2. 6. 2016

SerialZone Awards 2016

Přátelé, vítejte u druhého ročníku našich cen o nejlepší seriály sezóny. Vše je opět ve vašich rukou. Zapojte do hry své favority, nažhavte propagační slogany a kampaně, začínáme!

SerialZone Awards 2016

Loni na jaře jsme se rozhodli pro průkopnický krok. Zahájili jsme první ročník cen o nejlepší seriály sezóny a jako bonus jsme přihodili kategorii Síň slávy. Letos nebyla jiná možnost, než na úspěšný loňský rok navázat a pomyslně tak vzdát poctu sezóně 2015/2016.

Na jaře se nominovalo, v létě probíhalo hlasování ve finálových kolech, ze kterého vzešli vítězové. Všem seriálům, které slavily vítězství, ale také dostaly tu čest být mezi nominovanými finalisty, jsme před nějakou dobou v tichosti přidali na profil speciální SZAwards zmínku! No schválně, kdo z vás si všiml? :-)

Letos je tu ale nový ročník a skóre je opět tabula rasa. Je jen a jen na vás, koho v jednotlivých kategoriích budete volit, a pro koho následně během léta budete hlasovat. Už se nemůžeme dočkat, až opět rozjedete ve svých kampaních, jak se loni povedlo se seriálem Banshee, který právě díky silné propagaci objevilo spoustu nových diváků! Který seriál si letos odnese pomyslnou trofej za nejvyboostovanější nominaci? :-)

V minulém roce od vás padl také návrh na rozšíření počtu kategorií. Po dlouhých diskuzích jsme dospěli k tomu, že prozatím necháme kategorie nastaveny stejně jako loni. Drama je obecně velmi obsáhlá kategorie a je pro většinu z nás jistě těžké najít toho nejlepšího kandidáta, který by si zasloužil hlas. Nicméně o tom to taky trošku je, musíme nějak potrápit vaše mozkové buňky! Takže prozatím zůstává základní členění drama/komedie bez přidání doprovodných žánrů. Ale uvidíme, třeba vaše návrhy na rozšíření kategorií budou letos tak přesvědčivé, že za rok bude vše jinak!

Pravidla se od loňska nemění, ovšem opakování je matka moudrosti a navíc vás tu za ten rok spoustu přibylo, takže jdeme na to.

Hlasování

Samotné hlasování bude probíhat ve dvou kolech. První z nich začíná už dnes a bude trvat do 29. června (včetně). Všichni registrovaní uživatelé mají možnost nominovat svoje seriálové favority v deseti kategoriích. Možnosti jsou až na jednu kategorii omezeny pouze aktuálností seriálů – nominovány můžou být pouze seriály, které vysílaly nové díly v zemi svého původu v letošní sezóně, tedy od 1. 6. 2015 do 31. 5. 2016. Pokud si nejste jistí, které seriály splňují kritéria aktuálnosti, nezoufejte. Připravili jsme pro vás ve filtru seriálů možnost zaškrtnout si kolonku Může být nominován na SerialZone Awards, která vám vyfiltruje pouze seriály s epizodami z daného období.

SerialZone Awards 2016

• 10 kategorií
• aktuální seriály + síň slávy
• 2 kola:
1. libovolné nominace
2. volba vítěze z top 5
hlasování zde

Nominačních kategorií jsme vytvořili deset. Není podmínkou, abyste nominovali v každé kategorii, i když meze se v tomto ohledu nekladou – můžete nominovat v jedné kategorii, nebo ve všech deseti. Také není nutné, abyste jeden seriál nominovali pouze v jedné kategorii. Pokud například milujete Doctora Who, můžete ho nominovat jako nejlepší drama, ale i jako nejlepší neamerický seriál. Důležité je vědět, že v každé kategorii můžete nominovat pouze jednoho kandidáta! Musíte si tedy pořádně promyslet, koho v daných kategoriích máte opravdu ze všech nejraději :-) O jednotlivých kategoriích a pravidlech pro nominování se podrobněji dočtete dále.

Druhé hlasovací kolo bude probíhat o hlavních letních prázdninách, tedy od 30. 6. do 31.8. 2016. V jednotlivých kategoriích bude z prvního kola vybráno vždy pět nejvíce zastoupených seriálů, které se stanou oficiálními nominovanými podobně, jak to znáte z našich článků Nominace na Emmy nebo Nominace na Zlaté glóby. Všechny nominované vám přehledně představíme v souhrnném článku, abyste měli ještě více informací předtím, než závazně odešlete své nominace na vítěze.

Závěrečné vyhlášení vítězů bude zveřejněno na začátku nové sezóny, tedy v polovině září 2016. Jak nominovaní, tak samozřejmě i vítězové opět dostanou zmínku o svém úspěchu přímo na svůj profil. Jsme zvědaví, kdo si dokáže postupně během let vybudovat nejdelší nudli ocenění :-)

I když jste všichni jistě už stoprocentně natěšení a naladěni na nominace, přesto vás ještě potěšíme novými trofejemi, případně další hvězdičkou pro ty, kteří budou hlasovat již podruhé!

Kategorie a jejich pravidla

Pravidla (shrnutí)

aktuálnost:
• nové epizody v období
1. 6. 2015 – 31. 5. 2016

drama:
• nad 40 minut
• různé žánry

komedie:
• 20–30 minut

webseriál:
• cca do 30 minut

síň slávy:
• cokoliv kromě seriálu Friends (Přátelé)

Nejlepší drama:
U ankety jsme zjistili, že každý vnímá seriálové žánry jinak. Jak nejlépe určit, co je drama a co komedie? V zahraničí se samy stanice domlouvají s pořadateli cen, ve které kategorii by rády svůj seriál viděly. My to nebudeme komplikovat a určíme si, že drama je vše, co má délku nad 40 minut. Pokud jsou tedy vašimi nejoblíbenějšími seriály např. Doctor Who, Orange Is the New Black, ale třeba i Game of Thrones, The Walking Dead a další fantasy, kriminálky, telenovely, sci-fi a další žánry, pak je zařaďte do kategorie Drama. Do dramat patří také minisérie a antologie.

Nejlepší nové drama:
Zde platí stejná pravidla jako u předešlé kategorie, co se do délky epizod týče. Druhou podmínkou zde je, že seriál se začal vysílat na své stanici ve své zemi poprvé (epizoda 1×01) někdy mezi červnem 2015 a květnem 2016 včetně. Opět zde můžete nominovat také minisérie nebo antologie.

Nejlepší komedie:
Už jsme si určili, co jsou dramata, takže je jasné, jak hlasovat pro komedie. Jde o seriály, jejichž epizody trvají zpravidla 20–30 minut. Nerozlišuje se země původu ani to, jestli seriál běží na kabelovce, nebo na komerční stanici.

Nejlepší nová komedie:
Zde lze nominovat seriály s 20–30 minut dlouhými epizodami, které se poprvé představily (epizoda 1×01) ve své zemi na své stanici v období od června 2015 do května 2016.

Nejlepší český/slovenský seriál:
U této kategorie by si měli dávat pozor především ti, kteří sledují seriály výhradně v televizi s českým (nebo slovenským) dabingem. Nejedná se o seriály, které naše televize převzaly ze zahraničí. Jde výhradně o českou a slovenskou vlastní tvorbu. Tato kategorie není omezená žánrem, můžete nominovat jak dramata (kriminálky, soap opery), tak i komedie (sitcomy). Podmínkou stále zůstává, že se v uplynulých 12 měsících musely v televizi objevit nové epizody, reprízy se nepočítají.
Tip: Pokud si nejste jistí, které české seriály běžely v zadaném období, máme pro vás speciální filtr, který napoví :-)

Nejlepší úvodní znělka (intro):
Úvodní znělky jsou pro naši redakci jednou z nejlepších částí seriálů. U některých seriálů je opravdu zřetelně vidět, že si audiovizuální oddělení dalo opravdu práci s tvorbou intra. Líbivé melodie doprovázené přesně padnoucími obrázky, což v nás zkombinované navozuje přesně ty pocity a atmosféru, která se pro daný seriál hodí. V této kategorii vynikají především dramata na amerických kabelovkách, ale nominace jsou opět omezeny pouze aktuálním vysíláním seriálů; žánr i zemi původu můžete volit dle libosti.

Nejlepší webseriál:
U kategorie webseriálů se opět dostáváme do šedé zóny. Netflix není stanice, ale streamovací služba, takže technicky jsou seriály House of Cards, Orange Is the New Black, Daredevil a další v podstatě webseriály. V tomto hlasování je ale bereme jako klasické seriály, tedy dramata (nová dramata), potažmo (nové) komedie. Pod pojmem webseriál zde chápeme krátká videa z YouTube, Streamu atd. v délce maximálně do 15–30 minut. Na žánru ani streamovací službě opět nezáleží, aktuálnost platí.

Nejlepší neskriptový seriál/show:
Reality shows patří spíše ke guilty pleasures, kterými se většina z nás příliš nechlubí. Ale třeba noční talkshows jsou populární v našich končinách skoro stejně jako v zahraničí. Opět tedy můžete hlasovat v kombinované kategorii neskriptových seriálů / shows, kde můžete dávat hlas právě těmto pořadům, které se nedají zařadit do výše zmíněných kategorií. Kromě realitek nebo talkshow můžete dát hlas různým soutěžím či dokumentům, ale opět dodržujte pravidlo aktuálnosti.

Nejlepší neamerický seriál:
Asi nemá smysl argumentovat proti názoru, že v současnosti většina z nás ujíždí hlavně na amerických (USA) seriálech, což ostatně vyplývá i z výsledků minulého ročníku. Aby dostaly šanci i britské, australské, severské a další seriály, o kterých se tu až zase tolik nemluví, vznikla kategorie neamerických seriálů. Zde můžete opět bez ohledu na žánr nebo zemi původu (vyjma USA) hlasovat pro své favority. Opět ale dodržujte podmínku, že nové epizody musely být odvysílány v uplynulých 12 měsících!

Síň slávy:
Pravděpodobně nejpestřejší kategorie. Zde vám zůstává pole dokořán otevřené, nejsou zde žádná pravidla. V kategorii Síň slávy nominujte svůj nejoblíbenější seriál vůbec. Může být již ukončený, může být aktuálně běžící. Nezáleží na žánru, zemi původu, délce epizod ani ničem jiném. Jedinou podmínkou je, že musí jít o seriál či pořad, který máme v databázi. Tato kategorie se bude v následujících ročnících jako jediná odlišovat od ostatních. Aby nevyhrával pořád dokola Game of Thrones nebo The Big Bang Theory, může tuto kategorii seriál vyhrát pouze jednou! V následujících ročnících bude vítěz z nominací vyřazen.

V loňském roce Síň slávy vyhrála legendární komedie Friends (Přátelé), proto prosím berte na vědomí, že veškeré hlasy, které byste opět Přátelům posílaly, budou anulovány! Rozhodněte se proto raději pro svůj jiný oblíbený seriál, aby váš hlas zbytečně nepřišel vniveč.

Hodnocení na SerialZone.cz

Pokud jste se prokousali tím pralesem pravidel až sem, gratulujeme! Víc pouček a pravidel už na skladě nemáme, takže nyní nezbývá nic jiného, než začít nominovat své favority! Hodně štěstí všem! Kdybyste čemukoliv nerozuměli nebo si nebyli jistí, pak neváhejte a palte na nás dotazy, pokusíme se zodpovědět, jak nejlépe dovedeme.


V kolika kategoriích a pro koho budete hlasovat? Které seriály tipujete na vítěze? Diskutujte, sdílejte vaše pocity a myšlenky a především… šiřte odkaz dál do světa, ať se seriály v boji za vítězství pořádně zapotí! Čím více hlasujících, tím relevantnější výsledky! :-)

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře140zobraz všech 140 příspěvků
ragelly

ragelly

Prooč? Však i v tom jednom se zahrne vše podstatné :))
před 7 roky
andromache

andromache

jako jo, ale budou mi chybět ty důvody, proč by měl ten který seriál vyhrát :-)
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

3 řady ti připadají, že jsem tomu dala málo času? Vždyť to je aspoň 30 hodin. To je výmluva.
před 7 roky
Další články k tématu