26. 7. 2015

SerialZone Awards 2015: Úvodní intro

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 pokračuje! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší úvodní znělka!

SerialZone Awards 2015: Úvodní intro

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes pokračujeme s kategorií Nejlepší úvodní znělka.

V této kategorii máme opravdu hvězdné složení. Všechny seriály, které se zde nachází, získaly nominaci minimálně v jedné další kategorii! Jde vidět, že oblíbené obsahy doplňují neméně oblíbená intra. Z pětice patří dva seriály kabelovkám (HBO, Starz), dva stanicím velké pětky (The CW, CBS) a jeden je netfixácký.

Zajímavostí je, že tři z pěti seriálů jsou novinky poslední sezóny. Je vidět, že ačkoliv se znělky dosti liší od klasické éry 90. let, přesto seriály i v posledních letech dokážou vyprodukovat znělku, která divákům utkví v paměti. Jistě stojí za zmínku i to, že dramata (hodinové seriály) mají v žebříčku většinové zastoupení. Jedinou výjimkou je komediální veterán TBBT, který zastupuje sitcomový žánr.

Diskuze nad úvodními znělkami u nás ani v zahraničí všeobecně nejsou hlavním předmětem diskuzí. Většinou se fanoušci baví nad tím, jakým směrem se ubírá příběh, jaké výkony podávají herci a celkově jakou kvalitu seriál v rámci jednotlivých sérií má a jak se vyvíjí. Znělky jsou automatickou součástí všech epizod, které jsou ale většinou neměnné a lidé je často automaticky přeskakují. Zkuste se tedy podívat na přiložená videa a řekněte nám, pro koho hlasujete a co se vám na jednotlivých znělkách nejvíce líbí a naopak!

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
Netflix
Žánr:
Drama / Akční / Komiksový
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
Délka:
1:02
O čem to je:
Přes minutu dlouhá znělka se topí v červené barvě, která je symbolická pro prolitou krev, ale také kostým hlavního hrdiny Daredevila. Krví jsou odlévány nebo postupně vystupují různé tvary, které zakončuje maska s růžky a samotné logo seriálu. Grafický obraz doprovází dynamická, gradující hudba. Jde pouze o melodii, ve znělce se nezpívá.
Proč by měl vyhrát:
Daredevil má velmi uměleckou znělku. Schopnost, jak si dokázal poradit s využitím pouze jediné barvy, je obdivuhodná. Neustále čekáte, co se v záběru objeví jako další prvek, a i když je znělka přes minutu dlouhá, uteče velmi rychle. Hudba je působivá a neomrzí, ani když si všech třináct epizod pustíte v jeden den.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Aktuální série:
5
Status:
prodloužen pro 6. sérii
Délka:
1:48
O čem to je:
I když náhodou Game of Thrones nesledujete, znělku seriálu jistě znáte. Youtube se plní různými verzemi chytlavé dynamické skladby, vznikají dokonce i parodie s nevkusným textem. Celý úvod je znázorňováním celého fiktivního světa, ve kterém se seriál odehrává. Kamera postupně putuje po mapě mezi pevninou a řekami. Z této mapy vyrůstají stavby a celá království. Vizuální efekty doplňuje živá, emoce vyvolávající hudba. Ke znělce z GoT jsme vám přinesli celý samostatný článek, kde se můžete dočíst ještě více podrobností.
Proč by měl vyhrát:
Intro z Game of Thrones je pravděpodobně na nejvyšší úrovni, co se vizuálních efektů týče. Znělka jasně uvádí tón celého seriálu a k příběhu se perfektně hodí. Hudba je velmi chytlavá, po zhlédnutí intra vám utkví v hlavě a dlouho se jí nebudete moct zbavit.


Stanice:
The CW
Žánr:
Drama / Zombie / Komiksový / Teen
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
Délka:
0:30
O čem to je:
Důkaz toho, že i krátké intro může zaujmout. Nezáleží na tom, jak dlouhé je, ale jak výrazně utkví v paměti. iZombie svým intrem dává jasně najevo, jaký původ seriál má a o čem vlastně je. Znělka se skládá z rychle na sebe navazujících komiksových obrázků, které dohromady přináší příběh o tom, kdo (nebo co) hlavní hrdinka je a čím se živí. Obrázky nejsou doplněny bublinami s promluvami, ale spíše jen krátkými popisky, které ve zkratce shrnují, o co jde – začátek, infekce, proměna, bývalý snoubenec, nová práce, spojenec, vize, partner, ale já jsem zombie.
Proč by měl vyhrát:
iZombie vyhrává nejoriginálnější znělku. Skrze ní seriál vzdává hold svému komiksovému původu, což jistě nejednoho příznivce předlohy potěší. Znělku ale jistě ocení i ti, kteří komiksy nečetli. Je totiž krátká, stručná a výstižná, hudba vám rozproudí krev v žilách a po pár epizodách už si pobrukujete spolu s ní.


Stanice:
Starz
Žánr:
Drama / Historický / Adaptace
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
Délka:
1:14
O čem to je:
Znělka patří k těm delším, má minutu a čtvrt. Začíná klidně, s nízkou intenzitou, střídají se záběry na přírodu a detaily na lidi a zvířata. Postupně hudba sílí a do vizuálních obrázků se přidávají i bojové scény. I když je znělka plná lidí, samotné herce, resp. jejich obličeje, zde téměř nevidíme. Záběry ze seriálu jsou tu pak propojovány s tančícími postavami v historických kostýmech. Znělka končí statickým pohledem na přírodní Skotsko a logem seriálu.
Proč by měl vyhrát:
Znělka má stejné přednosti jako seriál samotný. Má svou vlastní jedinečnou atmosféru, která vás ihned vytrhne z běžného světa. Díky intru se přesunete do dávného Skotska, zpomalíte srdeční tep a necháte se unášet příběhem, který po znělce následuje. Samozřejmě ani ve znělce nemůžou chybět nádherné záběry ze skotské přírody, jedno z nejkrásnějších přírodních prostředí v seriálech obecně.


Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom / Geek
Aktuální série:
8
Status:
prodloužen pro 9. sérii
Délka:
0:22
O čem to je:
U sitcomů je běžné, že má různě dlouhé znělky, často jen problikne logo v několika vteřinách a příběh pokračuje dál. Do dnešního článku jsme původně chtěli vybrat dlouhou verzi, ale ta je neoficiální a v televizi neběžela, proto i TBBT můžeme brát za příklad kratičké znělky, která příběh téměř nenaruší. Písnička je v kontrastu ostatních nominovaných veselá a chytlavá, má za úkol (stejně jako celý seriál) navodit v divákovi dobrou náladu. V první části se ocitáme ve vesmíru, po kterém následuje velmi rychlý sestřih známých obrázků z průběhu dějin.
Proč by měl vyhrát:
Stejně jako u předchozích znělek, i zde platí, že ve vás dokáže ihned evokovat tu správnou náladu. Na rozdíl od ostatních má ale TBBT výhodu v tom, že znělka patří sitcomu, může být tedy veselá a energická, aniž by tím někoho urážela nebo třeba jen vyváděla z míry. Navíc se tam toho děje tolik, že na jedno zhlédnutí nemáte šanci všechny obrázky pochytit. Může to tak být i dobrá hra pro jednoho nebo i více lidí, kdy u každé epizody můžete zkoušet objevovat nové památky, které jsou v první polovině zobrazeny.



Kdo vás v novinkové komediální pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře45zobraz všech 45 příspěvků
KatieK

KatieK

Rozhodně Outlander. Písnička nádherná, zaujala mě hned u prvního dílu a přehrávala jsem si jí pořád...
před 8 roky
Pipa22

Pipa22

ta se mi take moc libi i po vsech sezonach ;-)
před 8 roky
Pajky

Pajky

Jediná dobrá verze intra ke Game of Thrones je tady :D https://www.youtube.com/watch?v=qSXs-qafa5s
před 8 roky
Další články k tématu