5. 7. 2015

SerialZone Awards 2015: Komedie

Druhou kategorií, která si zaslouží vaše hlasy, jsou komedie. Letos se mezi pět nejlepších probojovaly stálice, které naprostá většina seriálových fanoušků zná. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší komedie!

SerialZone Awards 2015: Komedie

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes začínáme s kategorií Nejlepší komedie.

Kategorie Nejlepší komedie si pro sebe ukradla hlavně dlouholeté stálice. Ani jedna z novinek letošní sezóny se do výběru nedostala, nejmladší komedií je Brooklyn Nine-Nine, loňská novinka. Naopak, nejstarším seriálem ve výběru je The Simpsons, přes čtvrtstoletí starý animák. Nominace The Big Bang Theory ani The Simpsons není žádným překvapením, seriály jsou celosvětově známé a drží se na předních příčkách mnoha anket. Nominace Modern Family a Brooklyn Nine-Nine je zase lehkým překvapením.

Z tohoto výběru se všechny seriály vysílají na Velké pětce. Dva pocházejí ze CBS, dva z Foxu a jeden z ABC. Všechny seriály ve výběru byly obnoveny do další sezóny. Všechny seriály pocházejí z USA, do výběru se neprobojoval žádný seriál z jiné země.

Upozorňujeme, že seriály jsou řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálnou šanci na vítězství!

Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom
Aktuální série:
4
Status:
prodloužen pro 5. sérii
O čem to je:
Servírováním se toho moc vydělat nedá. To ví jak Caroline Channing, tak Max Black. Jenže co kdyby zkusili vést vlastní podnik? To vypadá lákavě, jen jim do začátku chybí čtvrt milionu dolarů…
Ohlas u nás:
Jelikož byl 2 Broke Girls v zahraničí populární, čeští fanoušci volali po jeho uvedení u nás. Vyslyšel je Smíchov. Obecně je seriál doporučován jako alternativa divákům, které nenadchl The Big Bang Theory a kteří mají rádi sarkastický humor, co se nevyhýbá ani sexu.
Ohlas v zahraničí:
Premiéra si vydobyla slušnou sledovanost, i když kritiky nebyly stoprocentní. Za svou pětiletou dráhu si seriál získal slušnou část fanoušků, kteří na něj nedají dopustit. Seriálu nedochází dech ani po pěti letech, pro stanici zůstává jistotou na poli komedií, a tak se ho snaží využívat ve všech možných obdobích. Po konci Two And a Half Men a How I Met Your Mother na seriál připadla role komediální trojky CBS.
Proč by měl vyhrát:
Seriálu je sice vyčítán jednoduchý humor, ale chemie mezi dvěma hlavními postavami zařizuje seriálu pořád mnoho diváků. Ani po letech mu nedochází dech a oběma představitelkám hlavních rolí jejich postavy už těžko někdo odpáře.


Stanice:
Fox
Žánr:
Komedie / Policejní
Aktuální série:
2
Status:
prodloužen pro 3. sérii
O čem to je:
Na okraji New Yorku leží devětadevadesátý policejní okrsek, v jehož čele nově stojí šéf, který se všechno snaží dělat až přehnaně podle oficiálních postupů. Když se mu ale pod ruky dostane bezstarostný detektiv Jake Peralta, kapitán zjistí, že ho bude muset naučit trochu vychování.
Ohlas u nás:
V tomto výběru jde o jediný seriál, který zatím nevysílala žádná česká televize. Podle ohlasů na SerialZone ale jde o svěží, neotřelou komedii, kterou si užijete od začátku do konce.
Ohlas v zahraničí:
Stanice Fox už dlouho hledá dva typy seriálů – drama, které by zbořilo ratingové tabulky, a komedii, která by na pár let vyplnila vysílací prostor a stanice se za ni nemusela stydět. Brooklyn Nine-Nine splňuje do posledního písmenka svou definici – hned za svou první sezónu získal dva Zlaté glóby – pro nejlepší komedii a nejlepšího komediálního herce v hlavní roli.
Proč by měl vyhrát:
Nová krev se mezi starými psy nezapře. Přestože jde o nejmladšího zástupce komediálního žánru, rozhodně se neztratí. Nejde o klasický studiový sitcom, ale komedii v pravém slova smyslu, s výbornými herci a skvělými kritikami.


Stanice:
ABC
Žánr:
Komedie / Sitcom / Rodinný / Mockumentary
Aktuální série:
6
Status:
prodloužen pro 7. sérii
O čem to je:
V centru dění seriálu jsou tři páry – homosexuálové Mitchell a Cameron a jejich adoptovaná dcera Lilly, manželé Phil a Claire a jejich tři děti Haley, Alex a Luke a multietnický pár Jay a Glorie a jejich syn Manny. To vše v mockumentárním stylu, ve spojení reality a fikce.
Ohlas u nás:
Česká premiéra a následné vysílání se obešlo bez příliš velikého ohlasu a i když seriál jede dodnes, moc se o něm nemluví.
Ohlas v zahraničí:
Přestože u nás vysílání seriálu provází ticho, v zahraničí jde o jeden z nejoblíbenějších seriálů vůbec. Několik let šlo dokonce i o seriálového ratingového krále. Modern Family je sběratelem cen, za všechno mluví 67 nominací na cenu Emmy (z nichž 21 dokázal proměnit ve výhru a v tomto ohledu je šestým nejúspěšnějším seriálem historie).
Proč by měl vyhrát:
Z pětice nejlepších komedií jde o nejoriginálnější projekt. Mockumentary styl, kombinace hraného děje a rozhovorů s postavami přišel k chuti americkým divákům a ti ho náležitě oceňují. V kombinaci s různorodými postavami a známými hereckými jmény jde o mix, který si nikdo nesmí nechat ujít.


Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom / Geek
Aktuální série:
8
Status:
prodloužen pro 9. sérii
O čem to je:
Postavte do jedné místnosti čtyři geeky a uvidíte, co se stane. A zkuste k nim přihodit ještě krásnou holku! Skupina akademiků v čele se samolibým a geniálním Sheldonem miluje komiksy, filmy, seriály, fyziku a je smířená s tím, že si v životě nikdo z nich nenajde ženský protějšek. Jenže život nikdy neprobíhá tak, jak si myslíme…
Ohlas u nás:
Úspěch u nás kopíroval úspěch v zahraničí. The Big Bang Theory byl jedním z prvních seriálů, které začala nová Prima Cool vysílat a v podstatě okamžitě tu seriál i zdomácněl. Hlášky ze seriálu, internetová meme, trička, to všechno se okolo seriálu vyrojilo a znamenalo jediné – že se dostal do seriálové smetánky mezi Simpsonovy, Červeného trpaslíka, Jak jsem poznal vaši matku a další. Úspěch seriálu zdůrazňuje i fakt, že se stal symbolem boje proti změnám v dabingu.
Ohlas v zahraničí:
Seriál startoval v sezóně, kterou proslavila hlavně Stávka scenáristů. Ze začátku o příliš velký úspěch nešlo, přesto jako jediná novinka prošel do další sezóny. Od druhé řady ale k sobě dokázal strhnout hodně pozornosti, hlavně díky netradiční skupině hlavních postav. Postava Sheldona Coopera se stala synonymem přechytralého, pragmatického a necitlivého člověka, postava Penny zase hloupé a krásné blondýnky. Seriál se v průběhu let vyšvihl do čela ratingového závodu a stanice si další řady objednávala ne po jedné, ale rovnou po třech.
Proč by měl vyhrát:
V komediálním výběru jde jednoznačně o nejsledovanější a v současné době i nejpopulárnější seriál. Za svou popularitu vděčí hlavně neokoukaným typům postav, které přinášejí do seriálu vlastní, často sarkastický humor. Akademická obec seriál chválí za to, že jejich svět přibližuje obyčejným lidem a ukazuje, že i oni mají svoje záliby a zájmy, svůj vlastní život, problémy a radosti.


Stanice:
Fox
Žánr:
Komedie / Sitcom / Rodinný / Animovaný / Kreslený
Aktuální série:
26
Status:
prodloužen pro 27. sérii
O čem to je:
Ve Springfieldu, městečku plném žlutých lidí, žije rodinka, jíž vládne Homer, napůl idiot, napůl milující táta a napůl pažravec. Po ruce má manželku Marge, která se snaží udržet rodinu pohromadě. Jejich děti Lisa, Bart a Maggie jsou každé jiné – Lisa je génius, která svou chytrostí vytáčí všechny kolem, Bart je rabiát, který svými kanadskými žertíky vytáčí všechny kolem, Maggie je tiché dítě, které… vlastně o něm ani nevíte. Kolem nich se střídají podivní a zajímaví obyvatelé Springfieldu, kterých je vždycky dost pro dobrou komedii.
Ohlas u nás:
V Česku se těší Simpsonovi velké popularitě. Seriál se bez přestávek vysílá už od devadesátých let a má za sebou silnou multigenerační skupinu fanoušků. Vtipy ze seriálu nestárnou, zvlášť když jsou posvěceny perfektním dabingem. Od roku 1993 do roku 2009 seriál vysílala Česká televize, pak se seriál přesunul na Primu Cool, která v současné době nabízí v programu 6 epizod Simpsonů denně.
Ohlas v zahraničí:
Seriál se stal hitem v podstatě okamžitě po svém uvedení. Původně drobné skeče v Show Tracy Ullmanové přerostly do plnohodnotného seriálu v roce 1989. Hned od začátku šlo o ratingově velice úspěšný seriál (byl vůbec prvním seriálem stanice Fox, který se dostal mezi 30 nejsledova­nějších seriálů sezóny), který byl pořád dál a dál prodlužován, až se stal nejdelším sitcomem v americké televizní historii. Bart Simpson se stal jednou z nejpopulárnějších postav a seriál samotný stálicí nedělních večerů. Úspěch seriálu byl tak velký, že si dokonce vysloužil i celovečerní film.
Proč by měl vyhrát:
Jak říká mnoho kritiků seriálu – je to vlastně obraz komplikovanosti americké rodiny – a tento obraz je jednoduchý jako animovaný seriál. Přesto se humor seriálu, zvlášť z jeho prvních řad, stal legendárním. Hlášky ze seriálu zdomácněly, postavy se staly známými po celém světě. Simpsonovi jsou fenomén, který i po šestadvaceti letech pořád rozesmívá fanoušky.



Kdo vás mezi nejlepšími pěti komediemi překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře58zobraz všech 58 příspěvků
Pipa22

Pipa22

z teto kategorie moc odvazana nejsem, ale take hlasuju jinak nez pro TBBT
před 8 roky
enijack

enijack

2 broke girls
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tahle kategorie má jeden velký háček. Podle mě nejrušenější žánr a největší poklady se skládají...
před 8 roky
Další články k tématu