozí diváci na SerialZone vyjádřili nahlas své obavy nad obsazením Sutton Foster do hlavní role. Její postava v Bunheads totiž nebyla pro mnohé to pravé ořechové. Ale po zhlédnutí prvních pár dílů reakce nabraly obrátky k lepšímu. Prodloužení pro druhou řadu se setkalo s vlnou nadšených komentářů.
Ohlas v zahraničí:
Pro TV Land je Younger první single-camera komedií, tzv. nenatáčí se ve studiu s umělým smíchem, naopak výroba je náročnější, zdlouhavější a delší. Nicméně sázka se zde vyplatila. Seriál byl přijat velmi pozitivně. I když neboří sledovanostní rekordy, má stabilní publikum, které mu zajistilo druhou sérii. Stanice má také na seriál mezistanicovou dohodu; epizody se simultánně vysílají na třech stanicích zároveň, což jistě také přispívá k posouvání seriálu směrem k širšímu spektru diváků. Důkazem je letošní nominace seriálu na Teen Choice Awards, kde bude Younger soutěžit v kategorii Nejlepší nový seriál.
Proč by měl vyhrát:
Protože je to ultimátní černý kůň soutěže. Jeho účast v nominovaných musela být pro vás jistě stejně velkým překvapením jako pro nás. To ale rozhodně nemění nic na tom, že si vítězství zaslouží. Jde o jedno z překvapení sezóny. Všichni jsme k seriálu přistupovali s rezervou, nakonec se ale ukázalo, že stanice TV Land dokáže natočit i seriál, který není nejjednodušší. Na Younger čeká zářivá budoucnost a je jen dobře, že se postupně dostává do stále většího povědomí.



Kdo vás v novinkové komediální pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře35zobraz všech 35 příspěvků
spike

spike

Za mě také Galavant, protože to bylo super a těším se na druhou sérii!
před 8 roky
Pipa22

Pipa22

pro me slozita kategorie
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Galavanta jsem i nominovala, takže jasné. Hodně nefér by bylo vítězství Young and Hungry. Hlavní...
před 8 roky
Další články k tématu