13. 6. 2016

Slyšte, slyšte: Sons of Anarchy

Tentokrát se podíváme na seriál, který není zas tolik známý pro svůj původní soundtrack, jako pro vlastní zpracování osvědčených pecek.

Slyšte, slyšte: Sons of Anarchy

Trošku odbočíme od našeho tradičního programu, kde se věnujeme původnímu soundtracku, tj. takovému, který vzniká výhradně pro seriál, nepřebírá cizí díla, ale je o to úžasnější. Podíváme se na hudební podtext seriálu Sons of Anarchy (Zákon gangu). Ten se na obrazovkách objevil v roce 2008 a sedm let nám představoval orchestrace nejrůznějších hitů z celého světa. Právě tyto skladby si získaly přízeň nejednoho diváka a milovníka hudby. A v tom je tento seriál tak specifický.

Seriály se totiž většinou ubírají dvěma směry. Buď vsadí na osvědčené fláky a investují do autorských práv. Seriál je pak plný více či méně známých skladeb od nejrůznějších interpretů. Výhoda je v tom, že si autoři seriálu mohou vybrat skladby podle vkusu přesně tak, jak potřebují, ušetří si práci s jednáním se skladatelem a ve výsledku se seriálu dostane pozornosti právě i díky vhodně vybranému a světu známému podkladu. Na druhé straně mohou autoři vsadit na originální kousky a mohou peníze investovat do hudebního skladatele, který podtext vytvoří. Ten je přesně šitý na míru nejen seriálu, ale i scénám, je přesně stylizovaný pro potřeby nálad a navozované atmosféry, a autoři se nemusí strachovat o porušování autorských práv. Řada seriálů pak tyto kroky kombinuje, přičemž jeden z nich převažuje nad druhým.

Sons of Anarchy ale je nad to výše uvedené přece jen v něčem specifický. Jeho soundtrack má totiž i originální skladby, o které se postaral Bob Thiele, i skladby převzaté a poté zorchestrované do instrumentálek podle potřeb autorů. Na tento proces dohlížel opět Bob Thiele. Je tak autorem „obojakého“ soundtracku. V jeho rukách použité skladby dostávají nový kabát a seriál dosti originální nádech. Je to dobře? Rozhodně!

Sons of Anarchy (Zákon gangu)
autor pořadu: Kurt Sutter
o čem to je: Sons of Anarchy je motorkářský gang z okouzlujícího města Charming od mexických hranic. V čele gangu stojí respektovaný Clay se svým povedeným synátorem Jaxem. Postupně seriál odhaluje chráněná tajemství jejich rodiny, ukazuje chod obchodu se zbraněmi a snahy policejních orgánů o jeho překažení, jakož i vnitřní vazby gangu a problémy, které vznikají z toho, když se někdo snaží vést jak spořádaný civilní život, tak život motorkáře a gangstera, nebo z toho, když se někdo nedej bože rozhodne gangu zkřížit cestu.
rozbor hudby: Ponechme stranou původní skladby. Co je přehrané části soudntracku společné, je country nádech dokreslující atmosféru divoké americké kultury. Jeden by řekl, že se to k motorkářskému světu moc nehodí, druhý zase, že to přesně vystihuje svobodu a spojení s krajinou, o což při jízdě na motorce jde. Na to ať si každý udělá názor sám. Faktem ale je, že občasné přitvrzení směrem k hardrocku či metalu jako v případě skladby This Life by výsledku mohlo prospět.

Titulní skladbou je již zmíněná This Life. Skladba stojí a padá s kytarou a medovým hlasem Curtise Stigerse. Bicí linka s cajonem doplňuje skvěle motorkářské prostředí a kytarové rify a sóla ženoucí skladbu z extrému do extrému si dokonale podmaňují posluchače a jakoby vytváří druhou nezávislou linku, která poslech sice činí obtížnějším, ale o to zajímavějším. Vybrat tuhle skladbu jako znělku je jednoduše geniální tah. Sedí k seriálu a v tuto chvíli je již okamžitou asociací k seriálu.

Co se nejznámějších hitů týče, začněme s tím nejlepším z nejlepších, Bohemian Rhapsody. Uskupení The Forest Rangers spolu s dětským sborem skvěle vyjadřuje křehkost a mocnost této skladby, která z jejich úst zní o to závažněji a nutí k zamyšlení nad jejím obsahem. K celkovému seriálu pak skvěle pasuje. Přechod z prostého sboru s kytarou na country verzi s hlubokým hlasem vousatého zpěváka The White Buffalo je naprosto geniální a opět potvrzuje hravost a promyšlenost skloubení country a osvědčených hitů s vylepšenými pasážemi, které Bob Thiele zamýšlel. Mocné kytarové rify dávají skladbě nádech volnosti a ležérnosti. Na rozdíl od pokusu jistého nemajetného, o peníze prosícího, leč v luxusu stále žijícího skoro zpěváka je toto verze, kterou by si dost možná i Freddie Mercury s chutí poslechl.

Do třetice můžeme zmínit skladbu House of the Rising Sun s úžasným chraplákem White Buffala. Oproti verzi z šedesátých let od The Animals (originální verze) je tato o kapánek pomalejší a přizpůsobena pro potřeby města Charming. Opět kytara, opět bicí, ale nádech bluesu z této skladby dělá klenot a lehce odlišný počin od ostatního obsahu soundtracku.

Za zmínku stojí jistě i píseň Come Join the Murder. Z počátku utahané kytarové sólo navodí atmosféru, hlas Buffala pak pomáhá melancholii umocnit. Lehké, nenásilné bicí jen ladně doplňují depresivní vyznění. A s gradací v podobě dětského sboru je o slzy postaráno. Výsledkem je krásná countrybalada, která chytne u srdce úplně každého. Na druhou stranu, skladba a její úprava se až moc podobá počinům z pera Tima McGrawa. Kdo od koho opisoval, těžko říct.

Na tomto místě musíme zmínit i Curtise Stigerse. Tento původem jazzový zpěvák a skladatel tíhnoucí ke countryvariacím swingu je pro seriál jako zrozený. Ve spolupráci s Bobem dokázal se svým hlasem divy. Výsledkem jejich spolupráce je řada skladeb ze soundtracku, na kterých se spoluautorsky podílel. Jeho hlas můžeme slyšet ve znělce „This Life“ nebo ve skladbě „John the Revelator“. A zapomenout nesmíme ani na skupinu The Forest Rangers, která stojí hráčsky za většinou skladeb. A tak nám ve spojení s řadou herců, kteří si střihli party zpěváků vznikl unikát.

Závěrem zbývá jen doufat, že chystaný spin-off Mayans MC se bude držet na stejné vlně a přinese nám další skvělé skladby.
autor hudby: Bob Thiele, Jr. (3. července 1955) – Bob je znám pro svou tvorbu na tomto seriálu, jakož i na seriálu The Office (Kancl), The O.C. (O.C.) nebo Manhattan. Za svou práci na seriálu vyhrál dvakrát Hollywood Music in Media Awards za nejlepší převzatý hudební podklad a byl nominován na cenu OFTA za nejlepší soundtrack seriálu vůbec či na cenu Emmy za nejlepší soundtrack. Krom toho ho kritici chválí za posun hudebního odvětví a jeho snahu modifikovat skladby k přiblížení divákům.


A tady je k poslechu to nejlepší:
Vyjádření poroty

phoboska: Ja osobne mám zo soundtracku zmiešané pocity. Na jednej strane oceňujem originalitu, ale na druhej stane som nespokojná s country podtónom väčšiny skladieb.Potešilo ma, že sa neuspokojili len s použitím bežných verzií jednotlivých skladieb, ale išli cestou coververzií. Najmä skladba Bohemian Rapsody v podaní The Forest Rangers bola na moje prekvapenie veľmi vydarená, aj keď by sa taktiež dala zaradiť medzi country, ale zachránila ju rocková pasáž. Vzhľadom na to, že seriál je z prostredia motorkárov, som čakala niečo tvrdšie, rock a občas možno aj hardrock. Lenže po vypočutí skladieb, som bola mierne v šoku, nečakala som, že bude dominovať country. Som na vážkach a neviem presne, čo si o tomto soundtracku myslieť.

La.Volpe: Sons of Anarchy s jistotou patří mezi moje nejoblíbenější seriály z kabelovky. Do jaké míry za to může tento skvělý soundtrack, to opravdu netuším. Ale vím, že přesně tento typ hudby seriálu dodává ono jedinečné kouzlo pro západoamerickou motorkářskou kulturu. Pokud bych se chtěl někdy projíždět na motorce divokou krajinou napříč Kalifornií, určitě bych si vybral právě tuto hudbu jako můj doprovod.

MountainLionet: Většina soundtracku SoA je má krevní skupina, takže nemám, co bych vytkla. A theme song je taky dokonalý, takže u tohoto seriálu jsem s výběrem hudby velmi spokojená. Ale jednu přece jen vypíchnout musím, a to Come Join The Murder. Tu jsem si hned zamilovala, dokonalá a především výstižná.

Adrian ‚A.C.‘ Conor: Vzhľadom na to, že seriál nesledujem som bol milo prekvapený. Na základe trailerov a promo videí k seriálu môžem potvrdiť, že zvučka sa perfektne hodí s seriálu. Čo sa týka soundtracku, tak ten sa mi páči ešte viac. Obsahuje mix rôznych žánrov s prevahou country, od balád až po rockové skladby. Okrem pôvodných skladieb obsahuje aj niekoľko cover verzií v podaní Katey Sagal. Sountrack si určite vypočujte aj keď nepoznáme seriál alebo sa Vám nepáči. Určite pribudne do mojej zbierky.

Zákon gangu skvěle zpracovává cizí skladby. Líbí se tato zpracování i vám?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
ellessar01

ellessar01

Jo u Come join me in murder sem bulel jak male decko...kazdopadne hlavne muzika kdyz byli v irsku...
před 7 roky
007.dany

007.dany

Pamatuji...moooc dobrá hudba... :)
před 7 roky
Popopki

Popopki

Až na pár vyjímek opravdu vynikající hudba. Co podle mě bylo trochu slabší byl zpěv Katey Seagal.
před 7 roky
Další články k tématu