Seraphine313

off
JménoRoman Lelek
Věk
BydlištěPraha
Twitter
Instagram
Facebookhttps://www.facebook.com/roman.lelek.3
Poznámka
Názory uživatele Seraphine313
plakát
4teens
31. prosince 2011
další názory k seriálu

kam se to řítí česká seriálotvorba?

Stádovost společnosti nám opět pokročila a od videí typu Tohle musíte vidět! se přesunula i na televizní obrazovky.

Buď scénář psal někdo, kdo je absolutně alergický na mladistvé nebo si o nich myslí jen to nejhorší.

K postavám - snad ani není možné, aby za jeden školní rok toho tolik stihli. Celá třída kašle na učení (což je vážně mýtus, který se o mladých traduje odpradávna). Všichni ze třídy se chovají jako hulváti (s prominutím za ten archaický výraz). Kalba střídá kalbu, partnerky a partneři se střídají téměř jako na swingers párty, většina dívek ze třídy má v 16 za sebou partnerů víc než jiné ženy za celý život... vůbec, postavy se chovají jako promiskuitní povrchní debilové. Jejich mluva rozhodně neodpovídá třídě střední školy - odpovídá úrovni vychlastaných mozků z hospody šesté cenové v Horní Dolní.

Zápletky jsou až trapné a každý, byť jen trochu soudný člověk, by si z nich nedělal hlavu... ne však tady.

Se školou má tento seriál společné možná jen ty prostory.

Takže upozornění: tohle rozhodně nesmíte vidět!

A pokud byste se na to přeci jen podívali... pro odlehčení si pusťte Ulici. :)

71 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
71 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
0 %
plakát
Amerika hledá topmodelku
30. prosince 2011
další názory k seriálu

tohle tu vážně nemuselo být...

Zpěvácké soutěže se přenesly do světa modelingu. Několik dívek se honí za pozlátkem a "pravými" hodnotami. Typická reality show - hlavní náboj soutěže plyne z neshod mezi namyšlenými slepicemi, které neumí nikoho tolerovat, a ani nechtějí těm druhým rozumět. A že by vyhrála ta nejkrásnější? Ale jděte. Vyhraje ta nejvychrtlejší. Viděl jsem třetí řadu, a to mi stačilo.

O těch holkách jsem už potom neslyšel.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
11 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
0 %
plakát
Partička
30. prosince 2011
další názory k seriálu

Was ist das???

Tak tohle opravdu ne. Toto je snad nejtrapnější zábavný pořad, jaký za poslední léta naše televize vyprodukovaly. Divím se hercům, že do toho šli. Viděl jsem několik dílů a nezasmál jsem se ani jednou.

42 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
36 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 45 lidí
0 %
plakát
Vyprávěj
16. prosince 2011
další názory k seriálu

Stalo se v zemi televizní...

Česká televize vstoupila do neznámých a neprobádaných vod retro seriálem, který se snaží lidem připomenout dobu dávno minulou, na kterou se někteří snaží zapomenout, jiní na ni vzpomínají kvůli svému mládí, jiní si ji pořád připomínají.

A nezačala vůbec špatně. Koncept jedné rodiny, která si prochází všemi strastmi dospívání, společného života a vůbec všemi peripetiemi a událostmi tehdejší doby, funguje. Seriál si našel mnoho příznivců, ale i mnoho odpůrců (zvláště z řad lidí lpících na historických drobnostech).

Oproti ostatním historizujícím seriálům ale využívá i dobové záběry z Týdeníků, což samo o sobě je určitě krok správným směrem. Seriál díky tomu nezůstává jen v rovině dramatické, ale jde vidět, že se události hýbou spolu s dějinami.

Co je ale bohužel škoda, že s nástupem třetí řady se seriál výrazně změnil. Některé postavy zmizely, jiné zase přibyly (a ne u všech to byla šťastná volba, mně osobně vadí především herci z Comebacku - Matonoha a Doležalová - dnes se "nacpou" téměř všude, a přitom je jejich herecký projev vesměs stejný - zvlášť u Doležalové je prachbídný).

Jenže seriál měl na konci druhé řady jednu obrovskou šanci - využít postavy Tondy Sovy a zavést děj do undergroundové komunity, k tématu, o kterém nikdo, ale opravdu nikdo u nás ještě nic nenatočil. Místo toho se seriál obrátil konzervativnějším směrem a opět začal uspokojovat diváky dobovými záležitostmi. Názvy epizod jako Chmelová brigáda, Taneční, Akce Zet, Dovolená, Tábor mluví za vše.

Seriálu Vyprávěj je prý plánováno celkem 108 epizod, ale v současné době, kdy je právě v půlce, lze jen těžko odhadovat, kam se směr příběhu vyvine. První dvě řady byly skvělé, třetí řada je vyloženě z musu, tudíž odpadní, dá se na ní vidět, jak těžkopádně dýchá a je téměř před infarktem, a já se bojím, že se z celého seriálu stane něco na způsob Teorie velkého třesku (srovnání, za které bych zasloužil pověsit, já vím), kde je také vidět, že docházejí nápady, a proto se scénáristé snaží linky postav co nejvíce "vykřížit".

Prozatím 60 %, ale doufám, že do budoucna bude mít tento seriál na víc.

edit: po shlédnutí jednadvaceti epizod třetí řady nastal v seriálu další propad - seriál se snaží být spíše dokumentem doby a v návaznosti na to pohledem do rodiny, která zažívá vše, ale úplně vše, co jí může doba nabídnout - umělé oplodnění hned, jak je tato metoda objevena, Hvězdné války v Maďarsku, atd. Bojím se, že kdyby byl tento seriál vysílán před třiceti lety, cenzoři by s ním neměli problém, protože by ukazoval vše tak, jak chtějí - úžasné, dostupné, jednoduché, pro všechny, bez problémů. Skoro jako by strana ani neexistovala a byla doopravdy jen tou politickou entitou, jak se od začátku prezentovala.

Zatím snižuji o 10 %, a je to veliká škoda. Na celém seriálu je vidět, že brilantnost uniká a zbyde jen holá kostra politických a společenských událostí dějepisných učebnic, na který je naroubován nemastný, neslaný, nudný, telenovelizační příběh. A úroveň dál klesá a jak je vidno, nikdo s tím nechce nic dělat.

edit2: Čtrvtá řada slibovala být novým impulzem pro celý seriál, ale už preskripce přenášející děj do doby Sametové revoluce a devadesátých let dávala tušit, že se scénáristé budou horko těžko potýkat s příběhem a budou se spíše zaměřovat na události doby. Tak se i stalo a bohužel v kombinaci s nevyzrálostí a přehnanou snahou režiséra to dopadlo tak, že seriál se opravdu stal jen dobovým dokumentem. Charaktery už jen dohrávají, nesnaží se vůbec o nějaké vnitřní pocity, protože scénář jim to ani neumožňuje. Prostě odmeldují své dialogy a doufají, že někdo jiný z jejich výkonu udělá dobrý seriál. Ale neudělá, protože kameraman je až trapný a práci vskutku ne fláká, on ji přímo nenávidí. Vcelku potom například ze scény demonstrace vychází kamarádské setkání prošpikované brutálními dobovými záběry, které se nedotknou ani vaší mysli, natož vašeho srdce... na tuto scénu se čekalo celý seriál, celé dlouhé tři roky a výsledek? Atmosféra žádná, vypadá to spíš jako sjezd kamarádů u piva, chybí celkové záběry, chybí zpívání písní, chybí celková nálada, která v demonstraci panovala... sakra, vždyť existuje tolik dobových materiálů, a přeci z toho, co jsem viděl, to vypadá spíš na to, že režisér vyplodil něco, o čem si myslí, že to vypadá jako ta demonstrace. Prokládání dobovými záběry pak vypadá více než rušivě. Lepší by bylo, kdyby to proložil třeba dobovými zprávami, kdyby natočil zděšené rodiny, kdyby opravdu natočil bitku policistů s demonstranty (po zhlédnutí demonstrace v Hořícím keři musí být každému jasné, co mám na mysli)... ne tohle. Tohle není ani zdaleka tak důstojné, jako tehdejší události.

80 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
53 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 15 lidí
50 %
plakát
Řekni, kdo tě zabil
9. prosince 2011
další názory k seriálu

vymýšlet nadpis je vážně otrava

Pravděpodobně byste nenašli podobně čarokrásný, magický, dětsky ulítlý a formou dokonalý seriál jako je tento. Pravděpodobně byste ani nechtěli hledat, protože tento seriál všechny náležitosti splňuje. Na jednu stranu sladký jako cukrátko z pouti, na druhou stranu hořký jako mříže vězení. O tom všem tento seriál je. Každá postava v něm zažívá svoje vlastní trápení, ale notně oslazené dokonalým světem, kde i když vám fouká vítr sníh do tváře, je to vlastně příjemné.

Jednotlivé příběhy, byť spolu zdánlivě nesouvisí, v druhé řadě dostanou společnou linku (i když, pravda, spíše pro dobro věci); první řada se soustřeďuje na Koláčníka, Emmersona, Chuckie a Olive a jejich "detektivní" kariéru, ale druhá se už zabývá pouze Chuckiiným otcem - zdají se být tyto dvě řady stejné, leč nejsou stejné.

Svět, ve kterém postavy žijí je moderní - ale zároveň přecpaný těmi krásnými serepetičkami z minulého i předminulého století. Pravé retro. Všichni se mají rádi a i ty vraždy jsou s grácií a finesou umělce.

Co mohu říct nakonec je snad jen hodnocení - pro mě seriál bez zbytečných okolků, (asi kvůli nedostatku peněz) ukončený trochu násilně a předčasně, ale pořád jde o výborný počin. 10/10.

91 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
91 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 11 lidí
100 %
plakát
Jak jsem poznal vaši matku
5. prosince 2011
další názory k seriálu

nadpis... vymyslím pozdějc

Jelikož tento seriál šel u nás poprvé na Prima Cool jako nový, společně s Teorií velkého třesku, tak jsem tyto dva seriály porovnával. Což byla chyba! HIMYM mi přišel oproti TBBT hodně nudný (a to už bylo co říct, TBBT jsem moc nemusel). Byla to taková, stejně nudná, kopie Přátel, které jsem stejně nikdy moc nesledoval. Seriál jsem vytáhl až po cca půl roce, protože to byla jediná alternativa v televizi (ať si kdo chce co chce říká, deset programů je pořád málo, aby jste se mohli bavit celé odpoledne). V angličtině to znělo zajímavě. Nutno říct, že dabing se přelévá z té horší roviny do té lepší - u obou seriálů. Ale vše je jen o zvyku. Skouknul jsem pátou, šestou a teď i půlku sedmé série a moc se mi líbí, jak scénáristé rozvíjejí děj a snaží se z jednosměrně zaměřeného seriálu udělat něco víc komplexního. Uvidíme ale jak to zvládnou ukočírovat, poslední díl zatím nanačuje, že se dějové linky seriálu začínají sdružovat a že co nevidět by mohl být konec (pokud tedy Ted najde matku - já si osobně myslím, že závěr posledního dílu bude takový, že se ukáže nějaká holka s komentářem: "A tohle, děti, to byla vaše matka.")

K jednotlivým postavám - četl jsem níže, že postavy tvoří pětúhelník, narozdíl od tří dvojic v Přátelích. Já bych to poopravil - je to čtyřúhelník. Marshall a Lily nikdy nešli od sebe, jsou jako jeden :) trochu mě zaráží mentalita amerických scénáristů, kteří klidně Robin nechají chodit a vyspat se s půlkou skupiny, pak ji nechají párkrát zavzdychat nad tím, jak ji to trápí, ale kolem dokola se v podstatě nic neděje. Ted, do něho byste nikdy neřekli, že by někdy mohl balit holky. Barney, to je kapitola sama pro sebe. Divím se, že mu za jeho názory ještě nikdo nevrazil (vlastně vrazil...). Lily... no nevím. Nemyslím si, že je na svou roli ta pravá, ale dejme tomu. Marshall taky celkem pokulhává, ale vzhledem k tomu, že vedle Teda a Barneyho musela být postava, která není tak úplně stejná, chápu to. Zbytek postav nebudu hodnotit, musel bych zhodnotit všechny Tedovy partnerky, Robininy partnery, a to by bylo ještě na dlouho. Na celkové hodnocení je podle mě ještě brzy, protože vše bude záležet na tom, jak scénáristé zvládnou konec. Zatím slušných 80 %.

edit: Po posledním díle je vidět jasná snaha tvůrců nikam seriál neposunout. Proto snižuji rating o 10 % na 70 %.

56 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
56 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
70 %
plakát
Ano, šéfe!
2. prosince 2011
další názory k seriálu

Zapomeňte na Babicu

a vyžeňte ho ze všech koutů vaší kuchyně. Zdeněk vám ukáže, kde je v českých restauracích zakopaný pes. Používá k tomu svoje metody - úroveň, nadávky a tvrdou školu kuchaření. Musí za týden pozvednout úroveň restaurace, aby si zasloužila jeho nálepku s hvězdou. Co dodat? Snad jen to, že tato práce opravdu přináší své ovoce a my se o tom můžeme přesvědčit ve čtyřech řadách nabitých ostrovtipem a pochoutkami na něž se sbíhají sliny. Pořad šlape, i když v posledních dílech se Zdeněk věnuje víc sobě a okolí restaurace než restauraci samotné, vaření a učení je méně, a počet udělených hvězd se taky rapidně snižuje. Ale pořád je to skvělá zábava.

ps. fanoušci Babicy - v zájmu vašeho zdraví a vkusu - koukněte se taky ;)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
89 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
90 %
plakát
Dr. House
30. listopadu 2011
další názory k seriálu

Co říct?

Co říct o Housovi? Co říct o tom nabubřelém, samolibém, pubertálním, nemorálním, zdrogovaném, přes-mrtvoly-chodícím a sarkastickém doktorovi? Je geniální. Musí nade vším mít kontrolu. Nikomu nevěří. Jen sám sobě. Všichni lžou. Proto on ne.

Když přijdete na kliniku v New Jersey a dostanete se pod ruku Houseovi a jeho týmu, pravděpodobně vás rozřežou tak, že vás vlastní máma nepozná. Taky se velice pravděpodobně u vás projeví příznaky, které by se nikdy neprojevily. Ale máte jistotu, že vás Houseův tým, který vás mimochodem, jediného pacienta, obsluhuje kompletní, dá dohromady. A pak i seženou ledvinu. House umí všechno. K čertu s Chuckem Norrisem. House nelže. Všichni ano. Lžu teď taky?

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
100 %
plakát
Simpsonovi
30. listopadu 2011
další názory k seriálu

nápor na vaše hlasivky

a jiné části smíchového ústrojí. Matt Groening dokázal stvořit něco, co se i po dvaceti letech šíří po celém světě do každé domácnosti jako chřipka. I přes enormní počet postav si dokáže seriál udržet tempo. Yellow Expanded Universe. Zpočátku nedokonalé, potom se seriál vytříbil a zkultovněl. Sice v posledních sériích ztrácí dech (pravděpodobně kvůli omezování specifického humoru Groeninga, a snaze "mainstreamovat" seriál a vytáhnout z něj více peněz za větší sledovanost - snaha zalíbit se co nejvíce lidem) ale dvacet sezón? Obdivuhodné! Až na pár vyloženě trapných dílů má seriál vysokou míru kvality. Škoda ale posledních tří řad, které celkový dojem kazí. Do seriálu se nikdy neměly dostat moderní technologie a nic populárního z tohoto světa (vyjma osobností). Simpsonovi mají totiž vlastní svět. Žlutý svět.

ps. Simpsonovi jsou nadčasoví. Jsem si jistý, že tento seriál se bude vysílat i našim dětem.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 12 lidí
100 %
plakát
Teorie velkého třesku
30. listopadu 2011
další názory k seriálu

Dlouhá cesta...

aneb opravdu taková byla moje cesta k tomuto seriálu. Vytrvale a dlouho jsem se mu bránil. Nechápal jsem, jak se na takovou kravinu mohou všichni, ale úplně všichni dívat. Pak jsem se na to podíval a (světe div se) moje přesvědčení se potvrdilo. Z celkem pěti dílů jsem se zasmál jen jednou (konkrétně u Howardovy matky).

Aby se ale neřeklo, díval jsem se dál. Postupem času jsem si na tento specifický typ humoru zvykl a pochopil jsem, proč některé hlášky jsou již téměř kultovní.

Ona to totiž blbost je - tedy ten seriál - ale je to natolik roztomilá blbost, že vás to i přes váš inteligenční kvocient a pravidla prokrastinace donutí se podívat na další díl.
Tento seriál je mezi mnoha výjimečný.

Nemůžeme ho přirovnávat k IT Crowd, protože ti jdou přirovnat formou snad jen k Black books. How I met your mother má zase předobraz v Přátelích. Tento seriál ne.
Občas sice trpí na to, že má stejného producenta jako Two and half men (toto se konkrétně týká epizody kdy Leonard řekne Penny, že ji miluje - totéž udělá i Charlie Chelsea a oba dva díly jsou téměř jako přes kopírák - totožné situace, totožné dialogy), ale jinak jde vidět, že v Americe umějí udělat kvalitní sitcom. Aspoň tedy dokud v tom nezačnou vidět zlatý důl nebo jim nápady nepřerostou přes hlavu. Tolik citlivé manipulace s dějem, jako byl člověk zvyklý v prvních dvou, potažmo třech řadách, se v dalších dočká jen výjimečně.

Jak seriál pokračuje, narůstá počet postav, dějových linek, problémů. A toto rozhodně seriálu škodí. Dokud byla sestava Penny-Leonard-Sheldon-Howard-Raj-Howardova matka-Leonardova matka-Sheldonova matka, bylo vše ok. Příchod Bernadette seriálu moc neuškodil, dokáže totiž svou postavu zahrát natolik roztomile, že se vám chce i věřit (i přesto jaký je Howard ve vztazích slon a trouba), že se k sobě s Howardem hodí.
Naopak, co seriálu určitě neprospělo bylo

a) chození Penny s Leonardem - nějakých pět šest dílů mi přošlo z tohoto hlediska naprosto stejných.

b) Amy Farrah Fowler - tak špatně zahranou (a asi i napsanou) postavu jsem dlouho neviděl. Amy se snaží být ženskou kopií Sheldona (pravděpodobně chtěli scénáristé osvěžit seriál dalším geekem) jenže Amy má všechno, co nemáme na Sheldonovi rádi - společenskou prostoduchost a absolutní doslovnost. Ale postrádá to co dělá Sheldona Sheldonem, tj, proč se mu lidé smějí. Jeho zvyky! Jeho průpovídky! Jim Parsons je herecky se svou postavou úplně jinde než Mayim Bialik. Amy je šedá, nevýrazná, podivná osoba, bez špetky citu, bez špetky zájmu na tom ji zahrát aspoň trochu k světu. Amy je nudná.

c) příchod Priyi. I když se mihla jen v několika epizodách, od té chvíle se osazenstvo seriálu začalo diverzifikovat do skupinek - Holky a Kluci. A to není dobře. Nemohou se společně vlézt všichni před jednu kameru (je jich prostě moc).

d) snaha vytřískat z trapnosti vtip. Ano, to se děje. Ale opakovaný vtip je vtipný jen napoprvé. Napodruhé jen výjimečně. Na toto doplatil zejména Raj a Stuart (doteď mu fandím, aby mu to vyšlo s Penny), z něhož scénáristé udělali trubku, která je na tom se vztahy pomalu hůř než Raj s Howardem dohromady. A to je škoda. Takhle se jen zařadil po bok už tak početné skupinky.

Jinak mi postavy jako takové vyhovují. Od začátku jsem měl sice problém s Howardem, protože jeho postava je velice těžko uvěřitelná, ale na ni si spíše zvyknete.

Na závěr snad jen osobní věc: mé nejoblíbenější epizody jsou asi The Bat Jar Conjecture (01x13), The Staircase Implementation (03x22), The Good Guy Fluctuation (05x07). Tak hezký den lidem, co to dočetli až sem. Bazinga ;)

88 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
53 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 49 lidí
30 %
23/23
1 ... 17181920212223