16. 8. 2015

SerialZone Awards 2015: Neskriptový seriál

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 začíná! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší neskriptový seriál!

SerialZone Awards 2015: Neskriptový seriál

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší neskriptový seriál.

V kategorii neskriptových seriálů (tedy reality shows, talk shows, dokumentů a dalších) se urodilo hned několik překvapení. Účast Ellen DeGeneres a Grahama Nortona nikdo z nás nečekal, i když jde o poměrně známé pořady. Naopak účast Top Gearu byla poměrně jasná.

Z tohoto kvinteta se pouze dva seriály vysílají na Velké pětce, jeden náleží kabelovce a dva britské BBC. Všechny jsou úspěšné nejen v našich končinách, ale i v zahraničí, všechny se (až na Grahama Nortona, který zatím nemá osud jistý) vrátí v příští sezóně s novými sériemi. Všechny pořady okupují televizní obrazovky už pěknou řádku let.

Nejstarším je z tohoto výběru Top Gear, jehož kořeny sahají až do roku 1977. Pokud ale budeme za start seriálu považovat restart z roku 2002, nejstarším se stane Survivor, který po dvou cyklech ročně kroutí už třicátou řadu. Nejmladším ale zůstává žralok talk show a moderátorská hvězda minulého roku John Oliver. I když jeho pořad aktuálně vysílá teprv druhou řadu, dokázal se vecpat mezi stálice neskriptové zábavy.

Nejznámějším seriálem z této pětice je opět Top Gear – jeho 1264 hodnocení je bezkonkurenčních. Velmi známý je i Survivor s pěknými 860 hodnoceními. Nejméně má na svém kontě překvapivě John Oliver, kterého ohodnotilo 126 uživatelů. Jak si stojí v hodnocení? Skvěle! Až na Ellen DeGeneres mají všechny seriály přes 80 % (Ellen utíká tato meta o jedinou desetinku), John Oliver dokonce s 86 % na 9. místě nejlepších seriálů SerialZone. Top Gear s 84,4 % je „až“ 26.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
NBC
Žánr:
Talk Show
Aktuální série:
12.
Status:
prodloužen pro 13. a 14. sérii
O čem to je:
Komediální herečka, ale především moderátorka Ellen DeGeneres si do své talk show zve nejen slavné osobnosti, ale také lidi s mimořádným talentem či příběhem. Celé natáčení je provázeno hudebními čísly a sami diváci se mohou zúčastnit několika připravených her.
Ohlas u nás:
Ellen DeGeneres je u nás překvapivě poměrně dost známá. Je známá natolik, že v žánru talk show vyhrává mezi americkými moderátory na plné čáře. Poráží dokonce i takové hvězdy jako je Conan O'Brien, Jimmy Fallon, Davida Lettermana nebo Jaye Lena. Diváci na Ellen oceňují hlavně to, že je milá a dobrosrdečná, že krom zábavy se snaží i divákům předat pár zajímavostí.
Ohlas v zahraničí:
V zahraničí diváci oceňují hlavně Elleninu upřímnost, kterou dokáže ze svého pořadu vybudovat tu nejzábavnější talk show v Americe. Populárním se stal hlavně úvodní tanec Ellen, kterým zahajuje společně s úvodním monologem každý díl. Dokonce i někteří diváci, kteří nejsou příznivci žánru talk show, oceňují vtip a lehkost, s kterou je pořad veden.
Proč by měl vyhrát:
The Ellen DeGeneres Show je mezi tímto výběrem jednoznačně nejdelším pořadem. Považte, že tento rok v květnu pořad odvysílal dvoutisící epizodu! Ale není to jen tím, jak dlouho se pořad dokázal udržet na obrazovce. The Ellen DeGeneres Show se stal kulturním fenoménem – vyhrál 38 cen Emmy a DeGeneres samotná vyhrála 14× People's Choice Awards. Je jedním z nejsledovanějších pořadů na amerických televizích, co se týče denního programu. Pokud hledáte talk-show, která se věnuje téměř všemu, co se USA šustne a co vás v každém díle pobaví, The Ellen DeGeneres Show je správná volba.


Stanice:
HBO
Žánr:
Talk Show / One Man Show / Satirický
Aktuální série:
2.
Status:
prodloužen pro 3. sérii
O čem to je:
Co přinesl minulý týden? Co se událo ve světě politiky, jaké zázraky se staly a jaké byly módní trendy? To vše zodpoví John Oliver svým satirickým humorem.
Ohlas u nás:
Stejně rychle jako v zahraničí si získal John Oliver oblibu i u nás. Někteří diváci mu sice vyčítají jeho přílišné levicové zaměření, viditelnou předchystanost programu a nepříliš dobrou práci s publikem, ale co na tom záleží, když každý týden dostanete materiál, nad kterým kroutíte hlavou, smějete se a chcete ještě víc.
Ohlas v zahraničí:
John Oliver působil tak trochu jako zjevení mezi moderátory talk show. Jednoznačně nejmladší, ale taky jeden z nejsatiričtějších moderátorů se nezaměřuje na rozhovory se známými celebritami, ale na kritizování společnosti, ve které žijeme. John Oliver hned v prvním roce svého působení na HBO získal hned 4 ceny a kritici ho nazývali nejpřekvapivějším a nejlepším programem sezóny 2014/15.
Proč by měl vyhrát:
HBO pouští Olivera do kritiky témat, kterým se spousta ostatních moderátorů vyhýbá. I to je důvod rychlé a velké popularity jeho programu. John Oliver je člověk, který si dá záležet na tom, co směřuje ke svým divákům. Jeho témata jsou naplněná vtipem a více než talk show jde o one man show nebo stand-up (v Johnově případě spíš sit-down). Jednotlivé vtípky prokládá reálnými případy, které jen dosvědčují, kam jsme jako společnost byli schopni zajít.


Stanice:
CBS
Žánr:
Reality Show / Dobrodružný
Aktuální série:
30.
Status:
prodloužen pro 31. sérii
O čem to je:
Skupina soutěžících je vysazena uprostřed ničeho, na místě mimo civilizaci. Jsou nuceni s minimálními zásobami spolupracovat a dokázat přežít za mnohdy velmi těžkých podmínek. Hrají o hlavní cenu, kterou je peněžitá odměna. Vzájemně se postupně v hromadném hlasování vyřazují, až zbyde pouze jediný vítěz.
Ohlas u nás:
Survivora začala u nás vysílat nejdřív Nova, od které seriál před několika lety koupila Prima Cool. Ohlas na něj byl překvapivě značně pozitivní. Cool vysílá opakování a nové řady realitky dodnes a fanoušci si o ně často píšou. V této kategorii SerialZone Awards jde zároveň o druhý nejhodnocenější pořad – plných 860 hodnocení. Fanoušci se nemohou nabažit konfliktních situací, které vznikají spojením skupiny lidí různých profesí a věků – zároveň oceňují i krásné přírodní destinace, kde se soutěží.
Ohlas v zahraničí:
Survivor zůstává už patnáct let stálicí stanice CBS, co se týče realitního programu. Během své cesty dosáhl na třicet řad, získal několik cen Emmy a dokonce se dokázal jeden čas vyšplhat na čelo sledovanosti a ratingů amerických televizních stanic. Ale tohle je výčet jen několika málo z mnoha úspěchů pořadu z dílny produkčního mága Marka Burnetta.
Proč by měl vyhrát:
Pro CBS jde o jednu z jeho nejznámějších značek, pro diváky jde o jednu z nejslavnějších realitek na světě. Co dodávat? Všechno si v tomhle pořadu sedlo dohromady – skvělé prostředí, perfektní moderátor, mnoho různorodých situací, které neomrzí ani po třiceti sezónách. Máte rádi realitky? Pak Survivora buď sledujete, nebo minimálně znáte!


Stanice:
BBC One
Žánr:
Talk Show
Aktuální série:
17.
Status:
zatím nerozhodnuto
O čem to je:
Anglická talkshow uváděná Grahamem Nortonem zaměřená na lidi, trendy a příběhy celebrit, které si zve k sobě do pořad. Show je doprovázena Grahamovými vtipnými monology, vystoupením různých umělců a horkým červeným křeslem ke konci show.
Ohlas u nás:
Přestože o něm spousta z vás pravděpodobně neslyšela, nejde o žádného nováčka. V této kategorii SZ Awards také nemá nejméně hlasů v hodnocení; dodnes jich nasbíral plných 163. Čím si ho diváci tolik oblíbili? Hlavně díky hvězdné sestavě jeho hostů – do svého pořadu si zve ty nejznámější herce, režiséry, celebrity a další osobnosti. Dále pak oceňují samotného Nortona, který je za každé situace vtipný (často i neslušně). V neposlední řadě to je pak červené křeslo, ve kterém dává šanci dostat se před kameru i lidem z obecenstva – i když pak pobaví hlavně diváky za obrazovkou na jejich úkor.
Ohlas v zahraničí:
V Británii jde o fenomén, v USA o nedoceněný klenot. To, co diváci na pořadu oceňují je téměř totožné s tím, co oceňují diváci u nás – hlavně skvělý výběr hostů, z kterých dokáže Graham Norton dostat věci, které se o nich vůbec nevědí. Narozdíl od americké produkce si zde Norton může taky víc dovolit. Že by to divákům vadilo? Ani v nejmenším!
Proč by měl vyhrát:
Pro fanoušky talk show povinnost, pro fanoušky dobré zábavy nutnost. Graham Norton předvádí, proč je natolik oceňovaným moderátorem a nenechává žádného diváka na pochybách ohledně svého pořadu. Jestli nevíte, co se zbylým časem, máte rádi britskou produkci, rozhodně se neostýchejte přidat si Grahama Nortona do watchlistu!


Stanice:
BBC
Žánr:
Komedie / Sportovní / Dokument / Motoristický
Aktuální série:
22.
Status:
prodloužen pro 23. sérii
O čem to je:
Motoristický pořad převážně o autech, který se začal vysílat již v roce 1977 jako běžný pořad pro motoristy. V průběhu doby a obzvlášť od znovuzahájení v roce 2002 se pořad vyvinul spíše do formátu zábavného pořadu s často šokujícími a nepředvídatelnými humornými scénami. Pořad dlouhá léta uváděli moderátoři Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Důležitou postavou v pořadu je záhadný testovací jezdec v bílé kombinéze, známý pod jménem Stig.
Ohlas u nás:
Top Gear byl blesk z čistého nebe. Vtipný, sarkastický pořad z Británie se stal fenoménem, který znají všichni. To dokazuje i hodnocení na SerialZone – 1264 hodnocení a výsledek těsně pod 85 % z něj dělají 26. nejlepší vůbec a 7. nejhodnocenější britský seriál v databázi. Oblibu pořadu dokazuje i fakt, že show Top Gear Live, která se loni uskutečnila v Praze, dokázala vyprodat všechna tři představení v O2 Areně – i když plánovaná byla jen dvě.
Ohlas v zahraničí:
V současné době patří Top Gear k nejznámějším britským pořadům ve světě. Uvádí se, že ho celosvětově sleduje na 350 milionů lidí v 214 zemích světa. O popularitu se mu stará hlavně netypický formát pořadu – moderátoři se nesnaží vždy říct o autech jen to dobré. Časem se celý pořad přetransformoval do autoestrády plné zábavných scének okolo aut, které diváci velice oceňují. Co je ale hlavním úspěchem pořadu, to je trojice moderátorů Richard Hammond, James May a Jeremy Clarkson. Hlavně Clarkson svým ostrým a satirickým přístupem o sobě dává často vědět. Po letošní kauze BBC vs. Clarkson se ale naplno ukázalo, jak je pořad vlastně populární – Clarksona petičně podpořil více než 1 milion lidí z celého světa.
Proč by měl vyhrát:
Automobilová show natolik populární, že i další státy – USA, Austrálie, Francie, Jižní Korea, Čína a Rusko – musely mít vlastní verzi. Automobilová show natolik populární, že Amazon neváhal a koupil si trojici moderátorů za 160 milionů liber (více než 6 miliard korun). Automobilová show natolik populární, že dokáže hýbat s prodejností jednotlivých aut. Co se dá ještě říct o seriálu, který zná téměř každý? Snad jen to, že jakmile vás pořad jednou chytne, už vás nepustí.



Kdo vás v reality/talkshow pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
Sleslikslicka

Sleslikslicka

Za mě jasnej John oliver. Kromě toho, že se zasměju, je za tím vidět neskutečný množství poctivý práce na...
před 8 roky
Suezz

Suezz

No chtěla jsem jednoznačně hlasovat pro Ellen, ale pak jsem si po zdejších ohlasech pustila Olivera a teď...
před 8 roky
Zean

Zean

Top Gear nesnáším, Survivor mě nebaví, ale nasměju se s Johnem Oliverem. Takže hlasuji pro něj.
před 8 roky
Další články k tématu