22. 9. 2016

SerialZone Awards 2016: Známe vítěze!

Na jaře jste nominovali, v létě hlasovali mezi finalisty a nyní máme výsledky! Které seriály se letos radují z toho, že u vás patří mezi ty nejoblíbenější?

SerialZone Awards 2016: Známe vítěze!

Druhý ročník SerialZone Awards je u konce. Se stejnou účastí jako loni, tedy 1500–2000 hlasujícími registrovanými uživateli, jsme společnými silami našli nejoblíbenější seriály v deseti různých kategoriích.

V dramatu ani komedii žádná překvapení nepřichází. Ovšem u některých kategorií nejsou vítězové takoví, jak byste možná očekávali. Ovšem oproti loňskému roku, kdy mnohdy skutečně rozhodovalo pouhých pár hlasů, letos seriály slaví poměrně jednoznačná vítězství. O všem se ale dočtete na dalších řádcích, kdy se přehledně podíváme na každou kategorii samostatně.

Než se budeme věnovat vítězům, podněcujeme vás k diskuzi. Které kategorie vám loni a letos chyběli? Bavilo by vás hlasovat ve více kategoriích? Nebo je těchto devět základních dostačujících? Řekněte nám, co bychom do příštího jara, kdy se vrátíme se třetím ročníkem, mohli změnit a vylepšit. Opět platí, že čím větší ohlas, tím více to budeme brát v úvahu.

Nyní již ale pomalu přichází čas podívat se na to, kdo v které kategorii zvítězil! Vítězům moc gratulujeme a přejeme jim i ostatním nominovaným mnoho dalších úspěchů v nadcházejících letech. Všichni vítězové i nominovaní dostanou na svůj profil další vizitku o účasti ve druhém ročníku, takže např. u takového fantasy Game of Thrones se to pomalu začne hromadit.

Všichni hlasující se, stejně jako loni, můžou těšit na trofej. Jde o formu odměny a vyjádření vděku, že jste nám obětovali pár minut svého času a pomohli jste určit finalisty i vítěze. Doufáme, že se k nám vrátíte i příští rok a třetí ročník bude ještě větší než první dva.

Vítězové

Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Banshee, Grey's Anatomy, The 100, The Flash
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Protože jinak na nás pošle dráčky.

Draků jste se očividně báli ze všeho nejvíce. Nebo jste prostě jen ocenili výbornou šestou sérii, kterou nám letos tvůrci Game of Thrones připravili. Ať už jste měli důvod jakýkoliv, Game of Thrones si jednoznačně obhájil své prvenství z loňského roku. Nejen, že skončil první, ale dokonce ještě ubral hlasy soupeřům. Loni měl necelých 46 %, letos se jeho vítězství zpečetilo s 51,8 % hlasů. Ze všech deseti kategorií je to tak nejjistější vítězství.

Jelikož se letos rozloučil Banshee, tak prozradíme, že ten si oproti loňsku polepšil. Loni jsme vám nemohli říct, ale skončil na pátém místě, zatímco letos se vyšplhal na druhou příčku, takže také velká gratulace!
Statistika:
Ačkoliv bylo první místo jednoznačné, zbylé čtyři seriály si hlasy rozdělily víceméně rovnoměrně. Celkově tedy dopadlo hlasování procentuálně takto: 51, % / 13,7 % / 12,4 % / 11,4 % / 10,7 %


Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom / Geek
Status:
prodloužen
Ostatní nominovaní:
2 Broke Girls, Galavant, New Girl, Young & Hungry
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Důvod neexistuje (Né, sranda, protože… bazinga.)

Ani zde se žádné překvapení nekoná. The Big Bang Theory patří již několik posledních let mezi nejznámnější a nejoblíbenější sitcomy celé planety. Letos seriál vstoupil již do své desáté řady! A i po těch letech ho stále vidíte jako špičku svého žánru. Je to proto, že je skutečně tak dobrý, nebo proto, že nevzniká dostatek seriálů, které by mu svou originalitou a zpracováním mohly konkurovat? Odpověď se asi u každého člověka liší. Každopádně Big Bang zaválel, získal 50,9 % všech hlasů, tedy téměř stejně jako v loňském roce (51,4 %).

I v této kategorii se nám rozloučil jeden finalista. Galavant byl u nás velmi populární, každopádně fanoušci se museli smířit s jeho zrušením po druhé sérii. Protože příští rok již nebude moct být nominován, prozradíme vám, že loňský vítěz v kategorii nové komedie letos v nabitější komediální kategorii obsadil krásné druhé místo se 17,2 % hlasů.
Statistika:
Big Bang opět neměl žádnou konkurenci, ale v této kategorii jsou znatelnější rozdíly mezi ostatními místy. Celkově byly vaše hlasy procentuálně rozděleny takto: 50,9 % 17,2 % / 15,5 % / 8,9 % / 7,5 %


Stanice:
Fox
Žánr:
Drama / Krimi / Komedie / Fantasy / Komiksový
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
Ostatní nominovaní:
11.22.63, Blindspot, Jessica Jones, Quantico
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Protože když se nám podívá do očí, upíšeme mu svou duši, nějaký finálový hlas už je pak detail.

Z principu je jasné, že kategorie novinek nikdy nebudou obsahovat stejné nominované ani vítěze. Loni se z vítězství radoval The Flash, který se letos probojoval do kategorie dramatu. Podaří se to stejné i letošnímu vítězi, samotnému pánu podsvětí? Lucifer vás učaroval již od první epizody. není proto žádným překvapením, že mezi další čtveřicí nominovaných nenašel konkurenci a vyhrál s přehledem 41,6 % hlasů.

Z nominovaných se čtyři seriály včetně vítěze dočkaly prodloužení. Jediným, se kterým jsme se rozloučili, byla minisérie 11.22.63 na motivy románu Stephena Kinga. Oceňované sci-fi skončilo mezi finalisty na třetím místě.
Statistika:
Lucifer slaví vítězství s více než dvojnásobným náskokem oproti druhému místu. Celkem byly hlasy rozděleny takto: 41,6 % / 20,5 % / 16,1 % / 11 % / 10,8 %


Stanice:
Starz
Žánr:
Komedie / Horor / Sci-Fi / Fantasy
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
Ostatní nominovaní:
Fuller House, Grandfathered, Life in Pieces, Superstore
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Jinak nám to Ash nandá jako té 10cm panence. A to si nikdo nepřeje.

Stejně jako u nového dramatu, ani zde se nominování/vítězové nemůžou opakovat. Již jsme zmínili, že loni se z vítězství radoval zpívající Galavant. Letos po něm žezlo převzala hororová parodie Ash vs Evil Dead, kterou vysílá kabelovka Starz. Ash zaujal kritiky i diváky a ne nadarmo si vysloužil brzké prodloužení pro druhou řadu, která na nás čeká již za několik málo týdnů. Ash zvítězil poměrně jasně, i když neměl od svých soupeřů takový rozestup, jaký jsme mohli vidět v předchozích třech kategoriích.

I zde máme jednoho finalistu, s nímž už se v nové sezóně vídat nebudeme. Je jím pohodová foxovská komedie Grandfathered, která ve vašem hlasování skončila na posledním pátém místě.
Statistika:
Prozatím nejvyrovnanější kategorie. Hlasy byly rozděleny v poměru 32,7 % / 24 % / 16,6 % / 16,3 % / 10,4


Stanice:
Nova
Žánr:
Reality Show / Hudební
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
Ostatní nominovaní:
Labyrint, Mamon, Ohnivý kuře, Případy 1. oddělení
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Tolik chameleonských možností, že se nám hlava zatočila. Vyberte si.

Letos na jaře se na nás přihnala jako velká voda, na kterou jsme rozhodně nebyli připraveni. Televize Nova nabídla divákům českou verzi zábavné pěvecké reality show Tvoje tvář má známý hlas, která si podmanila nejen diváky u obrazovek (pořad slušně drtil svou konkurenci a přibližoval se ke sledovanosti až 2 milionů diváků!), ale také u nás na SerialZone. Rozhodli jste, že letos jde o nejlepší seriál na československé scéně. Druhá série na sebe samozřejmě nenechala dlouho čekat, již nyní běží v nedělní večery.

V této kategorii mezi finalisty prozatím nic oficiálně zrušeno nebylo, proto vám nebudeme prozrazovat žádné jiné umístění kromě vítěze, abyste pro příští ročník případně nebyli ovlivněni ;-)
Statistika:
Tvoje tvář vyhrála oproti druhému místu o téměř 10 %. Není to tak velká propast jako u GoT nebo TBBT, ale i tak jde o skvělý výkon, obzvlášť když vezmeme v potaz, že jde o reality show, zatímco ostatní seriály jsou klasicky skriptové. Rozdělení vašich hlasů vypadalo následovně: 34,6 % / 26 % / 19,1 % / 12,1 % / 8,2 %


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Daredevil, iZombie, Jessica Jones, Outlander
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Když to vyšlo loni, tak proč ne letos.

Přesně tak, když to šlo loni, proč by to nemělo jít podruhé. I v kategorii nejlepších úvodních znělek si Game of Thrones obhajuje své vítězství, i když s mírným procentuálním zhoršením. Není to ale rozhodně žádná katastrofa, za kterou by se musel stydět. Zatímco v loňském roce vyhrál s 45,5 % hlasů, letos jich získal 40,6 %, a to především proto, že druhé až čtvrté místo byly téměř vyrovnané.

Z pětice nominovaných ani tady žádný ze seriálů zrušen nebyl, takže více informací o pořadí neprozradíme.
Statistika:
Jde pravděpodobně o nejvyrovnanější kategorii. Mezi druhým a čtvrtým místem je rozdíl pouhých 4 hlasů! Celkově byla procenta rozdělena takto: 40,6 % / 18 % / 17,7 % / 17,4 % / 6,3 %


Stanice:
AMC
Žánr:
Drama / Horor/ Sci-Fi / Krátkometrážní
Status:
nerozhodnutý
SZ Awards 2015:
Ostatní nominovaní:
Jídlo s.r.ol, Kancelář Blaník, Luxus na talíři, Simon's Cat
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Protože zombíci vám jinak sežerou mozek. Ale už to máte spočítané tak i tak, protože TWD není v žádné kategorii.

V kategorii webseriálů máme nového vítěze, ačkoliv ten loňský se dostal do finálové pětky. Ano, je to tak. Simon's Cat předal letos žezlo odnoži slavné zombie série. Let 462 se setkal mezi fanoušky Fear the Walking Dead a Walking Dead s velmi pozitivními ohlasy, o čemž svědčí mimo jiné i letošní vítězství. Zajímavostí přitom je, že The Walking Dead se do nejlepší dramatické pětice letos neprobojoval! Webseriál zvítězil s těsným náskokem 4,2 %, ovšem musíme říct, že nejde o nejmenší rozdíl mezi prvním a druhým místem, ten nás čeká ještě v jedné z dalších kategorií.

Jde viděr, že máte rádi seriály ze Streamu, jelikož se do finálové pětky probojovaly hned tři z nich.
Statistika:
Již jsme zmínili, že vítězství Letu 463 je jedno z nejtěsnějších, pouhé 4,2 %. Celkové rozdělení hlasů vypadalo následovně: 28,9 % / 24,7 % / 20,8 % / 16,9 % / 8,7 %


Stanice:
BBC
Žánr:
Komedie / Sportovní / Dokument / Motoristický
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
✓ (vítěz)
Ostatní nominovaní:
Ellen: The Ellen DeGeneres Show, Last Week Tonight with John Oliver, Survivor, Tvoje tvář má známý hlas
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Protože za rok už tu bude GT.

V pořadí již čtvrtý obhájce loňského vítězství. Top Gear zůstal i letos na poli neskriptových seriálů neporažen, i když máme takový pocit, že letos je to naposledy, jelikož příští rok už se budou započítávat epizody s novými moderátory… ale především již bude ve hře také nová show Clarksona a spol. Ovšem letos byla mezi finalisty konkurence nabitější. Loni Top Gear zvítězil s jasnou převahou 41,9 %, letos se musel spokojit pouze s 26,2 % hlasů. I tak to ale na vítězství stačilo a to se počítá.

Opět vám nemůžeme říct žádné doprovodné informace, aby vás to v příštím ročníku neovlivňovalo.
Statistika:
Rozdíly v jednom či dvou hlasech, ale naštěstí ne u vítěze. Kategorie neskriptových / talkshow dopadla následovně: 26,2 % / 20,4 % / 20,2 % / 20,1 % / 13,1 %


Stanice:
BBC
Žánr:
Drama / Krimi
Status:
prodloužen
SZ Awards 2015:
Ostatní nominovaní:
Bron/Broen, Doctor Who, Downton Abbey, The Musketeers
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Jinak na něj za trest budete čekat o tři roky dýl.

Očividně jste se našeho výstražného varování, proč dát hlas Sherlockovi, skutečně zalekli. Slavný detektiv si s přehledem poradil s obhájcem loňských cen, kolegou Doctorem Who, a získal první místo díky 46,3 % hlasů. Jistě děkujete tvůrcům, že zvládli vytvořit alespoň ten vánoční speciál, který Sherlocka kvalifikoval pro druhý ročník SZ Awards, jelikož loni se bohužel účastnit nemohl. Uvidíme, jak si povede v příštím roce, kde mezi nominovanými opět bude moct být.

Z neamerických seriálů se s námi letos rozloučili hned dva. Ale Mušketýři jeli až do srpna, takže pokud na ně fanoušci nezapomenou, budou se moct ještě jednou probojovat do finále. Proto vám prozradíme umístění pouze Downton Abbey. Historické drama u vás skončilo na bramborovém čtvrtém místě.
Statistika:
Stále nám dokazujete, že americká tvorba je mezi diváky obecně nejpopulárnější. Svědčí o tom jak nominace, v nichž se do jiných kategorií neamerické seriály téměř nedostaly, ale i výsledky v této kategorii, kterou zcela ovládají pouze dva seriály. Rozdělení hlasů vypadalo takto: 46,3 % / 27,5 % / 10,2 % / 9,6 % / 6,4 %


Stanice:
Showtime / Sci-Fi Channel
Žánr:
Drama / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
Status:
zrušený
SZ Awards 2015:
✓ (nominovaný)
Ostatní nominovaní:
Doctor Who, Game of Thrones, Gilmore Girls, Sherlock
Vítěz:
Proč by měl vyhrát: Protože druhá neúspěšná mise znamená, že naše lidstvo zahyne pod nadvládou Go'auldů.

Síň slávy, nejpestřejší kategorie. Jako první se do síně dostal legendární sitcom Friends. Letos ho následuje kolega, který se řadí do sci-fi žánru. Stargate se dočkal také 10 sezón a patří mezi nezapomenutelné, ba dokonce kultovní televizní kousky. Právem získává vítězství, o které ale musel do poslední chvíle bojovat. Už u kategorie webseriálů jsme vám říkali, že rozdíl 4,2 % není nejtěsnějším výsledkem. Je tomu právě díky Síni slávy. Hvězdná brána zvítězila oproti druhému místu o pouhých 1,4 %! Rozdíl byl skutečně pouhých cca 20 hlasů, což je v takové záplavě odpovědí skutečně hodně těsný výsledek. Uvidíme, na koho se štěstí usměje v příštím ročníku, kde již ani Friends, ani Stargate SG1 nebudou figurovat, protože jak jistě všichni víte, vítězové Síně slávy již nemůžou být v budoucích letech nominováni.

Nabitá kategorie, takže těžko říct, zda by vás pořadí překvapilo, či nikoliv. Každopádně zůstává utajeno, ovšem jsme velmi zvědaví, jaké seriály nominujete ve třetím ročníku!
Statistika:
Celkově jde o nejvyrovnanější kategorii, jde vidět, že jste do Síně slávy volili opravdu ty nejlepší z nejlepších. Hlasy byly rozděleny takto: 25,4 % / 24 % / 23,1 / 15,5 / 12 %



A to je všechno, přátelé! Vítězům moc gratulujeme, ale všichni nominovaní si zaslouží obdiv, protože konkurence je skutečně veliká a rozdíly opravdu nejsou tak veliké. Teď je řada na vás. Pro koho jste hlasovali? Zvítězili vaši favorité? Jak moc se váš vkus shoduje či míjí s většinou? A jaké máte nápady a návrhy pro třetí ročník?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře48zobraz všech 48 příspěvků
Caroline115

Caroline115

No jo, nevím, proč jsem to tak zmatlala a napsala název úplně jiného seriálu. Díky za milé upozornění :-D
před 7 roky
Mad.Awe

Mad.Awe

Těší mě umístění Sherlocka, už aby tu byla čtvrtá řada! :-)
před 7 roky
Andvejka17

Andvejka17

Už se rozdávaly trofeje, nebo je to teprve v plánu? Nebo se na mě zapomnělo? :D
před 7 roky
Další články k tématu