13. 8. 2015

Slyšte, Slyšte: Pokémon

Chci pokémonům rozumět a jejich sílu znát. Pokémon! V dětství o tenhle seriál a jeho nabušenou znělku zakopnul každý. Pojďme se na ni podívat blíže.

Slyšte, Slyšte: Pokémon

Máme tu další článek zaměřený na znělky. Tentokráte se podíváme na zoubek Pokémonům coby jedné z nejikoničtějších seriálových znělek, kterou slyšel snad už opravdu každý. Dříve, než si znělku blíže představíme po hudební stránce a podíváme se na to, komu za ni můžeme vděčit, podíváme se celkově na hudbu k anime coby dost specifický žánr.

Anime je, zjednodušeně řečeno, označení pro animovanou tvorbu z Japonska. Anime je od ostatních animovaných pořadů rozeznatelné hlavně díky dosti specifickému stylu kreslení, grafik a animace jako takové. Co se týče hudby, i ta má u anime jistá specifika, díky kterým ji nelze přehlédnout.

Tím nejvýraznějším poznávacím znakem je extremika. Většina světových hudebních skladatelů hledá při tvorbě kompromis mezi nástroji, aby k sobě nástroje pasovaly a hodily se. Dále je to kompromis mezi melodiemi, aby skladba nebyla až přes míru násilná a rychlá, nebo naopak až moc utahaná, a diváka tak neodrazovala. Ale ne tak skladatelé k anime. Autoři zde míchají mnohdy absolutně nehodící se nástroje jako třeba flétna a bicí, což je opravdu častá kombinace! Vše se žene do extrému, ať už je řeč o rytmice či melodice. Když už slyšíte pomalou skladbu, je to utahané, ponuré a nekonečné až běda. Když je to naopak skladba rychlá, působí to až nepřirozeně, až ironicky a pocity to evropskému či americkému divákovi navozuje s obtížemi. Nicméně, abychom jen nekřivdili anime hudbě, na druhou stranu se sluší podotknout, že jen málokterý animák evoprské či západní tvorby má tak bohatou a vymazlenou, až extrémní, hudbu jako právě anime.

Pokémon
autor pořadu: S myšlenkou převést původně herní námět na seriál přišel Takeshi Shudo.
o čem to je: Stejně jako v původní herní sérii je i zde ve středu dění desetiletý chlapec Ash Ketchum (anglická zpotvořenina fráze „Catch them“, tedy „pochytat je“, pozn. red.). Ten víc než cokoliv na světě touží stát se pánem a mistrem Pokémonů coby virtuálních postaviček. S tím mu pomáhá Pokémon ze všech nejvěrnější, Pikaču. Společnými silami se snaží jak získat všechny Pokémony, tak i zabránit ostatním zlým lovcům v jejich polapení.
popis znělky: Originální znělka pro první řadu seriálu patří mezi ty údernější a rychlejší znělky. Elektrická kytara, bicí a piáno je sice trochu netypická kombinace, obzvláště pro znělky, ale proč ne. Zde to působí velmi dobře. Kytarová a piánová sóla odlehčují jednotlivé pasáže a dodávají znělce příjemný švih, jednotlivé sloky skladby jen s bicí linkou a nádechem piána dodávají spád a údernost. Vše je navíc doplněno elektronickým syntetizérem tolik typickým pro japonské a vůbec asijské seriály. I přes své rychlé tempo je ale znělka jednoduchá. A to kvůli cílovému publiku v podobě dětí všech věkových kategorií.

Tato cílová skupina je pro skladatele černou můrou. Melodie a text totiž musí být natolik jednoduché, aby k obrazovkám přikovaly ty nejmenší – vizte například znělka animáků Duck Tales (Kačeří příběhy) či Chip 'n Dale Rescue Rangers (Rychlá rota), nicméně nesmí působit banálně, aby si udržela i diváky z řad starších dětských diváků. To bylo právě kamenem úrazu u dua Tanaka/Miyazaki. Původní znělka byla totiž až moc banální. Způsobilo to hlavně zaměření Tanaky, který do té doby tvořil jen audiopodklady pro gameboy. Až po zásahu produkce, která autorům nastínila, na jakou cílovku se míří, se hlavně díky Miyazakimu podařilo vytvořit dnes již notorickou znělku.

Původní znělka byla do své anglické podoby, kterou řada z nás též zná, přezpívaná hudebním všeumětelem Jasonem Paigem, přičemž text je z dílny Johna Sieglera (Teenage Mutant Ninja Turtles) a Johna Loefflera. Znělka pak vyšla v roce 1999 s dvanácti dalšími skladbami na oficiálním pokémonovském albu „Pokémon 2.B.A. Master“, na kterém se pracovalo více než dva roky. V české verzi se znělky ujal v hlavní pěvecké roli Petr Kolář s doprovodem vokalistů z tehdejšího seskupení, kde působil, Precedens. A stejně jako v USA, i u nás to vyšlo se zbytkem skladeb na oficiálním albu „Pokémon! Chyťte je všechny!“
tvůrci znělky: Hirokazu Tanaka (* 13. prosince 1957) – Tanaka je jedním z mála japonských skladatelů, kteří nezůstali jen u anime. Jako dvorní skladatel Nintenda přispívá dodnes svým umem k většině her, které tato společnost vyprodukuje. Zajímavostí je třeba i to, že Tanaka stojí za audiostránkou starých gameboyů. Veškeré sekvence, od uvítacích melodií až po zvuky á la Game Over, jsou jeho dílem.

Shinji Miyazaki (* 7. října 1956) – Tento japonský skladatel proslul svým dílem právě pro Pokémona. Poté, co vystudoval jazzovou kompozici, hned začal svou hudbu produkovat k jednomu anime za druhým. Za zmínku dál stojí například spolupráce na filmech Aleca Baldwina.


Naše znělka česky i v angličtině:
Vyjádření poroty

lukascoolarik: Pokémony jsem v dětství až tak nemusel, ani dnes jim nějak nefandím. Znělka se mi moc nelíbí, hudba je otravná. Jedna z těch horších znělek.

Winnie 2.0: Tak nejdříve ke znělce samotné. Je skvělá, zkusil jsem si ji poslechnout v originále a je o mnoho lepší než ta naše přezpívaná. Ale celkově bylo hezké připomenout si ji opět po letech. Spolu s ní se mi i vybavují ty vyhozené peníze za kartičky, které se mi doteď válejí kdesi na půdě. :-) A ještě ke znělce, sice už jen s obtížemi, ale překvapilo mě, že si ještě pamatuji jména postav a pokemonů samotných. No nemám to moc těžké, vzhledem k tomu, že patřím do generace, která jich pamatuje pouze 150. :-)

ševča: A já si roky říkala, odkud hlas té hrůzy Koláře můžu jenom znát. I když text je dost směšný, to bude asi nejkvalitnější hudba, na které se kdy podílel. Na dětský seriál to má celkem grády.

Umbaros: Stejně jako Kačeři nebo Rychlá Rota je seriál i znělka situována na nejmenšího diváka. Tudíž nemůže být o nějaké složitosti řeč. Důraz je především kladený na text písničky, který musí být jasně zapamatovatelný a především dostatečně výrazný, aby jej dítě dokázalo definovat a odlišit od ostatních pohádek. Zdařilá hudba jen dokresluje podtext.

inekafe: K pokémonovské znělce mám averzi. Přijde mi celá kýčová, hlavně text (co ale není výjimkou zřejmě u 90 % dětských seriálů, že jo?). Možno pro děti je to něco neuvěřitelné a chytlavé, ale já to vůbec nemusím.

Ruku na srdce. Všichni jsme tuhle znělku slyšeli. Ale co váš názor na ni? Pamatujete si i po letech slova? Jste jejím příznivcem, nebo stejně jako porota se stavíte spíše k jejím odpůrcům?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Jacob88

Jacob88

Super si připomenout :) Originální písnička zní opravdu lépe.
před 8 roky
Luciferus

Luciferus

Och pokémoni:D kde sú tie časy keď som vstávala v nedeľu o pol siedmej aby som si dala...
před 8 roky
minion93

minion93

Pokémoni jaj asi by sa patrilo si to pozreť ešte raz :)
před 8 roky
Další články k tématu