21. 10. 2018

Slyšte, slyšte: Torchwood

Po dvouměsíční přestávce vám opět přinášíme další článek z naši hudební redakce. Tentokrát nebudeme brát v potaz úvodní znělku, ale podíváme se na celý seriálový soundtrack.

Slyšte, slyšte: Torchwood

Musím se přiznat, že jsem se rozboru původní hudby k Torchwoodu hodně obávala. Vzhledem k tomu, že se jedná o spin-off seriálu Doctor Who (Pán Času) a hudebně se na něm podílel také Murray Gold, jsem čekala, že oba soundtracky si budou hodně podobné, jenže chyba lávky. Za těch pár let, co se této rubrice věnuji, jsem se už mohla naučit, že nemám mít předsudky, ale bohužel jsem je opět měla a šla jsem do toho s tím, že to zkritizuji, protože se snaží kopírovat hudbu z Doktora. K mému milému překvapení se tak ale nestalo a měla jsem možnost si poslechnout několik opravdu vydařených skladeb.

Abychom si to hned na začátek ujasnili, seriál jsem (ještě) neviděla, ale obávám se, že se mi stane to samé, co u Doktora a v dohledné době se do toho pustím, protože hudba mě tedy hodně navnadila. Každopádně pokud také patříte k těm, co seriál neviděli, tak si pojďme něco málo říct o tom, co to vlastně ten Torchwood je. Jedná se o organizaci, kterou založila samotná královna Viktorie poté, co se setkala s Doktorem, a i když jí zachránil život, považovala ho za hrozbu pro korunu a založila tzv. Torchwood Institute, který měl chránit britské impérium před mimozemskými hrozbami, a tím pádem i před Doktorem. Krom ochrany také shromažďovali mimozemské zbraně, které pak používali na ochranu před dalšími útoky.

Teď se ale už přesuňme k tomu, o čem tento článek má být, a tím je rozbor hudby.

Torchwood
autor pořadu: Russell T. Davies
o čem to je: Gwen Cooperová pracuje jako policistka, žije si svůj normální a obyčejný život, až se jednoho dne připlete do cesty Jacku Harknessovi a jeho týmu z Torchwoodu. Její život se otočí o 180°, když se dozví, že Torchwood je tajná vládní organizace, která se stará o to, aby byla Země uchráněna před různými mimozemskými rasami, a mimo to hlídá i „díru v čase“, která se nachází ve městě Cardiff. Týmu šéfuje charizmatický kapitán Jack Harkness, který je díky událostem z první série Doctora Who nesmrtelný. Součástí týmu jsou také Ianto Jones, Toshiko Sato a Owen Harper, kteří společně bojují proti různým nástrahám z vesmíru.
popis hudby: Co mají všechny skladby společné, je neuvěřitelná rozmanitost použitých nástrojů. Není skladba, ve které by nezazněly alespoň čtyři hudební nástroje. Tempo je v některých případech přímo vražedné až jsem měla pocit, že by si postavy musely urvat nohy, aby dokázaly běžet v tempu skladby. Jak už je výše psáno, nástrojů bylo použito opravdu hodně a bylo by zbytečné je tady všechny vypisovat. Proto zmíním jen ty, které hrály hlavní prim v celém soundtracku. Jmenovitě to jsou housle, cello, basa, perkusie, klavír a k mému údivu i trubka. Tu trubku a v podstatě jakýkoliv dechový nástroj jsem opravdu nečekala, ale víte vy co? Ono to bezvadně funguje a dokonce jsem se přistihla, že se mi skladby, kde zazněla trubka setsakramentsky líbily.

Podklady většiny skladeb jsou tvořeny smyčcovými nástroji, které navozují opravdu smutnou atmosféru, a to se potom člověk dostane do takového stádia, že se bojí chodit bez kapesníku, protože ho ta skladba pokaždé dostane do kolen. Když se potom k tomu přidá ještě i klavír, tak člověk milující právě tyto nástroje (já se mezi ně řadím) je na pokraji emocionálního kolapsu. Na mě tak působí hned několik skladeb, ale mezi ty nej patří Jack‘s Love Theme a Owen Fights Dead. Našlo by se samozřejmě i pár akčnějších titulů. Mezi ty nejlepší (dle mého názoru) patří The Chase, The Mission a Sleepers, Awake!.

Hudba použitá v první a druhé sérii byla v porovnání s tou ze třetí mnohem více tesklivá, nevím, co se v prvních dvou sériích odehrálo, ale podle hudby bych řekla, že tam hodně lidí zemřelo, popřípadě se tam odehrávaly velice smutné scény, protože všechny skladby působily velice emocionálně. Naproti tomu hudba ze třetí série byla o dost akčnější, temnější a místy mi hodně splývala, ale ještě pořád se tam našlo pár skvostů, jako například Tractor Attack, Thames House a The Final Day. Co se týče znělky, tak ta mě teda neoslovila vůbec. Je to je nejasná splět zvuků, které jsou doplněny o housle a k soundtracku se dle m´ho názoru vůbec nehodí. Čekala jsem totiž to, že i ona se ponese v podobném duchu jako původní hudba, a bude tedy spíše orchestrálního charakteru.

Jako celek působí soundtrack skvěle, i když místy nevyváženě. Tento pocit jsem měla hlavně u poslechu skladeb ze třetí série, ale podtrženo a sečteno se jedná o dílo, které si určitě najde místo v mém playlistu a tak brzy ho neopustí.
tvůrci hudby: Ben Foster (1977 ) – britský skladatel a pianista. Krom jiné pracoval na hudbě k seriálům Doctor Who (Pán Času), Banana, Our Girl. Za svou práci na seriálu Torchwood byl v roce 2006 nominován na ceny BAFTA Cymru.

Murray Gold (28. února 1969 ) – Narodil se v anglickém Portsmouthu. Pětkrát byl nominován na ceny BAFTA za nejlepší původní hudbu v seriálu, a to za svou práci na Vanity Fair (Jarmak marnosti), Queer as Folk, Casanova a dvakrát za Doctor Who.


Popisovaný soundtrack:
Vyjádření poroty

Adrian A.C. Conor: Milujem túto sekciu. Opäť som mal možnosť si vypočuť nový soundtrack. O to väčšiu radosť mi spravilo, že obsahuje inštrumentálne skladby. Ale poďme k hodnoteniu. Soundtrack tvoria výhradne inštrumentálne skladby, ktoré sa veľmi dobre počúvajú. Ak by som ho mal aj žánrovo niekam zaradiť, tak sú to klasické skladby, ktoré máte možnosť počuť pri dobrodružných alebo akčných filmoch. Pre bežného poslucháča asi nebudú ničím výnimočným, ale pre milovníkov soundtrack budú tieto skladby ľahko zapamätateľné a už navždy priradené k seriálu Torchwood. Oceňujem rozmanitosť skladieb a ich striedanie, od dynamickejších skladieb s väčším počtom nástroj až po pomalšie s menším počtom nástrojov. Bonusom je aj snaha o kombináciu nástrojov a tým vytvorenie tzv. sci-fi efektu, ktorý sa skvelo hodí k samotnému seriálu. Môžete to počuť napr. v úvodnej zvučke.

Kahlan: Vďaka Doctorovi sa zrodila moja láska k Torchwoodu, tak ako aj seriálová, tak aj tá hudobná. Rovnako ako Torchwood aj hudba k nemu je trochu temnejšia, vážnejšia či smutnejšia ako tá k Doctorovi. Tak isto aj pri tomto soundtracku platí, že ide o ozaj kvalitné skladby, ktoré si človeka získajú už na prvé počutie. Ako som už písala jednotlivé skladby vyvolajú v človeku rôzne pocity. Niektoré sú rýchle a veselé, iné smutné a pomalé. Pri niektorých ako napr. Gray´s theme či Memories of Grey som mala pocit ala Doctor Who. Medzi moje dve najväčšie srdcovky patria skladby Owen fights death (ktorá Vám nedá pokoja už od prvých tónov, plus tá scéna k nej) a Balad of Ianto Jones. Na soundtracku k Torchwoodu sa mi páči aj to ako každá z postáv má svoju skladbu (theme), ktorú keď počujete viete ku komu patrí. Určite mi tento soundtrack nehral naposledy a zase si ho niekedy pustím a potom zase dostanem chuť na re-watch seriálu.

ševča: Na soundtracku Torchwoodu mě baví, že tam sice vidím vliv Doctora Who, ale stejně jako je to u seriálů samotných, rozhodně se nedá říct, že by Torchwood Doctora kopíroval. Je svůj a ta hudba k seriálu perfektně sedí. Přesto je to hudba, kterou si můžete užít, i když nejste fanda seriálu. A ani nesklouzává k tomu nešvaru některých soundtracků, u kterých si člověk řekne, že je to v podstatě všechno na jedno brdo.

Máte radši hudbu ze seriálu Torchwood, nebo Doctor Who? Podělte se s námi o váš názor.

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Eviik

Eviik

Moc díky za pěkný článek! Zrovna Torchwood znám, takže si ráda zavzpomínám, ale u jiných dílů je to pro...
před 5 roky
kjama

kjama

Myslím, že výsledná hudba je mnohem lepší, než celý seriál. Bohužel však nebudu sledovat seriál kvůli hudbě....
před 5 roky
Allien.9

Allien.9

Děkuju, že si někdo vzpomněl. Seriálovým světem protekla spousta vody, ale tohle je stále #1. ♥
před 5 roky
Další články k tématu