30. 8. 2015

SerialZone Awards 2015: Síň slávy

Jsme ve finále! Poslední kategorie, ve které můžete hlasovat pro své favority, je Síň slávy. Kdo si odnese ultimátní trofej?

SerialZone Awards 2015: Síň slávy

Poslední kategorie druhého hlasovacího kola v SZ Awards je zde. V jarních měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase završit další hlasování a představování všech nominovaných. Dnes končíme s kategorií Síň slávy.

Do libovolného výběru, který nepodléhal žádným pravidlům a omezením, se dostaly dva ukončené a tři stále běžící seriály. Dva jsou britské, tři americké. Do pětky se dostal pouze jediný sitcom – klasika Friends. Zbylé seriály jsou dramata. Nikoho asi nepřekvapí, že všech pět má u nás na SZ a všeobecně v našich končinách velmi pozitivní ohlas, všechny mají průměrné hodnocení vysoko nad 80 %.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
BBC
Žánr:
Sci-fi / Drama / Dobrodružný
Aktuální série:
8.
Vysílání:
2005–
O čem to je:
Doctor je mimozemšťan, pochází z planety Gallifrey, ale vypadá jako člověk. Drobnou odlišností může být pouze to, že má dvě srdce a je prakticky nesmrtelný, protože se může regenerovat. Doctor cestuje ve své lodi Tardis, která zvenku vypadá jako policejní budka z 50. let. Na jeho dobrodružstvích ho doprovází společnice, se kterými zkoumá vesmír a čas, řeší problémy a napravuje škody.
Ohlas u nás:
U Doctora už jsme všechny ohlasy a připomínky probrali u minulé kategorie. Jak ale víme, opakování je matka moudrosti, proto si dáme kolečko ještě jednou :-) Doctor Who se v našich končinách těší neuvěřitelné popularitě. Každý rok jde o jeden z nejočekávanějších seriálů. Fanoušci oceňují zkrácené série (oproti většině amerických seriálů), které umožňují tvůrcům nahustit akci a každý díl je tak jedna pecka větší než druhá. Trošku těžce se u nás nese pouze přeobsazování hlavních rolí, které přichází vždy v momentě, kdy si fanoušci stávajícího Doctora oblíbí.
Ohlas v zahraničí:
Jde o celosvětový fenomén. Samozřejmě největší haló je u seriálu v rodné Velké Británii, kde tímto seriálem lidí žijí už dobrých pár desítek let a jak to tak vypadá, ještě dalších pár desítek let žít budou. Seriál dokáže oslovit všechny generace a po celém světě se neustále rodí noví whoviani, jak si fanoušci seriálu říkají. Seriál má po celém světě dokonce i vlastní festivaly, tzv. Whocony. Třetí ročník českého Whoconu proběhne v polovině října v Brně.
Proč by měl vyhrát:
Protože i po tolika letech si stále drží úroveň a dokonce mu neškodí ani pravidelná výměna herců v hlavních rolích! Kolik seriálů může s klidem říct, že přežilo odchod úplně nejhlavnějšího představitele? Asi jen Doctor!


Stanice:
NBC
Žánr:
Sitcom / Romantický
Aktuální série:
Vysílání:
1994–2004
O čem to je:
Rachel Green ve svůj svatební den uteče od oltáře a vydá se ke své kamarádce z dětství, Monice Geller, která pracuje jako šéfkuchařka v New Yorku. Obě dívky spolu začnou bydlet a Rachel se začne stýkat s Moničinými přáteli – hercem Joeym, byznysmanem Chandlerem, masérkou a hudebnicí Phoebe a čerstvě rozvedeným Rossem, který je Moničin bratr. Aby měla peníze, začne Rachel pracovat jako číšnice v Central Perku, kavárně na Manhattanu, kde se celá skupinka schází. Když zrovna nejsou tam, tak se většinou nachází v bytě Monicy a Rachel nebo naproti přes chodbu u Joeyho a Chandlera.
Ohlas u nás:
Naprostý fenomén mezi sitcomy. Přátelé se u nás vysílají už pořádných pár let, neustále dokola běží reprízy. Fanoušci jsou na seriálu dodnes závislí; mnozí z nich viděli všechny epizody třeba i pětkrát, možná dokonce i víckrát! Pamatují si jednotlivé scény a vtípky, přesto je seriál nikdy neomrzel a nikdy neomrzí. Jakkoliv si lidé obecně stěžují, že se na českých televizích objevuje pořád to samé dokola a dokola, na Přátelé si nikdo nestěžuje. U nás jde prostě o klasiku, u které se předpokládá, že tu s námi bude navždy, a to nejen pro nás, ale i pro dalších několik generací, které se budou u této nezapomenutelné šestice královsky bavit a přitom pomlouvat módu 90. let.
Ohlas v zahraničí:
Naprosté davové šílenství. Přátelé už během prvních let ve vysílání ovládli celý svět. Dívky se nechávaly stříhat podle nejnovějšího účesu Jennifer Aniston. Seriál získával jednu rekordní sledovanost za druhou. Seriál byl pětkrát nominovaný na Zlatý glóbus, vítězství ale nikdy neproměnil. Glóbus si odnesla pouze Aniston za roli Rachel, a to v roce 2003. Nominací se dočkali také Lisa Kudrow a Matt LeBlanc. Emmy byly ještě úspěšnější. Z deseti vysílaných sérií se nominací dočkal seriál 7×, k tomu nespočet herců v hlavní/vedlejší roli a další kategorie. V různých letech vítězství slavila režie, Kudrow, hvězdný host (Bruce Willis, Christina Applegate), Aniston. Seriál samotný vyhrál jednou – v roce 2002. Finále seriálu bylo páté nejsledovanější seriálové finále vůbec, epizodu sledovalo 52,5 milionu diváků. Lepší byli už jen Seinfeld, The Fugitive, Cheers a MASH.
Proč by měl vyhrát:
Jde o klasiku svého žánru. Seriál je i po desetiletí bez nových epizod stále živý v srdcích fanoušků, ale také ve všemožných internetových diskuzích. Své herce proslavil, v desáté řadě všichni brali za epizodu neuvěřitelný 1 milion dolarů! Ačkoliv se neustále dokola opakuje (jak u nás, tak i v syndikaci ve světě a v USA), má miliony věrných fanoušků, které nikdy neomrzí dokola sledovat osudy lidí, se kterými v podstatě vyrostli. A to ani nemluvíme o nezapomenutelné znělce, která se dočkala desítek předělávek a parodií.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Aktuální série:
5.
Vysílání:
2011–
O čem to je:
Bylo nebylo, ve fiktivní zemi Westeros žilo několik rodů, které soupeřily o tu nejnepohodlnější židli v zemi. Za mořem se meezitím Daenery Targaryen chystala Westeros přepadnout a na Severu, za obrovskou zdí, se shromažďovala armáda, které téměř nikdo nevěnoval pozornost. A taky měla přijít zima.
Ohlas u nás:
Ačkoliv jede Game of Thrones u nás na placené stanici HBO, znají ho snad všichni, jde prostě o celosvětové šílenství, které je ve všech zemích prožíváno stejně vášnivě. Čeští fanoušci jsou na rozdíl od těch amerických již otupělejší, což samozřejmě nemyslíme v negativním slova smyslu. Seriál si toho na nás v posledních pěti řadách vymyslel tolik, že už prostě při sledování automaticky očekáváme naprosto všechno, a tudíž nás už nic nedokáže kompletně šokovat.
Ohlas v zahraničí:
U Game of Thrones se obecná recepce seriálu u nás a v zahraničí mírně odlišuje. Američtí fanoušci stále nejsou smíření s tím, že tento seriál se nebojí dotknout jakéhokoliv tématu. Vždycky jsou po událostech poslední epizody úplně nepříčetní, zaplavují internetové diskuze a video servery svými texty a videi, ve kterých nenávistně reagují na to, co se událo. Video reakce fanoušků na Rudou svatbu jsou už takovým fenoménem, že se promítají už i v rámci vysokoškolské výuky, což můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.
Proč by měl vyhrát:
I když jde o seriál, který je ve výběru nejmladší, rozhodně patří mezi největší seriálové klasiky vůbec. Game of Thornes zařídil HBO spoustu sledovanostních rekordů a sklidil velké množství prestižních ocenění. Je chválen za svou odvážnost a za zpracování velmi populárních a slavných knih, které je ne vždy přesné, mnohdy ale dokonce lepší než samotná předloha. Navíc si můžeme být jistí, že s přibývajícími sériemi se kvalita bude stále držet hodně nahoře, seriál už dokázal, že i po letech stále umí zaujmout.


Stanice:
BBC
Žánr:
Drama / Krimi
Aktuální série:
3.
Vysílání:
2010–
O čem to je:
Sherlock Holmes je snad známý nám všem díky příběhům sira Arthura Conana Doyla. Ovšem tato britská série jej ukazuje ve zcela jiné době, konkrétně ve 21. století. Holmes je zde detektivním konzultantem místní policie, kde pomáhá řešit ty nejzapeklitější případy, na které jsou obyčejní vyšetřovatelé krátcí. Pomáhá mu při tom doktor John Watson, bývalý armádní lékař, kterému chybí vzrušení poznané ve válce. A i když mu někdy neskonale leze na nervy, tak spolu tvoří nerozlučné duo, které si získalo srdce mnohých fanoušků po celém světě.
Ohlas u nás:
To se snad ani nedá popsat. Nebo vlastně dá, úplně stejně jako u ostatních seriálů. Sherlock u nás zažívá naprosté davové šílenství. Fanoušci ale krutě trpí. Každá série má pouze tři epizody, které, ačkoliv dvojnásobně dlouhé, utečou jako voda. Kvalita je libová, ale představitelé hlavních rolí se stali natolik uznávanými herci, že jim jejich nabité programy nedovolí natáčet seriál každý rok. Na nové tři epizody se tak musí čekat vždy 2–3 roky! A pak je po třech týdnech zase po všem… no koho by to nenaštvalo? :-)
Ohlas v zahraničí:
Tak Velká Británie je jasná, tam to Sherlockem prostě žije neustále. Rušno je vždy, když se objeví nějaká nová informace, po celou dobu pauzy mezi jednotlivými sériemi se objevují články, které většinou jen rekapitulují známé informace a/nebo dávají nové spekulace na témata se seriálem spojená. Když začne natáčení, je to další povyk, tisíce fotek a nová vlna natěšených komentářů fanoušků z celého světa. A když pak BBC začne odpočítávat měsíce a týdny do nové série? No potěš kočka! Sherlock udělal z obou hlavních představitelů hvězdy, které se proslavily v Hollyowoodu. V USA se Sherlock vysílá na PBS, kde se těší taktéž velké pozornosti, i když na Británii to nemá.
Proč by měl vyhrát:
I když třetí série rozdělila fanouškovský tábor na dvě poloviny, stále se dá shrnout, že Sherlock je kvalitou scénáře, hereckých projevů a celkově kvalitou seriálu úplně na jiné úrovni, než zbytek zdejších nominovaných. Příběhy vás naprosto pohltí, ani si neuvědomíte, že uběhla hodina nebo hodina a půl, a najednou je zase konec. Velmi návykový seriál, který jednou okusíte a pak už ho musíte mít… jako nějakou drogu.


Stanice:
Sci-Fi Channel
Žánr:
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
Aktuální série:
Vysílání:
1997–2007
O čem to je:
Seriál volně navazuje na stejnojmenný film Stargate, ve kterém jsme se seznámili s Hvězdnou bránou, nalezenou v Egyptě v roce 1928 profesorem Langfordem. Její účel však rozluštil až Dr. Daniel Jackson o 70 let později. Dr. Jackson zjistil, že symboly vlastně určují polohu planety. Na jednu planetu připadá šest symbolů a sedmý symbol jako výchozí bod, tedy Země. Dr. Jacksonovi se podařilo otevřít bránu na Abydos, kde našli své první nepřátele: Goa'uldy. Daniel také zjistil, že v naší galaxii není jen Země a Abydos. V naší galaxii existuje totiž tisíce planet, na kterých je Hvězdná brána a nové technologie. Dr. Jackson se na Abydosu rozhodl zůstat, protože se zde oženil se Shaa'ri. Vláda USA rozhodla, že by bylo dobré vést projekt na poznávání mimozemských civilizací pro obranu naší planety před Goa'uldy. Tím začíná seriál StarGate SG-1. Tímto začíná příběh jednoho z největších sci-fi seriálů světa…
Ohlas u nás:
Podobně jako Friends, i Stargate je u nás neuvěřitelně silná legenda. Původní seriál (nepočítáme spin-offy) odvysílal své finále v roce 2007, dodnes je ale každý rok připomínán různými setkáními a Cony, které pořádají sami fanoušci. Hvězdná brána je nesmrtelný seriál, jehož odkaz se bude přenášet z generace na generaci. Už v dnešní době je milován a uctíván lidmi všech věkových skupin, od teenagerů až po důchodce.
Ohlas v zahraničí:
Seriál nikdy nebyl miláčkem kritiků, Emmy neovládl po herecké stránce, ale devětkrát byl nominován na Emmy v kategorii vizuálních efektů. Pro Sci-Fi Channel (dnešní Syfy) znamenal průlom, dostal stanici mezi špičku v kabelovkách. Ze Stargate se stala celosvětově známá značka, reklamní průmysl byl stejně důležitý jako samotné vysílání. Psaly se romány, vznikaly figurky, hry, časopisy, dokonce i komiksová série a audio kniha. Na světě jsou čtyři zábavní parky, které jsou inspirovány tímto seriálem – v Německu, Chicagu, San Franciscu a Louisville. Kabelovka Sci-Fi Channel vyprodukovala spin-offy Atlantis, Unvierse a animovaný Infinity.
Proč by měl vyhrát:
Jde o špičku žánru sci-fi, které se současné americké seriály marně snaží sotva jen přiblížit. Fanoušci mají epizody zhlédnutí mnohokrát dokola, ale nikdy je sledování nepřestává bavit. Reprízy seriálu stále dokola běží u nás i ve světě, a stále se těší velké popularitě. Ani herci ze seriálu na Stargate nezanevřeli. Jakkoliv malou roličku zde měli, mnozí z nich na ni stále vzpomínají, ideálně během pořádání všemožných Conů a během rozhovorů s nadšenými fanoušky. V Top 5 jsou pouze dva ukončené seriály. U obou ale můžeme s jistotou tvrdit, že svým vlastním způsobem žijí pořád dál.



Kdo vás v pětici seriálů v Síni slávy překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře66zobraz všech 66 příspěvků
Forest

Forest

M.A.S.H. je moc starý, na to už dnes asi bude koukat málo lidí jen z principu 1972 :( Co mě ale...
před 8 roky
Blázen z Jericha

Blázen z Jericha

Zvláštní, že pro GoT tady nikdo nehlasuje. Chtělo by to spočíst všechny názory tady , kterej seriál je...
před 8 roky
Poirot

Poirot

Do siene slávy jednoznačne patria Priatelia, Frasier (a Cheers) a Poirot. Sherlock je síce super, ale na...
před 8 roky
Další články k tématu