12. 4. 2015

Slyšte, slyšte: Game Of Thrones (Hra o Trůny)

Náš hudební seriál pokračuje! Tentokrát se blíže podíváme na to, jaké tóny zní v jednom z nejpopulárnějších seriálů současnosti - Game of Thrones.

Slyšte, slyšte: Game Of Thrones (Hra o Trůny)

Vítejte u v pořadí již třetího ze série našich hudebně zaměřených článků. Dnes opět na téma úvodních znělek.

Pro začátek opět trocha teorie z oblasti hudební kompozice, tentokrát na téma správného výběru nástrojů. Skladatel vždy dopředu zná scénář, nebo alespoň jeho hrubý nástin, jak již víme, podle čehož tvoří. Nicméně, i výběr hudebních nástrojů je nutno podle toho situovat. Není například vhodné, aby se v seriálu z prostředí starověku objevila elektronická hudba, nebo naopak aby se ve Flashovi objevovala mandolína, citera apod. Dál, jak opět již víme, skladatel pracuje s několika tématy, od smutných po veselé, a i tomu se výběr nástrojů chtě nechtě přizpůsobuje. Smyčce a dechy skvěle vytvoří atmosféru napětí či smutku, kdežto elektrická kytara nebo energické bicí naopak atmosféru veselou. Ve scéně, kdy křehká slečna pláče někomu na ramenou, proto nikdy! neuslyšíte bicí, a naopak v automobilové honičce neuslyšíte utahané housle se s altovým saxofonem. V takových případech by totiž docházelo k něčemu, co se v oblasti filmové hudby označuje jako scénická kontraprodukce, tedy stav, kdy scéna i hudba v divákovi vyvolává zcela odlišné pocity.

Po minulém lichém vydání, kdy přišli na přetřes kačeři a veveřáci, se dnes podíváme trochu do historie, do dávných dob, kdy se svět dělil na království, a každému takovému vládl král. Do dob, kdy se lidé báli draků a nevěděli, co je za hranicemi jejich království, do dob, kdy se bojovalo o trůny.

Game of Thrones (Hra o Trůny)
autor pořadu: George R. R. Martin
o čem to je: Západní Evropa naruby. Zatímco ve skutečnosti zde lidé žili s představou, že existují draci, čarodějnice a obři, ale nebyla to pravda, tady je tomu naopak. Tady je mají, ale jsou přesvědčeni, že už tyhle věci dávno neexistují. Děj se odehrává v říši Sedmi království na kontinentě Západozemí. Říše je tvořena původně samostatnými královstvími, které kdysi dobyli Targaryeni, kteří jsou dnes na vymření. Vládne jí král Robert, který se zmocnil trůnu v krvavé rebelii. Když ten povolá ke dvoru svého přítele Neda Starka, rozpoutá peklo, které by mohlo znamenat předzvěst návratu Targaryenů. To vše je však nic v porovnáním s tím, co se děje za severní hranicí, kde sníh nikdy netaje a mrtví ožívají.
popis znělky: Tympány, housle, violoncello a vůbec smyčce jako takové. Nic složitého, ale umíte si vůbec představit něco lepšího, něco živějšího, vášnivějšího, zkrátka něco epičtějšího? Tato kombinace úžasně podtrhuje středověké fantasy vyznění seriálu a vyznění celé středověké ságy. Dokáže v člověku během těch pár vteřin vyvolat bezpočet nejrůznějších emocí a zároveň ho navnadit na sledování seriálu. Autor se podle svých slov rozhodl pracovat jen a pouze s nástroji, které tehdy mohly být k dispozici. Není zde proto ani náznak elektroniky, autotune a další pomocníčků. Aby toho nebylo málo, znělka je psaná ve tříčtvrtečním taktu, který jí dodává valčíkové vyznění tolik typické pro panské dvory středověku. Vše je navíc v reálu umocněno úchvatnou obrazovou animací v podobě jakési mechanické mapy, ze které za pomocí nejrůznějších ozubených kol vyrůstají jednotlivá království. Právě ta prý autora znělky inspirovala k podobě znělky. Perličkou je, že původně měla být znělka seriálu, jakož i další hudba, skládána Stephenem Warbeckem, skladatelem převážně filmové hudby a držitelem Oscara. Jenže ten se musel kvůli dalším závazkům tohoto projektu vzdát a byl pouhých deset týdnů před premiérou nahrazen Raminem Djawadim (však taky právě proto už byla k dispozici obrazová mapa jako inspirace). Určitě si teď chudák Warbeck musí trhat vlasy závistí, obzvláště když znělka vynesla Raminovi nominaci na prestižní cenu Primetime Emmy Award za vynikající hudební kompozici pro seriál, čímž se dostal mezi takové kapacity jako třeba Alan Silvestri.
tvůrce znělky: Ramin Djawadi (* 19. července 1974) – Jen málokterý autor toho má na svém kontě tolik jako právě rodilý Němec Ramin (jaké pěkné německé jméno, že?). Kromě seriálové tvorby, od Strain až po Person of Interest alias Lovce zločinců, zmiňme hned několik úspěšných snímků z pole filmového. Např. Pacific Rim, Souboj titánů, Iron Mana nebo super animák Lovecká sezóna.


A tady máte onu popisovanou znělku:

Vyjádření poroty

lukascoolarik: Zatímco samotnému seriálu stále nedokážu přijít na chuť, tak znělka je podle mě naprosto skvostná. Je pěkně zpracovaná, nejvíc se mi ale líbí doprovodná hudba, která působí sama o sobě dost epicky.

Winnie 2.0: Nic špatného k této znělce ode mně nečekejte, pro mě jedna z nejlepších vůbec. Je to hlavně kvůli výpravnému stylu znělky, který se mi líbí pořád stejně, jako tomu bylo u první epizody. A když k tomu připočtu ten úžasný hudební doprovod, jehož prodlouženou verzi si dost často přehrávám, tak tu asi mám svého vítěze.

ševča: Tak tahle znělka patří mezi ty obzvláště povedené. Přivede vám krev do varu a hned vás dostane do té správné nálady pro tenhle seriál. Člověka okamžitě vtáhne do děje, až má pocit, že se ho osobně týká. Vzbuzuje ve vás emoce jako ty nejsilnější scény. Navíc Game of Thrones je seriál, který je sice fantasy, ale se středověkou kulturou si umí poradit lépe než megafilmy a seriály ze skutečné historie, úvodní znělka tenhle pocit ještě umocňuje. Lépe se trefit opravdu nemohli a neberou se kvůli tomu ani přehnaně vážně. Pokud preferujete spíše moderní hudbu, na bonusech vyšly zatím dvě verze, kde malí Starkové u znělky rapují a celkem zdařile se pokoušejí o beatbox.

Umbaros: Hra o trůny je bezesporu momentálně jedním z největších televizních trháků, který přivádí diváky k šílenství nejen dobrým příběhem, ale stejně tak dobrou hudbou. Seriálu proto rozhodně svědčí úvodní znělka, kterou doposud má. Pro mě je to typ znělky, který v okamžiku bezchybně přiřadím k seriálu a další minutu se u ní budu vrtět blahem. Má nádech středověku, graduje. Připomíná mi pochodovou píseň do války, což jenom umocňuje atmosféru.

Co vy na to? Jste zarytými fanoušky tohoto seriálového klenotu? A líbí se vám na něm právě jeho úžasná znělka?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
phoboska

phoboska

Tak teda veľká vďaka ide jej a niet zač, ja vždy rada poteším :)
před 9 roky
Thierry14

Thierry14

A my jsme moc rádi za tvou pomoc :) a taky za to, že se články libí a snad budou i nadále.
před 9 roky
phoboska

phoboska

Dúfam, že budú, ja sa na ne vždy veľmi teším. Samozrejme niet za čo, ten preklep mi udrel do očí, to sa...
před 9 roky
Další články k tématu