6. 7. 2014

Top 10 hláškujících cyniků

Možná je nenávidíte, možná je milujete. Dnes vám představíme deset seriálových postav, se kterými rozhodně nezažijete pouze jedinou věc - nudu.

Top 10 hláškujících cyniků

Druhý díl druhé řady Topek je zde. Dnes si probereme jeden velice specifický druh postav, který je často tím prvkem, co táhne nahoru ty nejslavnější seriály.

Druhů humoru je spousta. Ale jen ten cynický – ten, co zároveň rozesmívá a zároveň bolí svou upřímností, ten baví nejvíc. Jenže aby se takový humor mohl objevit, je potřeba dát dohromady několik faktorů – perfektního herce, scénář, námět a prostředí. Dnes poznáte deset seriálových postav, které všechny uvedené faktory do jednoho splňují.

Kdo je pro vás ten největší seriálový cynik? Milujete je, nebo vám neskutečně lezou na nervy? Podělte se o své názory v komentářích! Teď už ale jdeme odpočítávat.

10. Michael Scott (The Office)

„If I had a gun, with two bullets, and I was in a room with Hitler, Bin Laden and Toby, I would shoot Toby twice.“

„Kdybych měl zbraň se dvěma náboji a byl v místnosti s Hitlerem, Bin Ládinem a Tobym, Tobyho bych střelil dvakrát.“

Michaelův spolupracovník Jim Halpert jednou vyrobil graf využití pracovního času Michaelem Scottem. Stálo v něm, že 80 % své pracovní doby Michael vyrušuje ostatní, 19 % pracovní doby prokrastinuje a 1 % pracovní doby kriticky přemýšlí.

Přestože je vynikající obchodník, ve všem ostatním tragicky selhává. Svým podřízeným přináší víc potíží než užitku, rád staví svoje osobní záležitosti před práci. Jednou je zavolán před svého šéfa, aby osvětlil, co vlastně dělá správně. Po několika minutách blábolení je propuštěn s tím, že něco určitě dělá dobře, jen nikdo neví co. A tak je to vždy, když má Michael udělat nějaké zásadní rozhodnutí, snaží se, aby tím co nejmíň poškodil lidi, s kterými se přátelí.

9. Bender Bending Rodriguez (Futurama)

„I'm going to build my own theme park! With blackjack! And hookers! You know what- forget the park!“

„Postavím si vlastní zábavní park! S blackjackem! A šlapkama! Víš co – zapomeň na park!“

Bender miluje alkohol. Miluje ženy, hazard a všechno nelegální. Jediná potíž je ta, že je to robot.

Bender byl vyroben v Mexiku jako jednotka pro ohýbání plechu. Narozdíl od ostatních robotů je smrtelný, ale do konce života mu zbývá ještě taková miliarda let. Pracuje jako obchodní asistent v Planet Express, že by se do práce ale nějak hrnul, to ne.

Postavu Bendera namluvil John DiMaggio, který se původně hlásil na roli Dr. Farnsworthe. DiMaggio je jedním z nejznámějších hlasových herců, počet rolí, které namluvil, jdou do stovek.

8. Hank Moody (Californication)

„The person that I want to have everything to do with, wants nothing to do with me.“

„Osoba, s kterou chci mít co do činění, nechce mít co do činění se mnou.“

Hank Moody je bohém. Bohém natolik bohémský, že být ještě trochu bohémštější, došla by nám slova. Hank miluje ženy, život, rockovou hudbu. Bohužel se ocitá ve společnosti, kde jeden románek střídá druhý, a ve které se život převrací rychleji než buben automatické pračky. Často se tak dostává do poměrně bizarních a skandálních situací.

Hank má (kupodivu) životní lásku Karen, s kterou se neustále rozchází a dává dohromady (a má s ní dceru Beccu). Jak se ale časem ukazuje, Hank není tak úplně necitlivý a požitkářský, pokud jde o jeho rodinu, dokáže být i poměrně zranitelný.

Role Hanka Moodyho se zhostil David Duchovny. Jednalo se o jeho druhou životní roli. Seriál Californication před několika dny zakončil svou sedmiletou pouť, o jeho závěru si můžete počíst v našem rozlučkovém článku.

7. Sheldon Cooper (The Big Bang Theory)

„I'm not insane. My mother had me tested!“

„Já nejsem blázen. Matka mě nechala otestovat!“

Sheldon Cooper nechápe, proč je v tomto žebříčku. Jeho odpovědi přeci nejsou cynické, jsou přísně logické. To je to, oč se snaží už od dětství – být nanejvýš přesný, zásadový a pečlivý, ať už se jedná o jeho práci teoretického fyzika nebo jeho volný čas.

Sheldon je takovou menší hříčkou přírody. Ani jeho matka pořádně neví, po kom je vlastně tak chytrý. Problém je ten, že kolem sebe nemá stejně založené lidi, kteří ho chápu, a z toho samozřejmě vznikají konflikty. Sheldon je většinou vyhrává, protože je příšerně tvrdohlavý a chce zvítězit za každou cenu.

Herec Jim Parsons dostal za roli Sheldona Coopera celkem tři ceny Emmy a jeden Zlatý glóbus. Často bývá označován za jediný opravdový důvod úspěchu The Big Bang Theory.

6. Nathan Young (Misfits)

„I have feelings… and so does my cock!“

„Já mám taky city! A stejně tak i můj pták!“

Spousta fanoušků mu nemůže přijít na jméno. Spousta fanoušků si zamilovala Misfits jen kvůli němu. Hyperaktivní, vlezlý až nesnesitelný, s odpovědí (často sprostou) na vše, to je on. Občas sice svým sarkasmem posouvá věci dál, než by bylo zdrávo, ale není úplně necitlivý. Jakmile si uvědomí, že někomu svým chováním ubližuje (což ale zas nebývá tak často, nenechte se splést), snaží se dát věci do pořádku.

Postavu Nathana Younga vytvořil Howard Overman, tvůrce seriálu, který stojí i za Hotelem Babylon, Hustle nebo Merlinem. Robert Sheehan byl za roli Nathana nominován na cenu BAFTA (ale nezískal ji, vyhrál Martin Freeman za roli Johna Watsona).

5. Santana Lopez (Glee)

„Just because i hate everybody, doesn't mean they have to hate me to.“

„To, že každého nenávidím, neznamená, že mě musí každý nenávidět.“

Říká se, že v každé třídě se najdou lidé, kteří plní určité sociologické role. Je zde vůdce, šprt, vtipálek, rváč… a pak je zde Santana Lopez. Tahle holka s ostrým jazykem jakoby pokaždé rozhodovala jen sama za sebe. Pokud k ní někdo přišel pro radu, dala mu ji – tvrdou, necitlivou, ale upřímnou.

Santana je krásná a talentovaná… mrcha. Tahle holka začala v Glee nenápadně, brzy ovšem vystřídala Sue v roli největší cyničky a nejlepší hláškařky. Santana se nebojí říkat pravdu, a to i tehdy, když ji o to nikdo nežádá. Dokáže ublížit, ale na druhou stranu i ona má někdy světlé chvilky, kdy dokáže svůj cynismus překonat a pomoct lidem, ze kterých se – aniž by si to sama uvědomila – za ty společně strávené roky stali její nejlepší přátelé.

I když si Santana prošla poměrně významným osobnostním vývojem, její cynismus byla jedna věc, která se u ní nikdy nevytratila.

4. Niles (The Nanny)

„I assure you, I am the most masculine one in this room… [C.C. walks in] …until now.“

„Ujišťuji vás, že jsem ten nejmužnější člověk v téhle místnosti…
[vejde C.C.] …až doteď.“

To, co kořenilo seriál The Nanny (Chůva k pohledání), byla vedlejší postava Nilese a jeho věčné půtky s věčně odstrkovanou kolegyní Maxwella Sheffielda, C. C. Babcock. Vážně, ti dva se nesnášeli do morku kostí a kdykoliv to jen bylo možné, tak po sobě štěkali sarkastické poznámky.

Zašlo to až tak daleko, že se ti dva vzali.

Postavu Nilese ztvárnil v seriálu herec Daniel Davis. Ten si krom své ikonické role zahrál ještě Moriartyho – ve Star Treku. Většinou se mu ale velké role spíše vyhýbaly.

3. Perry Cox & Bob Kelso (Scrubs)

„Dr. Kelso is the most evil human being on the planet. And may, in fact, be Satan, himself.“

„Dr. Kelso je ta nejzrůdnější lidská bytost na této planetě. A vlastně to může být sám Satan.“

Tuto dvojici ze Scrubs jsme nemohli vynechat. Běžně by si každý zasloužil své vlastní umístění, rozhodli jsme se ale v rámci férovosti jejich jmény obsadit místo stejné.

Perry Cox nemá rád nováčky. Nemá rád zženštilé lidi. Nemá rád ty, co nic neumějí. A Hugha Jackmana. Když do nemocnice přijde J.D. a dostane doktora Coxe za svého mentora, je to ta nejhorší volba. Jak se ale brzy ukáže, existuje někdo ještě daleko horší.

Bob Kelso je učiněný ďábel. Je mu jedno, koho ošetřuje, jak se člověk jmenuje, kdo pod ním pracuje. Jedinou věcí, na kterou slyší, jsou peníze. Jak se jednou vyjádřil k J.D.mu: „Pro mě jste jen chodící nemocniční oblečení.“ V soukromí to není o nic lepší – šikanuje svoji manželku, nemá rád svého syna, jediný, koho dokáže vystát, je jeho pes.

Zdálo by se, že když se tato dvojka dá dohromady, vznikne z toho něco pekelného. Ono to ale není tak jednoduché – Cox nesnáší Kelsa, Kelso nesnáší Coxe. Jak tohle dopadne? Ledy prolomí až odchod Boba Kelsa do důchodu.

2. Gregory House (House M.D.)

„In seventy years, all my patients will be as dead as Wilson. It's meaningless.“

„Za sedmdesát let budou všichni mí pacienti mrtví jako Wilson. Nemá to smysl.“

Pokud byste chtěli někam zařadit Gregoryho House, pravděpodobně byste neuspěli. Na jednu stranu je to narcistický neřád, který neuznává jiný názor než svůj, dělá si co chce a na autority i ostatní lidi kašle, na druhou stranu je to geniální lékař, u kterého trochu svéráznosti musíte překousnout.

Postava House byla vytvořena Davidem Shorem a částečně inspirována Sherlockem Holmesem – dokonce i jméno zní podobně: Gregory House – Sherlock Holmes; James Wilson – John Watson. Hugh Laurie za svou roli obdržel mnoho ocenění – za vše hovoří dva Zlaté glóby a šest nominací na cenu Emmy.

1. Bernard Black (Black Books)

„Well to be honest, after years of smoking and drinking, you do sometimes look at yourself and think… You know, just sometimes, in between the first cigarette with coffee in the morning to that 400th glass of corner shop piss at 3am. You do sometimes look at yourself and think… This is fantastic. I'm in heaven.“

„Abych pravdu řekl, po těch letech chlastání a kouření, se na sebe podíváš a řekneš si… jen občas, mezi prvním cigárem u ranního kafe a čtyřstou sklenkou krabičáku z večerky ve tři ráno, se na sebe podíváš a řekneš si… Tohle je fantastický. Jsem v nebi.“

Bernard Black nenávidí lidi. A miluje to, jak je nenávidí. Když se zrovna neutápí v alkoholu a cigaretách, snaží se vést knihkupectví – což je velice obtížné, když v něm nikoho nechce vidět. Má po ruce Mannyho, kterého rád šikanuje, a Fran, samostatnou prodavačku z vedlejšího obchodu. Když Bernardovi přijdou do cesty problémy, snaží se je řešit po svém, přestože to přináší víc škody než užitku. Sám je přitom natolik líný a roztržitý, že je s podivem, že se mu doteď nic vážného nestalo.

Postavu Bernarda Blacka a i celý seriál si napsal Dylan Moran, Bernardův představitel, sám. Seriál se dočkal pouhých tří šestidílných sezón, po kterých Moran oznámil, že se chce věnovat víc svým dalším koníčkům – stand-up vystoupením (jehož ultrasprosťáctví ho proslavilo víc než Black Books) a vlastní kapele. Letos pro ABC napsal pilot, ale ten neprošel dál a stanice zvažuje, že ho odprodá některé jiné.

Čestná zmínka: Mr. Bean

Proč jen čestná zmínka? Ze všech možných cynických komediálních rolí je tato ta nejkrutější. Mr. Bean si svůj přístup k světu užívá jako nikdo a přímo se vyžívá v sarkastickém mučení lidí kolem sebe. Má to jen jednu vadu – téměř nemluví.


Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře55zobraz všech 55 příspěvků
Brontofúzik

Brontofúzik

Ja vnímam Doctora Who skôr ako koncept, je pravda, že každý z nich je iný, ale stále mi prídu...
před 9 roky
Rosalinda

Rosalinda

Chybí mi tam Sherlock...
před 9 roky
majka147

majka147

Bernard si to prvé miesto naozaj zaslúžil, Práve som dopozerala celý seriál... No bomba :)
před 8 roky
Další články k tématu