28. 6. 2015

SerialZone Awards 2015: Drama

Druhé kolo cen SerialZone Awards 2015 začíná! Nominovali jste své favority, z nichž se pět nejúspěšnějších v každé kategorii dostalo do finále. Pojďte hlasovat o vítězi v kategorii Nejlepší drama!

SerialZone Awards 2015: Drama

Jsme zpátky! První – nominační – kolo je za námi. V uplynulých měsících jste měli možnost nominovat své favority do deseti kategorií. Více než 1300 z vás se podělilo o své nejmilejší seriály. Nyní je na čase spustit nové hlasování a postupně si podrobněji představit všechny nominované. Dnes začínáme s kategorií Nejlepší drama.

První kategorie přinesla očekávané seriály, ale také překvapení. Do výběru se dostali seriáloví veteráni, ani jedna z novinek minulé sezóny se do Top 5 neprobojovala. Příjemným překvapením jsou nominace pro Banshee a Grey's Anatomy. První zmíněný se sezónu od sezóny zlepšuje, u třetí řady jste napětím seděli na krajíčku židle od začátku do konce každého dílu. Grey's Anatomy je tu s námi již jedenáct let. Je fajn vidět, že i po více než dekádě si osudy lékařů ze Seattlu stále dokážete tolik užívat.

Z tohoto kvinteta se dva seriály vysílají na Velké pětce, tři náleží kabelovkám. Všechny jsou úspěšné nejen v našich končinách, ale i v zahraničí, všechny se vrátí v příští sezóně s novými sériemi. Taktéž všechny pochází z USA, do výběru se neprobojoval žádný neamerický seriál.

Ačkoliv to jde bez řečí, přesto upozorňujeme, že jsou seriály řazeny abecedně, ne podle hlasů, kterých se v nominačním kole dočkaly. Všichni finalisté začínají nové kolo s čistým štítem, každý váš hlas se tedy počítá a každý seriál má reálné šance na vítězství!

Stanice:
The CW
Žánr:
Drama / Superhrdinský / Komiksový / Akční
Aktuální série:
3
Status:
prodloužen pro 4. sérii
O čem to je:
Miliardář Oliver Queen se vrací do svého rodného měsa, aby ho ochraňoval od zločinců dalších nekalých živlů. Pomáhá mu v tom jeho tým, nově nabité schopnosti a fakt, že by to do něj na první pohled vlastně nikdo neřekl.
Ohlas u nás:
Arrow je v našich končinách obecně hodně populární. Seriál v České republice koupila televize Fanda, takže k němu mají přístup i diváci, kteří si seriály nestahují z internetu. Láska k seriálu však není bezvýhradní. V první sérii se kritiky dočkala především herečka Katie Cassidy, jejíž Laurel nebyla vůbec přijata kladně. Počáteční nadšení z Felicity (Emily Bett Rickards) během třetí sérii taktéž opadlo. Celkově byla třetí řada zhodnocena spíše podprůměrně s tím, že seriálu neprospělo, když začal zdůrazňovat osobní dramata postav před samotným hlavním příběhem.
Ohlas v zahraničí:
Přijetí v USA je velmi podobné jako u nás. Arrow se na stanici CW stal ihned po uvedení hitem, ve druhé sezóně se dostal na post jedničky stanice. Třetí série však zaznamenala menší pokles ve sledovanosti a Arrow se musel spokojit s druhým místem na stanici – po novince The Flash. I tak jde ale stále o stálici, která se ke svému konci zdaleka neblíží.
Proč by měl vyhrát:
Arrow je z této pětice pravděpodobně ten nejvíce populární seriál u dospívajících mladých lidí. CW se zaměřuje právě na mladé publikum, proto má Arrow některé vlastnosti, které ho dělají velmi atraktivním u teenagerů. Jde o kombinaci zábavy, akce a atraktivních mladých postav, se kterými se můžete jak ztotožnit, tak o nich fantazírovat.


Stanice:
Cinemax
Žánr:
Drama / Akční / Krimi
Aktuální série:
3
Status:
prodloužen pro 4. sérii
O čem to je:
Do malého města Banshee přijíždí šerif Lucas Hood, který má zde šéfovat policii. Všechno to ale vezme svým vlastním způsobem a ze zákona si nedělá příliš starosti. Jak by taky mohl, když je to bývalý trestanec a lupič, a vlastně se ani nejmenuje Lucas Hood.
Ohlas u nás:
Je docela překvapení, že se Banshee dostal do Top 5. V podstatě až do letošního roku se u nás Banshee držel spíše v povzdálí, neměl příliš hlasitou základnu fanoušků. V českém prostředí seriál s dabingem vysílá česká odnož HBO, což je placená stanice a doma ji nemají k dispozici všichni. Letos se však seriál vyřítil na scénu jako tornádo. Třetí sérii fanoušci považují za dosud nejlepší ve všech směrech a konečně to začínají dávat hlasitě najevo, o čemž ostatně svědčí i tato nominace.
Ohlas v zahraničí:
V USA se Banshee vysílá na stanici Cinemax, která patří, stejně jako HBO, mezi placené kabelovky, a dokonce není ani tolik rozšířená. V USA má Banshee také menší fanouškovskou základnu, všeobecně se o seriálu příliš nemluví ani nepíše. Stejně jako u nás, i v zahraničí však převládá názor, že se seriál s každou řadou zlepšuje, a oznámení o prodloužení pro další řadu se setkalo s nadšenými ohlasy.
Proč by měl vyhrát:
Fakt, že se seriál rok od roku zlepšuje, je skvělým důvodem. Přece jen SerialZone Awards jsou ceny udělované za předchozí sezónu, takže se při rozhodování klade důraz hlavně na to, jak si seriál vedl v posledním roce. A Banshee si vedl naprosto famózně. Z naší hlavní pětice jde rozhodně o jeden z nejkvalitnějších seriálů.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Aktuální série:
5
Status:
prodloužen pro 6. sérii
O čem to je:
Bylo nebylo, ve fiktivní zemi Westeros žilo několik rodů, které soupeřily o tu nejnepohodlnější židli v zemi. Za mořem se meezitím Daenery Targaryen chystala Westeros přepadnout a na Severu, za obrovskou zdí, se shromažďovala armáda, které téměř nikdo nevěnoval pozornost. A taky měla přijít zima.
Ohlas u nás:
Ačkoliv jede Game of Thrones u nás na placené stanici HBO, znají ho snad všichni, jde prostě o celosvětové šílenství, které je ve všech zemích prožíváno stejně vášnivě. Čeští fanoušci jsou na rozdíl od těch amerických již otupělejší, což samozřejmě nemyslíme v negativním slova smyslu. Seriál si toho na nás v posledních pěti řadách vymyslel tolik, že už prostě při sledování automaticky očekáváme naprosto všechno, a tudíž nás už nic nedokáže kompletně šokovat.
Ohlas v zahraničí:
U Game of Thrones se obecná recepce seriálu u nás a v zahraničí mírně odlišuje. Američtí fanoušci stále nejsou smíření s tím, že tento seriál se nebojí dotknout jakéhokoliv tématu. Vždycky jsou po událostech poslední epizody úplně nepříčetní, zaplavují internetové diskuze a video servery svými texty a videi, ve kterých nenávistně reagují na to, co se událo. Video reakce fanoušků na Rudou svatbu jsou už takovým fenoménem, že se promítají už i v rámci vysokoškolské výuky, což můžu potvrdit z vlastní zkušenosti.
Proč by měl vyhrát:
Game of Thrones je asi ten nejodvážnější seriál z naší pětice. Nebojí se ukázat vůbec nic, co se mu zamane, to taky udělá. Má zde také nejvíce hodnocení, což svědčí o jeho velkém rozšíření mezi seriálovými diváky. To mu potenciálně dává velké šance na vítězství, jelikož lidé obecně hlasují pro to, co znají a sledují.


Stanice:
ABC
Žánr:
Drama / Lékařský / Soap Opera / Romantický
Aktuální série:
11
Status:
prodloužen pro 12. sérii
O čem to je:
Příběh lékařského personálu v jedné z nejnabitějších nemocnic v Seattlu, kde zaměstnanci prožívají své velké lásky a aférky, a kde si vylévají svá zlomená srdce u kolegů, kteří jim jsou zároveň nejlepšími přáteli.
Ohlas u nás:
V našich končinách má Grey's Anatomy velmi vášnivé publikum. Fanoušci se nebojí přiznat, že seriál žerou, že ho naplno prožívají. To se potvrdilo i v letošní sezóně, kdy jsme se museli rozloučit s jednou z hlavních postav. Čeští a slovenští diváci aktuálně diskutují o nové náhradě za McDreamyho a také o tom, zda už je na čase příběh úctyhodně zakončit. Je docela překvapivé, že i po jedenácti letech stále převládá názor, že Grey's je stále plný života a není třeba seriál prozatím ukončovat.
Ohlas v zahraničí:
Stejně jako u nás, ani v Americe zájem o Chirurgy neuhasíná. I po více než dekádě jde stále o jedno z nejsledovanějších dramat stanice ABC, která se ho tím pádem nehodlá jen tak vzdát. Dokud herci budou chtít točit, fanoušci se budou chtít dívat. Nicméně Grey's Anatomy není vyloženě buřič médií, v porovnání s dalšími nominovanými se o něm až zase tolik nemluví, samozřejmě pokud zrovna nezabíjí jednu z nejmilovanějších postav.
Proč by měl vyhrát:
Jde bezesporu o černého koně v této kategorii. Mnoho lidí s jeho nominací nepočítalo, když se nad tím ale zamyslíte, dává to smysl. Grey's Anatomy má vše, co správný seriál může nabídnout – sympatické postavy, nekonečný příval dramatu, zajímavé lékařské případy a nekončící změt vztahů. Ve výsledku si každý divák najde něco či někoho, kvůli čemu/komu stojí za to seriál milovat a pravidelně sledovat. Svým pokročilým stářím už si navíc zajistil několik repríz i v českých televizích, takže opravdu není mnoho lidí, kteří by seriál neznali.


Stanice:
AMC
Žánr:
Drama / Komiksový / Zombie / Postapokalyptický / Horor
Aktuální série:
5
Status:
prodloužen pro 6. sérii
O čem to je:
Skupinka přeživších v čele s policejním důstojníkem Rickem Grimesem se musí denodenně potýkat s přívalem neúnavných mrtvolek, které nikdy neztrácejí chuť k jídlu… a živí lidé jsou samozřejmě jejich nejoblíbenější dezert.
Ohlas u nás:
U nás jsou ohlasy na The Walking Dead lehce, mírně, trošku slabší než v USA. Ale opravdu jen maličko, zanedbatelně. V podstatě i u nás probíhá zombie šílenství, které fanoušky nenechává v klidu. Neustále probíhají spekulace o tom, kdo bude nejnovější obětí zombie apokalypsy, a taky kdy už Rick přestane být tak nesnesitelně otravný.
Ohlas v zahraničí:
Každá série boří nové a nové rekordy ve sledovanosti, už několik let The Walking Dead nese označení nejsledovanější seriál současnosti, který za sebou nechává velikány Empire i The Big Bang Theory. Komiksy TWD jsou v USA velmi populární, seriál jim však zdárně sekunduje. Nebylo divu, když se TWD dočkal prodloužení pro šestou řadu už týden před začátkem páté série. S tímto seriálem se ještě hodně dlouho loučit nebudeme.
Proč by měl vyhrát:
Jde o skvělé zpracování komiksové předlohy, která je odvážná a vzrušující, akční a zábavná… Tento seriál má všechno, o čem fanoušci postapokalyptického žánru sní. Propojení s komiksy je znatelné v každé sérii, drama v každé sezóně představuje nové postavy, které si čtenáři oblíbili v předloze. Přesto dokáže stát pevně na vlastních nohách a kdo ví, třeba i vyhrát ocenění za nejlepší drama sezóny.



Kdo vás v dramatické pětici překvapil? Koho jste čekali? Kdo dostane váš hlas? Podělte se o své názory v diskuzi!

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře85zobraz všech 85 příspěvků
enijack

enijack

Jednoznačně Grey's
před 8 roky
Andvejka17

Andvejka17

Za mě Arrow - z ostatních sleduju už jen GoT a musím říct, že 5. série mě zatím nechytla, takže jsem...
před 8 roky
ragelly

ragelly

Je poslední možnost hlasovat, ať někdo náhodou nezapomene! :)
před 8 roky
Další články k tématu