2. 8. 2015

SerialZone Awards 2015: České a slovenské seriály

Dlouho očekávaná kategorie domácí tvorby vyšla v SerialZone Awards na tento týden. Vybrané seriály vás pravděpodobně překvapí! Nezapomínejte hlasovat!

SerialZone Awards 2015: České a slovenské seriály

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší český a slovenský seriál.

Tato kategorie se nám hned ze začátku poměrně zjednodušila. Všech pět míst ve výběru obsadily české seriály, Slováci prominou. Složení stanic je poměrně jednoduché – 3× Česká televize, 1× Nova a 1× Prima. Žánrově se nám to naopak poměrně namíchalo – 3× drama a 2× komedie.

Co se týče známosti jednotlivých seriálů, možná budou někteří překvapeni. Nejznámější (První republika) má na SerialZone 325 hlasů. druzí nejznámější jsou Vinaři s 287 hlasy, zbylé seriály se pohybují kolem 150 hlasů. Oproti zahraničním hvězdám je to ale pořád málo.

Průměrné hodnocení těchto seriálů je také značně pestré. Pohybuje se od solidních 73 % (Vraždy v kruhu) po 59 % (Vinaři a Policie Modrava). I osudy těchto seriálů nejsou stejné. Oficiálně byl zrušen zatím jen jeden (Neviditelní), Vinaři i Policie Modrava byly prodlouženy. U Vražd v kruhu se o osudu zatím nic neví. První republika byla sice prodloužena pro druhou řadu, ale natáčení bylo odloženo na neurčito.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
Česká televize
Žánr:
Komedie / Sci-Fi
Aktuální série:
1
Status:
ukončen po 1. řadě
O čem to je:
Vodníci existují! Najdeme je všude kolem nás. Mají své tradice, zvyky, svého Mesiáše… lapají dušičky, i když to sami považují za nevhodné. Starají se o vodárny i řeky, najdete je na koupalištích. Od běžných lidí je nepoznáte, ale i přesto se snaží být neviditelní vůči běžnému světu, aby svůj svět ochránili.
Ohlas u nás:
Původní seriál České televize se překvapivě setkal s kladným ohlasem ze strany diváků. Ti především oceňují humor, který seriálem prostupuje a společně volají po dalších dílech. Recenzenti už tak nadšení nejsou – i přes hvězdné herecké obsazení (Jiří Bartoška, Jiří Langmajer, Kryštof Hádek, Ivana Chýlková, Luděk Sobota a další) seriál pokulhává dějově a nedokáže se jednoznačně vyprofilovat ani žánrově.
Proč by měl vyhrát:
Od dob filmu Jak utopit doktora Mráčka zde podobné téma nebylo. Navíc skvělí herci slibují kvalitní podívanou. Seriál možná není hlubokomyslný, ale určitě nejeden divák se u něj pobaví.


Stanice:
Nova
Žánr:
Krimi / Drama
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. řadu
O čem to je:
Mladá policejní kapitánka Jana Vinická přijíždí na Šumavu jako nově jmenovaná velitelka policejní stanice. I když je to zkušená kriminalistka, její podřízení ji příliš nepřijímají. Respekt si musí nejdřív vydobýt. Do jednotlivých kriminálních případů se promítá jak její smysl pro humor, tak i osudy jednotlivých obyvatel hor, kteří skrývají mnohá tajemství.
Ohlas u nás:
Policie Modrava si nevysloužila příliš pozitivní reakce ze strany diváků. Diváci seriálu vyčítají hlavně neautentické prostředí, ať už se týká policejní služebny, vztahů mezi policisty nebo samotného vyšetřování. Oceňují naopak jedinečné prostředí Šumavy a autentické případy.
Proč by měl vyhrát:
Za seriálem stojí kvalitní český režisér Jaroslav Soukup. Krásné prostředí Šumavy a děj nikoho neurazí a jako odpočinkový seriál dílo funguje skvěle. V seriálu navíc vystupují neokoukané herecké tváře, které dokreslují horské prostředí.


Stanice:
Česká televize
Žánr:
Historický / Drama
Aktuální série:
1
Status:
Zatím nerozhodnuto
O čem to je:
Dramatická sága, která na osudech rodiny Valentů mapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945. Rodina, jejíž příběh je protkán tajemstvím, zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, kde buduje čtvrť Podolí.
Ohlas u nás:
Seriál zahrál na retro notu, kterou odstartovalo Vyprávěj. Zároveň se snažil pokračovat i v historickém trendu Českého století, jehož první část skončila dva měsíce před startem První republiky. Seriál si ukousl tak trochu z každého žánru a diváci to poznali. Mix detektivky, červené knihovny, rodinného dramatu a několika dalších žánrů se nedokázal vyprofilovat a po slibném začátku upadal. Na SerialZone patří seriál ke kvalitnější české tvorbě, z tohoto výběru má těsně druhé nejlepší hodnocení. Vyhrává ale co do počtu hlasů.
Proč by měl vyhrát:
Další velký projekt České televize po populárním Vyprávěj se zaměřuje hlavně na milovníky historie, romantických a rodinných vztahů a seriálu Downton Abbey. Pokud jsou pro vás seriály České televize zárukou, nemůžete ho v SZ Awards pohřbít!


Stanice:
Prima
Žánr:
Komedie / Rodinný
Aktuální série:
1
Status:
Prodlouženo pro 2. sérii
O čem to je:
Emancipovaná rozvedená manažerka z Prahy, Kateřina Hýsková, přijíždí se svými dvěma dospělými dětmi navštívit své rodiče do jihomoravských Křetic. Osud tomu tak chce, že je nejprve nucena setrvat několik týdnů, aby posléze zjistila, že v Křeticích v otcově vinařství je vlastně doma. A že zde chce žít.
Ohlas v u nás:
Vinařům bylo od začátku víc vytýkáno než chváleno. Divákům se nelíbilo hlavně to, že moravské postavy hrají pražští herci. Přízvuk postav byl ostatně jedna z věcí, kvůli které seriál přestala část diváků sledovat. Dále mírně hloupé zápletky a chování postav, jejich nereálný životní styl a nepříliš kvalitní herecké výkony. Diváci naopak oceňovali pohodovou atmosféru a prostředí Pálavy.
Proč by měl vyhrát:
Pokud máte rádi jednoduché seriály a nepátráte po ničem, nad čím byste museli přemýšlet, máte rádi moravskou krajinu a víno, je tohle seriál přímo pro vás!


Stanice:
Česká televize
Žánr:
Drama / Krimi / Mysteriózní
Aktuální série:
1
Status:
Zatím nerozhodnuto
O čem to je:
Padesátník pracující pro pražskou mordpartu, obávaný kvůli svým nekonvenčním metodám práce a zároveň respektovaný pro svou výkonnost a pohotovost. Taková je ústřední postava majora Holiny z dvanáctidílného detektivního seriálu Vraždy v kruhu. Asistovat v jeho pátrání mu budou spolupracovník Rosťa a jeho manželka, astroložka Sabina.
Ohlas u nás:
I přes poměrně velkou reklamní kampaň se seriál nedočkal většího diváckého zájmu. Přesto seriál nebyl příliš kritizován. Jediná věc, která divákům vadila, bylo zapojení astrologie do příběhu, oceňován byl herecký výkon Ivana Trojana a příběh založený na knižní předloze.
Proč by měl vyhrát:
Nadprůměrná česká detektivka, která v sobě spojuje jak kvalitní výkony známých herců, tak prvky tajemna a pátrání po vrazích. když pátrání nikam nevede, pomůže horoskop. Z toho výběru má na SerialZone nejlepší hodnocení.



Kdo vás v československé pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře58zobraz všech 58 příspěvků
lllleon

lllleon

Tak samozřejmě, všechno je věc vkusu. Já tady taky prezentuju jen své čistě subjektivní názory :D Určitě...
před 8 roky
La.Volpe

La.Volpe

Z této pětice jsem neviděl nic, takže se taktéž zdržuju hlasování. A to si myslím, že za minulý/letošní rok...
před 8 roky
Locke

Locke

Já viděl pár dílů toho českého Kanclu a to nebylo úplně nejhorší (na české poměry). I když taky nic, co bych...
před 8 roky
Další články k tématu