23. 8. 2015

SerialZone Awards 2015: Neamerický seriál

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 se pomalu blíží ke konci! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší neamerický seriál!

SerialZone Awards 2015: Neamerický seriál

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší nesriptový seriál.

V kategorii neamerických seriálů se nekonala žádná velká překvapení. V Česku obecně populární seriály se dočkaly svých nominací. Výběr je plný veteránů, kteří vytlačili letošní nováčky, ovšem za rok může být vše jinak!

Z pětice jsou čtyři klasické skriptové seriály a jeden motoristický pořad – asi není třeba jmenovat :-) Je třeba také zmínit, že se do výběru dostaly pouze britské klenoty, žádný jiný stát se sem neprobojoval.

Než přistoupíme k samotným nominovaným, je třeba zmínit také Sherlocka. Ten se v nominačním kole dočkal mnoha hlasů, byl celkově na předních příčkách. Ačkoliv je zájem jasný, tak jsme ho bohužel museli diskvalifikovat, jelikož nesplňoval pravidlo aktuálnosti, tzv. nové epizody se v zadaném období od června 2014 do května 2015 nevysílaly.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
ITV
Žánr:
Drama / Krimi
Aktuální série:
2.
Status:
prodloužen pro 3. sérii
O čem to je:
Malým městečkěm v Británii otřásne velká tragédie. Je zde nalezeno tělo mladého chlapce. Vyšetřování případu se ujme detektiv Alec Hardy, kterému pomáhá místní vyšetřovatelka Ellie. Vrah je odhalen a probíhá soud, během kterého podezřelý prohlásí, že je nevinen.
Ohlas u nás:
České a slovenské diváky k seriálu nalákalo především jméno Davida Tennanta, kterého si většina z nás zamilovala v roli Doctora Who. Po zkouknutí první epizody však přišlo nadšení nejen kvůli hlavnímu herci, ale kvůli celkové kvalitní podívané. Ta se totiž postupně rozvíjí a odhaluje nové zkutečnosti, a tím pádem vás nenechá s nervy odpočinout. Fanoušci s nadšením uvítali nejen druhou, ale i v únoru oznámenou třetí sérii, což jistě svědčí o neupadající kvalitě jednoho z britských klenotů.
Ohlas v zahraničí:
Velmi pozitivní. V Británii se ze seriálu stala pecka a v USA vysílání převzala tamější PBS, která má s ITV i BBC smlouvu (vysílá i Doctora, Downton, Sherlocka a další britské seriály). Koncept se stal populárním i mezi seriálovými tvůrci. Výsledkem toho byla objednávka loňské novinky Gracepoint, která je americkou verzí tohoto seriálu. Gracepoint dokonce do hlavní role získal samotného Tennanta. Ani to však americké diváky nepřesvědčilo o tom, že seriál stojí za zhlédnutí a Gracepoint byl po první sérii s 13 epizodami zrušen.
Proč by měl vyhrát:
Jde o skvělého a svěžího zástupce žánru krimi, u kterého budete každý díl měnit názor na to, kdo je vrah a co se vlastně stalo. Seriál neztrácí kvalitu a i když má za sebou pouze dvě série, můžeme říct, že se stane nebo dokonce již stává jednou z britských klasik.


Stanice:
BBC
Žánr:
Sci-fi / Drama / Dobrodružný
Aktuální série:
8.
Status:
prodloužen pro 9. a 10. sérii
O čem to je:
Doctor je mimozemšťan, pochází z planety Gallifrey, ale vypadá jako člověk. Drobnou odlišností může být pouze to, že má dvě srdce a je prakticky nesmrtelný, protože se může regenerovat. Doctor cestuje ve své lodi Tardis, která zvenku vypadá jako policejní budka z 50. let. Na jeho dobrodružstvích ho doprovází společnice, se kterými zkoumá vesmír a čas, řeší problémy a napravuje škody.
Ohlas u nás:
Doctor Who se v našich končinách těší neuvěřitelné popularitě. Každý rok jde o jeden z nejočekávanějších seriálů. Fanoušci oceňují zkrácené série (oproti většině amerických seriálů), které umožňují tvůrcům nahustit akci a každý díl je tak jedna pecka větší než druhá. Trošku těžce se u nás nese pouze přeobsazování hlavních rolí, které přichází vždy v momentě, kdy si fanoušci stávajícího Doctora oblíbí.
Ohlas v zahraničí:
Jde o celosvětový fenomén. Samozřejmě největší haló je u seriálu v rodné Velké Británii, kde tímto seriálem lidí žijí už dobrých pár desítek let a jak to tak vypadá, ještě dalších pár desítek let žít budou. Seriál dokáže oslovit všechny generace a po celém světě se neustále rodí noví whoviani, jak si fanoušci seriálu říkají. Seriál má po celém světě dokonce i vlastní festivaly, tzv. Whocony. Třetí ročník českého Whoconu proběhne v polovině října v Brně.
Proč by měl vyhrát:
Protože i po tolika letech si stále drží úroveň a dokonce mu neškodí ani pravidelná výměna herců v hlavních rolích! Kolik seriálů může s klidem říct, že přežilo odchod úplně nejhlavnějšího představitele? Asi jen Doctor!


Stanice:
ITV
Žánr:
Historický / Dobový / Drama
Aktuální série:
5.
Status:
prodloužen pro závěrečnou 6. sérii
O čem to je:
Rodinná sága šlechtického klanu žijícím ve smyšleném panství Downton. Panství náleží hraběti a hraběnce s Granthamu, ovšem seriál sleduje také osudy aristokratické rodiny Crawleyů a jejich služebnictva na počátku vlády krále Jiřího V. Do šesti let seriálu bylo zahrnuto období v letech 1912–1927, finále seriálu bude zasazeno do vánočního období roku 1927.
Ohlas u nás:
Vesměs pozitivní, i když fanoušci seriálu nejsou slyšet tolik, jako třeba diváci ostatních zde zmíněných seriálů. Zprávy o prodloužení komentuje jen hrstka šťastných lidí. Seriál však má u nás přes 600 hodnocení s průměrným výsledkem přes 83 %, což jistě svědčí o tom, že i u nás je přijímán velmi kladně.
Ohlas v zahraničí:
V Británii je Downton v centru davového šílenství. Lidé si seriál hýčkají, nedají na něho dopustit. Jde o jeden ze současných kulturních jevů, které opravdu dokážou míchat kartami, a to i přesto, že jde o seriál historický. Přesto fanoušci nesli velmi těžko odchod některých stálých postav, mnozí tvrdí, že poté šla kvalita seriálu dolů.
Proč by měl vyhrát:
Seriál má krásné historické kostýmy, odehrává se v nádherném prostředí, ale co je hlavní, scénář a herecké výkony jsou na vysoké úrovni. O tom svědčí i četné nominace seriálu na různé celosvětové ceny včetně Emmy a Zlatých glóbů, které se jinak nesou téměř ryze v americké dominanci.


Stanice:
BBC
Žánr:
Drama / Akční / Dobrodružný / Historický
Aktuální série:
2.
Status:
prodlouženo pro 3. sérii
O čem to je:
Mladý D'Artagnan je společně se svým otcem přepaden někým, kdo zřejmě patří mezi mušketýry. V touze po pomstě se vydává do Paříže a je odhodlán učinit spravedlnosti za dost. Místo pomsty však nalezne nečekané přátele, zažije spoustu dobrodružství a možná potká i osudovou ženu… Seriál se odehrává v pařížských ulicích 17. století, kde zpracovává klasický příběh z pera Alexandra Dumase o mušketýrech, kteří slouží králi a ochraňují jeho zemi. Hlavními hrdiny jsou mušketýři jeho veličenstva D'Artagnan, Athos, Porthos a Aramis.
Ohlas u nás:
V současnosti hodně dobrý. Seriál se na začátku léta dostal do širšího diváckého povědomí, jelikož se u nás začal vysílat na Primě. Už dříve si ale našel u seriálových fanoušků zalíbení. Oznámení o třetí řadě se setkalo s nadšením, kvalita seriálu je stále na vysoké úrovni a fanoušci si každý díl naplno užívají.
Ohlas v zahraničí:
BBC Worldwide seriál distribuuje po celém světě, takže zájem o něj narůstá nejen v jeho domovině. Zájem českých diváků je však přece jen v tomto srovnání větší. To je zapříčiněno jistě i tím, že se seriál převážně v České republice natáčí. Co se týče kritiků, ti měli zpočátku spíše neutrální postoj, s přibývajícími epizodami si je ale seriál začal získávat a nyní se objevují pozitivní recenze.
Proč by měl vyhrát:
Jde o velmi povedené zpracování slavného románového příběhu. Ačkoliv se Mušketýři dočkali již nespočtu dalších filmových a seriálových zpracování, tato nová verze se rychle zařadila mezi ty nejkvalitnější. Seriálu nechybí akce ani láska, kombinace napětí a romantiky zde funguje a není překročena žádná nepříjemná hranice, kde by jedno zastiňovalo druhé.


Stanice:
BBC
Žánr:
Komedie / Sportovní / Dokument / Motoristický
Aktuální série:
22.
Status:
prodloužen pro 23. sérii
O čem to je:
Motoristický pořad převážně o autech, který se začal vysílat již v roce 1977 jako běžný pořad pro motoristy. V průběhu doby a obzvlášť od znovuzahájení v roce 2002 se pořad vyvinul spíše do formátu zábavného pořadu s často šokujícími a nepředvídatelnými humornými scénami. Pořad dlouhá léta uváděli moderátoři Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May. Od nové sezóny ho bude uvádět populární rozhlasová osobnost Chris Evans. Důležitou postavou v pořadu je záhadný testovací jezdec v bílé kombinéze, známý pod jménem Stig.
Ohlas u nás:
Druhá kategorie po sobě a Top Gear zde opět dominuje! Už to, že se neskriptový pořad dostal do pěti nejvíce nominovaných „seriálů“ svědčí o jeho obrovské popularitě. 1264 hodnocení na SerialZone a výsledek těsně pod 85 % z něj dělají 26. nejlepší vůbec a 7. nejhodnocenější britský seriál v databázi. Oblibu pořadu dokazuje i fakt, že show Top Gear Live, která se loni uskutečnila v Praze, dokázala vyprodat všechna tři představení v O2 Areně – i když plánovaná byla jen dvě.
Ohlas v zahraničí:
V současné době patří Top Gear k nejznámějším britským pořadům ve světě. Uvádí se, že ho celosvětově sleduje na 350 milionů lidí v 214 zemích světa. O popularitu se mu stará hlavně netypický formát pořadu – moderátoři se nesnaží vždy říct o autech jen to dobré. Časem se celý pořad přetransformoval do autoestrády plné zábavných scének okolo aut, které diváci velice oceňují. Co je ale hlavním úspěchem pořadu, to je trojice moderátorů Richard Hammond, James May a Jeremy Clarkson. Hlavně Clarkson svým ostrým a satirickým přístupem o sobě dává často vědět. Po letošní kauze BBC vs. Clarkson se ale naplno ukázalo, jak je pořad vlastně populární – Clarksona petičně podpořil více než 1 milion lidí z celého světa.
Proč by měl vyhrát:
Automobilová show natolik populární, že i další státy – USA, Austrálie, Francie, Jižní Korea, Čína a Rusko – musely mít vlastní verzi. Automobilová show natolik populární, že Amazon neváhal a koupil si trojici moderátorů za 160 milionů liber (více než 6 miliard korun). Automobilová show natolik populární, že dokáže hýbat s prodejností jednotlivých aut. Co se dá ještě říct o seriálu, který zná téměř každý? Snad jen to, že jakmile vás pořad jednou chytne, už vás nepustí.



Kdo vás v pětici neamerických seriálů překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře41zobraz všech 41 příspěvků
ESESEL

ESESEL

Doctor! A Broadchurch je tady jediná konkurence. Koneckonců, Broadchurch is nothing like Doctor...
před 8 roky
Gabchois

Gabchois

Jelikož jsem (zatím!) viděla jen Doctora, pro mě jasná volba:)
před 8 roky
Pond's

Pond's

Downton Abbey, Broadchurch a Doctor Who!
před 8 roky
Další články k tématu