21. 9. 2017

SerialZone Awards 2017: Vítězové

Třetí ročník SZ Awards je za námi. Na jaře jste nominovali a v létě rozhodli o vítězích. Pojďte se podívat, kdo si za sezónu 2016/17 odnáší prvenství v našich 11 kategoriích.

SerialZone Awards 2017: Vítězové

Třetí ročník SerialZone Awards je u konce. Se stejnou účastí jako v minulých letech, tedy okolo 1300–1800 hlasujícími registrovanými uživateli, jsme společnými silami našli nejoblíbenější seriály sezóny 2016/17 v jedenácti různých kategoriích. Nejvíce hlasů jste nadělili v Síni slávy, naopak nejméně vás trošku překvapivě zaujala kategorie Nová komedie.

V dramatu ani komedii žádná překvapení nepřichází. Ovšem u některých kategorií nejsou vítězové takoví, jak byste možná očekávali. Oproti loňskému roku, kdy mnohdy skutečně rozhodovalo pouhých pár hlasů, letos seriály slaví poměrně jednoznačná vítězství. O všem se ale dočtete na dalších řádcích, kdy se přehledně podíváme na každou kategorii samostatně. Vítězům moc gratulujeme a přejeme jim i ostatním nominovaným mnoho dalších úspěchů v nadcházejících letech. Všichni vítězové i nominovaní dostanou na svůj profil další vizitku o účasti ve třetím ročníku, takže např. u takového fantasy Game of Thrones se to pomalu začne hromadit.

Všichni hlasující se, stejně jako loni a předloni, můžou těšit na trofej. Jde o formu odměny a vyjádření vděku, že jste nám obětovali pár minut svého času a pomohli jste určit finalisty i vítěze. Doufáme, že se k nám vrátíte i příští rok a čtvrtý ročník bude ještě větší než první tři.

Vítězové

Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Status:
prodloužen pro závěrečnou sérii
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
SZ Awards 2016:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Grey's Anatomy, Lucifer, Sense8, Sherlock
Hlasování na FB:
V našem hlasování na SZ FB to dopadlo jinak. S těsným náskokem 7 hlasů se z vítězství radoval Sherlock, GoT skončil druhý.
Vítěz:
Není velkým překvapením, že si vítězství již třetí rok po sobě odnáší GoT. Nejen u nás, ale po celém světě jde o velký fenomén, aktuální řada trhala jeden sledovanostní rekord za druhým. Není proto divu, že stanice plánuje pět různých spin-offů. Musí najít ten jeden, který na úspěch původního seriálu naváže a bude to další zlatá žíla. S tím, jak se vysílání stále posouvá, GoT bude patřit mezi nominované pravděpodobně nejen ve čtvrtém, ale i v pátém ročníku SerialZone Awards. Je trošku překvapivé, že Trůny nevyhrály i na Facebooku, protože v našem hlasování na webu rozdrily konkurenci a zvítězily s 49,8 % všech hlasů (vs. 51,8 % loni).

U Sherlocka zatím osud nevíme, jediným dramatem, které z této pětice nebude pokračovat, je tedy Sense8. Tam nás však čeká ještě závěrečný film k uzavření příběhu, takže seriál bude mít možnost nominovat se i do dalšího ročníku, proto vám neprozradíme, na jakém místě se v tomto hlasování umístil.
Statistika:
Konkrétní umístění finalistů samozřejmě nezveřejňujeme, abyste nebyli ovlivněni pro příští ročník. Celkové rozdělení hlasů vypadalo následovně: 51,8 % / 16,9 % / 15,9 % / 9 % / 8,4 %.


Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom / Geek
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
SZ Awards 2016:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
2 Broke Girls, Baby Daddy, Brooklyn Nine-Nine, New Girl
Hlasování na FB:
V hlasování na FB Big Bang také zvítězil, a to s velkým náskokem cca 140 hlasů před druhými Sockami.
Vítěz:
Ani tady se žádné překvapení nekoná. Big Bang i po deseti letech ve vysílání zcela smetl konkurenci na stranu a pro vítězství si jde již třetí rok po sobě s celkem 56,1 % všech hlasů (vs. 50,9 % loni). Očividně platí, že co se na českých televizích vysílá neustále dokola, to bude nejvíce táhnout. Je trošku překvapivé, že to lidi neomrzí, ale co my vlastně víme. Třeba si seriál skutečně drží svou úroveň a dokáže i po takové době pobavit stejně dobře jako na začátku. A třeba je skutečně lepší než všichni ostatní nominovaní, kteří si tak na vítězství nesáhnou. Ostatně hlasujete vy sami, takže tohle musí být názor většiny, no ne?

Zatímco u dramatu se se Sense8 ještě setkáme, tak tam umístění neprozrazujeme, protože se bude moct kvalifikovat i do dalšího ročníku. U komedií se však nadobro rozloučily Socky, takže vám můžeme říct, že v SerialZone Awards tento seriál skončil na druhém místě hned po TBBT.
Statistika:
Big Bang opět neměl žádnou konkurenci. Celkově byly vaše hlasy procentuálně rozděleny takto: 56,1 % / 15 % / 12,5 % / 9,7 % / 6,7 %.


Stanice:
Netflix
Žánr:
Drama / Teen
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
Ostatní nominovaní:
Big Little Lies, Riverdale, Stranger Things, Westworld
Hlasování na FB:
13 Reasons Why slavil vítězství i v hlasování na FB. Druhé místo (Stranger Things) ztrácelo zhruba 20 hlasů.
Vítěz:
Hodně nabitá kategorie, alespoň podle mého názoru, všechny tyto piloty, které jsem do NPL hodnotila, byly parádní. Nakonec jste si zvolili za vítěze silné a působivé teen drama 13 Reasons Why pojednávající o tom, proč se mladá středoškolačka rozhodla pro sebevraždu a jak tento čin zapůsobil na její kamarády a známé. 13 Reasons Why u vás zvítězil s celkem 34,7 % všech hlasů. Seriál byl prodloužen, uvidíme, jak si Netflix poradí s druhou řadou, jestli si udrží stejně vysokou úroveň.

Většina seriálů z nominované pětky má pokračování jisté. Jedinou výjimkou je Big Little Lies, který byl od začátku koncipován jako minisérie. Jenže po velkém vítězství v letošním ročníku Emmy se ihned začalo mluvit o tom, že by nějaká forma pokračování přece jen mohla vzniknout. I když pravděpodobně v příštím ročníku SZ Awards Big Little Lies nominaci nezíská (protože se nebude vysílat), tak vám raději jeho konečné pořadí z letoška neprozradíme.
Statistika:
Celkem byly hlasy rozděleny takto: 34,7 % / 23,6 % / 23,4 % / 10,4 % / 7,9 %


Stanice:
Česká televize
Žánr:
Komedie / Satira
Status:
minisérie
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
Ostatní nominovaní:
Powerless, Santa Clarita Diet, The Good Place, The Mick
Hlasování na FB:
Stejně jako tady, i na FB zvítězilo Kosmo, a to s velkým náskokem 50 hlasů před druhým The Good Place.
Vítěz:
Tak tohle je velká paráda. Buď jste nadšeni z letošní české tvorby, nebo jste hodně zklamaní z té zahraniční, protože vítězství v celosvětové kategorii Nová komedie poprvé slaví český seriál. Z vítězství se raduje satira Kosmo o letu na Měsíc, kterou odvysílala Česká televize.

I zde máme jednoho finalistu, s nímž už se v nové sezóně vídat nebudeme. Je jím superhrdinská komedie Powerless, která se ve vašem hlasování umístila hned za Kosmem na druhém místě.
Statistika:
Prozatím asi nejvyrovnanější kategorie. Hlasy byly rozděleny v poměru 29,4 % / 21,7 % / 20,1 % / 19,5 % / 9,3 %


Stanice:
Fox
Žánr:
Komedie / Animovaný
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
Ostatní nominovaní:
Archer, Rick and Morty, South Park, Tangled
Hlasování na FB:
Ani tady nejsou žádné rozdíly. Simpsonovi na FB zvítězili s náskokem 100 hlasů na druhou příčku, kterou okupoval Rick and Morty.
Vítěz:
Animovaný seriál v samostatné kategorii máme poprvé, takže nemáme s čím srovnávat. Každopádně to vypadá, že i tady bude jasně vévodit jeden seriál. Důkazem je to, že Simpsonovi si s konkurencí hravě poradili a zvítězili s neuvěřitelnými 60,6 % všech hlasů. Asi netřeba dodávat, že jde v celém letošním ročníku o největší vítězství, ostatní nominovaní nedostali vůbec šanci. A to je prosím poráží seriál, který má za sebou déle než čtvrt století ve vysílání.

Všichni finalisté jsou prodloužení, takže tady nemáme nic, co bychom vám mohli dalšího prozradit v umístění.
Statistika:
Ačkoliv bylo první místo jednoznačné, zbylé čtyři seriály si hlasy rozdělily víceméně rovnoměrně. Celkově tedy dopadlo hlasování procentuálně takto: 60,6 % / 14,2 % / 9,1 % / 8,2 % / 7,9 %.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Krimi / Thriller
Status:
minisérie
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
Ostatní nominovaní:
Kosmo, Labyrint, Ohnivý kuře, Svět pod hlavou
Hlasování na FB:
Opět na FB dopadlo hodnocení stejně, Pustina zvítězila s náskokem 13 hlasů na druhé Kosmo.
Vítěz:
Je překvapivé, že Kosmo zvítězilo v nové komedii, ale nepodařilo se mu slavit v kategorii českých seriálů. Zde si prvenství odnáší ambiciózní kousek Pustina, který v minulé sezóně předstvila kabelovka HBO. Thriller inspirovaný severskými dramaty vynikal svou atmosférou a vizuálním zpracování. Jak je vidět, i vám se pevně vryl do paměti, jelikož se mu podařilo zvítězit s čtvrtinou všech hlasů (25,2 %).

V této kategorii mezi finalisty prozatím nic oficiálně zrušeno nebylo, proto vám nebudeme prozrazovat žádné jiné umístění kromě vítěze, abyste pro příští ročník případně nebyli ovlivněni ;-)
Statistika:
Jde dost možná o nejvyrovnanější kategorii ze všech. Hlasy byly rozděleny následovně: 25,2 % / 23,8 % / 23,6 % / 15,6 % / 11,8 %.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Status:
prodloužen pro závěrečnou sérii
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
SZ Awards 2016:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Daredevil, iZombie, Outlander, Westworld
Hlasování na FB:
Více než 200 hlasů dělilo druhé místo iZombie od vítězství.
Vítěz:
Na GoT nemá nikdo, a to jak v seriálu, tak i ve znělce. Jak jsme vám ale psali v pravidlech, letos nově jsme znělky rozšířili na celý seriálový svět (tedy včetně ukončených seriálů). Game of Thrones proto letos znělku slaví naposledy, příští rok už mu nominace nebude povolena.

Z pětice nominovaných ani tady žádný ze seriálů zrušen nebyl, takže více informací o pořadí neprozradíme.
Statistika:
Celkově byla procenta rozdělena takto: 42,2 % / 17 % / 13,7 % / 13,7 % / 13,4. %


Stanice:
Stream.cz
Žánr:
RealityTV
Status:
nepravidelně pokračující
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
Ostatní nominovaní:
Kancelář Blaník, Semestr, Simon's Cat, Vyšehrad
Hlasování na FB:
One Man Show na FB skončil na druhém místě. Na vítězného Simon's Cat mu scházelo 15 hlasů.
Vítěz:
Letos kategorii webseriálů téměř stoprocentně dominovala česká tvorba. Z vítězství se nakonec může radovat One Man Show, který získal nominaci s dílem z Prostřeno, o kterém snad ví i ti, kteří doteď žili v jeskyni bez internetu. Kazma se svým týmem odhalil, jak to chodí při tvorbě českých reality shows, a vy jste ho za to odměnili prvním místem – téměř třetinou všech hlasů.
Statistika:
Celkové rozdělení hlasů vypadalo následovně: 30,7 % / 26 % / 20,4 % / 16,3 % / 6,6 %.


Stanice:
CBS
Žánr:
Reality show
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
✓ (nominovaný)
SZ Awards 2016:
✓ (nominovaný)
Ostatní nominovaní:
Ellen: The Ellen DeGeneres Show, Last Week Tonight with John Oliver, The Graham Norton Show, The Grand Tour
Hlasování na FB:
S náskokem 12 hlasů získal prvenství na FB The Grand Tour, zde vítězný Survivor byl až na třetím místě.
Vítěz:
Fanoušci Grand Tour zaváhali! Jejich hlasy nestačily, z vítězství se poprvé může radovat Surivovr. Ten v předchozích letech musel odstoupit Top Gearu a smířit se pouze s nominací, letos se konečně vyšplhal až na samotný vrchol. Opět jde o dost starý seriál, který má za sebou desítky sezón, ale jak je vidět podle vašich hlasů, stále kvete do krásy a neztrácí svůj šarm :-)
Statistika:
Kategorie neskriptových / talkshow dopadla následovně: 29,4 % / 26 % / 23,4 % / 11,4 % / 9,8 %


Stanice:
BBC
Žánr:
Drama / Krimi
Status:
nerozhodnut
SZ Awards 2015:
SZ Awards 2016:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Broadchurch, Doctor Who, Skam, Vikings
Hlasování na FB:
Sherlock si poměrně bez problémů poradil s konkurencí, na druhé Vikingy měl náskok více než 100 hlasů.
Vítěz:
Slavný detektiv si s přehledem poradil se všemi čtyřmi konkurenty a získal první místo díky 40,7 % hlasů. Oproti loňskému roku, kdy byl nominován pouze za vánoční speciál, jste mu letos přáli první místo na základě jeho čtvrté série.
Statistika:
Oproti předchozím ročníkům nechyběly v této kategorii i seriály mimo Velkou Británii. Přesto britský Sherlock vévodí. Hlasy byly rozděleny následovně: 40,7 % / 26,7 % / 22,4 % / 5,1 % / 5,1 %.
Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Status:
prodloužen pro závěrečnou sérii
SZ Awards 2015:
✓ (nominovaný)
SZ Awards 2016:
✓ (nominovaný)
Ostatní nominovaní:
Doctor Who, Gilmore Girls, M.A.S.H., Sherlock
Hlasování na FB:
Stejně jako tady, i na FB zvítězil GoT, na druhý M.A.S.H. měl náskok téměř 60 hlasů.
Vítěz:
Síň slávy, nejpestřejší kategorie. Jako první se do síně dostal legendární sitcom Friends. Loni ho následoval kolega, který se řadí do sci-fi žánru – Stargate. Do třetice to po dvou nominacích vychází i fantasy Game of Thrones. Není se moc čemu divit, poslední dvě série jsou fanoušky i kritiky skutečně oceňovány. Tím, že jste si ho však zvolili do Síně slávy už letos, tak příští rok (a následující ročníky) už GoT mezi nominovanými být nebude moct, stejně jako u znělky. Legendární MASH, který měl mezi vámi i lehkou propagandu, si tak musí ještě počkat. Opravdu jsme zvědaví, kdo se do finále probojuje v příštím roce.
Statistika:
Všechny seriály od vás dostaly poměrně hodně hlasů, Síň slávy navíc byla kategorie, kde hlasovalo nejvíce z vás. Procentuálně byly příčky rozděleny takto: 30 % / 26,5 % / 20,7 % / 14,5 % / 11,3 %.

A to je všechno, přátelé! Vítězům moc gratulujeme, ale všichni nominovaní si zaslouží obdiv, protože konkurence je skutečně veliká a rozdíly opravdu nejsou tak veliké. Teď je řada na vás. Pro koho jste hlasovali? Zvítězili vaši favorité? Jak moc se váš vkus shoduje či míjí s většinou? A jaké máte nápady a návrhy pro čtvrtý ročník?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře57zobraz všech 57 příspěvků
Kolikokoli

Kolikokoli

Nepřekvapilo mě to. Lidi nehlasují pro skutečně nejlepší, ale pro to, co znají. Klasika.
před 6 roky
Janna7

Janna7

Jajž, tak je asi jasný, že to stejně vždy vyhrají nejznámější seriály, i když se to mnohým z nás...
před 6 roky
Forest

Forest

Těžko můžeš hlasovat pro, co neznáš :) Spíš mi vadí, když se hlasuje podle toho, co očekáváte že vyhraje...
před 6 roky
Další články k tématu